handdator

Visa fullständig version : Vad händer med proteinet när du äter mycket av det?


King Grub
2020-01-03, 22:24
Varför äter kroppsbyggare så mycket protein? Vi vet att runt 1,6, högst 2 gram, per kilo kroppsvikt och dygn räcker.

Bara en bråkdel blir ju muskelprotein (runt 10%).

En del oxiderar, men långt från allt.

Vad händer med resten?

Det är möjligt att det bara får midjan att växa genom att skapa tillväxt i de inre organen.

Är det bra? Inte säkert.

We find ourselves with a dilemma of why these participants supposedly need the protein intake of 2.0 g·kg−1·d−1 to maximize whole-body protein synthesis when 1) they should have a more efficient protein metabolism and 2) meta-analysis of longitudinal studies of resistance training and protein consumption indicated no further benefit of muscle mass gain above intakes of 1.6 g·kg−1·d−1. These participants are consuming 2.4 g·kg−1·d−1, which is more than the recommended amount from this study (2.0 g·kg−1·d−1) and also the 1.6 g·kg−1·d−1 breakpoint whereby muscle mass is unlikely to be further increased with resistance training. We need to ask ourselves where this additional protein is going? Some is being oxidized, but we need to consider evidence suggesting that the excess will go to visceral organs to meet the changing needs in amino acid metabolism or to promote hypertrophy of those tissues.

Although rarely reported, when looking at changes in total lean mass after resistance exercise training and protein supplementation, over half the increases of total lean mass are regularly a result of increased lean mass in the trunk, where these tissues reside. Because high protein intakes alone increase trunk lean mass as a reflection of increased visceral organ size, it seems that our field needs to further investigate these overlooked tissues. We may possibly consider that protein intakes of long duration above 1.6 g·kg−1·d−1 may serve to promote visceral organ hypertrophy.

These questions remain: if this excess protein is impacting visceral protein metabolism and if so, what are the acute and chronic effects and implications? These findings need to be confirmed in humans and we should consider what, if any, consequences of visceral organ hypertrophy exist and their implications for long-term health.

Muscle or Nothing! Where Is the Excess Protein Going in Men with High Protein Intakes Engaged in Strength Training? The Journal of Nutrition, January 2020.

https://academic.oup.com/jn/advance-article-abstract/doi/10.1093/jn/nxz322/5695302

exevision
2020-01-03, 22:40
Kanske avstår från min planerade kosthållning med väldigt hög andel protein.

An Iron Soul
2020-01-03, 22:44
Första tanken som ploppar upp i huvudet är Joe Rogan.. https://fitnessvolt.com/wp-content/uploads/2019/12/joe-rogan.png

skyffelmördarn
2020-01-03, 22:51
Det skulle ju också kanske kunna förklara fenomenet "GH-mage" som många proffsbyggare får, byggare som ligger bra högt i protein.

Jag gillar att det här tas upp, är själv en person som när jag började träna konsumerade enorma mängder protein och nu x antal år senare har jag funderat över varför och vill även att fler ska börja fundera över varför.

ChuckTesta
2020-01-04, 01:44
Det skulle ju också kanske kunna förklara fenomenet "GH-mage" som många proffsbyggare får, byggare som ligger bra högt i protein.

Jag gillar att det här tas upp, är själv en person som när jag började träna konsumerade enorma mängder protein och nu x antal år senare har jag funderat över varför och vill även att fler ska börja fundera över varför.

GH känns som en lite rimligare förklaring till GH-magarna dock.

Pintan
2020-01-04, 09:09
Intressant detta.

Personligen har jag märkt att mitt midjemått är ca 2 cm större perioder med mycket protein (>120 g/ dag) kontra perioder med mindre (60-80 g/ dag). Det brukar ta några veckor för förändringen.

Detta med allt annat lika, vikt, underhudsfett etc. (Väger drygt 60kg med antydan till räfflor på gluteus).

Har även märkt samma effekt av att koncentrera all dagens mat vid ett mål kontra två eller tre.

