Visa fullständig version : Hur varierat äter ni?
Brofessorn
2021-01-20, 19:19
Äter ni varierat? Jag äter ganska ensidigt. Nötkött, kyckling, samma gamla grönsaksmixer, samma sorters kvarg, keso. Tycker om att laga mat, men i vardagen tycker jag det tar onödigt med tid att planera menyn och laga nya maträtter hela tiden.
RökteUppMinKatt
2021-01-20, 19:45
Äter samma sak hela tiden. Har kollat upp dagsbehovet för alla vitaminer och mineraler och sett till så att min kost täcker det. Blir enklast så.
Varierar dock lite på helgen då jag t.ex. bakar lite olika grejer.
Diomedea exulans
2021-01-20, 19:57
Väldigt, mamma och pappa lagar olika mat hela tiden. Även nu när jag deffar och till stor del köper egen mat så äter jag varierat. Växlar mellan olika bär, grönsaker och proteinkällor.
King Grub
2021-01-20, 20:22
Inte speciellt, men jag täcker näringsbehoven, så vem bryr sig.
På lördagar och söndagar lagar jag gärna en middag till familjen, men på vardagar äter jag likadant varje dag i princip. Livsmedlen är: potatis, havregryn, mjölk, ägg, vassleprotein, grönsaksmix, makrill i tomatsås. Salt och peppar. Det innehåller vad jag behöver (utifrån vad jag lyckats leta fram på Chronometer och här på kolozzeum) men jag skulle nog för min egen hälsas bästa behöver se över mängderna i min kost. Jag börjar misstänka att jag äter för lite för att täcka mina träningsutgifter.
Brofessorn
2021-01-20, 20:30
Och ni som äter ensidigt, tröttnar ni på maten till slut rent mentalt? Jag gör inte det, och en väldans massa personer tycker det är underligt.
Diomedea exulans
2021-01-20, 20:33
Och ni som äter ensidigt, tröttnar ni på maten till slut rent mentalt? Jag gör inte det, och en väldans massa personer tycker det är underligt.
Jag gör inte det de perioder jag äter ensidigt.
Det där är mest en kulturell grej. Samma personer som uttrycker chock över hur jag står ut med att äta kycklingfilé tre dagar i veckan äter exakt samma frukost sju dagar i veckan.
Brofessorn
2021-01-20, 20:33
På lördagar och söndagar lagar jag gärna en middag till familjen, men på vardagar äter jag likadant varje dag i princip. Livsmedlen är: potatis, havregryn, mjölk, ägg, vassleprotein, grönsaksmix, makrill i tomatsås. Salt och peppar. Det innehåller vad jag behöver (utifrån vad jag lyckats leta fram på Chronometer och här på kolozzeum) men jag skulle nog för min egen hälsas bästa behöver se över mängderna i min kost. Jag börjar misstänka att jag äter för lite för att täcka mina träningsutgifter.
Kör på, låter lite som det i din andra tråd. Du klarar det.
RökteUppMinKatt
2021-01-20, 20:58
Och ni som äter ensidigt, tröttnar ni på maten till slut rent mentalt? Jag gör inte det, och en väldans massa personer tycker det är underligt.
En hel del har aldrig varit speciellt gott till att börja med utan ska bara ner för att göra nytta. Det som är gott tröttnar jag inte på.
Däremot kanske man inte mår optimalt psykiskt av att leva sitt liv i ett ekorrhjul. Något som säkert skadar utan att man reflekterar över det.
skyffelmördarn
2021-01-20, 22:23
Och ni som äter ensidigt, tröttnar ni på maten till slut rent mentalt? Jag gör inte det, och en väldans massa personer tycker det är underligt.
Folk äter i regel samma frukost dag ut och dag in och ingen verkar tycka det är märkligt men äter man samma lunch två dagar i rad brakar helvete lös tydligen.
Betydligt mer varierat sedan jag började äta kött igen. Jag höll ned på kött i åratal mest av ekonomiska skäl som blev till emo skäl men äter nu allt, så det är varierat mer än någonsin nu. Äter sällan samma sak igen ens utan utmanar nya recept hela tiden. Lagar dessutom mat åt flera pers varje gång. Näring har jag ingen aning om men det är nog ingen näringsbrist i alla fall. Så det ör roligt i köket.
