handdator

Visa fullständig version : Är salt verkligen så farligt för en hälsosam tränad kropp?


PKtarzan
2020-04-12, 13:21
Vet inte hur ni är men jag är alltid den person som saltar på maten innan jag ens smakar. Tycker det mesta är rätt smaklöst utan en bättre mängd salt på. Fattar att detta enbart är för att jag vant mina smaklökar att tycka om salt mat... Men till frågan! Hur farligt är det att konsumera ganska mycket salt på daglig basis för en person som är tränad/hälsosam? Om jag vänder detta till mig själv så är jag nog en person som skulle klassas till detta. Inte mycket kroppsfett alls, normalt blodtryck och blodsocker. Tränar styrketräning 6-7 dagar i veckan med inslag av cardio nästan varje gång. Nu har jag ju inte gjort en djupanalys hos läkaren, så man kanske är trasig?:laugh: Men tänker och vet att jag bara blir törstig efter att jag ätit något salt vilket gör att jag kissar mycket och på så sätt kissar mer. I Kina/Japan (där allmänhälsan är relativt god?) äter man ju ganska mycket salt? Tänker på all sojasås och misosoppor eller vad de nu heter?
Så hur illa är det verkligen att äta ganska mycket salt dagligen för en person som är tränad och har bra hälsa i övrig, samt har ett högt vätskeintag på en daglig basis?
MVH!

Langster
2020-04-12, 13:58
Det ökar risken för högt blodtryck och njursten. Annars är det väl inte så hemskt inom rimliga gränser.

Rikard Jansson
2020-04-12, 14:22
Det är dock oförskämt att salta innan man smakar

Diomedea exulans
2020-04-12, 15:02
Nein. Sist jag frågade en läkare fick jag vet att salt bara är farligt om man redan har högt blodtryck.

Al3x
2020-04-12, 15:03
Äter man salt i stora mängder under en längre tid ökar risken för njursvikt

King Grub
2020-04-12, 18:18
"1.65 million deaths from cardiovascular causes that occurred in 2010 were attributed to sodium consumption above a reference level of 2.0 g per day" - https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1304127

TheDoctor
2020-04-13, 07:05
"1.65 million deaths from cardiovascular causes that occurred in 2010 were attributed to sodium consumption above a reference level of 2.0 g per day" - https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1304127

Frågan är om det verkligen är saltet i sig som är orsaken till alla dem dödsfallen. Det är bara en gemensam faktor. Hur många av dem var sjuka, gamla, genetiska lotteriet, feta, otränade, rökade, åt bara ren skit mat rent ut sagt. Käka div mediciner, tog droger regelbundet osv osv.

Finns så många parametrar som aldrig är med i dessa studier så det är enkelt att hitta en gemensam faktor som är missvisande, speciellt om man bara kollar efter den faktorn. Då missar man alla de andra anledningarna till varför dem kanske dog egentligen eller om det är flera olika faktorer som sammanstrålar.

100% av människor dör. 99.99999999% av dem har två fötter. Du har mycket större chans att dö om du har mer än en fot.

Langster
2020-04-13, 09:40
Nein. Sist jag frågade en läkare fick jag vet att salt bara är farligt om man redan har högt blodtryck.

Det är det intrycket jag har fått också... har iofs hört att läkare avstår från att rekommendera att man ska sänka saltintaget också eftersom ingen ändå lyder just det rådet.

Armed Dingo
2020-04-13, 09:43
Frågan är om det verkligen är saltet i sig som är orsaken till alla dem dödsfallen. Det är bara en gemensam faktor. Hur många av dem var sjuka, gamla, genetiska lotteriet, feta, otränade, rökade, åt bara ren skit mat rent ut sagt. Käka div mediciner, tog droger regelbundet osv osv.

Finns så många parametrar som aldrig är med i dessa studier så det är enkelt att hitta en gemensam faktor som är missvisande, speciellt om man bara kollar efter den faktorn. Då missar man alla de andra anledningarna till varför dem kanske dog egentligen eller om det är flera olika faktorer som sammanstrålar.

100% av människor dör. 99.99999999% av dem har två fötter. Du har mycket större chans att dö om du har mer än en fot.
Men nu har dom ju funnit att av x antal döda så tycker de sig kunna härleda en viss siffra till just saltintaget.

