handdator

Visa fullständig version : Löst snack om matlagning


Brofessorn
2020-05-23, 11:21
Matlagningsforumdelen är död. Löst snack om lyftning och byggning ligger i allmänt, så moderatorerna kan väl lugna ner forumdödandet lite och låta denna ligga kvar.

Jag funderar: Är sous vide överskattat?

Rug
2020-05-23, 11:33
Jag funderar: Är sous vide överskattat?
Nej framför allt otroligt smidigt för timing.
Marinad är överskattat.

Diomedea exulans
2020-05-23, 11:45
Jag har kommit på att följande nästan alltid blir svingott:

- Ta random kött, i ordets vidaste bemärkelse. Muskler från ett dött djur. Fågel, fisk, nöt, waddever.
- Lägg det på en plåt tillsammmans med massor grönsaker av vilken sort som helst.
- Ha på asmycket salt och peppar och ganska mycket olja.
- In i ugnen i 200 grader tills det nästan börjar se bränt ut.

Opti.

Brofessorn
2020-05-23, 11:54
Marinad är överskattat.

Mycket sant.


Soaking wild game meat in Italian dressing in an attempt to make it tender may be for naught. A study conducted by Fine Cooking magazine reports that while they certainly add flavor, acidic marinades may actually make the meat tougher.

"When these proteins are exposed to an acidic marinade, the bonds break and the proteins unwind. Almost immediately, one unwound protein runs into another unwound protein and they bond into a loose mesh. (This is the same thing that happens when proteins are exposed to heat.)

"At first, water molecules are attached to and trapped within this protein mesh, so the tissue remains juicy and tender. After a short time, if the protein is in an acidic marinade, the protein bonds tighten, water is squeezed out, and the tissue becomes tough."

According to Fine Cooking, dairy products are the only marinades that truly tenderize. Hunters are, in general, advocates of this technique and often use milk or buttermilk to marinate tough game meat. You can also treat it like a brine and let meat like poultry soak in it, salt and pepper for a few hours before baking, grilling, frying, roasting or — every hunter's favorite — smoking it.

https://www.grandviewoutdoors.com/venison-recipes/art-of-brining-wild-game

Jag föredrar helt klart rimmning. Rimmning är nästan magiskt. Kan få vilken annars torr, mager köttbit som helst att bli saftig.

Faktum är att jag har en bit älghögrev i frysen som jag har lite ångest över. Känner inte för det klassiska långkoket nu under denna årstid. Kanske går lite vild and crazy, rimmar och skaver den för att göra fräscha wraps eller något på biten.

skyffelmördarn
2020-05-23, 14:18
Är det bara jag som finner mig med åren äta nästan samma sak? Enbart finslipar/förbättrar det jag äter. Så spännande är det inte med mat...

Brofessorn
2020-05-23, 14:23
Är det bara jag som finner mig med åren äta nästan samma sak? Enbart finslipar/förbättrar det jag äter. Så spännande är det inte med mat...

Hur ser en normal måltid ut för dig då? Jag äter likadant 5 av 7 dagar i veckan, men ibland måste man byta ut vanematen för att inte föräta sig.

skyffelmördarn
2020-05-23, 14:31
Hur ser en normal måltid ut för dig då? Jag äter likadant 5 av 7 dagar i veckan, men ibland måste man byta ut vanematen för att inte föräta sig.

Nu äter jag frukost och lunch på jobbet, men till kvällsmat har jag ätit havregryn i flera år.

Nästan varje lördag gör jag spaghetti köttfärssås.

Jag tror det handlar om att jag har ett gäng livsmedel som jag trivs med som jag bara försöker göra det bästa av.

ChuckTesta
2020-05-23, 14:35
Vi borde ha en tävling i matlagning på kolozzeum där jag redan nu garanterar att jag dominerar och vinner.

Diomedea exulans
2020-05-23, 14:51
Vi borde ha en tävling i matlagning på kolozzeum där jag redan nu garanterar att jag dominerar och vinner.

Försök inte, du har en boxningsmatch att klara av först.

ChuckTesta
2020-05-23, 14:55
Mats kan komma hit vilken dag som helst vilken tid som helst.

whuddafuks
2020-05-23, 14:55
Är det bara jag som finner mig med åren äta nästan samma sak? Enbart finslipar/förbättrar det jag äter. Så spännande är det inte med mat...

Jag är en blandning av det du beskriver men också rena motsatsen. Fördel med det du skriver är ju enkelheten. Du vet vad du ska handla och allt sker på automatik. Du vet antal kalorier, protein osv som gör att du inte behöver lägga ner någon energi alls när det kommer till mat. Och jag är till 95 % så själv, men inte alltid.

