Visa fullständig version : Kött och demens
King Grub
2021-03-24, 12:16
Background
Worldwide, the prevalence of dementia is increasing and diet as a modifiable factor could play a role. Meat consumption has been cross-sectionally associated with dementia risk, but specific amounts and types related to risk of incident dementia remain poorly understood.
Objective
We aimed to investigate associations between meat consumption and risk of incident dementia in the UK Biobank cohort.
Methods
Meat consumption was estimated using a short dietary questionnaire at recruitment and repeated 24-h dietary assessments. Incident all-cause dementia comprising Alzheimer disease (AD) and vascular dementia (VD) was identified by electronic linkages to hospital and mortality records. HRs for each meat type in relation to each dementia outcome were estimated in Cox proportional hazard models. Interactions between meat consumption and the apolipoprotein E (APOE) ε4 allele were additionally explored.
Results
Among 493,888 participants included, 2896 incident cases of all-cause dementia, 1006 cases of AD, and 490 cases of VD were identified, with mean ± SD follow-up of 8 ± 1.1 y. Each additional 25 g/day intake of processed meat was associated with increased risks of incident all-cause dementia (HR: 1.44; 95% CI: 1.24, 1.67; P-trend < 0.001) and AD (HR: 1.52; 95% CI: 1.18, 1.96; P-trend = 0.001). In contrast, a 50-g/d increment in unprocessed red meat intake was associated with reduced risks of all-cause dementia (HR: 0.81; 95% CI: 0.69, 0.95; P-trend = 0.011) and AD (HR: 0.70; 95% CI: 0.53, 0.92; P-trend = 0.009). The linear trend was not significant for unprocessed poultry and total meat. Regarding incident VD, there were no statistically significant linear trends identified, although for processed meat, higher consumption categories were associated with increased risks. The APOE ε4 allele increased dementia risk by 3 to 6 times but did not modify the associations with diet significantly.
Conclusion
These findings highlight processed-meat consumption as a potential risk factor for incident dementia, independent of the APOE ε4 allele.
The American Journal of Clinical Nutrition, 22 March 2021. Meat consumption and risk of incident dementia: cohort study of 493,888 UK Biobank participants.
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqab028/6178922
The American Journal of Clinical Nutrition, 22 March 2021. Meat consumption and risk of incident dementia: cohort study of 493,888 UK Biobank participants.
https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqab028/6178922
Processed meat, det är chark och liknande väl? Inte vanligt kött.
Intressant information. Jag undvek processat rött kött pga cancerrisken. Nu tillkommer demensrisken och gör det ett lätt val.
”In contrast, a 50-g/d increment in unprocessed red meat intake was associated with reduced risks of all-cause dementia (HR: 0.81; 95% CI: 0.69, 0.95; P-trend = 0.011) and AD (HR: 0.70; 95% CI: 0.53, 0.92; P-trend = 0.009).”
”In contrast, a 50-g/d increment in unprocessed red meat intake was associated with reduced risks of all-cause dementia (HR: 0.81; 95% CI: 0.69, 0.95; P-trend = 0.011) and AD (HR: 0.70; 95% CI: 0.53, 0.92; P-trend = 0.009).”
Bra att de skiljde ut processat för en gångs skull!
Bra att de skiljde ut processat för en gångs skull!
Ja, och som vanligt har man inte visat något orsakssamband. Det skulle lika gärna kunna vara så att de som väljer korv har en ökad benägenhet att få demens än de som köper oxfilé, av någon annan anledning än maten. Skulle kunna vara allt från en mindre mentalt stimulerande livsstil, till lägre fysiskt aktivitet eller annat socialt beteendemönster.
J. Det skulle lika gärna kunna vara så att de som väljer korv har en ökad benägenhet att få demens än de som köper oxfilé, av någon annan anledning än maten. Skulle kunna vara allt från en mindre mentalt stimulerande livsstil, till lägre fysiskt aktivitet eller annat socialt beteendemönster.
Vilken märklig konspiratorisk slutsats av Pongu. Alla seriösa studier tar hänsyn till korrelation (samvariation) och kausalitet (orsakssamband).
skyffelmördarn
2021-03-25, 18:29
Kött och demens låter som ett punkband
Intressant att oprocessat kött minskar risken.
Men vad är det i processat kött som blir farligt? Om vi tar en vanlig svensk wienerkorv till exempel. Varför blir den farligare att äta än köttet och kryddorna i den är utan att vara nermalda till en köttmassa?
Ska tillägga att jag fick en tankeställare när jag skar upp kall falukorv häromdagen. En tjock hinna av vitt, segt fettkladd gneds in på kniven och mina händer. Här kunde jag tänka att detta ser fan inte nyttigt ut.
TheDoctor
2021-03-26, 07:04
Jag skulle gissa på nitritsaltet som är boven, men jag har ingen utbildning eller vet vad jag snackar om.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sodium_nitrite
Goa varningstrianglar.
Vilken märklig konspiratorisk slutsats av Pongu. Alla seriösa studier tar hänsyn till korrelation (samvariation) och kausalitet (orsakssamband).
Nej, det här är känt av alla som vet något om vetenskapsmetodik. Inget konspiratoriskt alls. Författarna gör vad de kan, men de kan inte göra det omöjliga. Det KAN vara så att det finns ett kausalsamband, men det kan omöjligt visas via en epidemiologisk studie. Problemet är att man bara kan justera för kända faktorer, medan det kan finnas helt andra faktorer, sk confounding factors, som egentligen ligger bakom sambandet och som man inte lyckas kompensera för. Den här typen av studier är därför i första hand hypotesgenererande och inte bevis för något kausalsamband. Det här står i alla läroböcker och de är inte skrivna av konspiratoriskt lagda personer.
