handdator

Visa fullständig version : fett efter träning


JLL
2004-08-01, 16:30
Varför ska man undvika fett efter träning? Äter man ngt fett med högt GI är ju fettet inräknat och kolhydraterna snabba ändå eller?

Grahn
2004-08-01, 16:34
vad hittar du som har mkt fett och högt GI?

King Grub
2004-08-01, 16:47
Originally posted by JLL
Varför ska man undvika fett efter träning? Äter man ngt fett med högt GI är ju fettet inräknat och kolhydraterna snabba ändå eller?

The rate of absorption of carbohydrate from the small intestine plays a major role in determining the metabolic effects of dietary carbohydrate. Factors which reduce the rate of absorption include the nature of the starch and sugars, and the presence of vegetable proteins, fats, viscous fibre, and antinutrients, including lectins and phytates. This study further backs the fact that fiber and fat serve to delay gastric emptying; the complete inverse of what is desired post-workout.

Jenkins DJ, Josse RG, Jenkins AL, Wolever TM, Vuksan V. Implications of altering the rate of carbohydrate absorption from the gastrointestinal tract. Clinical Nutrition and Risk Factor Modification Centre, St. Michael's Hospital, Faculty of Medicine, University of Toronto, Ontario.

Infusion of lipid into the ileum delays the transit of a meal through the stomach and small intestine and could therefore influence the rate and degree of nutrient absorption…Infusions of lipid into either the duodenum or the ileum significantly reduced or abolished the immediate postprandial rises in blood glucose and insulin and significantly delayed gastric emptying. Blood glucose and insulin rose shortly after the lipid infusion terminated…Intestinal lipid can thus modify the glycaemic response to a meal, and this modulation probably explains the reduced metabolic responses to a meal containing fat compared with a fat free meal.

Welch IM, Bruce C, Hill SE, Read NW.Duodenal and ileal lipid suppresses postprandial blood glucose and insulin responses in man: possible implications for the dietary management of diabetes mellitus.

aliquis
2004-08-01, 20:10
Originally posted by King Grub

Factors which reduce the rate of absorption include the nature of the starch and sugars, and the presence of vegetable proteins, fats, viscous fibre, and antinutrients, including lectins and phytates.
Men lol.
Vegetabiliskt protein - ja
fett - nej
fibrer - ja
antinutrients - ja (i fallet soja)
lecitin - ja
phytates (svenskt ord?) - ja

urk, kommer gå käpprätt åt helvete för min del ;D, varför hittar jag ingen bulkpåse med ärtproteinisolat.

Btw, grub, heter det inte att det tar typ 48 timmar eller något för kött att passera tarmen? Medans det går snabbare för vegetabilier? Talar iofs helt emot att köttätare har korta tarmar och växtätare långa (i det avseendet tillhör vi de senare). Å andra sidan kanske köttätare har korta så det passerar "skapligt" fort där, men vår är lång så det tar lång tid o köttet hinner få skabb tillskillnad från vegetabilierna som mjölksyras. Nåja, bara en tanke, kanske inte segar upp näringsupptaget för det.