Langster
2021-01-20, 23:45
Folk äter i regel samma frukost dag ut och dag in och ingen verkar tycka det är märkligt men äter man samma lunch två dagar i rad brakar helvete lös tydligen.
Jag brukar köra med exakt det argumentet när folk frågar mig om jag inte tröttnar på kyckling och broccoli, vilket jag äter som lunch på jobbet 9 gånger av 10 typ.
Anledningen till den lunchen för mig är helt enkelt att det är så smidigt att laga och förvara. Och jag tröttnar faktiskt inte på det.
När man sen lägger till att detta faktiskt är min frukost, jag har inte ätit något innan detta och klockan är tolv, då brukar hakorna slå i golvet rätt rejält.
Jag har vissa fasta måltider som den ovan nämnda lunchen. Eller egentligen är nog de flesta målen fasta, men jag brukar äta fler ”unika” mål nu när jag kör varannandagsfasta. Jag gillar att testa nya saker och nya recept. Ibland blir de nya recepten till fasta måltider som jag byter ut ett annat tidigare fast mål mot. Jag tweakar tillagning och recept tills jag verkligen tycker att det är gott - varje gång. Jag äter sällan något jag inte genuint tycker är riktigt gott. När man ständigt äter saker man tycker är gott saknar man inte variation.
Sen kan man ju säga att min kost trots allt är varierad, då den innehåller allt jag behöver. En icke-varierad kost vore att t.ex endast äta snabbmakaroner.
Sen bör man göra skillnad på varierad och olika tillredningar. Kosten blir inte mer varierad bara för att man äter köttbullar ena dagen, köttfärslimpa nästa dag och järpar dagen efter det. Då kan man faktiskt lika gärna äta köttbullar varje dag, om det är det man tycker bäst om av de tre varianterna.
Tkirsgnirän
2021-01-21, 01:00
Periodeserar, får alltid dille på något nyttigt jag dragit ihop som endå blir gott. Äter samma i några dagar, sen byter jag och samma visa med någon annan komposition.
Äter mig mätt och belåten med "spontan" mat 1-2 ggr i veckan, men har typ fått ätstörningar (lite). Äter jag tex tacos, då blir det svält dagen efter. Kan liksom inte unna mig då jag vet att det bara gör mig fet i längden.
Åt dock kyckling, havre, vassle, ägg grönsaker under 6 månader. Till 97%. Tappade helt suget efter mat, var bara hungern som behövde släckas men hade 0 sug. Hade kunnat trycka en strumpa om det gjorde mig mätt och gav mig näring. Så håller med att det inte är udda.
Mycket lättare att hålla nere aptiten med enformigt kost, iaf för mig.
Jag äter väldigt varierat till lunch och middag. Men det är min tjej som oftast lagar middagen. Och hon lagar till hela familjen. Det blir nya recept varje dag.
Frukost är ganska lika. Äter nästan alltid gröt till frukost. Kanske nån frukt som mellanmål.
Skickat från min JSN-L21 via Tapatalk
Jag brukar köra med exakt det argumentet när folk frågar mig om jag inte tröttnar på kyckling och broccoli, vilket jag äter som lunch på jobbet 9 gånger av 10 typ.
Anledningen till den lunchen för mig är helt enkelt att det är så smidigt att laga och förvara. Och jag tröttnar faktiskt inte på det.
När man sen lägger till att detta faktiskt är min frukost, jag har inte ätit något innan detta och klockan är tolv, då brukar hakorna slå i golvet rätt rejält.
Jag har vissa fasta måltider som den ovan nämnda lunchen. Eller egentligen är nog de flesta målen fasta, men jag brukar äta fler ”unika” mål nu när jag kör varannandagsfasta. Jag gillar att testa nya saker och nya recept. Ibland blir de nya recepten till fasta måltider som jag byter ut ett annat tidigare fast mål mot. Jag tweakar tillagning och recept tills jag verkligen tycker att det är gott - varje gång. Jag äter sällan något jag inte genuint tycker är riktigt gott. När man ständigt äter saker man tycker är gott saknar man inte variation.
