handdator

Visa fullständig version : Vantolkningar av forskning


z_bumbi
2004-08-02, 16:05
Ett inlednade citat från mjölktråden

Originally posted by Tolkia
ibland undrar jag (med risk för att reta upp någon) om det har att göra med att man har för lite grundläggande kunskap om hur levande organismer fungerar för att kunna tolka den högt specialiserade information man får sig till livs från specialtidningar, forskningsrapporter etc. Man börjar liksom inte med skorstenen och bygger huset under det ... ;)

Jag kom att tänka på det här när jag annorstädes läste motiveringar för att skippa frukt under en diet, man använde en rapport om att det ökade intaget av vanligt socker och fruktossirap kan leda till sjukdomar som argument för att inte äta frukt under en diet. (Även Parillo har gjort det under lång tid.)
Det är ju viss skillnad på ett kilo äpplen som ger ca 45 g fruktsocker och att äta 45 g fruktsocker från andra källor t ex vanligt socker, frukten ger mindre kalorier än 90 g socker som ju krävs för att man ska få i sig 45 g fruktsocker men mättar betydligt mer.
Sen ska man även stoppa in det i rätt sammanhang, skillnaden på en överviktig person och en tränande under diet är ganska stor.

Nästa tolkning jag kommer på är att de många rapporter som man läser utföres på fastande mage bara för att man ska kunna mäta skillnaderna det innebär i kroppen utan störningar från annan mat eller medicin. Det brukar vara en natts fasta följt av ett moment då man tömmer kroppen på energi och sen testar man vad det nu må vara.
Detta är upplagt för misstolkningar då man ibland får väldigt bra resultat på t ex återhämtningen men det är inte så många som utsätter sin kropp för en sådan behandling så att man har ett jämförbart tillstånd, "råkar" man äta sin frukost innan träningen så kanske man inte alls får samma resultat.

Min personliga favorit är dock när man använder tester på sjuka människor som referens för att det ska ge samma effekt på en fullt frisk människa. Det som kommer att komma stort den närmaste tiden är nog att man kan bli sur om man äter fel livsmedel men ingen tänker på att en frisk människa har sådana buffertsystem att det krävs väldigt stora mängder syra i blodet för att man ska få någon negativ effekt.

Finns det fler typer av misstolkningar som förekommer?
Gärna exempel på vad man har tolkat och hur man har använt det felaktigt.

Semiramis
2004-08-02, 16:26
Ofta så läser man om rapporter där man har testat det ena eller andra under åtta veckor på otränade personer. Sen överför man de resultaten till hur tränande personer ska äta och/eller träna. Jag antar att man tar åtta veckor för att det hinner hända en del på två månader samtidigt som det är kort nog tid att försökspersonerna står ut och att man tar otränade personer för att alla då har samma utgångsläge och det händer mer för otränade personer som ändrar sitt liv men hur relevant blir det egentligen?

King Grub
2004-08-02, 16:41
Jag gillade studierna på dibencozide som gav "större tillväxt än anabola steroider!!!" enligt reklamen. Vad reklamen inte sade var, att det vara frågan om ryska studier, gjorda på barn, där den ena gruppen fick dibencozide och den andra steroider. Steroidgruppen stannade i växten... och genom att dibencozidegruppen blev längre än växande barn som manipulerats till att stanna i växten med anabola steroider, angavs det att dibencozide gav större tillväxtökningar än anabola steroider... :sleep:

GhostFace
2004-08-03, 08:04
Låter som riktigt bra o fina säljande argument.

King Grub, kanske du har några anekdoter om Boron som tydligen fortfarande säljs i vissa Internet-shopar?

layabout
2007-11-04, 17:35
King grub, har du någon källa till det du skrev om ryska studier om dibenkozid? Vore jävligt schysst om du hade det, verkligen intressant!

jwzrd
2007-11-04, 17:54
King grub, har du någon källa till det du skrev om ryska studier om dibenkozid? Vore jävligt schysst om du hade det, verkligen intressant!

Ironin i att du frågar efter en studie att misstolka i en tråd om misstolkningar av studier är helt fantastisk. Jag vill tacka dig, layabout. Får jag bjuda dig på något? Kaffe? Te?

Raggis
2007-11-04, 17:57
Ironin i att du frågar efter en studie att misstolka i en tråd om misstolkningar av studier är helt fantastisk. Jag vill tacka dig, layabout. Får jag bjuda dig på något? Kaffe? Te?

:laugh:

King Grub
2007-11-04, 18:02
Bara för det... men du får hålla till godo med en polsk.

Nowy lek anabolizujacy z grupy koenzymow. Przegl Lek. 1969;25(10):723-5.

Vad skall du med den referensen till? Och hur skall du få tag i den?