Sverker
2020-04-13, 10:46
Högt troligt inte.
Salt i sig är inte giftigt. Det är belastningen för att bli av med saltet som ställer till det. Salt drar åt sig vätska och kräver ett högre filtreringstryck för att komma ut i urinen. Ger ett blodtryck som ställer till problem på hundratals andra ställen i kroppen.

Ola Wallengren
2020-04-13, 12:18
Finns också en möjlig koppling till mag-cancer.

https://www.wcrf.org/int/blog/articles/2016/04/salt-shaking-link-stomach-cancer

sumialic
2020-04-13, 19:14
"1.65 million deaths from cardiovascular causes that occurred in 2010 were attributed to sodium consumption above a reference level of 2.0 g per day" - https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/nejmoa1304127

2 gram per dag, lol. Hur många lyckas med det? 1 på 10,000?

King Grub
2020-04-13, 19:20
Omkring 5 gram salt? Hur svårt kan det vara?

sumialic
2020-04-13, 19:26
Omkring 5 gram salt? Hur svårt kan det vara?

Såg nu att det stod sodium och inte salt, men fortfarande otroligt svårt. Kan dock ändra till 1 på 100.

Jag räknar mitt saltintag och försöker vara restriktiv och har svårt att komma under 7g per dag. Man måste äta jävligt speciellt för att undvika ett högt saltintag. Bara ett par mackor med räkost eller ännu värre kaviar så är man uppe i MINST 3 gram.

exevision
2020-04-13, 19:51
Såg nu att det stod sodium och inte salt, men fortfarande otroligt svårt. Kan dock ändra till 1 på 100.

Jag räknar mitt saltintag och försöker vara restriktiv och har svårt att komma under 7g per dag. Man måste äta jävligt speciellt för att undvika ett högt saltintag. Bara ett par mackor med räkost eller ännu värre kaviar så är man uppe i MINST 3 gram.

Undvik halvfabrikat.

sumialic
2020-04-13, 19:56
Undvik halvfabrikat.

Givetvis är det svaret, men det gör det inte lättare.

Sverker
2020-04-14, 18:25
Just kaviar och smältost är riktiga saltbomber.
I kaviaren är det omkring 8 % salt. Smältost är ost med tillsatt natriumfosfat och natrium-pollyfosfater. Omräknat kring 3 eller 4 procent koksalt. Helt plötsligt blir mängden salt i brödet försumbart.

sumialic
2020-04-14, 18:38
Just kaviar och smältost är riktiga saltbomber.
I kaviaren är det omkring 8 % salt. Smältost är ost med tillsatt natriumfosfat och natrium-pollyfosfater. Omräknat kring 3 eller 4 procent koksalt. Helt plötsligt blir mängden salt i brödet försumbart.

Japp, sa ar det. Dock 5.5% I kaviar.

Men ar man som mig ater man 300 g brod som ingenting och bara dar are det 3 g. En Burk makrill sa ar vi pa 4 gram. Smor pa mackorna sa narmar vi oss 5 g. Vanlig ost som annu ett palagg sa narmar vi oss 6 g. Pa en enda maltid.

Ens dagliga kalorintag spelar sa klart store roll. Ju farre kalorier desto lattare att halla nere.

tomten1
2020-04-14, 21:21
George Lockhart delar inte era åsikter:

https://youtu.be/ARAT9HQY6e4

https://youtu.be/ARAT9HQY6e4

sumialic
2020-04-14, 22:05
George Lockhart delar inte era åsikter:

https://youtu.be/ARAT9HQY6e4

https://youtu.be/ARAT9HQY6e4

Nog för att jag gillar DMT... ehm, Rogan, men en 2 timmars podcast har man inte tid att gräva igenom när som helst :P Har du lust att sammanfatta kort bara?

tomten1
2020-04-14, 22:13
Lockhart säger i princip att salt är extremt viktigt för återhämtning (tillsammans med kolhydrater). Ungefär.

(Lockhart pratar bara första timmen, och är imo det bästa jag hört i form av kostrådgivning).

sumialic
2020-04-14, 22:33
Lockhart säger i princip att salt är extremt viktigt för återhämtning (tillsammans med kolhydrater). Ungefär.

(Lockhart pratar bara första timmen, och är imo det bästa jag hört i form av kostrådgivning).

