handdator

Visa fullständig version : Olika former vid intag av järn (frågor)


Frenzybutt
2020-08-13, 08:33
Har suttit och grötat in mig i Järnbrist då frugan är gravid och mätte P-ferritin 4ug samt Hb på runt 90 vilket ska anses vara väldigt låga järn samt blodnivåer.

I väntan på att läkaren ska lyfta på arslet och återkoppla med ev. injiceringstillfälle så har jag kikat runt på olika Järntillskott och blivit lite fundersam hur man ska tyda alla varianter samt hur optimalt upptag skulle se ut.

Hade gärna riktat frågan till någon specifik person men då jag faktiskt inte vet vart man ska vända sig för att veta mer om detta så testar vi här, då Järn ändå kan vara intressant i generella näringssammanhang.

Det finns Järnsulfat (fe2) och Järn (järnbisglycinat) som exempel.

Hur ska man tyda olika mängder, vad är bäst? Finns det några studier som kan vara intressanta att kika på?

Flem
2020-08-13, 14:43
Har suttit och grötat in mig i Järnbrist då frugan är gravid och mätte P-ferritin 4ug samt Hb på runt 90 vilket ska anses vara väldigt låga järn samt blodnivåer.

I väntan på att läkaren ska lyfta på arslet och återkoppla med ev. injiceringstillfälle så har jag kikat runt på olika Järntillskott och blivit lite fundersam hur man ska tyda alla varianter samt hur optimalt upptag skulle se ut.

Hade gärna riktat frågan till någon specifik person men då jag faktiskt inte vet vart man ska vända sig för att veta mer om detta så testar vi här, då Järn ändå kan vara intressant i generella näringssammanhang.

Det finns Järnsulfat (fe2) och Järn (järnbisglycinat) som exempel.

Hur ska man tyda olika mängder, vad är bäst? Finns det några studier som kan vara intressanta att kika på?
Ett knep för att få i sig mer järn kan vara att inta C-vitamin i samband med måltider som innehåller järn. Det ökar järnupptaget kraftigt. Citrusfrukter som kiwi är rika på järn men också bär som havtorn eller jordgubbar. Morötter, speciellt kokta, ökar också upptaget av järn med hjälp av betakaroten, dvs. A-vitamin. Dessutom kan man steka i gjutjärnspanna för ytterligare tillskott av järn. Steker man t.ex. lever i gjutjärnspanna och äter den med kiwi och kokta morötter så bör man få i sig en rejäl dos. Kroppen kommer även att reglera upp upptaget av järn när den lider av brist.

Sverker
2020-08-13, 18:20
Just lever ska man vara försiktig med. Det blir lätt kraftigt överskott av A-vitamin, retinol. 15 gram lever eller 30 gram leverpastej / dag är acceptabelt.

Rött kött, dvs nöt, lamm, fläsk är bra källor till heme-järn som har mycket bättre upptag än "vanligt" järn.



Blodpudding kanske ?

Flem
2020-08-14, 05:09
Just lever ska man vara försiktig med. Det blir lätt kraftigt överskott av A-vitamin, retinol.I Sverige har inälvsmat tappat i popularitet men jag har inte funnit att folk varken nu eller förr skulle blivit A-vitaminförgiftade för att de ätit husmanskost innehållande lever.

Även om Livsmedelsverket avråder gravida från att äta lever, för att undvika fosterskador, så handlar det då om att man dagligen överstiger RDI-värdet under graviditeten. Dessutom gäller studierna, så vitt jag vet, kosttillskott. Det jag menar då är att utkomsten är okänd för ifall man hade fått i sig samma mängd genom intag av lever.

Sedan menade jag aldrig att trådskaparens hustru skulle börja äta lever varje dag. Utan det var tal om järnbrist. Lever, som är så pass mycket rikare på järn än kött, kan alltså tillsammans med något C-vitaminrikt fungera som ett effektivt tillskott för att få upp nivåerna.

15 gram lever eller 30 gram leverpastej / dag är acceptabelt.Siffrorna ger lite olika värden då 15g lever ger ca 2000µg medan 30g leverpastej, beroende på fetthalt, ger ca 800µg till 1200µg.

Frenzybutt
2020-08-14, 11:54
Just lever ska man vara försiktig med. Det blir lätt kraftigt överskott av A-vitamin, retinol. 15 gram lever eller 30 gram leverpastej / dag är acceptabelt.

Rött kött, dvs nöt, lamm, fläsk är bra källor till heme-järn som har mycket bättre upptag än "vanligt" järn.



Blodpudding kanske ?

Googlade lite på Hemjärn och fann att upptaget är mer än det dubbla från denna källa.

Ska kika på det!

