handdator

Visa fullständig version : Fettförlust på kaloribalans med högproteinkost


King Grub
2021-02-10, 14:51
https://academic.oup.com/ajcn/article/113/2/476/5986961

Edd
2021-02-10, 18:54
Har det inte att göra med dietär termogenes av just protein då ? Att den "sanna" kalorien på protein igentligen är 3.2 kcal per 1gram och inte 4kcal. Att de igentligen bara åt 25-30% kcal mindre kalorier från protein och då blir det inte balans.

Cykelcykel
2021-02-11, 04:42
Har för mig at att 4kcal är ett medelvärde efter att man har räknat bort termoeffekten

sladdbarn
2021-02-11, 11:52
Inte förvånande, men kul att se en studie på de.

Fogel
2021-02-11, 14:19
Har det inte att göra med dietär termogenes av just protein då ? Att den "sanna" kalorien på protein igentligen är 3.2 kcal per 1gram och inte 4kcal. Att de igentligen bara åt 25-30% kcal mindre kalorier från protein och då blir det inte balans.

http://img.photobucket.com/albums/v42/KingGrub/energy.jpg

Exercise Physiology: Energy, Nutrition, and Human Performance. McArdle, Katch & Katch. Lippincott Williams & Wilkins; 6th edition 2006.

Som Cyckelcyckel säger är protein i medel 4.05 kcal per gram efter termogenes.

Bandid0
2021-02-11, 15:22
"Högproteinkost"

35% carbohydrate, 40% protein, and 25% fat

Edd
2021-02-11, 15:30
The NME content of foods is readily calculable as the sum from fat (37 kJ/g), protein (13 kJ/g), available carbohydrate (16 kJ/g), fully-fermentable carbohydrate (8 kJ/g), alcohol (26 kJ/g) and other components

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11299073/

13kj/g = ~3kcal

Kan va helt ute och segla. Men läste det i Martin Berkhans bok för typ 2 år sen

Kischen
2021-02-11, 15:38
Bibehöll dom vikten men tappade fett?

Ola Wallengren
2021-02-11, 16:20
Denna studie är mycket bra på många sätt men som alla studier så finns det vissa svagheter.

En del av skillnaderna beror som säkert på det faktiska energivärdet i kosterna avviker från standardfaktorer, precis som påpekas ovan. Det är potentiellt en ganska stor del. En annan del är att dieterna inte analyserades för sitt energiinnehåll, utan bara beräknades. Det är speciellt osäkert för kontroll dieten. Man har inte heller mätt energi i avföringen, så man vet inte hur mycket som faktiskt togs upp.
En annan sak är att det nog finns viss tröghet i metabolismen för att ställa om sig, så 3 dagars perioden kanske inte varit fullt tillräcklig. Vid ett överskott av protein så kan det sannolikt ta ett par dagar innan proteinoxidationen kommer igång, vilket kanske även visar sig i att "proteinbalansen" verkar varit otroligt positiv, hela 119g, vilket skulle motsvara närmare 500g fettfrimassa om det byggts in i kroppen. Även fettinnehållet är olika mellan dieterna vilket även kan påverkat fettbalansen på liknande sätt.
Man såg att metabolismen ökade i sömn och även dietinducerad termogenes, vilket tyder på ökat proteinintag. En del av skillnaden i energiförbrukning kan också berott på olika mängd fysisk aktivitet eller snarare NEAT, vilket man av förklarliga skäl inte mätt, men kan nog uppskattas med den data de har.

Oavsett visar denna studier hur olika makronutrientsammansättning påverkar metabolismen, och det blev som förväntat i stort sett.