De få gånger jag faktiskt lägger ner tid på att skriva en inköpslista, leta varor, skära upp och måtta alla 25 ingredienser så är det oftast väldigt trevligt. Men detta tar så sjukt mycket tid (för mig). Jag behöver kolla upp ingredisenser, kolla att jag har alla dessa varor hemma, handla det som inte finns för det är alltid en särskild krydda, vinäger etc. som man inte har, hacka allt i rätt ordning, använda sig av 18 köksredskap och ah... det är jobbigare än att träna ibland. Så jag är väl i regel oftast rätt ensidig och simpel när det kommer till mat. Fan att man är så bekväm :smash:

Brofessorn
2020-05-23, 14:59
Vi borde ha en tävling i matlagning på kolozzeum där jag redan nu garanterar att jag dominerar och vinner.

Jag hade tryckt ner dig så långt ner i marken att du hade ploppat upp i Kina och bara kunnat äta ris för resten av livet.

shut teh face
2020-05-23, 19:31
Jag äter ungefär samma saker för det mesta, 1-2 gånger per år kanske en ny grej fastnar på menysedeln. Jag blir ganska omotiverad ibland och bara kör på, då blir det oftast nyttigt och billigt. Ibland spårar det ur och då kan matkontot öka med 3-4 ggr, med mycket kött och ostar. :d

ozzian
2020-05-23, 22:50
Matlagningsforumdelen är död. Löst snack om lyftning och byggning ligger i allmänt, så moderatorerna kan väl lugna ner forumdödandet lite och låta denna ligga kvar.

Jag funderar: Är sous vide överskattat?

Nej

Testade senast potatis, skitgott, smakade massa mer.
84 grader i 90 min, lite salt, delad så lägger jag i en liten klick smör.

segt kött som ex flankstek blir som file.

Men grillat är bäst.....

Gregow
2020-05-23, 23:01
Jag funderar: Är sous vide överskattat?
Ja. Det är en jättebra teknik men nu ska alla hålla på med det för att det är enkelt och franskt.

Bailah
2020-05-24, 06:38
Bringa i sous vide 48h kan vara något av det bästa jag gjort. Annars är entrecote standard när någon vill ha mer tillagat än blått som jag föredrar.

skyffelmördarn
2020-05-24, 10:54
Jag har kommit på att följande nästan alltid blir svingott:

- Ta random kött, i ordets vidaste bemärkelse. Muskler från ett dött djur. Fågel, fisk, nöt, waddever.
- Lägg det på en plåt tillsammmans med massor grönsaker av vilken sort som helst.
- Ha på asmycket salt och peppar och ganska mycket olja.
- In i ugnen i 200 grader tills det nästan börjar se bränt ut.

Opti.

Jag gör samma sak fast koka istället för ugn och när jag säger koka så menar jag långkoka i en slökokare.

Har du en stor crockpot så får du ner både potatis grönsaker och kött i den utan problem och du behöver inte hacka eller tillreda nått heller utan allt faller isär. Var standard för mig förr när jag bodde i Sverige att slå på den innan man ska sova så har man både frukost lunch middag klart när man vaknar. De kostar knappt nått heller, 500 kronor.

Klein
2020-05-24, 11:29
Mycket sant.



https://www.grandviewoutdoors.com/venison-recipes/art-of-brining-wild-game

Jag föredrar helt klart rimmning. Rimmning är nästan magiskt. Kan få vilken annars torr, mager köttbit som helst att bli saftig.

Faktum är att jag har en bit älghögrev i frysen som jag har lite ångest över. Känner inte för det klassiska långkoket nu under denna årstid. Kanske går lite vild and crazy, rimmar och skaver den för att göra fräscha wraps eller något på biten.

Gör steak tartar på det hela eller en rare älgfärsburgare. Alternativt rök/torka och ät som snacks.

Brofessorn
2020-05-24, 15:20
Gör steak tartar på det hela eller en rare älgfärsburgare. Alternativt rök/torka och ät som snacks.

Svårt att få till torkat kött? Aldrig gjort. Får kolla upp det.

ChuckTesta
2020-05-24, 16:59
Vad har ni på era hamburgare?

delta_mats
2020-05-24, 17:26
Cheddar, brie, bacon, picklad rödlök, avokado. Eventuellt Johhny's bbq sås.

skyffelmördarn
2020-05-24, 17:43
Vad har ni på era hamburgare?

Ostburgare är min favorit.

Bra kött, ost (gärna flera olika sorter, gruyère, cheddar, port salut) lök (inte rå) och någon fräsch majodressing.

Jag gillar väldigt rena smaker och tycker inte om när man blandar olika sorters kött så baconburgare går bort för min del.

