handdator

Visa fullständig version : Muffins med fruktsocker


cali
2004-05-23, 15:44
Jag köpte muffins med fruktsocker när jag var på pic-nic idag!

Jag funderade en stund på hur pass mycket bättre den var än den som är sötad med vanligt socker.
Fruktsocker har ju ett GI på 27 och muffins runt 60 med vanligt socker.
Det borde ju ge ett himla lågt GI sammantaget då!
Sen så är det ju förhållandevis rätt lite fett i muffins.

Jag ska nog köpa mera sådana muffins :)

King Grub
2004-05-23, 16:03
Visst får de ett lågt GI, men frågan är om det är något speciellt bra att få i sig så mycket fruktos på en gång (jag förutsätter att du sätter i dig hela paketet på en gång :D ), eftersom fruktos mättar levern, inte musklerna. Och levern har ju inte så stora depåer som kan fyllas. Svårt att uppnå vid normal fruktkonsumtion, men börjar man med fruktos går det nog lättare.

cali
2004-05-23, 16:11
Ja den tanken slog mej med att det förutsätter att det är lite shortage i levern. Så jag smällde faktiskt inte i mej hela paketet just därför.
Men ett par stycken borde inte vara några problem.

Styx
2004-05-23, 17:05
Det mesta av fruktosen i födan omvandlas till glukos i tarmepitelet just innan det hamnar i blodet. Därför så blir inte socker proportionerna mellan det som hamnar i levern och musklerna inte samma som innehållet glukos och fruktos i födan, så att säga.

Sverker
2004-05-23, 17:47
Spelar egentligen ingen roll, mer av akademisk natur:D

Vad jag har läst är det levern som exklusivt har enzymet fosfo-frukto-kinas och kan omvandla fruktos till antingen glukos eller mjölksyra/pyruvat.

Huvudsaken är ju att GI är lågt och att muffinsarna smakar bra.

Styx
2004-05-23, 19:20
:) Vet inte vilket enzym som är ansvarigt för konverteringen men det får ju en viss betydelse om man kan "mätta" musklerna lika bra som med glukos i princip. Istället för att fruktosen fastnar som glukos i levern.

King Grub
2004-05-23, 19:40
Int J Sports Med. 1998 Jun;19 Suppl 2:S142-5.

Glycogen resynthesis after exercise: effect of carbohydrate intake.

Ivy JL.

Department of Kinesiology, University of Texas, Austin 78712, USA.

To maximize glycogen resynthesis after exercise, a carbohydrate supplement in excess of 1.0 g x kg(-1) body wt should be consumed immediately after competition or a training bout. Continuation of supplementation every two hours will maintain a rapid rate of storage up to six hours post exercise. Supplements composed of glucose or glucose polymers are the most effective for replenishment of muscle glycogen, whereas fructose is most beneficial for the replenishment of liver glycogen. The addition of protein to a carbohydrate supplement may also increase the rate of glycogen storage due to the ability of protein and carbohydrate to act synergistically on insulin secretion.

King Grub
2004-05-23, 19:41
Den muskelglykogenbesparande effekten skall inte underskattas.

Am J Clin Nutr. 1993 Nov;58(5 Suppl):815S-819S.

The influence of fructose feeding on physical performance.

Craig BW.

Human Performance Laboratory, Ball State University, Muncie, IN 47306.

Athletic competition requires great energy expenditure and the ability to maintain performance depends on an adequate supply of metabolic fuels, which has led to the use of dietary supplements. Much of the data concerning fructose supplementation is contradictory in nature, but it shows that fructose feeding before or during exercise can enhance performance under certain conditions. Preexercise nutrition seems to be the most important condition to be met. It has been theorized that prefeeding elevates liver glycogen and spares muscle glycogen, which prolongs activity. There is also good evidence to indicate that the addition of fructose to the diet during ultraendurance events can improve performance by 126%. The gastrointestinal discomfort created by large amounts of fructose can hinder performance and has limited research with this supplement. Therefore, even though positive effects have been demonstrated, more research is needed to determine the role that fructose can play in enhancing athletic performance.