Kanske därför jag kan träna som en idiot :D

Alright, tack för länken. Ska se till att kika på videon vid tillfälle :)

Duckfeathers
2020-04-14, 23:01
...100% av människor dör. 99.99999999% av dem har två fötter. Du har mycket större chans att dö om du har mer än en fot.

Hur tänkte du nu? Båda grupperna har 100% dödlighet, men ändå har du större chans att dö om du tillhör den ena istället för den andra? :confused:

sta352
2020-04-15, 07:36
Salt är väl oundvikligt in mina ögon, så därför saltar jag aldrig maten när jag lagar mat eller på tallriken.
vad jag har förstått så binder salt upp saker i kroppen så den får lättare att lagra fett m.m. Att då salt tillsammans med kolhydrater hjälper till med återhämtning låter logiskt i det avseendet.

King Grub
2020-04-15, 07:42
Du blir inte fetare av salt.

Filipb
2020-04-15, 08:24
Lockhart säger i princip att salt är extremt viktigt för återhämtning (tillsammans med kolhydrater). Ungefär.

(Lockhart pratar bara första timmen, och är imo det bästa jag hört i form av kostrådgivning).

Bara för att natrium behövs för att glukostransport betyder inte det att man ska överdriva konsumtionen. Finns även ett gäng kroppsbyggare som gillar att inta stor mängd salt innan träning för bra pump, men det betyder inte att det är hälsosamt.

DiktatorN
2020-04-15, 10:02
Farligt? Det är livsnödvändigt. Allt handlar om balans, hur mycket du kan konsumera beror på hur mycket vätska du gör av med under dygnet.

sumialic
2020-04-15, 10:14
Farligt? Det är livsnödvändigt. Allt handlar om balans, hur mycket du kan konsumera beror på hur mycket vätska du gör av med under dygnet.

Innebär det att man kommer undan med ett högre intag om man även dricker väldigt mycket kaffe? Kan man ha sådan tur?

Sverker
2020-04-15, 18:23
För att inte driva upp blodtrycket i njurarna måste du dricka vätska som späder ut natriumet i blodet (osmotisk potential). Njurarna filtrerar en tunn saltlösnnig lättare än en koncentrerad.

Behöver inte vara kaffe. Duger med nästan vad som helst som innehåller vatten men inte mer salt ( där ryker mjölk ).

Dåren
2020-04-16, 12:27
Hur länge kan man vara utan salt utan att det blir hälsovådligt? Och hur mår man om man äter otillräckliga mängder?

Sverker
2020-04-16, 18:13
Finns också en möjlig koppling till mag-cancer.

https://www.wcrf.org/int/blog/articles/2016/04/salt-shaking-link-stomach-cancer

Något som är salt, torrt och fett. Något som drar till sig vätska i magäcken och ligger kvar länge innan det skickas vidare i tarmen. Låter som att chips är ett dåligt val. Med alkohol blir det ännu mer irriterande på magsäcken.

Helgehorse
2020-04-16, 19:34
Vad är egentligen skillnadet på natrium eller salt??

Många säger natrium när det pratar om salt och en del säger salt.

Googlar man salt i ett ägg står det 124 mg natrium.

Men i ett ägg är det 280 mg salt.

Vad är skillnaden liksom? Förstår inte

StarkaUlf
2020-04-16, 19:45
Om jag inte har fel så är Natrium (Na) ett grundämne som tillsammans med klor (Cl) bildar det vi kallar salt. Så salt/natriumklorid kallas då för NaCl.

Jag tror att salt består av ~40% natrium.

Filipb
2020-04-17, 06:53
Om jag inte har fel så är Natrium (Na) ett grundämne som tillsammans med klor (Cl) bildar det vi kallar salt. Så salt/natriumklorid kallas då för NaCl.

Jag tror att salt består av ~40% natrium.

Precis. Koksalt är 40% natrium och resterande mängd klor.

Helgehorse
2020-04-17, 14:33
Om jag inte har fel så är Natrium (Na) ett grundämne som tillsammans med klor (Cl) bildar det vi kallar salt. Så salt/natriumklorid kallas då för NaCl.

Jag tror att salt består av ~40% natrium.

Precis. Koksalt är 40% natrium och resterande mängd klor.

Så skall man gå efter natrium eller salt när man kollar sitt intag eller hur mycket det är i något livsmedel..

I ägg är det 280 mg salt som exempel igen, Är dessa 124 mg natrium den andelen som finns i saltet?

