handdator

Visa fullständig version : Kost och karies


Garlegi
2020-07-14, 18:07
Två artiklar om en ny studie.

https://www.nzherald.co.nz/lifestyle/news/article.cfm?c_id=6&objectid=12346433

https://www.newshub.co.nz/home/lifestyle/2020/07/refined-starches-the-surprising-food-now-being-blamed-for-an-epidemic-of-tooth-decay.html

En kommentar av Frédérik Leroy.

https://twitter.com/fleroy1974/status/1282354774436990977

Vad kan vara orsaken till att vitt bröd och nudlar var förknippade med fler hål än fullkornsbröd?

Vitt vetebröd har GI 75 i tabellen på den här sidan, fullkornsvete/fullkornsbröd GI 74, risnudlar GI 53 och udonnudlar GI 55.

https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/glycemic-index-and-glycemic-load-for-100-foods

Akaada
2020-07-14, 22:38
Tandbakterierna gillar kolhydrater som är lätta att bryta ned.

exevision
2020-07-15, 16:18
De som är mindre noga med kosten kanske är mindre noga med tandborstning och tandtråd?

De som äter snabba kolhydrater småäter oftare?

Garlegi
2020-07-15, 17:36
Tandbakterierna gillar kolhydrater som är lätta att bryta ned.

Ja, så kan det nog vara. Fast alla fullkornsbröd har kanske inte lägre GI än vitt bröd.

Näringsfysiologen Kristina Andersson om fullkorn och GI:

http://kristina-andersson.blogspot.com/2010/11/gi-myt-nr-3-fullkorn-lagt-gi.html

Garlegi
2020-07-15, 17:37
De som är mindre noga med kosten kanske är mindre noga med tandborstning och tandtråd?

De som äter snabba kolhydrater småäter oftare?

Ja, kanske det.