handdator

Visa fullständig version : Variation bra eller dåligt??


Sjölin
2002-03-29, 20:07
Hade en konversation med en kompis förut och kom inte överens om variation är bra eller dåligt.

Kommentera detta tack så vi får lite klarhet i det hela.

Frazze
2002-03-29, 21:17
Jag tycker det är bra.

Men inte uteslutande bra dock. Det ter sig rätt vanligt med folk som byter program en gång varannan vecka, p.g.a dåliga resultat. Att bygga muskler tar tid, man måste låta ett program få sin tid.

Men att variera, eller snarare periodisera sin träning och variera lite övningar och sådär är väl bara positivt.

Variation på både gott och ont. Om man vet vad man pysslar med så är variationer i allmänhet bra.

Allan
2002-03-29, 21:33
Jodu Obelix - det här finns det säkert lika många åsikter om som det finns tränande, men allright - här kommer mina.
Variation för sakens egen skull är inte bra, men slentrian är värre. Samma träningspass gång på gång kommer att leda till stagnation. Jag har ett antal övningar som jag gillar, som jag känner att jag får kontakt i, och som jag tycker är roliga - sedan kastar jag om ordningen emellanåt (det här styrs i stor utsträckning av hur det ser ut på gymet - när jag väl är där ska jag köra, och har inte tid att vänta i tie minuter på att hacksquaten ska bli ledig.Alltså börjar jag nån annanstans istället.) Det här med att det måste vara bänk, sedan snedbänk, sedan flyes - det övergav jag för länge sen. Behövs det vänder jag på det.

Jag lägger större vikt vid variationen av tungt, lätt etc - det jag kallar att cykla min träning. Jag har en period på ca åtta veckor när jag kör tyngre och tyngre för att under sista veckan ligga på max i ett par övningar - därefter kommer en lättare period med fler reps och högre intensitet, för att gå över i en fas -åtta till tolv veckor - av högintensitetsträning med maximal insats för maximalt antal reps, utan att fuska mer än tillåtet.

Detta kombineras då med kosten. Jag har perioder när jag ligger på mycket högt kolisintag (fan vad seg man kan bli av det), och perioder när jag räknar kalorier och tillför glutamin eller kreatin. Protein tillför jag i stort sett hela tiden. Förr i världen skulle man alltid deffa inför strandsäsongen, men det har jag lagt av med. Nu ligger jag på en anständig form året om - tar ca åtta-nio veckor att komma ner i bra form.

Anledningen till att jag lägger upp träningscykler är flera. Nummer ett är att jag får ont i kroppen om jag kör tungt alltför länge, nummer två är att jag har svårt att se resultat om jag ligger i samma fas för länge. Nummer tre är att det med åren blivit allt lättare att komma tillbaka genom att ha ett mönster att följa.

Så gör jag - rätt eller fel? Det funkar för mig. Däremot har jag alltid varnat folk för att byta program för ofta - man måste hinna utvädera också. Och det är inte alltid de där nya revolutionerande metoderna är så jädra bra - än så länge krävs det en hel massa svett och träningsvärk för att få några resultat.

allan

[ 29 Mars 2002: Inlägget har ändrats av: allan ]

Sverker
2002-03-30, 05:58
Du är ju helseriös i din träning. Du har kommit så långt i din träning att du upplever variationen som en naturlig del i din utveckling, fantastiskt.

z_bumbi
2002-03-30, 10:11
Håller med tidigare inlägg. Att byta program en gång i veckan är lite häftigt, att köra samma program i flera år är inte heller bra för de flesta människor.

Kör själv kroppen i segment på fyra veckor med tre veckor träning och en vecka antingen vila eller, vanligen, bara ett träningspass. (Har en av Sveriges sämsta kroppar när det gäller återhämtning.)

Kombinerar sen ihop segmenten till styrke- (S), bodybuildings- (BB)och spänst/smidighetsperioder (SpSm) mellan fyra till 16 veckor.

Ex Cykel 1
8 veckor S, 12 veckor BB och 4 veckor SpSm.
Cykel 2
12 veckor S, 12 veckor BB och 4 veckor SpSm.

Vad jag kör i varje större cykel beror på hur träningen har gått i den tidigare cykeln och eftersom jag inte tävlar på något sätt kan jag köra lite vad jag känner för

Exempelvis om jag vet att jag ska jobba eller plugga mycket en period så kör jag kanske ren styrka pga av det tar mindre tid och jag skulle ha möjlighet att åka iväg någonstans skulle jag antagligen köra spänst/smidighet så jag skulle kunna göra massor av roliga saker utan att bli skadad.

Yonas
2002-03-30, 12:28
Variation med rätt kunskap om vad det innebär är utan tvekan något positivt, kanske mest för bodybuilding. Cykling med lägre och större vikter kanske också kan kallas variation, utövas ju av många styrke- och tyngdlyftare.

Problemet är att ingen i princip vet vad variation innebär, hur man kan dra nytta av det och vad som krävs för att man ska kunna variara t.ex. bänkpressen med hantelpress. Jag ser det mest som negativt idag, folk använder det bara som en ursäkt för att sänka vikterna, träna lättare, på "känsla", osv. Istället för att ta tag i sin träning och kost och köra samma program ett tag till man får riktiga resultat, ingen bygger en Arnold-fysik eller 200 i bänk över en natt. Det krävs tålamod.

Jag tycker man ska försöka variera så lite som möjligt dom första åren man tränar, sedan ska variationen falla sig naturligt, först då kan du dra nytta av den.