handdator

Visa fullständig version : Antinutrienter: påhitt eller verkligehet?


King Grub
2020-09-25, 09:47
Plant-based diets are associated with reduced risk of lifestyle-induced chronic diseases. The thousands of phytochemicals they contain are implicated in cellular-based mechanisms to promote antioxidant defense and reduce inflammation. While recommendations encourage the intake of fruits and vegetables, most people fall short of their target daily intake. Despite the need to increase plant-food consumption, there have been some concerns raised about whether they are beneficial because of the various ‘anti-nutrient’ compounds they contain. Some of these anti-nutrients that have been called into question included lectins, oxalates, goitrogens, phytoestrogens, phytates, and tannins. As a result, there may be select individuals with specific health conditions who elect to decrease their plant food intake despite potential benefits.

The purpose of this review was to assess whether there is considerable clinical data to warrant certain compounds in plants to be positioned as ‘anti-nutrients’ in the sense that they block the absorption or assimilation of essential nutrients or, in some way, interfere with physiological function of an organ. The summary of our findings would suggest the following:

(1) Of the compounds reviewed, there are indications that when given in the diet in what would be considered moderate to high quantities, or when administered in isolation, they may exert effects that would be detrimental or impair the body’s reserves or function in some way. There may be some individuals who are more susceptible to these effects for various reasons.

(2) These compounds are rarely ingested in their isolated format as we know from how these foods are traditionally consumed. Plant-based diets which contain these compounds also contain thousands of other compounds in the food matrix, many of which counteract the potential effects of the ‘anti-nutrients’. Therefore, it remains questionable as to whether these compounds are as potentially harmful as they might seem to be in isolation, as they may act differently when taken in within whole foods that are properly prepared. Cooking and application of heat seems to be essential for the activation of some of these compounds.

(3) In some cases, what has been referred to as ‘anti-nutrients,’ may, in fact, be therapeutic agents for various conditions. More exploration and research are required to know for certain.

Nutrients 2020, 12(10), 2929. Is There Such a Thing as “Anti-Nutrients”? A Narrative Review of Perceived Problematic Plant Compounds.

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/10/2929/htm

PureWhey
2020-09-25, 09:57
Någon som gjort en optimal "smoothie"/shot? Jag äter definitivt för lite grönsaker.

Flem
2020-09-25, 12:46
Ena författaren är uppenbarligen kraftigt investerad. Från artikeln:

"Overall, by consuming a colorful, plant-based diet, the benefits of phytate containing foods to human health exceed the impacts on mineral absorption."

Deanna Minich har skrivit böckerna "Whole Detox" och "The Rainbow Diet". Pseudovetenskapliga metoder och vurmande för att käka växter brukar gå hand i hand. Se även hennes "The Seven Systems of Health (https://www.foodandspirit.com/wp-content/uploads/2019/02/The-Seven-Systems-of-Health_9X6_Front.jpg)" där hon blandar in religiöst trams med mat.

Sverker
2020-09-25, 13:43
Kastade mig över King Grubs länk och texten om fytat.
Verkar som om vi ännu inte nått konsensus Flem ?

Ser man helheten är det värdefullt att koka grönsakerna. Blötlägg gärna innan och låt gärna grönsakerna fermentera för att motverka alla antinutriener.

Flem
2020-09-25, 18:46
Kastade mig över King Grubs länk och texten om fytat.
Verkar som om vi ännu inte nått konsensus Flem ?Omkring den diskussionen finns det inte mycket mer att tillägga. Isåfall får du komma med någonting nytt i den tråden, vilket jag redan uppmuntrat dig till, som säger emot uppfattningen om att fytater orsakar näringsförlust.

Ser man helheten är det värdefullt att koka grönsakerna. Blötlägg gärna innan och låt gärna grönsakerna fermentera för att motverka alla antinutriener.Detta har jag nämnt och hänvisat till vid ett flertal tillfällen. Effektiva metoder men som tyvärr inte eliminerar allt. Sedan innehåller växter många gånger andra icke önskvärda ämnen. Men även om man bortser från dessa så förblir bl.a. kött överlägset rent näringsmässigt och har flera andra fördelar som t.ex. avsaknad av kolhydrater och att det för med sig nyttiga komponenter som inte finns alls bland växter.

Langster
2020-09-25, 19:52
Någon som gjort en optimal "smoothie"/shot? Jag äter definitivt för lite grönsaker.

Köp bara sådana påsar med färdigskurna grönsaker och släng på dina befintliga måltider. Ruccola, bladspenat osv. Enkelt och gott, ger lite mer bukfylla. Shots är inte manligt och bör undvikas.