Eller är det 40 % av det 280 mg salt + 124 mg ren natrium.

Helgehorse
2020-04-17, 14:35
Antar de är natrium man går efter endast när vi pratar salt också? 40 % natrium och resterande klor säger du, Är klor någonting som påverkar oss eller vad har de för "effekt" i kroppen?

Ola Wallengren
2020-04-17, 16:50
När det står salt på ingrediensförteckningen är det NaCl, vilket är 39,3% natrium.

Rekommendationen om 5-6g/dag syftar på NaCl, vilket är typ 2,0-2,4g natrium.

Tjenatja
2020-04-21, 01:02
Finns ny forskning på att rekommenderade saltmängden man ska få i sig borde vara minst det dubbla, att den låga salthalt som idag rekommenderas ökar riskerna lika mycket som överkonsumtion. Har för mig att de nya intaget var på typ 15g, kan ha fel på mängden men resten stämmer enligt den studien. Ingen källa, bah googla

langsteustace
2020-05-09, 06:34
Vet inte hur ni är men jag är alltid den person som saltar på maten innan jag ens smakar. Tycker det mesta är rätt smaklöst utan en bättre mängd salt på. Fattar att detta enbart är för att jag vant mina smaklökar att tycka om salt mat... Men till frågan! Hur farligt är det att konsumera ganska mycket salt på daglig basis för en person som är tränad/hälsosam? Om jag vänder detta till mig själv så är jag nog en person som skulle klassas till detta. Inte mycket kroppsfett alls, normalt blodtryck och blodsocker. Tränar styrketräning 6-7 dagar i veckan med inslag av cardio nästan varje gång. Nu har jag ju inte gjort en reverse image search (https://reverseimagesearch.onl) email checker (https://emailchecker.vip/) port checker (https://portchecker.pro/) djupanalys hos läkaren, så man kanske är trasig?:laugh: Men tänker och vet att jag bara blir törstig efter att jag ätit något salt vilket gör att jag kissar mycket och på så sätt kissar mer. I Kina/Japan (där allmänhälsan är relativt god?) äter man ju ganska mycket salt? Tänker på all sojasås och misosoppor eller vad de nu heter?
Så hur illa är det verkligen att äta ganska mycket salt dagligen för en person som är tränad och har bra hälsa i övrig, samt har ett högt vätskeintag på en daglig basis?
MVH!


Jag räknar mitt saltintag och försöker vara restriktiv och har svårt att komma under 7g per dag. Man måste äta jävligt speciellt för att undvika ett högt saltintag.

Termy
2020-05-09, 08:11
Hur mycket en tränande person svettas och utsöndrar natrium verkar ju vara extremt variabelt.

Barnes KA, et al. Normative data for sweating rate, sweat sodium concentration, and sweat sodium loss in athletes: An update and analysis by sport. J Sports Sci. 2019;37:2356–2366. doi: 10.1080/02640414.2019.1633159. (https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/02640414.2019.1633159)

Termy
2020-05-09, 08:16
Purewhey frågade mig om jag tyckte att mitt tillskott av salt under träningen förbättrade prestation, vilket jag inte vet. Enligt ovan länkade studie verkar det ju överlag vara oklart om just natriumsupplementerande förbättrar prestation. Eller rättare sagt om natriumförlust pga svettande försämrar prestationen. Någon som vet mer om detta?

Utdrag ur diskussionen i artikeln:
There is a body of literature to suggest that performance can be impaired by significant body fluid deficits (Cheuvront & Kenefick, 2014) but the performance implications of sweat Na+ loss are less clear. Although several published guidelines (McDermott et al., 2017; Racinais et al., 2015; Sawka et al., 2007; Shirreffs & Sawka, 2011; Thomas, Erdman, & Burke, 2016) suggest fluid/electrolyte replacement should be personalized to the individual athlete’s losses, there are currently no recommendations on the exact amount of Na+ replacement needed (e.g. percentage of losses) for the maintenance of physiological or performance outcomes.

bighulken
2020-05-09, 21:05
Purewhey frågade mig om jag tyckte att mitt tillskott av salt under träningen förbättrade prestation, vilket jag inte vet. Enligt ovan länkade studie verkar det ju överlag vara oklart om just natriumsupplementerande förbättrar prestation. Eller rättare sagt om natriumförlust pga svettande försämrar prestationen. Någon som vet mer om detta?

