handdator

Visa fullständig version : Protein och uppvärmning!


Matte_Maiden
2004-05-20, 17:29
Har varit uppe ett par gånger, men jag tycker inte att det kommit något bra svar på det.

Om man värmer proteinpulver, vad händer då med proteinet? Är det lika bra fortfarande eller förstörs en del?

Händer samma sak med till exempel kyckling?

Styx
2004-05-20, 17:59
Proteinet denatureras, dvs förändrar struktur och förlorar sin biologiska funktionalitet. Men det har ju ingen betydelse om man ska äta proteinet, näringsvärdet förändras inte, om du inte värmer det till typ stektemperaturer, så att det bränns.

Matte_Maiden
2004-05-20, 18:26
Originally posted by Styx
Proteinet denatureras, dvs förändrar struktur och förlorar sin biologiska funktionalitet. Men det har ju ingen betydelse om man ska äta proteinet, näringsvärdet förändras inte, om du inte värmer det till typ stektemperaturer, så att det bränns.

Du menar alltså att proteinet inte förlorar sitt näringsvärde om man till exempel kokar det med gröten? Hur högt kan man gå i temperatur innan det förlorar sitt näringsvärde?

Och är det skillnad på proteinpulver och till exempel kött?

Sverker
2004-05-20, 18:30
Till det bränns.

Gröten blir ju tjock någonstans vid 65-70 grader.
Fortsätter du att värma så bränns det i botten och vissa aminosyror, ffa lysin förstörs.
Det är till att börja med bara någon % men när det svartnar är mycket borta.

Använd förnuft och värm ordentligt utan att bränna.

Sverker
2004-05-20, 18:31
Är det ett proteinpulver så är det ingen skillnad mot kött.

Är det ett mjölkpulver med mycket mjölksocker blir det snabbt brunt och mycket lysin förstörs, pga mjölksockret.

Matte_Maiden
2004-05-20, 18:32
Originally posted by Sverker
Till det bränns.

Gröten blir ju tjock någonstans vid 65-70 grader.
Fortsätter du att värma så bränns det i botten och vissa aminosyror, ffa lysin förstörs.
Det är till att börja med bara någon % men när det svartnar är mycket borta.

Använd förnuft och värm ordentligt utan att bränna.

Okej! Så länge maten inte bränns, så förlorar det inte näringsvärdet alltså? Då kan man börja göra nyttiga proteinpankakor!

Eller... Om man inte bränner dom så kan man det? Eller räcker det med att steka?

Sverker
2004-05-20, 18:35
Stek dem gyllenbruna så är 99 % av proteinet kvar och du har 100 % smak.

Matte_Maiden
2004-05-20, 18:36
Tack för den! :)

Styx
2004-05-20, 18:50
...och du äter ju ändå inte det som är brännt (för det mesta iaf).