Livet
2020-05-24, 17:48
Vad har ni på era hamburgare?

Smörgåsgurka, dressing, rödlök, jalapenos och tärnat bacon.

svenbanan
2020-05-24, 17:49
Vad har ni på era hamburgare?

Ketchup på bottenbrödet.
Strimlad isbergssallad.
Tomat (med lite salt och peppar på) och supertunnt skivad rå lök.
Burgaren
BBQ sås på toppen av burgaren.
Smörgåsgurka
Majonäs (med vitlök, grillkrydda, sriracha, svartpeppar och kanske lite gräddfil) på toppbrödet.

Eventuellt några skivor bacon ovanpå burgaren också. Men oftast inte.

Magnus N
2020-05-24, 17:49
Kanske en skiva ost men annars en hårt stekt yta och enbart salt/peppar, ser ingen mening med att gömma köttsmaken

Brofessorn
2020-05-24, 17:53
kanske en skiva ost men annars en hårt stekt yta och enbart salt/peppar, ser ingen mening med att gömma köttsmaken

+1

Gregow
2020-05-24, 18:07
Kanske en skiva ost men annars en hårt stekt yta och enbart salt/peppar, ser ingen mening med att gömma köttsmaken
Ungefär så tänker jag också men jag gillar lite extra tillbehör.

Två bitar kött. Relativt tunna och stekt på hög värme. En skiva ost mellan och en på toppen. Lite inlagd gurka och sen knaperstekt och hackad bacon. Picklad rödlök funkar också. Mest för att ge lite syrlighet som bryter igenom.

shut teh face
2020-05-24, 21:16
Vad har ni på era hamburgare?
Om det är hemgjord burgare av bra kvalité så har jag endast ost.
Är det en frysburgare eller något liknande så kör jag de traditionella tillbehören såsom picklad rödlök, sallad, tomat, en bättre dressing (Johnnys ex)

En gång gjorde jag en en hemgjord burgare med 3 sorters lök och det var faktiskt riktigt bra. Bröd, stekt karamelliserad lök, rostad lök färsk lök, ost.

PureWhey
2020-05-24, 22:12
Bacon, ost, dressing, lite ketchup och kanske senap.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Al3x
2020-05-24, 23:02
Bacon, ost, bbq sås o kanske lite sallad

Hemi
2020-05-25, 05:11
Vad har ni på era hamburgare?

Jag har börjat äta mer kött nu för det första, bor i Köttland och får kött av släktingar.

Använder kraftigare bröd mer som en skopa än 2 skivor. Förutom de vanliga indegrienserna så, guacamole och ibland majonäs. Starka kryddor, jalapenos etc. Inte nödvändigtvis salladsblad men något slags leafy greens.
Skall tina burgare tills i morgon och experimentera lite.

Brofessorn
2020-05-25, 10:44
Jag har börjat drömma om att torka kött. Tänk vad ballt att langa fram sitt egna, manshemmatorkade kött på gymmet och käka mellan setten.

Ska tydligen ta 10 till 24 timmar att få till om man torkar i en ugn i 60 grader celsius.

Drying the Meat

Remove meat strips from the marinade and drain on clean, absorbent towels. Arrange strips on dehydrator trays or cake racks placed on baking sheets for oven drying. Place the slices close together, but not touching or overlapping. Place the racks in a dehydrator or oven preheated to 140ºF. Dry until a test piece cracks but does not break when it is bent (10 to 24 hours for samples not heated in marinade). Samples heated in marinade will dry faster. Begin checking samples after 3 hours. Once drying is completed, pat off any beads of oil with clean, absorbent towels and cool. Remove strips from the racks. Cool. Package in glass jars or heavy plastic food storage bags. Vacuum packaging is also a good option.

If the strips were not heated in marinade prior to drying, they can be heated in an oven after drying as an added safety measure. Place strips on a baking sheet, close together, but not touching or overlapping. For strips originally cut 1/4 inch thick or less, heat 10 minutes in an oven preheated to 275ºF. (Thicker strips may require longer heating to reach 160ºF.)
https://nchfp.uga.edu/how/dry/jerky.html

trädgårdsmöbel
2020-05-25, 12:28
Vi borde ha en tävling i matlagning på kolozzeum där jag redan nu garanterar att jag dominerar och vinner.

Jag är gärna med. Jag är ingen bra kock, men jag är en glad kock. Så gör inget mer jumboplacering. Laga mat är kul.

Gregow
2020-05-25, 12:33
Jag har börjat drömma om att torka kött. Tänk vad ballt att langa fram sitt egna, manshemmatorkade kött på gymmet och käka mellan setten.