King Grub
2004-05-23, 19:44
The infusion of fructose resulted in a fourfold greater increase in liver glycogen than glucose.

Scand J Clin Lab Invest. 1974 Feb;33(1):5-10.

Liver and muscle glycogen in man after glucose and fructose infusion.

Nilsson LH, Hultman E.

Sverker
2004-05-23, 19:45
Det King Grub skriver är att fruktosen hamnar i levern och att den sparar muskelglykogenet.

Hur kommer tarmcellerna in här ?

King Grub
2004-05-23, 19:47
Best Pract Res Clin Gastroenterol. 2003 Dec;17(6):943-56.

Intestinal absorption in health and disease--sugars.

Wright EM, Martin MG, Turk E.

Departments of Physiology and Pediatrics, David Geffen School of Medicine at UCLA, Los Angeles, CA 90095-1751, USA.

Carbohydrates are mostly digested to glucose, fructose and galactose before absorption by the small intestine. Absorption across the brush border and basolateral membranes of enterocytes is mediated by sodium-dependent and -independent membrane proteins. Glucose and galactose transport across the brush border occurs by a Na(+)/glucose (galactose) co-transporter (SGLT1), whereas passive fructose transport is mediated by a uniporter (GLUT5). The passive exit of all three sugars out of the cell across the basolateral membrane occurs through two uniporters (GLUT2 and GLUT5). Mutations in SGLT1 cause a major defect in glucose and galactose absorption (glucose-galactose Malabsorption), but mutations in GLUT2 do not appear to disrupt glucose and galactose absorption. Studies on GLUT1 null mice and Fanconi-Bickel patients suggest that there is another exit pathway for glucose and galactose that may involve exocytosis.

Sverker
2004-05-23, 19:58
Tack King Grub.
Din text förklarar tydligt att glukos och galaktos har en gemensam transportör in i tarmcellen. Fruktosen har sin egen.

Tarmcellen släpper också ifrån sig glukos och galaktos, vilket är helt förståerligt eftersom de skall till levern.

Men tarmcellerna släpper även ifrån sig fruktosen vilket de inte skulle gjort ifall de själva omvandlade merparten till glukos:nono:




Själv uppskattar jag som diabetiker fruktos. Det är relativt långsamt men ger också en bra och jämn blodsockerkurva.

Styx
2004-05-24, 00:39
Grävde fram källan:
"Also, much of the fructose is converted into glucose on its way through the epithelial cells. That is, on entering the cell, much of the fructose becomes phosporylated, then converted to glucose, and finally transported in the form of glucose the rest of the way into the paracellular space
Från Guyton Textbook of Medical Physiology, Tionde upplagan.

Den sista artikeln här säger väl inte att all fruktos går in kommer ut som fruktos? Fruktos har en egen passiv transport in som inte kräver natrium, därför tar det längre tid för fruktos att absorberas och därför får man upprörd tarm som nämndes i nån av dom övre artiklarna. Ja, tarmcellerna har en utväg för fruktos men det hindrar ju inte att en del konverteras och istället går ut som glukos.
Har inte lyckats hitta nån annan referens som stärker det som stod i Guyton, artiklarna som eventuellt tar upp metabolism av fruktos i tarmepitel saknade fulltext-artiklar på nätet.

Styx
2004-05-24, 00:48
Förresten, när vi ändå är inne på fruktos. Det kanske inte är så bra med fruktos istället för glukos. Är det inte så att man misstänker att ökande övervikt i västvärlden kan ha med den ökande användning av fruktos istället för glukos (och sukros). Fruktos stimulerar inte insulin som indirekt styr aptit, och fruktos har väl en tendens att omvandlas till fett i levern (hur mycket som nu kommer dit ;) ). Så kanske bättre med muffins med vanligt socker? :)