handdator

Visa fullständig version : Torka eget kött


30cm
2004-05-19, 20:58
Har sett att Tobbe muskelbyggarn skulle ha Beef Jerky men let´s face it, det blir ju lite billigare att torka skiten själv. Om nu någon vet hur man gör det. Bara doppa i salt å hånga över badkaret över natten eller?:D

skaparn
2004-05-19, 21:03
Originally posted by 30cm
Har sett att Tobbe muskelbyggarn skulle ha Beef Jerky men let´s face it, det blir ju lite billigare att torka skiten själv. Om nu någon vet hur man gör det. Bara doppa i salt å hånga över badkaret över natten eller?:D

Alltid redo!

http://www.scout.se/fakta/kryckan/torka-mat.html

30cm
2004-05-19, 21:05
Härligt!
:thumbup:

MunsöHustla
2004-05-19, 21:06
Originally posted by skaparn


Alltid redo!

http://www.scout.se/fakta/kryckan/torka-mat.html

Det där måste man ju testa, nån som kan tänka sig hur hållbarheten blir på en "hemmatorkad" bit kött?

supremo
2004-05-19, 21:31
Vilket typ av kött är bäst att torka?

jakke
2004-05-19, 22:04
Renkött

supremo
2004-05-20, 06:11
Originally posted by jakke
Renkött
Okej, men det är ju inte direkt det lättaste och det billigaste att få tag på, iaf i mellansverige...
Borde funka hyffsat med exempelvis rådjurskött och älgkött eller?
Vilka bitar funkar att torka?

z_bumbi
2004-05-20, 08:24
Låna en bok om att torka livsmedel då får man med tips på hur man kan torka saker, vad man kan torka och ungefär hur lång tid det tar.

Biff Jerky har ju även en kryddblandning så det bör stå sig längre än annat kött men eftersom det är min mor som har böcker i ämnet så har jag ingen aning om exakt hållbarhet, varken på vanligt kött eller Biff Jerky.

nordland
2004-05-20, 10:27
Så här gör man.....

De flesta som torkar kött här uppe gör det på våren när det börjar bli plusgrader.

Välj det kött som du vill torka... Förslagsvis renkött, älgkött, nöt.

Skär bort hinnor, fett etc. och skölj av köttet. lägg det sedan i en bunke och strö över grovsalt samt de kryddor du vill ha. Täck för..

Låt det sedan stå över natten. Tag fram köttet och skölj av det så det inte sitter kvar saltrester kryddor etc. Fäst en liten stump snöre i köttet så du kan hänga upp det.

Helst skall köttet torkas utomhus, men bor man inte i villa så kan det bli probs. Dock så funkar det hyfsat att hänga under en takfläkt... Dock skall det torka i ca 2-3 veckor, så...........

30cm
2004-05-20, 10:54
Jag hade tänkt testa med lövbiff av innanlår men borde inte vilket kött som helst funka:confused: t.ex. fläskkotletter eller kanske till och med kyckling?

JAM
2004-05-20, 11:07
Originally posted by nordland
Helst skall köttet torkas utomhus, men bor man inte i villa så kan det bli probs.Äsch, det finns väl något som heter balkong?? :hbang:

Tomten
2004-05-20, 13:55
Originally posted by JAM
Äsch, det finns väl något som heter balkong?? :hbang:

har hört legender om s.k balkonger, men trodde inte de fanns på riktigt.

nordland, nu får vi ju lite missvisande information. I den där scoutartikeln MunsöHustla länkade till så står det ju att det inte tar längre än en vecka att torka kött.

Är det någon här som SJÄLV testat göra torkat kött?

Droog
2004-05-20, 14:27
Nordlands info är klockren. Kan bara lägga till att man med fördel kan använda en fågelholk utan botten och med plexiglasframsida. Sedan fäster du holken på husväggen högt upp och hänger köttet inuti.

nordland
2004-05-20, 18:35
Originally posted by Tomten

nordland, nu får vi ju lite missvisande information. I den där scoutartikeln MunsöHustla länkade till så står det ju att det inte tar längre än en vecka att torka kött.