Ska tydligen ta 10 till 24 timmar att få till om man torkar i en ugn i 60 grader celsius.


https://nchfp.uga.edu/how/dry/jerky.html
Vad tänkte du ha med för öl till gymmet?

Gregow
2020-05-25, 16:07
Jag är gärna med. Jag är ingen bra kock, men jag är en glad kock. Så gör inget mer jumboplacering. Laga mat är kul.
Den tävlingen skulle vara rolig tills någon svänger ihop en vegansk cyklande jacob.

r3mpuh
2020-05-25, 18:47
Jag har börjat drömma om att torka kött. Tänk vad ballt att langa fram sitt egna, manshemmatorkade kött på gymmet och käka mellan setten.

Ska tydligen ta 10 till 24 timmar att få till om man torkar i en ugn i 60 grader celsius.


https://nchfp.uga.edu/how/dry/jerky.htmlVad är fördelen med att äta torkat kött framför färskt kött? & framförallt, vardann denna vilja att utföra kött intagningen mellan setten? Trodde mat smakade bäst direkt ur stekpannan. *jorgen*

skyffelmördarn
2020-05-25, 18:56
Vad är fördelen med att äta torkat kött framför färskt kött? & framförallt, vardann denna vilja att utföra kött intagningen mellan setten? Trodde mat smakade bäst direkt ur stekpannan. *jorgen*

Du kan ha med dig det överallt och behöver inte tänka på kylskåp eller tillaga det.

trädgårdsmöbel
2020-05-25, 19:03
Öl är väldigt gott till torkat kött. Gärna "blaskiga" ölsorter. Även om du inte gillar blaskiga ölsorter vanligtvis utan är ölsnobb så vågar jag till 99% lova att du gillar dem med det.

svenbanan
2020-05-25, 19:22
För väldigt länge sedan torkade jag älgkött. Jag skar det i strimlor på c:a 1cm och lade detta i saltlake i typ ett dygn så de blev helt genomsaltade. Sedan hängde jag köttstrimlorna i pannrummet hemma hos päronen (det här var när jag gick på gymnasiet tror jag). Hur som helst hade de oljepanna som tuffade på, så pannrummet var nog 25-30C eller nåt sådant. Jag minns inte hur länge jag hade köttet hängande där, men det var nog rätt länge, kanske en vecka. Hur som helst blev det stenhårt och man var tvungen att tälja loss små flisor som man sedan fick tugga länge på för att få i sig. Det räckte i evigheter eftersom man var tvungen att tugga så länge på varje bit. Dessutom var det extremt salt. Jag tyckte det var supergott iaf.

Brofessorn
2020-05-25, 21:34
zXJPzoJC6LU

Jag kommer prova att köra i ugn den här gången. Läste något om att man bara ska lufttorka under månader med "r" i sig, alltså inte maj-augusti.

Klein
2020-05-25, 22:06
zXJPzoJC6LU

Jag kommer prova att köra i ugn den här gången. Läste något om att man bara ska lufttorka under månader med "r" i sig, alltså inte maj-augusti.

Jag skulle undvika aluminium i matlagningen. Annars ser det bra ut.

Brofessorn
2020-05-25, 22:08
Tänkte placera bitarna på ett vanligt ugnsgaller, för bättre luftflöde, med en långpanna i botten på ugnen för eventuell vätska som droppar.

Diomedea exulans
2020-05-25, 22:15
Vad har ni på era hamburgare?

”Vanlig” ost.
Skivad vanlig gurka.
Skivad tomat.
Ketchup.
Thousand Island-dressing.
Skivad rå gul lök.
Isbergssallad.

Inte i någon speciell ordning, men försöker varva torrt och flytande för maximal friktion.

Snobbe
2020-05-26, 08:22
Lite relaterat till matlagning (rengöring av rostfrittstål). Finns det något liknande i Sverige som Barkeepers friend? https://en.wikipedia.org/wiki/Bar_Keepers_Friend

Finns att köpa på amazon men känns mer värt att köpa något alternativ om de finns i Sverige.

PureWhey
2020-05-26, 08:50
Jag skulle undvika aluminium i matlagningen. Annars ser det bra ut.

Beror inte det på om man har något syrligt eller ej?

Klein
2020-05-26, 13:48
Beror inte det på om man har något syrligt eller ej?

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22063217/

skyffelmördarn
2020-05-26, 13:56
”Vanlig” ost.
Skivad vanlig gurka.
Skivad tomat.
Ketchup.
Thousand Island-dressing.
Skivad rå gul lök.
Isbergssallad.

Inte i någon speciell ordning, men försöker varva torrt och flytande för maximal friktion.