Sverker
2020-09-26, 05:27
Omkring den diskussionen finns det inte mycket mer att tillägga. Isåfall får du komma med någonting nytt i den tråden, vilket jag redan uppmuntrat dig till, som säger emot uppfattningen om att fytater orsakar näringsförlust.

Detta har jag nämnt och hänvisat till vid ett flertal tillfällen. Effektiva metoder men som tyvärr inte eliminerar allt. Sedan innehåller växter många gånger andra icke önskvärda ämnen. Men även om man bortser från dessa så förblir bl.a. kött överlägset rent näringsmässigt och har flera andra fördelar som t.ex. avsaknad av kolhydrater och att det för med sig nyttiga komponenter som inte finns alls bland växter.
King Grubs länk tar upp det vi diskuterade i den förra tråden. Ifall antinutrienterna har någon effekt på vår hälsa och välbefinnande.

Jag har ingen annan uppfattning än vad som finns samlat i all text i länken.

Flem
2020-09-26, 12:54
King Grubs länk tar upp det vi diskuterade i den förra tråden. Ifall antinutrienterna har någon effekt på vår hälsa och välbefinnande.

Jag har ingen annan uppfattning än vad som finns samlat i all text i länken.Lite naivt kanske att svälja en hel artikel. Men det gör arbetet lättare för dig då du varken behöver citera eller argumentera.

De erkänner att fytater berövar människan från näring. Men de föreslår att man äter mer växter utan att ens nämna animalier som ett alternativ. Man kan tycka att de borde ha gjort det då kött innehåller mer näring och dessutom inte ens innehåller dessa antinutrienter.

Som jag redan har visat är det också uppenbart att de propagerar för en växtbaserad kost. Såklart ingår det även en stor del ockultism i deras trossystem.

Egentligen nöjer jag mig med att veta att den fysiska hälsan människan hade före jordbrukets tid slår den moderna människan samt att även de observationer som gjordes på naturfolken vittnar om fysisk överlägsenhet.

Det är bara ett plus att det inte heller går att plocka poäng från evolutionsteorin då den lär ut att vårt intellekt erhållits tack vare djurkonsumtion. Ytterligare ett plus är de analyser som gjorts på kött och organ som bekräftar dessa som mer energi- och näringsrika.

Slutsatsen för mig är att nyttiga växter är ett komplement till en djurbaserad föda.

kvarnis
2020-09-26, 14:01
Får man inte brister på div näringsämnen om man enbart äter kött och aldrig grönsaker?
Är ju lågt % rdi på flera näringsämnen, frukt + kött borde man dock klara sig på.

https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/6197/2

@Flem är frukt också skadligt för hälsan enligt dig?

King Grub
2020-09-26, 14:08
https://i.imgur.com/BGBgtzy.jpg

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32833688/

Diomedea exulans
2020-09-26, 14:41
Bailah hade rätt.

Bailah
2020-09-26, 15:22
Bailah hade rätt.

*hug*

Sverker
2020-09-26, 16:48
https://i.imgur.com/BGBgtzy.jpg

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32833688/

Djuren koncentrerar upp näringsämnena åt oss.

Fast jag kan tänka mig att en kost på kött inte får med alla de färgämnen som finns i mörka grönsaker. Molekyler viktiga för att fånga in och släcka fria radikaler. Beta-karoten är bara ett exempel. A-vitaminet, retinol, har inte alls samma antioxidativa effekt.

Flem
2020-09-26, 17:49
Får man inte brister på div näringsämnen om man enbart äter kött och aldrig grönsaker?
Är ju lågt % rdi på flera näringsämnen, frukt + kött borde man dock klara sig på.

https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/6197/2Äter man enbart kött så kommer man inte upp i rekommenderat dagligt intag (RDI) för vitamin C, vitamin D, jod och kalcium. Men då en sådan kost inte innehåller kolhydrater så tas vitamin C upp enklare. När det gäller kalcium så innehåller en sån här diet väsentligt mycket mer protein vilket leder till ökad absorption. Sedan om detta är tillräckligt eller inte för att motsvara RDI vet jag inte. Om djuren är frigående utomhus så bildas vitamin D i fettet så man kanske skulle lägga lite extra krut på kvalitet och köpa kött och talg från frigående kor som fått beta gräs och äta ensilage på vintern. Annars kan man även äta fisk så löser sig problemet med jod, vitamin D och kalcium. Att enbart äta kött från fabriksdjur låter i alla fall för mig som en dålig idé framförallt med tanke på det låga intag av vitamin D och jod det medför.
@Flem är frukt också skadligt för hälsan enligt dig?
Det beror på mängden och ens livsstil. I regel tycker jag att nån frukt om dagen är helt okej.