Är det någon här som SJÄLV testat göra torkat kött?

ye, ye..... Det kan stå jävligt mycket i artiklar... men ofta är det bara babbel...

Tro mig det tar minst 2 veckor innan köttet är torrt.

Och hur vet jag det?... Jo, därför att min familj torkar kött varje vår... och har gjort det i 40 års tid...

30cm
2004-05-20, 18:59
skulle inte kött torkas i ugn enligt länken? Det verkar ju rimligt i alla fall. Om man hänger den på balkongen (vilken syn) så borde köttet bli dåligt rätt så snabbt

supremo
2004-05-20, 19:16
Originally posted by 30cm
skulle inte kött torkas i ugn enligt länken? Det verkar ju rimligt i alla fall. Om man hänger den på balkongen (vilken syn) så borde köttet bli dåligt rätt så snabbt
Att hänga ute måste ju ge större risk för att fåglar och annat är på köttet...

30cm
2004-05-20, 21:05
Originally posted by supremo

Att hänga ute måste ju ge större risk för att fåglar och annat är på köttet...

DOM JÄVLARNA!:furious:

nordland
2004-05-20, 22:05
Visst, det går att torka i ugnen, men då får man en fnösketorr yta samt ett innandömme som har samma konsistens som skumgummi....

Ett lätt sätt att skydda mot fåglar är att göra en korg av hönsnät som man hänger köttet i.....

Ni statare har det inte lätt.....

stefannn
2004-05-21, 09:52
Originally posted by 30cm
Jag hade tänkt testa med lövbiff av innanlår men borde inte vilket kött som helst funka:confused: t.ex. fläskkotletter eller kanske till och med kyckling?


fläsk och kyckling ska du nog hålkla dig ifrån att torka

Muaytudd
2004-05-21, 09:56
Men om du hängeren köttbit utei tre veckor.. Vafan har ni inte flugor, kråkor och lodjur som hänger i den då där uppe?


Här nera kanske det går bättre eftersom vi inte har ngn natur, men den blir väll oätlig pga av för höga nivåer av giftiga ämnen. :confused:

Metal_boy_
2004-05-21, 10:24
torkolla:laugh:

nordland
2004-05-21, 10:50
Originally posted by Muaytudd
Men om du hängeren köttbit utei tre veckor.. Vafan har ni inte flugor, kråkor och lodjur som hänger i den då där uppe?


Här nera kanske det går bättre eftersom vi inte har ngn natur, men den blir väll oätlig pga av för höga nivåer av giftiga ämnen. :confused:

Här uppe torkar man köttet på våren då det just har blivit plusgrader, så flugor är inget att oroa sig för. Kråkorna håller man borta med med lite hönsnät.

Egentligen är detta onödigt då köttet är så salt att något djur inte kan äta det.

Tror det är lättare att torka kött när man bor ute på landet
;)

z_bumbi
2004-05-24, 11:05
Originally posted by nordland
Visst, det går att torka i ugnen, men då får man en fnösketorr yta samt ett innandömme som har samma konsistens som skumgummi....

Eller så skär man det i tunna skivor innan man torkar det i ugnen.

supremo
2004-05-24, 11:26
Borde det inte funka rätt bra att torka kött i exempelvis bastun?

MunsöHustla
2004-05-24, 12:18
Originally posted by supremo
Borde det inte funka rätt bra att torka kött i exempelvis bastun?

ja men då är det väl ändå enklare och mer hygeniskt att använda den lilla bastun även kallad ugn? ;)

30cm
2004-05-24, 12:59
Som jag fattar det borde man kunna köpa en bunt innanlår i form av lövbiffar och slänga in dom i ugnen på ca. 60° i ca. 10h och sedan låta dem ligga över natten. Sen är det bara att:eating:

Kalleh
2004-05-24, 13:54
Förresten, någon som har koll på proteinhalten i torkat kött? Borde väl vara hyffsat hög va...?

30cm
2004-05-24, 15:30
Ja, det försvinner vä varken protein eller fett för att man torkar det. Men det blir mer komprimerat eftersom vattnet "försvinner".

z_bumbi
2004-06-03, 10:10
Nytt recept.

http://www.markblumberg.com/biltong.html