handdator

Visa fullständig version : För mycket E-vitamin?


Thewind
2020-02-03, 09:39
Jag käkar Omega 3-kapslar, och behöver äta iaf 4 per dag för att komma upp i de doser av EPA/DHA som brukar rekommenderas i studier, det är mer än den rekommenderade dosen på förpackningen.

I tillskottet (ej från kolo) finns även E-vitamin, vad jag förstår fungerar det som antioxidant för att fettet ska hålla sig bättre och inte härskna. Tyvärr redovisas inte mängden E-vitamin på förpackningen, och när jag kontaktat tillverkarna har jag inte fått svar.

Om det nu skulle vara så att kapslarna innehåller en större dagsdos av vitamin E än vad som rekommenderas - vad finns då för risker med det? Jag känner till att det kan verka menligt på muskeltillväxten, men är det farligt på något annat sätt?

Sverker
2020-02-03, 19:17
Många antioxidanter blir pro-oxidativa i stora mängder. Molekylerna är instabila och kan lätt falla sönder till andra mer reaktiva föreningar.

Men E-vitamin verkar rätt harmlöst upp till 600 mg / dag.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1080/10915810290169819

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out195_en.pdf

Är jag inte helt fel ute så är högsta dos inte över 400 mg i någon gammal tråd på Kolozzeum.

Behovet av E-vitamin ökar med intaget av fleromättat fett i kosten men jag har svårt att tänka mig att någon behöver mer än 20 - 30 mg alfa-tokoferol / dag.

Thewind
2020-02-04, 09:16
Många antioxidanter blir pro-oxidativa i stora mängder. Molekylerna är instabila och kan lätt falla sönder till andra mer reaktiva föreningar.

Men E-vitamin verkar rätt harmlöst upp till 600 mg / dag.
https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1080/10915810290169819

https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/sci-com_scf_out195_en.pdf

Är jag inte helt fel ute så är högsta dos inte över 400 mg i någon gammal tråd på Kolozzeum.

Behovet av E-vitamin ökar med intaget av fleromättat fett i kosten men jag har svårt att tänka mig att någon behöver mer än 20 - 30 mg alfa-tokoferol / dag.

Stort tack Sverker, då vågar jag nog käka upp mina burkar och väljer ett bättre tillskott nästa gång.

Förresten - blir hållbarheten bättre i kylskåp för slika oljor?

Baskagge
2020-02-04, 14:32
Det finns många skräptillskott på marknaden. Rätt många studier verkar komma fram till att det inte finns några hälsofördelar med omega-3-tillskott. Frågan är ju då om det är tillskotten det är fel på eller om det också är verkningslöst att få sitt omega-3 från fisk.
Många tillskott verkar vara väldigt oxidationskänsliga och att härskningsprocessen fortsätter i kroppen så att tillskottet rent av är menligt för hälsan.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/07/19/forskare-omega-3-ar-verkningslost/


Recently in the Journal of Nutritional Science, Jackowski et al. evaluated primary and secondary oxidation in all of the n-3 fish oils available over the counter in retail stores in Canada(,8). A total of 171 supplements from forty-nine brands were assessed, with 50 % exceeding voluntary limits for at least one measure of oxidation, and 39 % exceeding the international voluntary safety recommendations for total oxidation (TOTOX) value. These findings are not unique to Canada. In the USA, 27 % of products tested were found to have more than twice the recommended levels of lipid peroxides(,9), while in South Africa(,10) and New Zealand(,11) more than 80 % of supplements tested exceeded recommended levels.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681158/


https://www.bokus.com/bok/9789172411982/omega-3-vitaminet-fran-havet/

Tom Saldeen är läkare och professor em. vid Uppsala Universitet. Han har publicerat över 800 vetenskapliga artiklar, framförallt om hjärt- och kärlsjukdom och de medicinska effekterna av att öka Omega 3-intaget i kosten.

Den boken är rätt intressant, fast den har några år på nacken nu. Han är dock delaktig i företaget Eskimo omega-3 med allt vad det innebär.

https://kurera.se/fiskoljan-som-inte-harsknar-i-kroppen/

https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/harskna-fiskoljor-eskimo-3

Sverker
2020-02-04, 19:20
Mörkt och svalt, dvs kylskåpet är bästa platsen för fleromättat fett. Samma sak med tillskott av E-vitamin. Kylskåpskallt men aldrig fryst.

Thewind
2020-02-05, 07:15
Det finns många skräptillskott på marknaden. Rätt många studier verkar komma fram till att det inte finns några hälsofördelar med omega-3-tillskott. Frågan är ju då om det är tillskotten det är fel på eller om det också är verkningslöst att få sitt omega-3 från fisk.
Många tillskott verkar vara väldigt oxidationskänsliga och att härskningsprocessen fortsätter i kroppen så att tillskottet rent av är menligt för hälsan.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/07/19/forskare-omega-3-ar-verkningslost/




https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4681158/


https://www.bokus.com/bok/9789172411982/omega-3-vitaminet-fran-havet/



Den boken är rätt intressant, fast den har några år på nacken nu. Han är dock delaktig i företaget Eskimo omega-3 med allt vad det innebär.

https://kurera.se/fiskoljan-som-inte-harsknar-i-kroppen/

https://www.greatlife.se/artiklar-och-fakta/harskna-fiskoljor-eskimo-3


Tråkigt att så många tillskott brister! Jag vet att evidensen diskuteras. Hur vet man att man valt ett bra tillskott i dessa avseenden, utöver att förvara det korrekt som Sverker berättade om?

Rosafinflikka
2020-02-05, 09:48
Många antioxidanter blir pro-oxidativa i stora mängder. Molekylerna är instabila och kan lätt falla sönder till andra mer reaktiva föreningar.


Lite OT kanske, men när blir antioxidanter pro-oxidativa egentligen? Finns det någon fingervisning? Jag äter nämligen väldigt stora mängder grönsaker (närmare 2 kg) om dagen och en ett par olika piller, såsom glucosamine, beta karoten, ALA, ashwaganda och l-carnosine. Dricker även Hyaluronic acid.