Blir det inte otroligt blaskigt med alla grönsaker på?

Diomedea exulans
2020-05-26, 14:09
Blir det inte otroligt blaskigt med alla grönsaker på?

Nä, kanongott.

Köttis
2020-05-26, 14:16
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22063217/

"Regarding the suggested provisional tolerable daily intake of 1mg Al/kg body weight per day of the FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, there are no evident risks to the health of the consumer from using aluminium foil to cook meats. However, eating meals prepared in aluminium foil may carry a risk to the health by adding to other aluminium sources."

Gregow
2020-05-26, 15:19
Vad gör ni för slusk-mat när ni är lata och ingen ser eller kan döma er? Min favorit just nu:

Bacon
Keldas Fyra Ostar
Makaroner
Ister

Koka makaroner. Fräs på bacon. Deglacera pannan med ister och Keldas sås. Blanda med makaronerna. Avnjut direkt ur kastrull.

Vill jag lyxa till det kör jag med rökt pancetta istället för bacon.

Diomedea exulans
2020-05-26, 15:20
Vad gör ni för slusk-mat när ni är lata och ingen ser eller kan döma er? Min favorit just nu:

Bacon
Keldas Fyra Ostar
Makaroner
Ister

Koka makaroner. Fräs på bacon. Deglacera pannan med ister och Keldas sås. Blanda med makaronerna. Avnjut direkt ur kastrull.

Vill jag lyxa till det kör jag med rökt pancetta istället för bacon.

Proteindrink och frukt.

Gregow
2020-05-26, 15:22
Proteindrink och frukt.
Det är inte slusk-mat. Det är Instagram-tjej-i-yogapants-mat.

Brofessorn
2020-05-26, 15:23
Förstår mig inte på folk som lagar äckelmat för att de är lata. Är de psykopater? Hellre äter man ingenting/proteindrink och väntar tills en bättre möjlighet öppnar upp sig. Nu såg ju Gregows exempel gott ut, men har sett skräckexempel jag inte ens vill ge utrymme här i tråden.

Diomedea exulans
2020-05-26, 15:24
Det är inte slusk-mat. Det är Instagram-tjej-i-yogapants-mat.

Jag fokuserade på lat-aspekten i din fråga. Ingen som kokar eller steker något förtjänar att bli betraktad som lat. Stekning och kokning tar ju evigheter och kräver passning.

Dessutom blir man dömd av många om man dricker proteindrink.

Gregow
2020-05-26, 15:48
Förstår mig inte på folk som lagar äckelmat för att de är lata. Är de psykopater? Hellre äter man ingenting/proteindrink och väntar tills en bättre möjlighet öppnar upp sig. Nu såg ju Gregows exempel gott ut, men har sett skräckexempel jag inte ens vill ge utrymme här i tråden.
Nä, mat ska vara gott. Även slusk-mat.

Jag fokuserade på lat-aspekten i din fråga. Ingen som kokar eller steker något förtjänar att bli betraktad som lat. Stekning och kokning tar ju evigheter och kräver passning.

Dessutom blir man dömd av många om man dricker proteindrink.
Ja, insatsen är onekligen låg med proteindrink och frukt. Vad gäller kokning och stekning är det dock enkelt:

Vatten och makaroner i en kastrull och lite salt. I med bacon i en stekpanna.

Sätt dig vid datorn och förolämpa cyklister.

Titta till maten och rör om lite.

Förolämpa fler cyklister.

Gör klart maten. Ta med kastrullen och sätt dig vid datorn.

Ät och förolämpa cyklister.

Diomedea exulans
2020-05-26, 15:51
Nä, mat ska vara gott. Även slusk-mat.


Ja, insatsen är onekligen låg med proteindrink och frukt. Vad gäller kokning och stekning är det dock enkelt:

Vatten och makaroner i en kastrull och lite salt. I med bacon i en stekpanna.

Sätt dig vid datorn och förolämpa cyklister.

Titta till maten och rör om lite.

Förolämpa fler cyklister.

Gör klart maten. Ta med kastrullen och sätt dig vid datorn.

Ät och förolämpa cyklister.

Inte en chans att man kan gå ifrån maten sådär många gånger utan att glömma den på spisen!

PureWhey
2020-05-26, 15:55
Vad gör ni för slusk-mat när ni är lata och ingen ser eller kan döma er? Min favorit just nu:

Bacon
Keldas Fyra Ostar
Makaroner
Ister

Koka makaroner. Fräs på bacon. Deglacera pannan med ister och Keldas sås. Blanda med makaronerna. Avnjut direkt ur kastrull.

Vill jag lyxa till det kör jag med rökt pancetta istället för bacon.Toast.

