handdator

Visa fullständig version : Ensidig kost


Staffo
2004-07-26, 18:40
Hej!

Jag undrar om det är negativt att hålla en ensidig kost under deffen?

Jag äter endast detta: Allbra, Minimjölk, Tonfisk, Pasta, Keso, Olivolja, Proteindrinkar och någon tomat eller så.

Det är självklart att det inte fungerar i längden, men är det skadligt att hålla den kosten i några månader?

Jag kan en hel del om näringslära så jag behöver ingen "grundinstruktion". De som har kunskap i ämnet får gärna svara!

MVH

King Grub
2004-07-26, 18:44
Några månader - nej. Inte så länge du får i dig alla vitaminer, mineraler och spårämnen du behöver. Protein- och kolhydratkällorna i sig spelar mindre roll om de är ensidiga. Däremot kan du inte ersätta näringsämnena i frukt och grönsaker med tillskott och få samma effekt.

The 6-a-day study: effects of fruit and vegetables on markers of oxidative stress and antioxidative defense in healthy nonsmokers.
Lars O Dragsted, Anette Pedersen, Albin Hermetter, Samar Basu, Max Hansen, Gitte R Haren, Morten Kall, Vibeke Breinholt, Jacqueline JM Castenmiller, Jan Stagsted, Jette Jakobsen, Leif Skibsted, Salka E Rasmussen, Steffen Loft and Brittmarie Sandström, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 6, 1060-1072, June 2004

Background: Fruit and vegetables contain both nutritive and nonnutritive factors that might contribute to redox (antioxidant and prooxidant) actions.

Objective: We investigated the relative influence of nutritive and nonnutritive factors in fruit and vegetables on oxidative damage and enzymatic defense.

Design: A 25-d intervention study with complete control of dietary intake was performed in 43 healthy male and female nonsmokers who were randomly assigned to 1 of 3 groups. In addition to a basic diet devoid of fruit and vegetables, the fruit and vegetables (Fruveg) group received 600 g fruit and vegetables/d; the placebo group received a placebo pill, and the supplement group received a vitamin pill designed to contain vitamins and minerals corresponding to those in 600 g fruit and vegetables. Biomarkers of oxidative damage to protein and lipids and of antioxidant nutrients and defense enzymes were determined before and during intervention.

Results: Plasma lipid oxidation lag times increased during intervention in the Fruveg and supplement groups, and the increase was significantly higher in the former. Plasma protein carbonyl formation at lysine residues also increased in both of these groups. Glutathione peroxidase activity increased in the Fruveg group only. Other markers of oxidative damage, oxidative capacity, or antioxidant defense were largely unaffected by the intervention.

Conclusions: Fruit and vegetables increase erythrocyte glutathione peroxidase activity and resistance of plasma lipoproteins to oxidation more efficiently than do the vitamins and minerals that fruit and vegetables are known to contain. Plasma protein carbonyl formation at lysine residues increases because of the vitamins and minerals in fruit and vegetables.

Staffo
2004-07-26, 18:53
King Grub, ok, så du menar att jag måste äta en massa frukt och grönsaker under deffen? Inte för att det är äckligt eller så, men jag tycker att det är tillräckligt jobbigt att behöva äta såpass mycket mat som jag gör. Kan jag inte äta ett tillskott under deffen? Dör jag annars eller?=)

Tack för svaret förresten...

King Grub
2004-07-26, 18:56
Nej, du dör inte, men du går miste om en del av de näringsmässiga fördelarna grönsaker ger. Vetenskapen är inte tillräckligt avancerad för att kunna ersätta naturliga råvaror med piller.

z_bumbi
2004-07-26, 19:14
Staffo: Du är nog den första som säger att det är jobbigt att äta mycket under deffen? :)

Metal_boy_
2004-07-26, 21:44
Originally posted by King Grub
Några månader - nej. Inte så länge du får i dig alla vitaminer, mineraler och spårämnen du behöver. Protein- och kolhydratkällorna i sig spelar mindre roll om de är ensidiga. Däremot kan du inte ersätta näringsämnena i frukt och grönsaker med tillskott och få samma effekt.

The 6-a-day study: effects of fruit and vegetables on markers of oxidative stress and antioxidative defense in healthy nonsmokers.
Lars O Dragsted, Anette Pedersen, Albin Hermetter, Samar Basu, Max Hansen, Gitte R Haren, Morten Kall, Vibeke Breinholt, Jacqueline JM Castenmiller, Jan Stagsted, Jette Jakobsen, Leif Skibsted, Salka E Rasmussen, Steffen Loft and Brittmarie Sandström, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 79, No. 6, 1060-1072, June 2004

Background: Fruit and vegetables contain both nutritive and nonnutritive factors that might contribute to redox (antioxidant and prooxidant) actions.

Objective: We investigated the relative influence of nutritive and nonnutritive factors in fruit and vegetables on oxidative damage and enzymatic defense.

Design: A 25-d intervention study with complete control of dietary intake was performed in 43 healthy male and female nonsmokers who were randomly assigned to 1 of 3 groups. In addition to a basic diet devoid of fruit and vegetables, the fruit and vegetables (Fruveg) group received 600 g fruit and vegetables/d; the placebo group received a placebo pill, and the supplement group received a vitamin pill designed to contain vitamins and minerals corresponding to those in 600 g fruit and vegetables. Biomarkers of oxidative damage to protein and lipids and of antioxidant nutrients and defense enzymes were determined before and during intervention.

Results: Plasma lipid oxidation lag times increased during intervention in the Fruveg and supplement groups, and the increase was significantly higher in the former. Plasma protein carbonyl formation at lysine residues also increased in both of these groups. Glutathione peroxidase activity increased in the Fruveg group only. Other markers of oxidative damage, oxidative capacity, or antioxidant defense were largely unaffected by the intervention.

Conclusions: Fruit and vegetables increase erythrocyte glutathione peroxidase activity and resistance of plasma lipoproteins to oxidation more efficiently than do the vitamins and minerals that fruit and vegetables are known to contain. Plasma protein carbonyl formation at lysine residues increases because of the vitamins and minerals in fruit and vegetables.


exakt det där skulle jag fråga om och väntade mig även det där svaret..för får man i sig vitaminer och mineraler som man ska så borde ju kroppen inte bry sig eller ens veta om kolisarna kommer från tex pasta eller ris och proteinet från fisk eller fågel?? visst att det kan skilja på GI på kolisarna men det va inte så jag menade

Sverker
2004-07-27, 06:54
Visst kommer det att fungera.


Du har säkert rätt mycket muskelmassa som du kan offra för att få fram näringsämnen som behövs på viktigare ställen i kroppen.......

Ja...ungefär.... behöver du järn för att täcka järnförluster så finns det mycket järn att ta av i musklerna. Behöver du lite Omega-3 för att tillverka någon viktig protaglandin finns det också i muskelmassan...

Nu är detta ett skräckexempel men du känar på att äta mer allsidigt. Mer magert kött, mer fet fisk, mer morötter, mer vitkål, mer potatis etc.