Om det beror på tillväxt av inre organ eller generellt mer mat i tarmarna vet jag ej.

skyffelmördarn
2020-01-04, 10:50
GH känns som en lite rimligare förklaring till GH-magarna dock.

Jag tänkte att det kanske bidrog lite.

Anders The Peak
2020-01-04, 14:20
Fördelningen av protein i kroppen:
https://i0.wp.com/www.4web.dk/training/abc4_diag1.gif

Ni ser att magen är den största upptagaren av protein.

Nu stimulerar protein insulin och dessutom används insulin rätt flitigt av de här gossarna. Troligen är det insulinet som är den största boven av tillväxten av GUT och inte GH som normalt har en fettförbrännade effekt hos vuxna. Men kan kanske triggas med hjälp av Insulin till att fungera som tillväxtstimulerande men vågar inte säga om det är det.

exevision
2020-01-04, 22:27
Vad kan vara en rimlig gräns för dagligt intag av protein?

King Grub
2020-01-04, 22:33
Det finns ingen anledning att äta mer än 1,6 gram per kilo kroppsvikt och dygn för muskeluppbyggnaden ändå, för 95 % av befolkningen.

Skulle man ha gener nog för att höra till de övriga 5 %, spelar det någon roll om man går miste om 1 % av potentiell muskeltillväxt? Ingen av oss kommer att ligga på gränsen mellan silver och guld på Mr Olympia i alla fall.

Vid energiunderskott spelar det ingen roll. Då krymper organen i alla fall. Kaloriunderskott löser allt.

skyffelmördarn
2020-01-04, 22:48
Undra vad skillnaden skulle bli mellan 0.6 g och 1.6 g i antal gram muskelmassa totalt sett över ett år.

ChuckTesta
2020-01-04, 23:37
Det finns ingen anledning att äta mer än 1,6 gram per kilo kroppsvikt och dygn för muskeluppbyggnaden ändå, för 95 % av befolkningen.

Skulle man ha gener nog för att höra till de övriga 5 %, spelar det någon roll om man går miste om 1 % av potentiell muskeltillväxt? Ingen av oss kommer att ligga på gränsen mellan silver och guld på Mr Olympia i alla fall.

Vid energiunderskott spelar det ingen roll. Då krymper organen i alla fall. Kaloriunderskott löser allt.

Men det finns alltså ingen anledning för muskeluppbyggnaden även på energiunderskott?

BigHunter
2020-01-04, 23:43
Första tanken som ploppar upp i huvudet är Joe Rogan.. https://fitnessvolt.com/wp-content/uploads/2019/12/joe-rogan.png

Framåttippad bäcken behöver inte betyda övervikt per sig :) Men jo, ser konstigt ut med en sån där svank. Som en klassisk ölmage på en vältränad kropp. Hur blir det så?

An Iron Soul
2020-01-05, 01:07
Framåttippad bäcken behöver inte betyda övervikt per sig :) Men jo, ser konstigt ut med en sån där svank. Som en klassisk ölmage på en vältränad kropp. Hur blir det så?

Joe rogan är 52 år 171 cm lång och vägde 93 kg när den bilden togs.
Han började med trt när han var 40.. det har han själv sagt. *popcorn*

Shotdowninflames
2020-01-05, 02:30
Är han helt enkelt inte bara en fet gubbe som sugit underhudsfettet så att magmuskler ska synas, men har kvar den invändiga bukfetman?

Klein
2020-01-05, 20:20
Om proteinet skulle göra magen så svällande stor så varför har då gräsätare mycket större magar och inälvor än köttätare? Uppenbart nonsens. Dessutom så hade i princip alla byggare fram till Dorian Yates smala midjor trots ett högt proteinintag. Schwarzenegger och hans polare drack litervis med mjölk och åt mängder med råbiff. Läs "Muscle, Smoke, and Mirrors" av Randy Roach för mer om den gamla tidens kost och träning.

Sverker
2020-01-05, 20:47
För att gräsätarna kost består av cellulosa som spjälkas av tarmarnas bakterier som fermenterar dem till fettsyror. En spjälkning som kräver mer vätska och ger mer gaser ( ex vätgas och metan ). Inte konstigt att tarmpaketet blir större.