Sverker
2020-09-26, 18:13
Havsfisk fixar jod och D-vitamin. Ät sardiner kommer fiskbenens kalk med.
Omega-3 fettet är en bonus.

tomten1
2020-09-26, 18:38
Finns det inte rätt mycket kvicksilver i sardiner?

King Grub
2020-09-26, 18:44
Sardiner har bland de största mängderna av omega-3 och de lägsta nivåerna av kvicksilver av alla fiskar i sammanhanget.

Bob90
2020-09-26, 19:21
Finns det inte rätt mycket kvicksilver i sardiner?

Små fiskar som inte är så "rovfisk-aktiga" har generellt sett ganska låg mängd kvicksilver i sig som jag förstår det.

Bailah
2020-09-26, 20:36
Äggskal äter jag en del av. Bra kalcium källa.

Diomedea exulans
2020-09-26, 20:50
Äggskal äter jag en del av.

Hur? Mixar i shakes?

Bailah
2020-09-26, 22:05
Hur? Mixar i shakes?

Nej maler bara ner det å sprinklar lite över maten. Smakar inget bara lite trevligt crunch

Garlegi
2020-09-27, 17:22
Detta har jag nämnt och hänvisat till vid ett flertal tillfällen. Effektiva metoder men som tyvärr inte eliminerar allt. Sedan innehåller växter många gånger andra icke önskvärda ämnen. Men även om man bortser från dessa så förblir bl.a. kött överlägset rent näringsmässigt och har flera andra fördelar som t.ex. avsaknad av kolhydrater och att det för med sig nyttiga komponenter som inte finns alls bland växter.

Vilka andra icke önskvärda ämnen kan växter innehålla?

Att äta mindre animalier kan vara ett sätt att få i sig mindre miljögifter.

Kött kan innehålla mycket AGE och ALE.

Dajollee
2020-09-27, 19:28
Vilka andra icke önskvärda ämnen kan växter innehålla?

Att äta mindre animalier kan vara ett sätt att få i sig mindre miljögifter.

Kött kan innehålla mycket AGE och ALE.

Håll koll på dtt socker o kolhydrater om du är orolig för age, även tilllagningen.

Att ata mindre animalier och mer grönsaker/gryn/sädeslag osv lär inte hjälpa att få i sig mindre miljögifter.
Allt skit dom sprutar på dom, roundup osv. Nog inga trevliga kemikalier, sedan växternas egna gifter, oxalat och bla annat dom flem drog upp i andra tråden om kolhydrater.

Flem
2020-09-28, 13:55
Vilka andra icke önskvärda ämnen kan växter innehålla?

Egentligen tycker jag att kombinationen av det dåliga näringsvärdet och den höga kolhydrathalten är tillräckligt för att utesluta sädesslag. Annars tror jag att det allvarligaste är prolaminer och lektiner. Fytater är bara något som ytterligare försämrar det redan underlägsna näringsvärdet växter har.

Prolamin finns bl.a. som gliadin i vete. Denna uppreglerar zonulin som i sin tur luckrar upp tarmväggen och blod-hjärnbarriären. Liknande prolamin finns hos andra gräsfrön som t.ex. avenin i havre, hordein i korn, sekalin i råg och zein i majs. Även i ris finns det prolamin som då liknar det som finns i majs, zein. Ris kan även ha problem med arsenik.

Agglutinin från vetegroddar (WGA) är ett lektin som har en destruktiv effekt på tarmväggen och som också försvagar blod-hjärnbarriären. Det finns i vete men snarlika lektin finns även i ris, råg och korn.

Gliadin som finns i vete bryts ner till opioidpeptiderna exorfiner som har förmågan att binda till opiatreceptorer i hjärnan, dvs. en potentiell indikator på att vete är beroendeframkallande. Värt att veta är att även mejeriprodukter möjligtivs är beroendeframkallande då kasein bryts ner till opioidpeptiderna kasomorfiner.

Däremot ska man inte glömma att det också finns nyttigheter som bara finns bland växter. Dessa finns kanske framförallt bland bär, rötter, örter och rotfrukt.
Att äta mindre animalier kan vara ett sätt att få i sig mindre miljögifter.

Kött kan innehålla mycket AGE och ALE.
Tillagningstiden och metoden tycks spela stor roll för hur mycket AGE som bildas. Värst verkar det vara när man bryner kött så att det får en knaprig yta. Även fritering tycks öka AGE. Så visst är det sant att risken för att få i sig dessa ämnen ökar med köttintag. Men kött, fisk och organ innehåller också en hel del föryngrande ämnen som inte finns hos växter. Exempel är bl.a. fiskfettsyror, koenzym Q10, karnosin, karnitin, kollagen och kreatin. Ser man alltså till att skonsamt tillaga kött, hålla sig aktiv och att man äter nyttiga växter, t.ex. blåbär och lök, som kan motverka effekterna av eller minska bildningen av AGE i kroppen, så tror jag att man ligger bra till.