Parma/prosciutto
Ost
Någon god ost, chevre t ex
Ett par ruccolablad

Stekt i smör på gjutjärnspanna.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk

Ett Orm
2020-05-26, 16:19
Vad gör ni för slusk-mat när ni är lata och ingen ser eller kan döma er? Min favorit just nu:

Bacon
Keldas Fyra Ostar
Makaroner
Ister

Koka makaroner. Fräs på bacon. Deglacera pannan med ister och Keldas sås. Blanda med makaronerna. Avnjut direkt ur kastrull.

Vill jag lyxa till det kör jag med rökt pancetta istället för bacon.
Det där lät ju som en enkel snabb vardagsrätt mer än slusk, om du nu inte är Karl-Jan eller nått.

Fryspizza eller annan färdigmat, nudlar, mackor. Eller vad jag har i kylen och skafferiet.
Keso, kakor och makrill blir en utmärkt middag. Enda är väl att jag helst vill ha något hyfsat proteinrikt sen är det helt oviktigt.
Jag gör ogärna mat till bara mig själv, supertrist verkligen.

Hemi
2020-05-26, 16:32
Det där lät ju som en enkel snabb vardagsrätt mer än slusk, om du nu inte är Karl-Jan eller nått.

Fryspizza eller annan färdigmat, nudlar, mackor. Eller vad jag har i kylen och skafferiet.
Keso, kakor och makrill blir en utmärkt middag. Enda är väl att jag helst vill ha något hyfsat proteinrikt sen är det helt oviktigt.
Jag gör ogärna mat till bara mig själv, supertrist verkligen.

Karl-Jan, minns namnet, är det inte han som har by-krogen i Grythyttan?
Där omkring finns också utbildning, en av de vackraste högskolorna i Sverige.
https://www.oru.se/institutioner/restaurang--och-hotellhogskolan/

Snobbe
2020-05-26, 16:35
godare snabbnudlar (koreanska), med några kläckta ägg som pocheras samtidigt.
Toastbröd, färdigburgare(sån fryst) och ägg är också nice.
Halloumi + tortellini + pesto.

Däremot måste jag testa den där fyra ostar, aldrig sett innan.

skyffelmördarn
2020-05-26, 16:37
lol

Folk som börjar snattra om flera ingredienser vet inte vad lat är.

4 kokta ägg och ett glas vatten med c vitamin är min lat mat

delta_mats
2020-05-26, 16:59
Den lataste som ändå kräver någon form av tillagning och som ändå får klassas som mat är. Färdig risotto med parmesan och champinjonsmak. Samt stekt bacon. Kan gröpa ur en avokado också för att få en grönsak.

MasterChief
2020-05-26, 17:00
lol

Folk som börjar snattra om flera ingredienser vet inte vad lat är.

4 kokta ägg och ett glas vatten med c vitamin är min lat mat

Så jävla ambitiöst och nervo. "Ägg saknar ju c-vitamin så jag combar äggen med brustablett." Orka koka ägg, skala och skit.

Latdag är onlinepizza, som inmundigas från kartongen med händerna som bestick. Fem musklick och 7 meters promenad till dörren.

delta_mats
2020-05-26, 17:03
Så jävla ambitiöst och nervo. "Ägg saknar ju c-vitamin så jag combar äggen med brustablett." Orka koka ägg, skala och skit.

Latdag är onlinepizza, som inmundigas från kartongen med händerna som bestick. Fem musklick och 7 meters promenad till dörren.

Att du ids gå till dörren då! Jag brukar ropa att dom ska komma in, sen ligger jag som en slapp mask i soffan och vinkar på pizzan. Brukar även be dem öppna drickan åt mig.

MasterChief
2020-05-26, 17:09
Att du ids gå till dörren då! Jag brukar ropa att dom ska komma in, sen ligger jag som en slapp mask i soffan och vinkar på pizzan. Brukar även be dem öppna drickan åt mig.

Det är frugan som hämtar pizzan och matar mig. Hon tycker det är sexigt.

skyffelmördarn
2020-05-26, 17:11
Så jävla ambitiöst och nervo. "Ägg saknar ju c-vitamin så jag combar äggen med brustablett." Orka koka ägg, skala och skit.

Latdag är onlinepizza, som inmundigas från kartongen med händerna som bestick. Fem musklick och 7 meters promenad till dörren.

Brustablett? Jag har askorbinsyra på påse din jävla nybörjare!

Och jag skalar inte äggen, slår av toppen med en sked och äter rakt ur skalet.

MasterChief
2020-05-26, 17:12
Brustablett? Jag har askorbinsyra på påse din jävla nybörjare!