Utdrag ur diskussionen i artikeln:

Nja, brist på salt/Natrium/chlorid, blir ju lätt till kramp i musklerna!!.....
Har själv erfarenhet ifrån detta, inte så trevligt, att få kramp!!......Då måste jag snabbt sträcka ut muskeln, sedan stretcha ett tag, för att bli utav med kramp, även, ev kommande kramp!!.....

Allt detta pga brist på salter/mineraler i kroppen/muskler......

Så, försämrad prestation, kanske, men iom kramp, så kommer den i vart fall, inte bli bättre då.......

Då kan det vara bra att tillsätta mineraler/salter, till kroppa......efter träningen!!.........
Helst sådana som kroppa behöver ........finns ju örtsalter och annat......samt mineraler.....Men man ska vara på det klara med att: kroppa, samlar på sig mer, vätska då!!!.......Hepp.....
Kanske?...........

Tjenatja
2020-05-09, 22:15
Säkert lugnt, men avänj dig sakta så du kommer mot rimliga gränser. Annars kanske du djurar 50g om dagen om några år. Men den allmänna rekomendationen för salt är troligtvis allt för lågt satt, och så låga halter kan skapa lika mycket problem som höga doser. Enligt ngn pålitlig studie jag läste.

Termy
2020-05-10, 09:01
Nja, brist på salt/Natrium/chlorid, blir ju lätt till kramp i musklerna!!.....
Har själv erfarenhet ifrån detta, inte så trevligt, att få kramp!!......Då måste jag snabbt sträcka ut muskeln, sedan stretcha ett tag, för att bli utav med kramp, även, ev kommande kramp!!.....

Allt detta pga brist på salter/mineraler i kroppen/muskler......

Så, försämrad prestation, kanske, men iom kramp, så kommer den i vart fall, inte bli bättre då.......

Då kan det vara bra att tillsätta mineraler/salter, till kroppa......efter träningen!!.........
Helst sådana som kroppa behöver ........finns ju örtsalter och annat......samt mineraler.....Men man ska vara på det klara med att: kroppa, samlar på sig mer, vätska då!!!.......Hepp.....
Kanske?...........

Det märker jag också om jag i alla fall sommartid inte tar salttillskott före/efter konditionsträning. Krampen kommer dock då på natten, inte under träningen.

exevision
2020-05-11, 18:42
Säkert lugnt, men avänj dig sakta så du kommer mot rimliga gränser. Annars kanske du djurar 50g om dagen om några år. Men den allmänna rekomendationen för salt är troligtvis allt för lågt satt, och så låga halter kan skapa lika mycket problem som höga doser. Enligt ngn pålitlig studie jag läste.

Den studien vill jag gärna att du länkar till.

Sverker
2020-05-12, 18:10
Speciellt som att kroppen är duktig på att hålla kvar natrium i kroppen när intaget är lågt.

Tjenatja
2020-05-24, 00:00
Hur länge kan man vara utan salt utan att det blir hälsovådligt? Och hur mår man om man äter otillräckliga mängder?

Tills reserverna ör slut gissar jag, men att ligga på 0 gram salt är ju omöjligt om du inte fastar och dricker destillerat vatten. Och det pallar man inte i många dagar tror jag. Exakt vet jag inte.

Vet dock att det är klassiska symptom, trötthet, illamående, huvudvärk, feber, muskelvärk/ryckningar, kramp osv

Hanse
2020-05-24, 05:26
Tills reserverna ör slut gissar jag, men att ligga på 0 gram salt är ju omöjligt om du inte fastar och dricker destillerat vatten. Och det pallar man inte i många dagar tror jag. Exakt vet jag inte.

Vet dock att det är klassiska symptom, trötthet, illamående, huvudvärk, feber, muskelvärk/ryckningar, kramp osv

Är på sträng diet just nu och får då i mig natrium bara genom naturliga källor, dvs jag använder inget salt. Tre veckor in i denna ”lågnatriumdiet” känner jag inte av någon saltbrist trots 6 styrkepass och ett par konditionspass/v.
Har iofs alltid använt ytters lite salt så min kropp är väll van.
Även om människan använt salt sedan vi blev bofasta för 13000 år sedan så kom det till Sverige först på 800-talet. Masaierna i Östafrika tillför fortfarande inget salt i maten.
Fördelen med väldigt lite salt under dieten är att jag blir mindre hungrig. Salt precis som socker triggar mina smaklökar och jag blir toksugen på mer. Det talas ofta om sockret som boven till att i princip alla människor är överviktiga i dag, men jag tror även saltet spelar in i att trigga oss att äta mer.