Klein
2020-01-05, 21:21
För att gräsätarna kost består av cellulosa som spjälkas av tarmarnas bakterier som fermenterar dem till fettsyror. En spjälkning som kräver mer vätska och ger mer gaser ( ex vätgas och metan ). Inte konstigt att tarmpaketet blir större.

Och om vi börjar äta mer som gräsätarna så får vi mindre magar? *screwy*

Anders The Peak
2020-01-05, 21:52
Och om vi börjar äta mer som gräsätarna så får vi mindre magar? *screwy*

Nu saknas delar av tarmen som fermenterade växterna hos oss människor då behovet minskade då vi lärde oss att tillaga maten. I första hand blindtarmen eftersom tjocktarmen har kvar funktionen för oss.

När det jämförelsen mellan Arnold och Dorian så haltar den rätt mycket. Två helt olika medicinskåp och mathållning.

Klein
2020-01-05, 22:05
Nu saknas delar av tarmen som fermenterade växterna hos oss människor då behovet minskade då vi lärde oss att tillaga maten. I första hand blindtarmen eftersom tjocktarmen har kvar funktionen för oss.

Det står utom alla tvivel att fibrer och kolhydrater skapar väldigt mycket mer gaser än protein och fett vare sig de ätes råa eller tillagade och vare sig de ätes av kossa eller människa.

När det jämförelsen mellan Arnold och Dorian så haltar den rätt mycket. Två helt olika medicinskåp och mathållning.

Om du tänkt efter lite innan du postade så hade du nog insett att poängen var att kost med mycket protein inte orsakar svällande mittpartier.

skyffelmördarn
2020-01-05, 22:22
Om proteinet skulle göra magen så svällande stor så varför har då gräsätare mycket större magar och inälvor än köttätare? Uppenbart nonsens. Dessutom så hade i princip alla byggare fram till Dorian Yates smala midjor trots ett högt proteinintag. Schwarzenegger och hans polare drack litervis med mjölk och åt mängder med råbiff. Läs "Muscle, Smoke, and Mirrors" av Randy Roach för mer om den gamla tidens kost och träning.

Fast nä

8-EaHRfmgdY

Och ja, deras protein var ju högt men knappast lika högt som under Dorians tid och senare.

Anders The Peak
2020-01-05, 22:25
Det står utom alla tvivel att fibrer och kolhydrater skapar väldigt mycket mer gaser än protein och fett vare sig de ätes råa eller tillagade och vare sig de ätes av kossa eller människa.

Om du tänkt efter lite innan du postade så hade du nog insett att poängen var att kost med mycket protein inte orsakar svällande mittpartier.

Min poäng handlade om att vi inte har samma möjligheter att processa fibrer som idisslande djur.
Arnold käkade väldigt normalt har följt honom sedan 1969 då han började dyka upp Weiders tidningar. Hans kost var rätt lik clean eating...

Det fanns bara fiskprotein/leverproteinkoncentrat och soja att tillgå innan Vassle började säljas.

Klein
2020-01-05, 23:12
I Muscle, Smoke, And Mirrors så beskrivs kosten hos byggarna fram till 1970-talet i stor detalj. Squat and milk med upp till 4 liter mjölk om dagen var en klassisk rutin för att lägga på sig muskelmassa. Det är möjligt att Arnold rörde sig mot en annan kost senare under karriären men det råder inga tvivel om att han följde i Larry Scott och Vince Girondas fotspår och de åt båda en hög protein, låg kolhydratskost. Steak and egg var standard för att hårdna till. Arnold och hans träningspolare åt enligt utsago råbiff tillsammans efter sina pass.


Den senare byggaren Victor Richard åt extrema mängder protein upp emot 600 gram om dagen och här ser vi hans svällande buk:

https://fitnessvolt.com/wp-content/uploads/2017/01/Victor-Richards-750x422.jpg

Klein
2020-01-06, 01:32
Det fanns bara fiskprotein/leverproteinkoncentrat och soja att tillgå innan Vassle började säljas.