Låter jobbigt. Liksom vem orkar öppna påsen?

delta_mats
2020-05-26, 17:14
Det är frugan som hämtar pizzan och matar mig. Hon tycker det är sexigt.

Åh ah, tänkte väl.

skyffelmördarn
2020-05-26, 17:25
Låter jobbigt. Liksom vem orkar öppna påsen?

Jag har lagt över det i en mindre metallburk.

Vad ska du komma med nu egentligen?!

MasterChief
2020-05-26, 17:37
Jag har lagt över det i en mindre metallburk.

Vad ska du komma med nu egentligen?!

Äggen. Hur orkar du? Kör en Rocky.

Brofessorn
2020-05-26, 18:12
Äter aldrig kokt ägg, för jobbigt att skala skiten.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Hemi
2020-05-26, 18:35
Äter aldrig kokt ägg, för jobbigt att skala skiten.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Skölj dem i kallt vatten efter kokningen och sedan är det direkt efter bara att dra av skalen.

Brofessorn
2020-05-26, 18:39
skölj dem i kallt vatten efter kokningen och sedan är det direkt efter bara att dra av skalen.


Gregow
2020-05-26, 18:55
Kallt vatten gör måhända situationen lite bättre men med färska ägg sitter ändå skalet som klistrat.

svenbanan
2020-05-26, 18:58
godare snabbnudlar (koreanska), med några kläckta ägg som pocheras samtidigt.
Toastbröd, färdigburgare(sån fryst) och ägg är också nice.
Halloumi + tortellini + pesto.

Däremot måste jag testa den där fyra ostar, aldrig sett innan.
Du menar att du pocherar de nyfödda kycklingarna?

svenbanan
2020-05-26, 19:02
Kallt vatten gör måhända situationen lite bättre men med färska ägg sitter ändå skalet som klistrat.

+1

Att ha äggen stående i rumstemperatur gör att de är mycket lättare att skala. De håller sig ändå i flera veckor (säkert en månad) på det sättet, så man behöver inte vara rädd för att äggen blir dåliga. Har man dem i kylen kan de vara hopplösa att skala även fast de legat där bra länge. Hållbarheten är ju typ oändlig i kylskåp.

Gregow
2020-05-26, 19:06
Toast.

Parma/prosciutto
Ost
Någon god ost, chevre t ex
Ett par ruccolablad

Stekt i smör på gjutjärnspanna.

Sent from my ONEPLUS A5010 using Tapatalk
Det där lät gott. Jag skulle inte kalla det slusk-mat men definitivt gott i munnen.

Det där lät ju som en enkel snabb vardagsrätt mer än slusk, om du nu inte är Karl-Jan eller nått.

Fryspizza eller annan färdigmat, nudlar, mackor. Eller vad jag har i kylen och skafferiet.
Keso, kakor och makrill blir en utmärkt middag. Enda är väl att jag helst vill ha något hyfsat proteinrikt sen är det helt oviktigt.
Jag gör ogärna mat till bara mig själv, supertrist verkligen.
Jag tänkte att vi kanske ska hålla det till matlagning. Annars är det klart att fryspizza, nudlar och annat går ner.

Jag gillar att laga mat även till mig själv. Dock inte i veckorna när jag är trött efter jobbet och bara vill käka nåt. Då får det ta max 15-20 minuter och inte kräva någon tankekraft.
På helgerna kan jag strosa runt på ICA (inte så mycket nu med Corona dock) och fundera ihop nåt att tillaga. Liksom se lite vad jag hittar för ingredienser som lockar och fundera ut nåt sätt att svänga ihop en maträtt. Det är riktigt trevligt faktiskt. Speciellt när jag lyckas laga nåt gott.

Brofessorn
2020-05-26, 19:21
Äggröra är överlägset alla andra former av ägg. Bara med någon animalisk fettprodukt och ägg, inget annat tjafs.

En riktig slaskfrukost är äggröra-och-bacon-wraps.

- Knaperstek 8 skivor bacon
- Gör en ordentlig äggröra på 3-4 ägg, blanda i en skvätt av baconfettet
- Parallellt till det gör du tunnbröd, brukar köra någon enkel deg med bara vetemjöl, salt och en jävla massa olivolja.
- Släng allt på tunnbröden, bred över lite cream cheese med valfri smaksättning. Vik.

Blir en mycket mer jämn fördelning av smakerna än vid en normie äggröra-bacon-frukost.

blåvitt
2020-05-26, 19:24
Latmaten jag skäms mest för är kokta makaroner som jag bara smälter ner riven ost i när de är klara, med lite vispgrädde. Svartpeppar och ketchup på det så är man hemma.

