handdator

Visa fullständig version : grönsaker


Diana
2004-07-11, 19:07
va får de egentligen för negativa följder att grilla dom, eller steka dom på hög värme? e de bara vitamin c som "dör" eller påverkas nåra andra oxå?

(de e ju oxå negativt att koka dom men beror de på värmen eller på att man "kokar ut" vitaminerna ur dom..?)

:)

Nitrometan
2004-07-12, 10:15
Du behöver ju inte grilla dem i timmar... Bara värm upp dem så de blir goda.
Ett grönsaksspett är ju gott att grilla såhär på sommaren. Givetvis med en rejäl bit mördat djur till.

Diana
2004-07-12, 10:31
joo de eklart fast grejjen e att de e ju såå gott att bränna dem så de får stekyta:eating: :eating:

Tolkia
2004-07-12, 10:39
Jag TROR (obs. tror) att det främst är de vattenlösliga vitaminerna som påverkas (C, B-komplexet m.m.). Vad gäller kokning så SÄGS det ju att diverse näringsämnen skulle lakas ur i kokvattnet, vilket skulle göra att t.ex. ångkokning är bättre än vanlig kokning, men jag vet egentligen inte hur sant det är. Helst klart lakas dock en hel massa SMAK ur, i synnerhet om man skalar grönsaker, potatis etc. innan man kokar dem (och NÅGOT h amnar ju i kokvattnet; kolla hur vattnet ser ut när man häller av det). Ett tips är att kolla vad Apotekets och Livsmedelsverkets hemsidor har att säga i saken.