handdator

Visa fullständig version : Njurar och vatten


CroCop
2004-07-11, 21:38
jag har suttit å sökt ett tag nu men har inte fått nåt bra svar på frågan jag undrar över.. nämligen om ett högt vattenintag är bra eller dåligt för njurarna? har senaste 4 dagarna vaknat och haft rätt ont i ljumskarna :/ det lite underliga är att det går över efter ca en timma efter att jag har vaknat... därför tror jag att det kanske kan vara njurarna som spökar? Kör ett rätt högt proteinintag och kör just nu också ALA och ca 15g kreatin per dag... har hört att ett högt vattenintag påfrestar njurarna som måste jobba hela tiden då, men är det inte bättre än att njurarna får jobba med en mycket mer koncentrerad vätska?

Hoppas på snabba svar Viktig fråga för mig!
mvh Markus

Sparrisen
2004-07-11, 22:02
u got pm...

CroCop
2004-07-11, 22:32
Inte nån som har koll på det där med vattendrickandet?

Tolkia
2004-07-11, 22:42
Hur mycket vatten dricker du per dag? Kubikmetervis ...? Skämt åsido; jag är ingen medicinare, men om jag inte har missuppfattat allt riskerar du inkontinens långt innan njurarna börjar ta skada (om de någonsin kommer att göra det ... är det något kroppen är bra på är det vätskereglering). Om det alls är något i din kost som belastar njurarna så är det nog snarare allt protein, kreatin m.m och inte vattnet. Vidare undrar jag om det verkligen är njurarna som ligger bakom smärtan i ljumskarna; har för mig att refererad smärta från njurarna oftare känns på ryggsidan än på magsidan, och då också lite högre upp.

CroCop
2004-07-12, 11:20
inkontinens va betyder det ?:em: kan mycket väl vara något annat, jag gissade bara på njurarna..jag tänkte lite mer såhär att när jag väl kör allt detta kreatin ala protein osv så borde jag då dricka väldigt mycket för att inte få ont i njurarna? är ju mer destå bättre ( till en viss gräns) det man ska följa?:confused:

Tolkia
2004-07-12, 11:32
Originally posted by CroCop
inkontinens va betyder det?
Att du inte hinner till toan när du skall - låt oss säga att du inte lär gå ovetande om att du drabbats någon längre tid. ;) Det är bra att dricka mycket, särskilt om man äter mycket som kroppen kommer att vilja spola ut (typ salt, restprodukter efter proteinnedbrytning etc.) men det FINNS gränser. Dock är det som sagt musklerna i och kring urinblåsa och urinrör som kommer att säga ifrån först (vilket i och för sig inte är direkt farligt, men gissningsvis hyfssat opraktiskt och obehagligt).

Någon av medicinarna får väl säga sitt, men jag är fortfarande tveksam till att ont i ljumskarna på morgonkvisten skulle var "ont i njurarna" - de är liksom inte riktigt kroppsdelar man brukar "ha ont i" lite sådär. Säker att det inte är något muskelfäste som protesterar när du är morgonstel (och lugnar sig efter någon timme när du har rört på dig lite och är lagom uppvärmd?)? Det är ju lite svårt att bedöma symptom över nätet, men det är ETT förslag.

Johan
2004-07-12, 11:32
Inkontinens betyder väl att man har svårt att "hålla urinet i kroppen" :) , har du inte sett Tena reklamerna på tv.

Hur mycket vatten dricker du per dag?

CroCop
2004-07-12, 11:42
okej =) jag vet inte i liter hur mycket det blir, men försöker få i mig rätt mycket iaf.. dock blir det lite jobbigt då jag alltid e proppmätt efter maten så jag får nästan inte i mig nåt extra :P
får hoppas att det bara är att jag är lite stel eller nåt och att det går över efter ett tag, var för övrigt lite lite bättre i morse, men inte borta :/

Tolkia
2004-07-12, 16:51
Dum fråga kanske, men inte så ovidkommande som det kan verka: Stretchar du (höftböjaren, t.ex.)?

CroCop
2004-07-12, 16:52
Nej inte särskillt ofta iaf, tränar väldigt lätt benträning... vad tänker du på då?

Tolkia
2004-07-12, 22:42
Tänkbara orsaker till dina "njursmärtor" (ursäkta citationstecknen). Om det verkligen är i ljumskarna du har ont, alltså (för njurarna sitter väl ändå inte riktigt i ljumskarna?). När muskelfästena runt höften gör sig påminda är det inte alltid man riktigt kan identifiera sensationerna (själv trodde jag att jag var på väg att få höftledsdysplasi á la schäferhund, men det visade sig vara just ett muskelfäste).

