Anki
2004-06-10, 11:49
Det varnas för krossade linfrön för att dessa avger vätecyanid.
Jag ställde följande fråga till Livsmedelsverket:
"Under vilka betingelser frigörs cyanväte från krossade linfrön? Räcker luftfuktigheten för att hydrolysera glykosiderna, eller finns det fortfarande risk för förgiftning av cyanväte vid konsumtion av linfrön som säljs i krossad form, helt enkelt för att huvuddelen av cyanväte frigörs först i magen under inverkan av magsyran?"
Jag fick följande svar genom Ulla Beckman Sundh:
"Den enzymatiska hydrolysen av de cyanogena glykosiderna börjar börjar när vävnaden i cyanogena växter kommer i kontakt med enzymet betaglykosidas. Detta sker då vävnaden förstörs fysikaliskt eller kemiskt. "Sockerdelen" spjälkas då av och det bildas då en s k aglykon. Nästa steg är en dissociation av aglykonen varvid HCN bildas. Det kan ske spontant vid pH>5.
Det finns inte så mycket publicerade experimentella data, men mycket talar för att intag av krossade/malda linfrön medför en klart högre exponering för HCN än intag av hela linfrön.
Följande ref kanske kan vara av intresse: Rosling H. Cyanide exposure from linseed. The Lancet Volym 341: Jan 16, 1993."
Det verkar alltså som om vätecyanid kan avgå även vid neutralt pH om linfröna har krossats, men att det fortfarande finns risk för exponering när man väl äter dem.
Jag ställde följande fråga till Livsmedelsverket:
"Under vilka betingelser frigörs cyanväte från krossade linfrön? Räcker luftfuktigheten för att hydrolysera glykosiderna, eller finns det fortfarande risk för förgiftning av cyanväte vid konsumtion av linfrön som säljs i krossad form, helt enkelt för att huvuddelen av cyanväte frigörs först i magen under inverkan av magsyran?"
Jag fick följande svar genom Ulla Beckman Sundh:
"Den enzymatiska hydrolysen av de cyanogena glykosiderna börjar börjar när vävnaden i cyanogena växter kommer i kontakt med enzymet betaglykosidas. Detta sker då vävnaden förstörs fysikaliskt eller kemiskt. "Sockerdelen" spjälkas då av och det bildas då en s k aglykon. Nästa steg är en dissociation av aglykonen varvid HCN bildas. Det kan ske spontant vid pH>5.
Det finns inte så mycket publicerade experimentella data, men mycket talar för att intag av krossade/malda linfrön medför en klart högre exponering för HCN än intag av hela linfrön.
Följande ref kanske kan vara av intresse: Rosling H. Cyanide exposure from linseed. The Lancet Volym 341: Jan 16, 1993."
Det verkar alltså som om vätecyanid kan avgå även vid neutralt pH om linfröna har krossats, men att det fortfarande finns risk för exponering när man väl äter dem.