handdator

Visa fullständig version : Signalträning?


Glen
2004-07-15, 17:50
Nån som ids förklara kort vad det innebär och vilka effekter det ger?

z_bumbi
2004-07-16, 08:35
I vilket sammanhang?

Nitrometan
2004-07-16, 11:55
Det finns säkert många saker som kan kallas för signalträning. Men eftersom jag är styrkelyftare så associerar jag till Kåre Lundgren och Öjeby AK.
Han snackar mycket om nåt han kallar för signalträning. Det är en variant på specificitetsprincipen. Alltså att man blir bra på det man tränar. I det här fallet är tanken att CNS (centrala nervsystemet) ska kunna ge en så kraftig signal som möjligt till musklerna. Det kan man träna upp genom att utföra rörelsen fort (jättefort).
Man använder ofta 50% av maxvikten (1RM, inget annat är intressant för en lyftare), och så kör man 1-5 reps (ett flertal set) så fort det bara går (helst ännu fortare). Däremot ska det inte vara nån studs i bottenlägena (eller överdriven "snärt" i topplägena).

Läs mer hos Öjebyn. (http://www.ojebyak.com/)

Börje H
2004-07-16, 14:39
Den träning som Kåre L utvecklat praktiskt har sin teoretiska grund hos den danske muskelforskaren Per Aagard. Aagard menar att det är av största vikt att den neuronala kontakten med musklerna är av avgörande betydelse för kraftutvecklingen. För att belasta nervsystemet maximalt kan man som ovan beskrivs träna med lättare vikter men med maximal fart. Men även genom att köra eccentriskt eller med tunga vikter. det absolut viktigaste är att applicera MAXIMAL kraft vid varje repetition.

Det finns en hel del intressant att läsa om detta om man söker artiklar på nätet på databaserna PubMed eller MedLine. Ett tips är att beställa tidskriften "Svensk Idottsforskning" nr 3 2001. Där har Anders Eriksson (från ÖAK) skrivit en artikel om styrketräning inom elitidrotten. Och tysken Schmitbleicher skrivit om explosiv styrketräning.
:thumbup:

Går att beställa på:
http://www.ihs.se/cif/publikationer/svenskIdrottsforskning/svenskIdrottsforskning.html