LunaSpice, var är du när man behöver dig?

smalisen
2004-07-12, 23:57
Originally posted by Tolkia
Tänkbara orsaker till dina "njursmärtor" (ursäkta citationstecknen). Om det verkligen är i ljumskarna du har ont, alltså (för njurarna sitter väl ändå inte riktigt i ljumskarna?). När muskelfästena runt höften gör sig påminda är det inte alltid man riktigt kan identifiera sensationerna (själv trodde jag att jag var på väg att få höftledsdysplasi á la schäferhund, men det visade sig vara just ett muskelfälste).

LunaSpice, var är du när man behöver dig?

Är jag helt borta eller? Ligger inte njurarna typ i nedre delen av ryggen?

Tolkia
2004-07-13, 03:24
Det är väl ungefär vad jag också skulle gissa (det är därför jag inte tror på att det är någon här som har problem med just njurarna). Väntar dock bara på att bli slagen på fingrarna av expertisen ...

Styx
2004-07-13, 18:08
Smärta i ljumskarna har inget med njurarna att göra. Visserligen finns det ett fenomen som kallas refererad smärta som beror på gemensamma nervbanor (och organplats i fosterstadiet) som gör att man kan uppleva smärta på ett annat ställe än där problemet sitter (exvis ont i hals och vänsterarm vid hjärtinfarkt). Men ljumskarna (där mina sitter iaf) ska inte påverkas från njurarna. Njurarna kan man känna nere i ryggslutet.
Så oroa dig inte för det.

Styx
2004-07-13, 18:10
Förresten så är det väl troligt att det är något muskelfäste eller iaf något med musklerna. Dels eftersom du styrketränar och dels för att man ju alltid är som stelast på morgonen. Njurarna skulle du inte bara känna på mornarna.

LunaSpice
2004-07-14, 09:53
Njurarna har en reservkapacitet som heter duga. Endast 20% av kapaciteten kan återstå och njurarna har ändå full filtrationsförmåga. Som styx säger så skulle det inte smärta i ljumskarna om du hade skador på njurarna. Vätskeintag på 3-4 l/dag är ingen fara så länge du tillför elektrolyter (kalium, natrium etc) så håller sig vattnet i de vätskerum det ska.

Vill INTE skrämma upp dig utan spekulerar bara nu. :D

1. Hur gammal är du? Vissa personer med prostatit kan ha smärtsymtom från ljumskar som ofta strålar ut i ländryggen i kombination med urinträngningar (en typ av inkontinens).

2. Det kan vara lymfkörtlarna som är inflammerade eller väldigt aktiva pga. latent (eller utbruten infektion).

3. Det kan handla om ett mjukdelsproblem också såklart. Alltså om själva höftfleden. Smärta kan tyda på inflammation och har inget med ditt vattenintag att göra.

Kan du beskriva smärtan och om det blir värre i vissa rörelser? Om det strålar ut till andra regioner?

Styx, njurarnas dermatom sträcker sig inte till ljumskarna utan till strax under naveln.

bedlam
2004-07-14, 10:06
erhm... är inte 15g kreatinmonohydrat/dag ganska rejält?
jag vet att de lärde tvistar om kreatin... men som jag har förstår det så bildas det kreatinin av det kreatin som inte kroppen klarar av att ta upp i musklerna. och kreatinin är väl väldigt jobbigt för njurarna?

när jag kör kreatin så kör jag twinlabs, och jag kör "by the book", dvs uppladdning i 5 dagar, 5g 4ggr/dag. Efter det kör jag 5gr en timme före träning i 8 veckor. därefter uppehåll 4v. Under uppladdningen pissar man ju alltid som en tok.. vilket jag själv tycker är.. ett dåligt tecken.. men i och med att det bra är 5 dagar så bortser jag ifrån det.

LunaSpice
2004-07-14, 10:21
Kreatinin är en slaggprodukt av kreatin som bildas vid muskelarbete och tas inte upp i musklerna igen utan utsöndras, som du skriver, via njurarna. Det är inte jobbigare att rena blodet på kreatinin som någon annan substans med samma molekylstorlek eller osmotiska aktivitet. Ett tillskott på 15g kreatin/dag är inte mkt och det kreatinin som då bildas klarar friska njurar att utsöndra utan problem. Man kan däremot mäta hur mkt kreatinin som utsöndras genom att mäta S-kreatinin och därmed se hur mkt som lämnas kvar i blodet. Man kan på detta sätt se njurarnas generella filtrationsförmåga.

bedlam
2004-07-14, 10:30
oooh, ja då har man lärt sig nått nytt idag...
dagen är alltså inte helt bortkastad :D