handdator

Visa fullständig version : Hur viktigt är det att . . .


liten
2004-08-16, 15:40
Som frågan lyder, hur viktigt är det att ta t.ex kreatinet, glutaminet 1h innan träning? hur fort "går det in" i kroppen? :confused:

Styx
2004-08-16, 17:44
Hur snabbt absorptionen av kreatin och annat beror på hur mycket blod som finns runt de absorberande tarmarna och även på hur fylld magen är vid tillfället man äter något. Är magen tom går det snabbare, är den fylld tar det naturligtvis längre tid.
Kreatin absorberas huvudsakligen via samma mekanismer som aminosyror och högsta koncentrationen av kreatin finns i blodet vid ungefär en timme efter man har svalt det (antagligen "normal"-tomma magar), beroende på hur stor dos. Ju större dos ju längre tid tar det naturligtvis att absorbera.
Så normalt en ca en timme börjar koncentrationen av kreatin i blodet att sjunka som följd av att det går in i muskelvävnad, röda blodceller, vita blodceller mm. Efter ca en timme skickas alltså större mängd kreatin in i vävnaden än det tas upp från magen. Har man dessutom intagit det med kolhydrater frigörs insulin som påskyndar absorptionen av kreatin in i vävnaden, men absorptionen från magen går långsammare eftersom mer ska in.
Det var det om absorptionen och upptag. :)
Då kan man kanske tolka det som bäst att inta en timme före träning eftersom mest kreatin är påväg in i musklerna samtidigt kommer det mera under själva passet. Men skillnaderna blir nog inte stora om man tar kreatinet tidigare eller senare. Tar du tidigare finns ju kreatinet i musklerna redan, där de ska vara under passet.
Vet inte om detta gav ett bra svar på din fråga men det var en liten redogörelse i alla fall. :D