Sen kan man ju säga att min kost trots allt är varierad, då den innehåller allt jag behöver. En icke-varierad kost vore att t.ex endast äta snabbmakaroner.
Sen bör man göra skillnad på varierad och olika tillredningar. Kosten blir inte mer varierad bara för att man äter köttbullar ena dagen, köttfärslimpa nästa dag och järpar dagen efter det. Då kan man faktiskt lika gärna äta köttbullar varje dag, om det är det man tycker bäst om av de tre varianterna.
Hur länge har du kört varannandagsfasta och hur känns det?
King Grub
2021-01-21, 08:09
Läs tråden om varannandagsfasta.
Carlzzon85
2021-01-21, 08:15
Blir väll fisk 2 ggr per vecka, kyckling 4-5 ggr per vecka och rött kött 4-5 ggr per vecka. Äter en sallad om dagen i stortsett (oftast kycklingsallad till lunch för det är lätt att ta med och behöver inte värmas). Middagrna försöker vi variera så gott det går med småbarn som kanske inte alltid vill äta allt.
Äter samma sak varje dag men brukar variera middagen ibland.
Illustrerade mannen
2021-01-21, 08:34
Äter inte frukost eller lunch, endast middag. Frun lagar varierat och hälsosamt. Hon lagar vegetariskt och jag kompletterar ofta (till hennes irritation) med något kött . Mycket baljväxter, rotfrukter och övriga grönsaker. Jag lägger till kyckling, nötkött eller annat.
Det blir väldigt lika varje dag.
Äter nog väldigt ensidigt jämfört med många. Har ett par olika protein- och kolhydratskällor som jag låter rulla.
Kolhydraterna är ris, potatis, pasta eller "waffle fries". Proteinkällorna är kyckling, lax, nötfärs eller ägg. Äter en kolhydratskälla och en proteinkälla till lunch och middag varje dag. Ägg äter jag varje dag. Dricker 1-2 stora glas mjölk utöver det. Bearnaise eller någon ostbaserad sås. Spenat till något mål. Det enda jag funderar över är hur nyttigt waffle fries är, tänker dock att eftersom det är 84% potatis så det får duga :d
Och ni som äter ensidigt, tröttnar ni på maten till slut rent mentalt? Jag gör inte det, och en väldans massa personer tycker det är underligt.
Om du är intresserad av mat och måltider, så rekomenderar jag varmt att du kollar upp Rickard Tellström (podcasts, blogg på Taffel.se). Han beskriver svensk matkulturs utveckling och hur en globalisering av livsmedel har inneburit att mat kan bli ett föremål för identitetsbygge och intresse. Att mat har blivit så billigt gör att vi kan äta varierat och skapa mening med hjälp av mat. Därför bedömer vi också andras mat, precis som vi bedömer andras kläder och andra kulturella preferenser.
xDZDVfDGvkY
Spola fram till 46:30 för en riktig godbit om kostavvikelser.
MrMuggelSnuggel
2021-01-21, 17:19
Jag och sambon roterar liknande middagar hela tiden.
Vi har kycklingpålägg, kycklingfärs eller kycklingfilé till middag.
Utifrån det gör vi antingen tacos, kebab, pizza, hamburgare eller kyckling med potatis/ris.
Ibland skojar vi till det och käkar ryggbiff, oxfilé, lax eller havregrynsgröt istället. Alternativt byter ut kycklingfärsen mot nötfärsen.
Till det alltid 1 avokado, morotötter, paprika, frysta grönsaker och frysta+färska bär varje dag. Sen käkar jag personligen mycket proteinbars, ibland lite keso, kvarg och ägg.
Så, i grund och botten inte så jättemycket variation men ändå blir det mycket variation (antar jag).
Ganska samma lika, oftast makill och nudlar till lunch och sedan proteintjofräs och frukt samt middag av allt från mackor till stekt lever.
TotteShaped4Life
2021-01-22, 03:20
Väldig ensidigt, men hyfsat näringsrikt. Har inga problem alls. Tröttnar oerhört sällan om någonsin. Är det gott från början fortsätter det att vara gott.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.