Det där stämmer inte. Redan på 60-talet lanserade Irvin Johnson ett pulver baserat på avfettad mjölk, äggvita, och torkade hela ägg. Jim Helfin lanserade ett rent äggproteinpulver på 70-talet. De flesta proteinpulvren på den tiden var blandningar av mjölk, ägg, soja, och körtlar.

Sedan är det ju inga direkta problem att trycka 300+ gram protein om dagen utan tillskott.

pepplez
2020-01-06, 07:38
Och om vi börjar äta mer som gräsätarna så får vi mindre magar? *screwy*

Vilken slutledningsförmåga :laugh:

Lägg ner din propaganda om att äta rått kött någon gång. Du är precis som veganerna.

BigHunter
2020-01-06, 08:48
Tror inte heller att det är proteinet som sväller.

Fett, kolhydrater, och överkonsumtion av fiber är boven i "ölmage"... alternativt skapad av sne rygg och hållning.

Anders The Peak
2020-01-06, 10:38
Det där stämmer inte. Redan på 60-talet lanserade Irvin Johnson ett pulver baserat på avfettad mjölk, äggvita, och torkade hela ägg. Jim Helfin lanserade ett rent äggproteinpulver på 70-talet. De flesta proteinpulvren på den tiden var blandningar av mjölk, ägg, soja, och körtlar.

Sedan är det ju inga direkta problem att trycka 300+ gram protein om dagen utan tillskott.

Nu tror jag att har egenupplevd erfarenhet av utveckling av kosttillskotten och generellt var det fiskprotein- och Leverkoncentrat som fanns att tillgå fram till 80-talet.

Nu tror jag att mycket av de så kallade GH magarna fås av missbruk av insulin i kombination av snabba kolhydrater.

Anders The Peak
2020-01-06, 10:40
I Muscle, Smoke, And Mirrors så beskrivs kosten hos byggarna fram till 1970-talet i stor detalj. Squat and milk med upp till 4 liter mjölk om dagen var en klassisk rutin för att lägga på sig muskelmassa. Det är möjligt att Arnold rörde sig mot en annan kost senare under karriären men det råder inga tvivel om att han följde i Larry Scott och Vince Girondas fotspår och de åt båda en hög protein, låg kolhydratskost. Steak and egg var standard för att hårdna till. Arnold och hans träningspolare åt enligt utsago råbiff tillsammans efter sina pass.


Den senare byggaren Victor Richard åt extrema mängder protein upp emot 600 gram om dagen och här ser vi hans svällande buk:

https://fitnessvolt.com/wp-content/uploads/2017/01/Victor-Richards-750x422.jpg

Finns andra bilder av honom och Dorian med rätt mycket sk GH magar.
A8euRfdoFdw

Klein
2020-01-06, 11:11
Finns andra bilder av honom och Dorian med rätt mycket sk GH magar.
A8euRfdoFdw

Varken Dorian eller Victor hade svällbuk 1990 men 1992 då Dorian vann sin första olympia så var den på god väg och 1994 då videon du länkade spelades in så var de båda rejält gravida. Gissningsvis var det inte mängden protein som dramatiskt ändrades.

Klein
2020-01-06, 11:12
Nu tror jag att har egenupplevd erfarenhet av utveckling av kosttillskotten och generellt var det fiskprotein- och Leverkoncentrat som fanns att tillgå fram till 80-talet.

I Europa var det säkert så.

Klein
2020-01-06, 13:59
Utförlig artikel (https://www.greatestphysiques.com/male-physiques/arnold-schwarzenegger/) om Arnolds kost under tävlingstiden.


For breakfast, Arnold would mainly eat a just three scrambled eggs, some bacon, a little sausage, and some tomatoes on the side.

“I was fine with that,” says Arnold. “The only thing is, two hours after that breakfast I was hungry.” To help him further meet the requirements of the 250 grams of protein he needs per day, he’d always have a protein shake close to hand.



I always lived off the rule that for every pound of bodyweight, I needed one gram of protein.

