handdator

Visa fullständig version : Har livsmedelsverket fel? Biotin...


RökteUppMinKatt
2020-11-14, 11:36
Länk:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/biotin

"Det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket biotin vi behöver. En blandad kost ger i genomsnitt 40 mikrogram biotin per dag."

Jag sitter och kollar på listor över biotin och förstår inte hur en blandad kost kan ge i genomsnitt 40 mikrogram per dag. Vad missar jag? Av det jag hittar så verkar det otroligt svårt att komma upp i 40 mikrogram per dag såvida man inte lever på kycklinglever.

Tisu
2020-11-15, 14:50
Länk:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/biotin

"Det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket biotin vi behöver. En blandad kost ger i genomsnitt 40 mikrogram biotin per dag."

Jag sitter och kollar på listor över biotin och förstår inte hur en blandad kost kan ge i genomsnitt 40 mikrogram per dag. Vad missar jag? Av det jag hittar så verkar det otroligt svårt att komma upp i 40 mikrogram per dag såvida man inte lever på kycklinglever.

Två ägg så är man i mål

RökteUppMinKatt
2020-11-15, 19:53
Två ägg så är man i mål

2 ägg ger 20 mikrogram, vilket är hälften av vad som påstås och att snitta 14 ägg i veckan är väldigt mycket.

TheDoctor
2020-11-15, 20:04
2 ägg ger 20 mikrogram, vilket är hälften av vad som påstås och att snitta 14 ägg i veckan är väldigt mycket.

Jag äter 7 ägg varje dag Måndag till Fredag. Jag äter dock inte som snittbefolkningen.

Sverker
2020-11-15, 20:19
Livsmedelsverkets bedömning är troligast att biotinbrist är helt osannolikt och därför inte intressant. En helt felaktig kost ger säkert snabbare andra bristsjukdomar än biotinbrist.

Du ska nog basera ditt energiintag på råa ägg under lång tid för att något ska hända.

RökteUppMinKatt
2020-11-15, 20:25
Livsmedelsverkets bedömning är troligast att biotinbrist är helt osannolikt och därför inte intressant. En helt felaktig kost ger säkert snabbare andra bristsjukdomar än biotinbrist.

Du ska nog basera ditt energiintag på råa ägg under lång tid för att något ska hända.

Jo, så är det säkert. Poängen var väl mer att de skriver att gemene man får i sig 40 mikrogram om dagen, vilket jag inte förstår.

Tisu
2020-11-16, 09:33
2 ägg ger 20 mikrogram, vilket är hälften av vad som påstås och att snitta 14 ägg i veckan är väldigt mycket.

Table 2. Some Food Sources of Biotin (47, 48)
Food Serving Biotin (μg)
Yeast 1 packet (7 grams) 1.4-14
Bread, whole-wheat 1 slice 0.02-6
Egg, cooked 1 large 13-25
Cheese, cheddar 1 ounce 0.4-2
Liver, cooked 3 ounces* 27-35
Pork, cooked 3 ounces* 2-4
Salmon, cooked 3 ounces* 4-5
Avocado 1 whole 2-6
Raspberries 1 cup 0.2-2
Cauliflower, raw 1 cup 0.2-4
- https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/biotin

14 ägg i veckan är inte så mycket.

Bandid0
2020-11-16, 10:08
Länk:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/biotin

"Det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket biotin vi behöver. En blandad kost ger i genomsnitt 40 mikrogram biotin per dag."

Jag sitter och kollar på listor över biotin och förstår inte hur en blandad kost kan ge i genomsnitt 40 mikrogram per dag. Vad missar jag? Av det jag hittar så verkar det otroligt svårt att komma upp i 40 mikrogram per dag såvida man inte lever på kycklinglever.

Så tycker jag det är med livsmedelsverket i allmänhet. Kolla RDI på samtliga vitaminer och mineraler som vi behöver. Jag lovar att det är en mycket liten andel av befolkningen som når upp till RDI på alla näringsämnen.

Men till livsmedelsverkets försvar så menar de nog inte att under RDI är samma sak som brist. Jag tror de menar att om man äter blandat så får man inte BRIST, vilket inte är samma sak som att man inte når RDI.

Mental
2020-11-16, 11:05
Länk:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/biotin

"Det finns inga nordiska rekommendationer för hur mycket biotin vi behöver. En blandad kost ger i genomsnitt 40 mikrogram biotin per dag."

Jag sitter och kollar på listor över biotin och förstår inte hur en blandad kost kan ge i genomsnitt 40 mikrogram per dag. Vad missar jag? Av det jag hittar så verkar det otroligt svårt att komma upp i 40 mikrogram per dag såvida man inte lever på kycklinglever.

Gissar att man baserar sig på de här studierna

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3580

3.2. Dietary intakes Estimates of biotin intakes in children and adolescents, adults and older adults from five EU countries (Austria, Germany, Hungary, Ireland and Latvia, data collected between 2003 and 2010) are provided in Appendices B, C and D, respectively. Values were calculated from individual consumption data collected from dietary history, three-/four-day dietary records, or 24-hour recall, combined with analytical data from food composition tables. Dietary intake data are prone to reporting errors and there is a varying degree of under-reporting in different surveys (Merten et al., 2011). Although the differences in methodologies have an impact on the accuracy of between-country comparisons, the data presented give an overview of the biotin intake in a number of European countries.

In young children aged 1–4 years, median intakes ranged from 19 to 28 µg/day. A median biotin intake of 19 µg/day was observed in Irish boys and girls (IUNA, online-a). Median biotin intakes of 25 µg/day and 28 µg/day were observed in German girls and boys, respectively (DGE, 2012).

In boys and girls aged 5–12 years, mean/median intakes ranged from 19 to 38 µg/day. Median intakes ranged from 19 to 24 µg/day in Ireland (boys and girls, 5–12 years), and were reported to be 36 µg/day in girls and 38 µg/day in boys in Germany (6–11 years), while mean intakes ranged from 30 to 35 µg/day in Austria (boys and girls, 7–12 years). In adolescent boys and girls aged 13–19 years, mean/median intakes ranged from 17 to 64 µg/day. Median intakes ranged from 17 to 27 µg/day in Ireland (boys and girls, 13–19 years) and were reported to be 36 µg/day in girls and 45 µg/day in boys (15–19 years, determined by 24-hour recall) or 50 µg/day in girls and 64 µg/day in boys (12–17 years, using dietary history over four weeks) in Germany. Mean intakes ranged from 31 to 47 µg/day in Austria (boys and girls, 13–19 years).

In adult men and women below about 65 years, mean/median intakes ranged from 26 to 50 µg/day. Data from Germany and Ireland indicated median intakes between 40 and 48 µg/day in men and between 29 and 42 µg/day in women, while mean intakes were observed to range between 33 and 50 µg/day in men and 26 and 43 µg/day in women in Hungary and Austria, and between 34 and 45 µg/day for both sexes in Latvia.

In older adult men and women, mean/median intakes ranged from 24 to 43 µg/day. Median intakes between 36 and 43 µg/day in men and 32 and 39 µg/day in women were observed in Germany and Ireland and mean intakes of 29 to 34 µg/day in men and 24 to 34 µg/day in women were reported in Hungary and Austria.