handdator

Visa fullständig version : Kroppsfett, muskelmassa och risk att dö i förtid


King Grub
2021-01-18, 14:23
Kroppsfett dåligt, fettfri massa bra.

Background

Fat mass and fat-free mass may play independent roles in mortality risk but available studies on body composition have yielded inconsistent results.

Objective

The aim was to determine the relations of body fat mass and fat-free mass to risk of mortality.

Methods

In pooled data from 7 prospective cohorts encompassing 16,155 individuals aged 20 to 93 y (median, 44 y), we used Cox regression and restricted cubic splines to estimate HRs and 95% CIs for the relation of body composition, measured by bioelectrical impedance analysis, to total mortality. We adjusted for age, study, sex, ethnicity, history of diabetes mellitus, education, smoking, physical activity, and alcohol consumption.

Results

During a median follow-up period of 14 y (range, 3–21 y), 1347 deaths were identified. After mutual adjustment for fat mass and fat-free mass, fat mass showed a J-shaped association with mortality (overall P value < 0.001; P for nonlinearity = 0.003). Using a fat mass index of 7.3 kg/m2 as the reference, a high fat mass index of 13.0 kg/m2 was associated with an HR of 1.56 (95% CI: 1.30, 1.87). In contrast, fat-free mass showed an inverse association with mortality (overall P value < 0.001; P for nonlinearity = 0.001). Compared with a low fat-free mass index of 16.1 kg/m2, a high fat-free mass of 21.9 kg/m2 was associated with an HR of 0.70 (95% CI: 0.56, 0.87).

Conclusions

Fat mass and fat-free mass show opposing associations with mortality. Excess fat mass is related to increased mortality risk, whereas fat-free mass protects against risk of mortality. These findings suggest that body composition provides important prognostic information on an individual's mortality risk not provided by traditional proxies of adiposity such as BMI.

The American Journal of Clinical Nutrition, 12 January 2021. Relation of body fat mass and fat-free mass to total mortality: results from 7 prospective cohort studies.

https://academic.oup.com/ajcn/advance-article-abstract/doi/10.1093/ajcn/nqaa339/6092216

stargate
2021-01-18, 15:26
Är det någon som vet vad optimal fettprocent är på en man som har byggt muskler under årens lopp?

Optimalt för att minska risken för att dö i förtid. Bör man ligga någonstans mellan 10-20%

benk3
2021-01-18, 21:22
Bra fråga, undrar jag med

Don H
2021-01-18, 21:25
Så lite fett som möjligt utan överdriven mängd med muskler (sett ur ett normal perspektiv, inte koloögon), samt att ligga på konstant energiunderskott är väl det ultimata (?)

Whizzlarn
2021-01-19, 23:52
Så lite fett som möjligt utan överdriven mängd med muskler (sett ur ett normal perspektiv, inte koloögon), samt att ligga på konstant energiunderskott är väl det ultimata (?)

Konstant underskott bådar inte gott. Då försvinner man väl tillslut :smash:.

King Grub
2021-01-20, 06:36
Nej, så fungerar det inte. Kroppen drar ned på förbränningen med tiden och man jämför med vad den skulle ha varit, inte vad den är.

Whizzlarn
2021-01-23, 20:39
Nej, så fungerar det inte. Kroppen drar ned på förbränningen med tiden och man jämför med vad den skulle ha varit, inte vad den är.

Ahaa nu förstår jag hur det funkar. Man sänker alltså sin balans. Tack Grub, återigen har du lärt mig något nytt. *cupid*