handdator

Visa fullständig version : Baka bröd på 100 grader?


RökteUppMinKatt
2020-09-29, 20:20
Tänkte testa detta i helgen. Någon som har testat?

Det jag egentligen vill fråga är, borde man inte kunna dra ner akrylamidinnehållet ganska kraftigt genom att baka brödet på så pass låg värme?

King Grub
2020-09-29, 20:22
Lägg till en timme eller två så. Kolla under tiden när det är lagom.

sladdbarn
2020-09-30, 10:41
Borde gå att använda stektermometer vid brödbak?
Vet dock inte vilken temp man eftersträvar i brödet?

Ola Wallengren
2020-09-30, 18:02
Jo, ca 92-96 grader innertermperatur eller nått sånt.

Sverker
2020-09-30, 18:19
Låter rätt.

Fast baka på svag värme under lång tid låter som det skulle kunna bli skorpor av degen.

Jag skulle kanske satsa på stora limpor så att ytan, dvs brödskorpan blir så liten som möjligt. Lite vatten med i ugnen för att höja fuktigheten under gräddningen ?

RökteUppMinKatt
2020-09-30, 18:23
Skulle det funka bättre i en slow-cooker, tro eller är det samma skit?

Jag testar till helgen i alla fall så ser vi. Det gör mig inget om brödet är lite degigt så länge som det är gott.

Återkommer med resultat.

Don H
2020-09-30, 22:21
Baka i lergryta så torkar det inte. Funkar kanon.
Finns mängder med recept.

clavain
2020-10-01, 05:29
Låter rätt.

Fast baka på svag värme under lång tid låter som det skulle kunna bli skorpor av degen.

Jag skulle kanske satsa på stora limpor så att ytan, dvs brödskorpan blir så liten som möjligt. Lite vatten med i ugnen för att höja fuktigheten under gräddningen ?

Om brödet bakas i form så kan man bevara fukten genom att täcka det med plastfolie förutsatt att temperaturen är så låg som ts anger.

Metoden låg temp / täcka med plast används mest vid tillagning av fisk men borde väl funka även vid brödbak.

RökteUppMinKatt
2020-10-04, 16:40
75g olivolja
550g mjöl
240g vatten
22g torrjäst
30g socker
10g salt
5 vitlöksklyftor
Lite timjan
Lite rosmarin
Lite basilika
1 tsk svartpeppar

75 minuter på 100 grader.

Detta blev skitbra.

bariton
2021-02-16, 07:19
Baka i lergryta - is da shit! (Röhmertopf har jag, men det finns kanske andra sorter också. På loppisar kan man hitta såna. Man kan göra all slags mat - i sluttemperatur. Tar lång tid, men blir så saftigt och gott!)

sladdbarn
2021-02-16, 15:23
Baka i lergryta - is da shit! (Röhmertopf har jag, men det finns kanske andra sorter också. På loppisar kan man hitta såna. Man kan göra all slags mat - i sluttemperatur. Tar lång tid, men blir så saftigt och gott!)

Även middag i lergryta blir gött som tusan *drool*