handdator

Visa fullständig version : koffein


JLL
2004-08-01, 16:24
Har hört nånstans att koffein försämrar insulinresistensen(?). Om det nu är sant kanske det inte är så vettigt ändå att ta lite koffein innan morgonpromenaden för ökad förbränning om man samtidigt försämrar insulinresistensen?

LunaSpice
2004-08-01, 17:34
Dessa begrepp är ibland svåra att särskilja.

Insulinresistens är då kroppen inte kan utnyttja sitt eget insulin tillräckligt effektivt. Det inträder efter längre perioder med höga insulinnivåer (t.ex. vid övervikt och/eller dåligt kosthållning).

Insulinkänslighet syftar till hur känsliga insulinreceptorerna är i effektorcellerna och påverkar därmed hur mkt insulin som utsöndras från bukspottskörteln. En god insulinkänslighet innebär att mindre sinulin behöver utsöndras för att ha samma effekt.

Koffein minskar insulinkänsligheten. I fallet med morgonpromenader så kommer koffein inte att påverka insulinnivåer för stunden, varken positivt eller negativt. Ett dagligt intag av koffein kan dock i längden bidrar till minskad känslighet.

JLL
2004-08-01, 19:32
Ett dagligt intag av koffein kan dock i längden bidrar till minskad känslighet.

Går morgonpromenad varje dag för tillfället ;) 300 mg på morgonen varje dag + 300 mg 4 dar i veckan innan träning...oklokt? Kanske ska hålla sig till att ta en kopp kaffe nån gång då och då för att det är gott...