handdator

Visa fullständig version : Ost och glass skyddar mot prostatacancer


King Grub
2020-08-10, 09:26
I alla fall om man ser på kopplingarna mellan intag och risk. Antagligen är det inte mer än så, men ändå. :p

Purpose

Although a growing body of evidence supports an early-life contribution to prostate cancer (PCa) development, few studies have investigated early-life diet, and only three have examined early-life dairy product intake, a promising candidate risk factor because of its known/suspected influence on insulin-like growth factor levels and height.

Methods

We used recalled dietary data from 162,816 participants in the NIH-AARP Diet and Health Study to investigate associations for milk, cheese, ice cream, total dairy, and calcium intake at ages 12–13 years with incident total (n = 17,729), advanced (n = 2,348), and fatal PCa (n = 827) over 14 years of follow-up. We calculated relative risks (RRs) and 95% confidence intervals (CIs) by Cox proportional hazards regression.

Results

We observed suggestive positive trends for milk, dairy, and calcium intake with total and/or advanced PCa (p-trends = 0.016–0.148). These trends attenuated after adjustment for additional components of adolescent diet, particularly red meat and vegetables/potatoes. In contrast, suggestive inverse trends were observed for cheese and ice cream intake with total and/or advanced PCa (p-trends = 0.043–0.153), and for milk, dairy, and calcium intake with fatal PCa (p-trend = 0.045–0.117).

Conclusion

Although these findings provide some support for a role of adolescent diet in increasing PCa risk, particularly for correlates of milk intake or overall dietary patterns, our protective findings for cheese and ice cream intake with PCa risk and mortality, and for all dairy products with PCa mortality, suggest alternative explanations, such as the influence of early-life socioeconomic status, and increased PCa screening, earlier detection, and better PCa care.

Adolescent dairy product and calcium intake in relation to later prostate cancer risk and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study. Cancer Causes & Control (2020).

https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-020-01330-z

Klein
2020-08-10, 10:53
I alla fall om man ser på kopplingarna mellan intag och risk. Antagligen är det inte mer än så, men ändå. :p



Adolescent dairy product and calcium intake in relation to later prostate cancer risk and mortality in the NIH-AARP Diet and Health Study. Cancer Causes & Control (2020).

https://link.springer.com/article/10.1007/s10552-020-01330-z

Att ost skulle kunna skydda kan jag ju köpa eftersom det är en fermenterad produkt men glass låter ju lite oväntat. Den relativt höga fetthalten i glass kanske bidrar med tillräckliga mängder K2 för att utöva en skyddande effekt.

kvarnis
2020-08-10, 11:01
finns det inte ett svagt samband mellan högt kaseinintag och prostatacancer?

MaxTheMarketer
2020-08-10, 13:08
Jag funderade på vad som menades med "recall data" och tydligen handlar det om att rapportera vad man TROR att man åt när man var mellan 12-13 år gammal. Det framgår inte hur gamla de är idag när studien genomfördes förutom uppföljning efter 14 år?

Du kan ju själv svara nu vad Du själv TROR att du åt när du var 12-13 år gammal.

Kolla dessutom "svarsalternativen". Det hela är "ledande svarsalternativ" istället för öppna frågor och sedan analysera det med en innehållsanalys som databearbetningsmetod för att skapa svarskategorier ur de öppna frågorna.

Självrapporteringsstudier som till och med handlar om att komma ihåg något för flera år sedan är ju knappast något som hålls högt inom vetenskapliga områden.

Ett Orm
2020-08-11, 09:15
Läste bara rubriken och är nöjd med den kunskapen det gav.