Här är en annan ”konspiratör” som tar upp samma sak! [emoji23]
Han pekar bland annat på att teorin om att fibrer är nyttigt är extremt dåligt underbyggd, eftersom man bara baserar den gissningen på epidemiologiska observationsstudier.
https://lakartidningen.se/lt-debatt/2008/05/epidemiologi-bortom-sans-och-matta/
Det finns mycket att läsa om man googlar på causality, correlation, ”observational studies” och ”randomized controlled studies”.
Men vad är det i processat kött som blir farligt? Om vi tar en vanlig svensk wienerkorv till exempel. Varför blir den farligare att äta än köttet och kryddorna i den är utan att vara nermalda till en köttmassa?
Det är en bra fråga! Det skulle kunna vara så att processat kött är farligt, men om man föreslår att det finns ett sådant orsakssamband blir den teorin trovärdigare om man samtidigt kan föreslå en möjlig mekanism, dvs vad som i så fall händer i kroppen som skulle kunna förklara sambandet.
Ett exempel som belyser problemet med kausalitet. Det finns ett samband mellan hur stor förstörelse en brand orsakar och hur många brandbilar som finns på platsen. Då skulle någon kunna hävda att det är farligt att skicka för många brandbilar till en brand, för det är associerat med stor förstörelse. Mer troligt kanske det är tvärtom, att det vid stora bränder skickas fler brandbilar. Det här missförståndet är väldigt vanligt när man pratar om epidemiologiska observationsstudier om kost.
Men vad är det i processat kött som blir farligt? Om vi tar en vanlig svensk wienerkorv till exempel. Varför blir den farligare att äta än köttet och kryddorna i den är utan att vara nermalda till en köttmassa?
Ska tillägga att jag fick en tankeställare när jag skar upp kall falukorv häromdagen. En tjock hinna av vitt, segt fettkladd gneds in på kniven och mina händer. Här kunde jag tänka att detta ser fan inte nyttigt ut.
Nitrit som tillsätts ökar cancerrisken. Fetthalten i falukorv kan vara väldigt hög eftersom det bl a är gjort av diverse överblivet fett i slakterierna.
Ok har läst om Nitrit och förstår att det är bra för att få fin färg, bra smak och hålla bakterier i schack. Men det är också giftigt för bövelen.
Finns det inte chark, korv etc utan Nitrit? Borde inte folk hellre köpa processat kött utan Nitrit?
King Grub
2021-03-26, 11:19
Det kräver mer omfattande och kostsamma processer.
Och botulismbakterien är mycket farligare än nitrit. Ett litet glas räcker till att döda halva Sveriges befolkning, om man kom på ett bra sätt att sprida det.
Ok har läst om Nitrit och förstår att det är bra för att få fin färg, bra smak och hålla bakterier i schack. Men det är också giftigt för bövelen.
Finns det inte chark, korv etc utan Nitrit? Borde inte folk hellre köpa processat kött utan Nitrit?
Jo det finns: https://www.gronagardar.se/sv/handla
Det kräver mer omfattande och kostsamma processer.
Och botulismbakterien är mycket farligare än nitrit. Ett litet glas räcker till att döda halva Sveriges befolkning, om man kom på ett bra sätt att sprida det.
Från wiki artikeln på föregående sida: "The meat-packing industry has falsely claimed nitrite is used to prevent botulism (see also Inhibition of microbial growth)."
King Grub
2021-03-26, 11:52
Nitrite plays a major role in inhibiting the growth of foodborne pathogens, including Clostridium botulinum (C. botulinum) that causes botulism
Asian-Australas J Anim Sci. 2018 Aug; 31(8): 1073–1077.
Verkar som om åsikten om nitrit är som röven klöven. Antar att det finns andra sätt att hålla botulism borta från köttprodukter annars borde vi alla dött nitritdöden redan. Handlar kanske om hållbarhet och så, charkprodukter är väl "råa" då dom inte kräver tillagning för att ätas. Och då behövs kanske nitrit så man inte bajsar ihjäl sig pga bakterier?
King Grub
2021-03-26, 12:13
Nej, det är verkligen inte rått kött i förpackningarna. Köper du skivad, paketerad skinka, t ex, är den kokt eller rökt.
Danmark har mindre nitrit i sina korvar. Det finns, men i mindre mängd. Det kompenseras av att det är en kallare kylkedja där, <5 grader C.
Verkar som om åsikten om nitrit är som röven klöven. Antar att det finns andra sätt att hålla botulism borta från köttprodukter annars borde vi alla dött nitritdöden redan. Handlar kanske om hållbarhet och så, charkprodukter är väl "råa" då dom inte kräver tillagning för att ätas. Och då behövs kanske nitrit så man inte bajsar ihjäl sig pga bakterier?
Tillsätt 5 % salt håller vi tillbaka botulinum. I kyla.
Nej, det är verkligen inte rått kött i förpackningarna. Köper du skivad, paketerad skinka, t ex, är den kokt eller rökt.
Men tex falukorv, den tillagar man ju innan man äter den men den går också att gåsa i sig olagad. Är falukorv också kokt på förhand?
King Grub
2021-03-26, 14:43
Den är rökt.
Den är rökt.
Aha, där ser man!
Det brukar uttryckligen stå något om tillagas innan förtäring eller dylikt på köttprodukter som inte är rökta, kokta etc. Tex på "färsk korv"
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.