Latmaten jag gör oftast är att steka surdegsstart i olivolja som en pannkaka med lite rosmarin, flingsalt och svartpeppar, och kanske ett stekt ägg med lös gula som serveras ovanpå ”brödet”.

Hemi
2020-05-26, 19:30
Kallt vatten gör måhända situationen lite bättre men med färska ägg sitter ändå skalet som klistrat.

Kan vara så, det var ett tag sedan jag åt färska ägg. Hälften av vad jag köper nu kommer från mongostora snabbköp där skalen kan knäppas bort med fingret, avokado håller i 4 veckor och potatisarna är stora som meloner.

Trapz
2020-05-26, 21:36
Vad har ni på era hamburgare?


Bröd, max hamburgerdressing, isbergssallad, kött med ost, stekt lök, rå lök, en skvätt ketchup och senap i toppbrödet. Alltid i den ordningen
Och alltid sötpotatispommes med vitlöksdip till

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200526/91c948770875397496c3d87520a700da.jpg


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Köttis
2020-05-26, 21:46
Är jag lat men vill ha riktig mat blir det oftast någon form av kött som steks och couscous till det. Antingen färdig sås som finns i kylen eller stekfettet som sås. Är jag snäppet mer ambitiös så blir det någon stekt grönsak till, annars en banan efteråt.

Sent from my FRD-L19 using Tapatalk

Brofessorn
2020-05-27, 14:05
Gillar att rosta vissa kryddor innan matlagning med dem. Bara slänga dem i en torr panna, och hela tiden röra runt dem tills deras färg mörkar lite (men inte så till den graden att de bränns!)

Vitpeppar kan gå från tråkig till levande, med en mycket fruktig smak. Chiliflagor får en ytterligare dimension, något av en hemkär rostsmak som påminner om popcorn.

Gregow
2020-05-27, 14:16
Äggröra är överlägset alla andra former av ägg. Bara med någon animalisk fettprodukt och ägg, inget annat tjafs.

En riktig slaskfrukost är äggröra-och-bacon-wraps.

- Knaperstek 8 skivor bacon
- Gör en ordentlig äggröra på 3-4 ägg, blanda i en skvätt av baconfettet
- Parallellt till det gör du tunnbröd, brukar köra någon enkel deg med bara vetemjöl, salt och en jävla massa olivolja.
- Släng allt på tunnbröden, bred över lite cream cheese med valfri smaksättning. Vik.

Blir en mycket mer jämn fördelning av smakerna än vid en normie äggröra-bacon-frukost.
Jag tror inte riktigt du svänger ihop äggröra samtidigt som du bakar tunnbröd. Just sayin'. ;)

Hur gör du äggröran?

Jag gillar ägg, en rejäl bit smör och sen när det börjar bli klart slänger jag i en matsked Smetana. Salt och lite peppar, sen är klart.

Gregow
2020-05-27, 14:17
Bröd, max hamburgerdressing, isbergssallad, kött med ost, stekt lök, rå lök, en skvätt ketchup och senap i toppbrödet. Alltid i den ordningen
Och alltid sötpotatispommes med vitlöksdip till

[,IMG]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20200526/91c948770875397496c3d87520a700da.jpg[/IMG]


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Tjusigt! Ser mycket gott ut!

Brofessorn
2020-08-12, 13:39
Slängde in blivande älgjerky i ugnen för ett tag sedan! Marinerade dem i sojasås, rökessens och rostad chili. Nu skar jag köttet längs med fiberna, men jag vet inte vad som är bäst.

Jag tror inte riktigt du svänger ihop äggröra samtidigt som du bakar tunnbröd. Just sayin'. ;)

Hur gör du äggröran?

Jag gillar ägg, en rejäl bit smör och sen när det börjar bli klart slänger jag i en matsked Smetana. Salt och lite peppar, sen är klart.

Jag håller det alltid enkelt. Måste medge att jag försökt experimentera tidigare, men i äggrörans fall är det i mitt tycke alltid godast på det simpla sättet. Ägg, smör, krydda med salt och peppar när det är klart. Kanske blandar i lite creme fraiche. När jag först lärde mig hur man gjorde äggröra blev jag tillsagd att vitpeppar är att föredra, av estetiska skäl, men kan nu tycka att svartpeppar passar bäst ändå. Och de små svarta prickarna kan även dem vara dekorativa.

shut teh face
2020-08-12, 14:31
När jag inte orkar göra något mat så blir det ingenting tills jag äter godis istället, eller gröt, mackor. Om jag inte orkar laga mat så orkar jag verkligen inte göra något alls. Min fru kan stå och koka potatis mitt i natten om hon är hungrig ...