Intressant är att de som har högre blodsocker tillverkar mer AGE i kroppen. I detta avseende bör alltså intag av sädesslag vara dåligt då de är sprängfyllda med kolhydrater. Håller man sig däremot till en djurbaserad kost komplementerad med nyttiga växter så uppstår inte detta problem.

Plasttiger
2020-09-28, 17:41
Vilka andra icke önskvärda ämnen kan växter innehålla?

Att äta mindre animalier kan vara ett sätt att få i sig mindre miljögifter.

Kött kan innehålla mycket AGE och ALE.

Ganska mcyket farliga saker.
Tungmetaller (såsom kadmium)
Mögelgifter (aflatoxin)
Rester från bekämpningsmedel etc
Arsenik i ris
(parasiter eller mikroorganismer)

Sverker
2020-09-28, 18:22
Intressant är att de som har högre blodsocker tillverkar mer AGE i kroppen. I detta avseende bör alltså intag av sädesslag vara dåligt då de är sprängfyllda med kolhydrater. Håller man sig däremot till en djurbaserad kost komplementerad med nyttiga växter så uppstår inte detta problem.


Ja. Högre blodsocker ( glukos ) ger mer glukosilering av alla möjliga proteiner i kroppen och ger skador på nervceller, blodkärlsväggar mm. Nevropaty med kallbrand kommer som ett brev på posten.

Fast det fixar man med bra kontroll av blodsockret och fysisk aktivitet.

Garlegi
2020-09-28, 19:00
Att ata mindre animalier och mer grönsaker/gryn/sädeslag osv lär inte hjälpa att få i sig mindre miljögifter.
Allt skit dom sprutar på dom, roundup osv. Nog inga trevliga kemikalier, sedan växternas egna gifter, oxalat och bla annat dom flem drog upp i andra tråden om kolhydrater.

Dom sprutar väl skit på djurens mat också.

Livsmedelsverket om miljögifter:

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter

Whizzlarn
2020-09-28, 19:43
Man ska komma ihåg att de flesta "farliga" gifter är fettlösliga. Då tänker jag på gifter som gör skada över tid, till exempel polyklorerade ämnen.

Därför är det generellt "värre" att äta animalier eftersom de lagrar in dessa gifter i sin fettvävnad.

Vill man minska AGE och ALE i sin mat bör man investera i en ugn med ångfunktion. Detta gör att man kan tillaga sin mat på lägre temperatur / kortare tid. Man ska undvika att steka / grilla sin mat.

Garlegi
2020-10-06, 18:29
Tillagningstiden och metoden tycks spela stor roll för hur mycket AGE som bildas. Värst verkar det vara när man bryner kött så att det får en knaprig yta. Även fritering tycks öka AGE. Så visst är det sant att risken för att få i sig dessa ämnen ökar med köttintag. Men kött, fisk och organ innehåller också en hel del föryngrande ämnen som inte finns hos växter. Exempel är bl.a. fiskfettsyror, koenzym Q10, karnosin, karnitin, kollagen och kreatin. Ser man alltså till att skonsamt tillaga kött, hålla sig aktiv och att man äter nyttiga växter, t.ex. blåbär och lök, som kan motverka effekterna av eller minska bildningen av AGE i kroppen, så tror jag att man ligger bra till.

Långkedjiga omega-3 fetter finns i alger. Kroppen kan omvandla en del ALA till EPA och DHA.

Koenzym Q10 finns i en del vegetabilier.

Karnosin som man äter bryts ner till beta-alanin och histin. Beta-alanin och histin finns i en del vegetabilier.

Karnitin finns i mjölk, mejeriprodukter och en del vegetabilier. Kroppen kan producera karnitin.

Veganer och vegetarianer kan äta mat, proteinpulver och tillskott som stimulerar kollagenproduktionen.

Kroppen kan tillverka en del kreatin. Det finns kreatintillskott som veganer och vegetarianer kan äta.

Andrea Lewis om karnosin och rå veganism:

https://clubalthea.com/tag/carnosine/

Mark Sisson om kollagen:

https://www.marksdailyapple.com/vegetarian-collagen/

En studie där kvinnor fick äta vegetarisk kost:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569535/

Studien i fulltext:

https://www.cambridge.org/core/journals/british-journal-of-nutrition/article/changing-to-a-vegetarian-diet-reduces-the-body-creatine-pool-in-omnivorous-women-but-appears-not-to-affect-carnitine-and-carnosine-homeostasis-a-randomised-trial/F1B851C15DFA5F52D2033BA24A2BD70D/core-reader