I Sverige har inälvsmat tappat i popularitet men jag har inte funnit att folk varken nu eller förr skulle blivit A-vitaminförgiftade för att de ätit husmanskost innehållande lever.

Även om Livsmedelsverket avråder gravida från att äta lever, för att undvika fosterskador, så handlar det då om att man dagligen överstiger RDI-värdet under graviditeten. Dessutom gäller studierna, så vitt jag vet, kosttillskott. Det jag menar då är att utkomsten är okänd för ifall man hade fått i sig samma mängd genom intag av lever.

Sedan menade jag aldrig att trådskaparens hustru skulle börja äta lever varje dag. Utan det var tal om järnbrist. Lever, som är så pass mycket rikare på järn än kött, kan alltså tillsammans med något C-vitaminrikt fungera som ett effektivt tillskott för att få upp nivåerna.

Siffrorna ger lite olika värden då 15g lever ger ca 2000µg medan 30g leverpastej, beroende på fetthalt, ger ca 800µg till 1200µg.

Finns det någon direkt översättning hur mycket en viss mängd Järn ökar innehållet i blodet baserat på Vikt?

Säg att du äter 2000ug per dag med ett upptag på 20%, hur lång tid skulle det ta för en på 60 kg tjej att öka från 4ug till 20ug?

Det är en väldigt hokuspokuskalkyl att få igenom, men hade varit intressant med ett hum om hur lång tid det kan tänkas ta att öka ens nivåer.

Vilka mängder askorbinsyra pratar vi, finns det någon undre eller övre gräns för att öka upptaget av järn?

Förstår att det kan vara svårt att svara på, dessa är väl generella frågor, inte direkt riktade till dig, men hade varit intressant att se om någon sitter på sådan information.


Stort tack för informationen, ska kika mer på dessa källor, och tillsätta C vitaminen.

Tolkia
2020-08-14, 13:09
För perorala tillskott (alltså tillskott man äter) upplever jag att den begränsande faktorn är hur mycket man tål innan magen pajar (det vanligaste är att man blir våldsamt förstoppad, men buksmärta, diarré, illamående m.m. är inte ovanligt heller). Det är väldigt olika hur känslig man är. P.g.a. det tycker jag inte heller att det är så meningsfullt att försöka "maxa" ökningen i ferritin, utan att det är bättre att hitta en regim som är hållbar över tid. Graviditeten är rätt lång.

Flem
2020-08-14, 13:27
Googlade lite på Hemjärn och fann att upptaget är mer än det dubbla från denna källa.

Ska kika på det!



Finns det någon direkt översättning hur mycket en viss mängd Järn ökar innehållet i blodet baserat på Vikt?

Säg att du äter 2000ug per dag med ett upptag på 20%, hur lång tid skulle det ta för en på 60 kg tjej att öka från 4ug till 20ug?

Det är en väldigt hokuspokuskalkyl att få igenom, men hade varit intressant med ett hum om hur lång tid det kan tänkas ta att öka ens nivåer.

Vilka mängder askorbinsyra pratar vi, finns det någon undre eller övre gräns för att öka upptaget av järn?

Förstår att det kan vara svårt att svara på, dessa är väl generella frågor, inte direkt riktade till dig, men hade varit intressant att se om någon sitter på sådan information.


Stort tack för informationen, ska kika mer på dessa källor, och tillsätta C vitaminen.
Då upptaget beror på flera faktorer är det nog bäst att regelbundet lämna blodprov vid en vårdcentral, kanske varje eller varannan vecka, för att följa utvecklingen. Intar hon både kosttillskott, C-vitamin och betakaroten i samband med måltid bör utvecklingen gå någorlunda fort. Efter att ha läst på andra forum så är en personlig uppskattning att värdet bör, med denna metod, ha ökat markant efter ett par veckor.

Flem
2020-08-14, 13:52
Säg att du äter 2000ug per dag med ett upptag på 20%, hur lång tid skulle det ta för en på 60 kg tjej att öka från 4ug till 20ug?
Glömde att lägga till det här men jag kan inte redigera mitt inlägg.

De värden jag angav gällde för A-vitamin i diskussionen om lever. Det rekommenderade dagliga intaget för järn för fertila kvinnor ligger på 15 milligram, dvs. 15000 mikrogram. I särfall är rekommendationen högre:

"Menstruationsmängden och de tillhörande järnförlusterna kan variera mycket mellan olika kvinnor. Det innebär att vissa kvinnor behöver mer järn än andra. Med en tillgänglighet på 15 procent täcker 15 mg/dag behovet för 90 procent kvinnor i reproduktiv ålder. Somliga kvinnor behöver mer järn än vad normala kostvanor kan tillföra." (Nordiska näringsrekommendationer 2012, sida 23: https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer-foldrar/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf)

Pararescueman
2020-08-15, 18:09
Man tar upp ungefär 3-15% av järnet som passerar tarmen. Det beror bl a vilken form järnet har, hur mycket som absorberas men även behovet.