“As I was sitting there at Santa Monica City College or doing construction, I would pull out of my bag a little plastic container full of milk and protein powder. That was the additional 30 grams of protein that I needed at that time.”

https://www.greatestphysiques.com/wp-content/uploads/2016/09/fotos_arnold_schwarzenegger_692.jpg

One hour later after studies or work, Arnold would be heading to the gym. After the gym all of the bodybuilders ate together, this kept them on track. If one of the guys were seen reaching for the bread, the rest of the pack would be on top of him like a shot.

Their meals consisted of steak with vegetables and tomatoes on the side. All the basics that bodybuilders need. After lunch, two hours later, Arnold would have another protein shake, that’s another 30grams of protein.

Så jo det var högprotein och relativ lite kolhydrat som gällde för the austrian oak och hans gelikar och i synnerhet när tävling närmade sig.

Anders The Peak
2020-01-06, 14:37
Utförlig artikel (https://www.greatestphysiques.com/male-physiques/arnold-schwarzenegger/) om Arnolds kost under tävlingstiden.

Så jo det var högprotein och relativ lite kolhydrat som gällde för the austrian oak och hans gelikar och i synnerhet när tävling närmade sig.

Nu var ketogendiet något som användes och infördes av Vince Gironda.

Men proteinintaget som Arnold handlade om 210gr protein i snitt. Proteindrinkarna bestod av mjölk och råa ägg... Hans bio stämmer inte han är var 188 cm lång och har aldrig bevisat att han hade 55 cm överarm.

Victor Richards kosthållning låg mot extrema mängder kolhydrater och modest med protein.

Men tror inte på hans sagor om sin kost om upp till 30000 kcal per dag.

Klein
2020-01-06, 15:13
Nu var ketogendiet något som användes och infördes av Vince Gironda.

Ja jag sa ju tidigare i tråden att han följde i Vince Girondas och Larry Scotts fotspår. Hans förebild Reg Park höll inte igen på proteinet han heller (https://gymtalk.com/the-reg-park-story/) även om 4 kilo kött och 7+ liter mjölk rimligen är en överdrift:

His diet, per day, comprised gallons of milk, a dozen eggs, 4kg of steak, cakes, mounds of vegetables, and pints of Guinness.

Men proteinintaget som Arnold handlade om 210gr protein i snitt. Proteindrinkarna bestod av mjölk och råa ägg.

Personligen tror jag inte Arnold mätte hur mycket protein eller kalorier han åt överhuvudtaget på den tiden. Det är snarare någon efterhandskonstruktion. Vad som står klart är att han fokuserade på föreskriven byggarmat som var svår att överäta, i.e kött, ägg och grönsaker och trimmade kroppsfettet med den hårda träningen.

Victor Richards kosthållning låg mot extrema mängder kolhydrater och modest med protein.

Men tror inte på hans sagor om sin kost om upp till 30000 kcal per dag.


30,000 kalorier är ju inte heller något han har hävdat (https://www.greatestphysiques.com/male-physiques/victor-richards/):

I have never said that I consume 30,000 calories daily. My statement was taken out of context by a major magazine’s quack editor who wanted to make a name for himself by creating a controversy. His original question was, “What is the most calories you’ve ever consumed in a day?” I answered that I had once consumed close to 30,000 calories when I ate Caribbean and African cuisine which can be extremely high in calories. I have never claimed to eat 30,000 calories on a daily basis.

Kyckling och äggvitor var något som Richard åt kopiösa mängder av.

Även Sergio Olivia var känd för sitt ätande (https://www.strength-oldschool.com/blogs/news/how-sergio-oliva-and-victor-richards-built-their-physiques):

Sergio was fond of drinking copious quantities of protein-milk mixes toward the end of his workout and right afterward. Sergio was a big eater of steak, eggs, pancakes and more.

Seriöst Anders, beställ hem boken Muscle, Smoke, And Mirrors av Randy Roach (https://www.bokus.com/bok/9781434376770/muscle-smoke-and-mirrors/) nu. Du är ju intresserad av detta. Boken är en extrem djupdykning i bodybuildingens historia.