Bailah
2020-05-24, 05:38
Med tanke på att jag äter noll kolhydrater saltar jag en hel del. Mår hur bra som helst av det. Märker dock av om jag inte saltat nog.

Hanse
2020-05-24, 05:41
Med tanke på att jag äter noll kolhydrater saltar jag en hel del. Mår hur bra som helst av det. Märker dock av om jag inte saltat nog.

Fisk har väll bra med natrium i sig?

Tjenatja
2020-05-26, 21:54
Är på sträng diet just nu och får då i mig natrium bara genom naturliga källor, dvs jag använder inget salt. Tre veckor in i denna ”lågnatriumdiet” känner jag inte av någon saltbrist trots 6 styrkepass och ett par konditionspass/v.
Har iofs alltid använt ytters lite salt så min kropp är väll van.
Även om människan använt salt sedan vi blev bofasta för 13000 år sedan så kom det till Sverige först på 800-talet. Masaierna i Östafrika tillför fortfarande inget salt i maten.
Fördelen med väldigt lite salt under dieten är att jag blir mindre hungrig. Salt precis som socker triggar mina smaklökar och jag blir toksugen på mer. Det talas ofta om sockret som boven till att i princip alla människor är överviktiga i dag, men jag tror även saltet spelar in i att trigga oss att äta mer.

Tänkte på det där idag, hur man gjorde back in the days innan vi tillförde salt , och som du säger får man tillräckliga mängder från jorden som tas upp i plantorna, och äts av djuren eller människan. För överlevnad dvs, inte nödvändigtvis optimalt.

Har snöat in lite mer i ämnet och vet att det finns folk som gjort blodtester, sedan börjat tillföra 15g organiskt salt om dagen(tex Himalaya salt) , utöver de dom får i sig via maten. Och i vissa fall fått bättre blodvärden, mer ork osv.
Individuell såklart. Själv börjat tillföra två stora nypor havssalt i ett glas vatten om dagen, har haft mer ork, dragit nya pbn både i böjen och löprundan. Kan ju va placebo men fått en upplevd effekt iaf. Får i mig rätt lite salt då jag bara käkar färska råvaror i princip.

Ett självtest jag läste om är att då man är trött/hängning/energilös, så tar man 1-2 teskedar oraffinerat salt i ett glas vatten och dricker.(raffinerat salt kan ha cancerframkallande ämnen i sig.)Känner man sig bättre på 10-20 min var det med största sannolikhet saltbrist. Sen påstås det att om salt smakar illa, som det har gjort någon gång för mig iaf. Då är det tvärtom att man ska trappa ner på saltet. Observera att det här har jag läst, det är folk som har experimenterat osv och är baserat på folks erfarenheter. Men kan absolut finnas sanningar i det.

satoru_84
2020-05-27, 17:38
Tänkte på det där idag, hur man gjorde back in the days innan vi tillförde salt , och som du säger får man tillräckliga mängder från jorden som tas upp i plantorna, och äts av djuren eller människan. För överlevnad dvs, inte nödvändigtvis optimalt.

Har snöat in lite mer i ämnet och vet att det finns folk som gjort blodtester, sedan börjat tillföra 15g organiskt salt om dagen(tex Himalaya salt) , utöver de dom får i sig via maten. Och i vissa fall fått bättre blodvärden, mer ork osv.
Individuell såklart. Själv börjat tillföra två stora nypor havssalt i ett glas vatten om dagen, har haft mer ork, dragit nya pbn både i böjen och löprundan. Kan ju va placebo men fått en upplevd effekt iaf. Får i mig rätt lite salt då jag bara käkar färska råvaror i princip.

Ett självtest jag läste om är att då man är trött/hängning/energilös, så tar man 1-2 teskedar oraffinerat salt i ett glas vatten och dricker.(raffinerat salt kan ha cancerframkallande ämnen i sig.)Känner man sig bättre på 10-20 min var det med största sannolikhet saltbrist. Sen påstås det att om salt smakar illa, som det har gjort någon gång för mig iaf. Då är det tvärtom att man ska trappa ner på saltet. Observera att det här har jag läst, det är folk som har experimenterat osv och är baserat på folks erfarenheter. Men kan absolut finnas sanningar i det.