Bäst absorberas järn i form av "Heme-grupper", dvs järn som är bundet i molekyler liknande Hemoglobin.

C-vitamin hjälper bara för den ena jonen, Fe-3+. Som inte kan absorberas, det är Fe-2+ som absorberas vilket C-vitamnin hjälper till att ändra till.
Så äta C-vitamin och en källa med "heme-grupper" spelar ingen roll för upptag. Det är när du äter exempelvis spenat, som innehåller jämförbart lite järn och upptag är dessutom sämre av.

Lider kroppen av järnbrist ökar upptaget, men det kräver att man äter ok med järn, naturligtvis, för att det skall få bästa effekt.

Gravida och menstruerande sjunker ju ofta i de olika depåerna och har större behov.
90 i Hb är lite lågt, men symptomenen behöver inte vara jättestora. Det beror ofta på hur snabbt underskottet har uppstått och det kan mycket väl tolereras helt ok. Men man kanske väljer att behandla det då det saknas lite marginaler vid oförutsedda händelser (vettigt att förebygga).
Det är troligen inte en katastrof dock så ev kan konservativ behandling fungera.
Personligen skulle jag inte rekommendera vegandiet då det lättare leder till brist och det är dessutom svårare att justera då.

Flem
2020-08-15, 21:54
C-vitamin hjälper bara för den ena jonen, Fe-3+. Som inte kan absorberas, det är Fe-2+ som absorberas vilket C-vitamnin hjälper till att ändra till.
Så äta C-vitamin och en källa med "heme-grupper" spelar ingen roll för upptag. Det är när du äter exempelvis spenat, som innehåller jämförbart lite järn och upptag är dessutom sämre av.
Nu är det ett tag sedan jag läste om järn. Men vad jag vill minnas innehåller kött höga halter av både hemjärn och icke-hemjärn. Dock ska det variera beroende på vad djuret har ätit, alltså desto mer icke-hemjärn de intagit desto högre halt icke-hemjärn i köttet. Det stämmer att C-vitamin kraftigt ökar absorptionen av icke-hemjärn.

Pararescueman
2020-08-16, 18:10
Nu är det ett tag sedan jag läste om järn. Men vad jag vill minnas innehåller kött höga halter av både hemjärn och icke-hemjärn. Dock ska det variera beroende på vad djuret har ätit, alltså desto mer icke-hemjärn de intagit desto högre halt icke-hemjärn i köttet. Det stämmer att C-vitamin kraftigt ökar absorptionen av icke-hemjärn.

Det beror, som jag skrev, vilken järnjon det är.

Wain
2020-08-16, 20:53
Har suttit och grötat in mig i Järnbrist då frugan är gravid och mätte P-ferritin 4ug samt Hb på runt 90 vilket ska anses vara väldigt låga järn samt blodnivåer.

I väntan på att läkaren ska lyfta på arslet och återkoppla med ev. injiceringstillfälle så har jag kikat runt på olika Järntillskott och blivit lite fundersam hur man ska tyda alla varianter samt hur optimalt upptag skulle se ut.

Hade gärna riktat frågan till någon specifik person men då jag faktiskt inte vet vart man ska vända sig för att veta mer om detta så testar vi här, då Järn ändå kan vara intressant i generella näringssammanhang.

Det finns Järnsulfat (fe2) och Järn (järnbisglycinat) som exempel.

Hur ska man tyda olika mängder, vad är bäst? Finns det några studier som kan vara intressanta att kika på?

Aminosyrakelaterat järn fungerade absolut bäst för min sambo. Ex Gravidjärn från Abblo Pharma.

Hon hade anemi, men vården vägrade ge annan hjälp än att rekommendera de järntabletter som du listat. De gav dock väldigt liten effekt. Som tur var så fungerade aminosyrakelaterat järn mycket bättre för henne.

Flem
2020-08-17, 13:10
Det beror, som jag skrev, vilken järnjon det är.Där Fe2+ finns i icke-hemjärn och Fe3+ i hemjärn.
det är Fe-2+ som absorberas vilket C-vitamnin hjälper till att ändra till.
Så äta C-vitamin och en källa med "heme-grupper" spelar ingen roll för upptag. Det är när du äter exempelvis spenat, som innehåller jämförbart lite järn och upptag är dessutom sämre av.
Att det skulle krävas en vegetabilisk källa som spenat, som inte innehåller hemjärn, blir isåfall fel. Det finns källor med hemjärn som även innehåller höga halter av icke-hemjärn som fallet är t.ex. med fläsk och nötkött.