handdator

Visa fullständig version : Järn- Skadligt?


GhostFace
2004-08-03, 17:59
Vad kan ett för högt intag av järn orsaka för slags "skada" eller snarare leda till för konsekvens?

z_bumbi
2004-08-03, 18:21
Dödlig dos ca 200-250 mg per kg kroppsvikt för en vuxen människa, barn 3 g totalt i vissa fall så lås in järntabletter om det finns barn i närheten. Att kroppen i normala fall ska ta upp för mycket järn från kosten är inte så troligt då det regleras ganska bra, kroppen tar upp mindre och mindre järn ju mer den har bundet i depåerna. Överdoseringen sker via järntabletter , om man har en sjukdom som sabbar regleringen eller om man lagar mycket långkok i järngrytor (Gärna sura livsmedel.).

"Det ökade upptaget av järn resulterar I järninlagring i flera organ, främst lever, bukspottskörtel och hjärta. Obehandlad leder sjukdomen till levercirrhos med kraftigt ökad risk för levercancer, och sekundär diabetes."

För en frisk person som inte tar järntillskott är det alltså ingen större risk att överdosera, en stor del av den kvinnliga befolkningen har däremot järnbrist vilket kan vara nog så allvarligt.

Det mesta av fakta från Näringslära för högskolan utom det citerade stycket som är taget från texten om Hemokromatos från denna sida. http://www.gastrolab.net/dictsh.htm

GhostFace
2004-08-03, 18:24
Finns det några mindre obekväma konsekvenser än just döden man kan råka ut för om man intar mkt järn?