Det finns inget salt som är organiskt!

Al3x
2020-05-27, 18:10
Borde det inte vara vanligare att folk som tränar 5-6 gånger i veckan och svettas mycket snarare får saltbrist? Om man räknar med att man har en hälsosam kost utan överdrivet med salt från maten.

Sverker
2020-05-27, 18:14
Ett självtest jag läste om är att då man är trött/hängning/energilös, så tar man 1-2 teskedar oraffinerat salt i ett glas vatten och dricker.(raffinerat salt kan ha cancerframkallande ämnen i sig.)Känner man sig bättre på 10-20 min var det med största sannolikhet saltbrist. Sen påstås det att om salt smakar illa, som det har gjort någon gång för mig iaf. Då är det tvärtom att man ska trappa ner på saltet. Observera att det här har jag läst, det är folk som har experimenterat osv och är baserat på folks erfarenheter. Men kan absolut finnas sanningar i det.

Vad skulle finnas i salt ?

Hanse
2020-05-28, 06:12
Borde det inte vara vanligare att folk som tränar 5-6 gånger i veckan och svettas mycket snarare får saltbrist? Om man räknar med att man har en hälsosam kost utan överdrivet med salt från maten.

Man kan tycka det men jag som får klassas som "elitmotionär" saltar inte maten (inte ens i pasta eller potatisvattnet) och har aldrig uppvisat brist. Nu kanske det är just jag som har extremt litet behov av natrium men jag tror faktiskt inte det. Springer man ett maraton om dagen... då kanske.
Ser faktiskt rätt löjligt ut när folk dricker såna där berikade sportdrycker i samband med en timme eller två av träning.

Brofessorn
2020-05-28, 09:04
Ett flertal somrar hade i varje fall jag väldiga problem med yrhet eller något, minns bara att det jag upplevde påstås kunna vara symptom på saltbrist. Varje gång jag upplevde symptomen drack jag en saltlösning, och de lättade.

Då var jag ju ingen elitmotionär heller. Tränade på ett varmt gym två timmar om dagen, drack runt 3 liter vatten per dag.

Al3x
2020-05-28, 09:59
Ett flertal somrar hade i varje fall jag väldiga problem med yrhet eller något, minns bara att det jag upplevde påstås kunna vara symptom på saltbrist. Varje gång jag upplevde symptomen drack jag en saltlösning, och de lättade.

Då var jag ju ingen elitmotionär heller. Tränade på ett varmt gym två timmar om dagen, drack runt 3 liter vatten per dag.

Har upplevt samma problem, tror det måste ha med att jag svettas väldigt mycket på gymmet.

Sagacity
2020-05-28, 21:44
Nej, de epedemiologiska resultat man fått fram kring hjärt och kärlsjukdom genom att koppla högt blodryck till salt som orsak är minst sagt att balansera på en tunn linje av gissningar. Däremot säljer blodtrycksmedicin fantastiskt och då behöver du underhålla denn akoppling.

Läs "The Salt Fix", fantastiskt välskriven bok.
https://www.amazon.com/Salt-Fix-Experts-Wrong-Eating-ebook/dp/B01GBAJR9C

Tjenatja
2020-05-29, 00:01
De som påstås va cancerframkallande i salt är tillsatser så som klumpförebyggande medel osv. Finns ibland annat skit i också

Brofessorn
2020-05-29, 09:52
De som påstås va cancerframkallande i salt är tillsatser så som klumpförebyggande medel osv. Finns ibland annat skit i också

Vad för klumpförebyggande medel framkallar cancer då? Kan du inte säga vilken annan skit som finns i salt?

Bailah
2020-05-29, 12:36
Äter massvis med celtic sea salt. Ska tydligen vara bäst. Om det verkligen är det, det vet jag inte men gott är det. Och mår som en gud.

exevision
2020-05-29, 14:05
De som påstås va cancerframkallande i salt är tillsatser så som klumpförebyggande medel osv. Finns ibland annat skit i också

Vad har du för källa till att klumpförebyggande medel orsakar magcancer?

Antar att du fördömer detta:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2682234/