handdator

Visa fullständig version : Morotsbröd


Snorkfröken
2004-06-20, 09:25
15 goda och nyttiga morotsbullar blir det av det här

3 dl rivna morötter
1 ½ dl filmjölk
1 dl vatten
25 g jäst
1 tsk salt
1 dl vetekli
ca 8 dl mjöl med fyra sädesslag

Pensling: Filmjölk eller varmt vatten

1. Skala och riv morötterna.
2. Smula jästen i en bunke, värm filmjölken till fingervärme, häll över jästen och rör om så att den löser upp sig.
3. Blanda ner morötter, salt, vetekli och en stor del av mjölet.
4. Jäs unde handduk ca 30 minuter.
5. Stjälp upp degen, knåda faderullan och rulla ut en längd. Dela i 15 bitar och forma till bullar.
6. Låt jäsa 30 minuter igen, pensla och grädda 10-12 minuter i 250 grader mitt i ugnen.

[Källa: "Baka Matbröd", ICA Bokförlag]

Mumsa på :)

/Snorkis

supremo
2004-06-20, 09:29
Det där lät riktigt smaskigt faktiskt. Skall prova det någon gång!
Har du något förslag på "mjöl med fyra sädesslag" ?

brema
2004-06-20, 10:29
Kungsörnen Lantbrödsmjöl 4 Sädesslag kanske? Vet inte om det riktigt fyller kriterierna för det här brödet, men ger annars rätt goda bröd och innehåller dessutom surdegspulver!

Snorkfröken
2004-06-20, 10:35
Kungsörnens mjöl passar säkert bra. Själv brukar jag göra som Kajsa Varg, ta vad jag har i skåpet för tillfället och blanda till en egen blandning, vetemjöl, grahammjöl, havregryn, vetekli, rågflingor... Ibland brukar det bli fler än fyra sorter, men vad gör det, ju mer desto bättre :)