Visa fullständig version : Är det säkert att tillaga kyckling på 85 eller 125 grader?
RökteUppMinKatt
2020-10-08, 12:42
Majoriteten av google verkar säga ja och det verkar även som att alla bakterier dör vid en temperatur av 75 grader.
Men sen kom jag så klart över ett inlägg där någon säger att det definitivt är under USDA guidelines som rekommenderar 160 grader.
Min tanke är att börja köra kyckling i slow-cooker på låg värme. Antingen Low (runt 85 grader) eller Medium (runt 125 grader) i x antal timmar.
Antagligen är det väl safe, men vad säger ni?
Jag kör kyckling i sous vide på 65 grader, så du överlever. Handlar mest om tiden
Så här står det på kitchenlab: "När det kommer till kyckling så kan man med fördel låta den ligga längre i badet, men inte främst för att få köttet bli mört, utan för att man då kan sänka temperaturen några grader för att få ett saftigare kött samtidigt som det är säkert att äta. Detta beror på att de skadliga bakterierna inte dör vid en speciell temperatur (som man kanske kan tro), utan faller i från gradvis hela tiden från när temperaturen i köttet är över 50 grader."
Desto längre tid man kör desto närmare lägsta temp kan man komma, till och med under.
Jag kör också all kyckling i sous vide för att steka på vid behov.
Blir supergott till mackor osv
RökteUppMinKatt
2020-10-08, 13:04
Awesome. Tack boys :)
Sous vide låter intressant, btw.
RökteUppMinKatt
2020-10-08, 13:06
Hur länge tillagar ni när ni kör på så låga temperaturer? Antar att jag får räkna med 5 timmar iaf? Mer? Lär köra på runt 85 jag.
Hur länge tillagar ni när ni kör på så låga temperaturer? Antar att jag får räkna med 5 timmar iaf? Mer? Lär köra på runt 85 jag.
sous vide blir inte trevligt ifall man kör för länge
1- 1,5 timmar typ.
Tänk på att vattnet är exakt temperatur och mycket bättre ledare än luft så kärntemperaturen når ju 65 grader jättefort ifall kycklingen är tinad.
Kanske 30 minuter längre ifall den är fryst
RökteUppMinKatt
2020-10-08, 13:37
sous vide blir inte trevligt ifall man kör för länge
1- 1,5 timmar typ.
Tänk på att vattnet är exakt temperatur och mycket bättre ledare än luft så kärntemperaturen når ju 65 grader jättefort ifall kycklingen är tinad.
Kanske 30 minuter längre ifall den är fryst
Hm, okej. Nog stor skillnad i slow-cooker om jag inte kör med vätska alls. Får testa mig fram :)
Hur länge tillagar ni när ni kör på så låga temperaturer? Antar att jag får räkna med 5 timmar iaf? Mer? Lär köra på runt 85 jag.
Beror ju på om du menar hel kyckling eller t.ex en filé.
En hel kyckling skulle jag köra typ 6 h på 65 grader, och sedan bränna färg supersnabbt på grill eller med en brännare. En filé funkar på en timme eller t.om lite kortare.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.