handdator

Visa fullständig version : marklyft


1-2-3
2004-05-19, 08:03
Hej Alla Glada muskelknuttar.

Jag heter Hans och är ny här på forumet :)

Vad jag är lite fundersam över är just övningen marklyft. Jag har kollat runt och läst lite om att marklyft med raka ben ska vara en bra övning, men samtidigt rekommenderar dom flesta att man ska böja och hjälpa till med benen också ungefär halva vägen samt försöka hålla en svank på ryggen :booty: för att skona sin rygg. Vaför jag är lite konfundersam :confused: över detta är just för att det verkar lättare att lyfta tungt när man knappt böjer på benen, utan lyfter med ryggen (svanken) mer. Jag har sett dom som lyfter med 260-270 kilo utan att böja benen. Men är dock tvivelsam till att detta kan va bra för ryggen. Så min fråga är vad är bäst och rätt utförande gällande marklyftövningen när man ska köra tungt? Marklyft med raka ben, eller Marklyft med böjda ben?

AcidSleeper
2004-05-19, 08:15
Det är två skilda övningar!!!

Stela marklyft (marklyft med böjda ben) är en övning perfekt för baksidan av benen, samt en hel del flera muskler: http://www.exrx.net/WeightExercises/Hamstrings/BBStraightLegDeadlift.html


Marklyft "med böjda ben" är mer för gluteus maximus (rumpan): http://www.exrx.net/WeightExercises/GluteusMaximus/BBDeadlift.html


Så det är en smaksak vad man kör, själv kör jag båda, en på benpasset(stela marklyft) och en på ryggpasset(böjda marklyft)!

EDIT* Vilken är det på din avatar?

Viveqa
2004-05-19, 08:23
I både stelbenta mark och vanliga mark ska benen vara böjda och ryggen svankad/rak.

Skillnaden är att i stelbenta håller du benen lätt böjda hela tiden i ett låst läge och sträcker aldrig ut dem, utan viker bara upp överkroppen.

I vanliga mark börjar du från golvet med starkt börja ben och reser dig sedan upp till stående läge.