handdator

Visa fullständig version : Långsamma kolhydrater; Havregrynsgröt vs Knäckebröd.


Magnusi
2019-11-28, 12:36
Hej!
Har börjat följa ett kostschema där jag ska käka långsamma kolhydrater 3 gånger per dag i form av havregrynsgröt (ca 90g).

Till saken hör att jag avskyr havregrynsgröt, oavsett om man kör sylt, bär, eller kanel i. Själva konsistensen tilltalar mig inte alls; får kväljningar.

Är säkert en vanessak men undrar vad folk tycker om knäckebröd? När jag kikar näringsinnehållet så verkar de mer eller mindre vara jämbördiga och eftersom fiberinnehållet är högt så känns de som att de även borde vara långsamma kolhydrater?

Tänker jag fel eller finns det några nackdelar med knäckebröd i jämförelse med havregrynsgröt.

Falu Råg Rut 100g
1,67g fett
16,7g fibrer
54,17g kolhydrater
8,33g protein

havregryn 100g
7,5g fett
10g fibrer
57g kolhydrater
13,75g protein.

PS. bör nämna att jag kör bulkfas och siktar på 230g protein, 70g fett och resterande kolhydrater (ca 430g)

King Grub
2019-11-28, 12:58
Knäckebröd är nyttigt, men kolhydraterna är väldigt snabba.

King Grub
2019-11-28, 13:00
För övrigt bör den som konstruerar ett kostupplägg vara kompetent nog att inte ge dig måltidsförslag baserade på något du ogillar.

Magnusi
2019-11-28, 13:10
Knäckebröd är nyttigt, men kolhydraterna är väldigt snabba.

Tackar för svaret, tråkigt att de är snabba kolhydrater, jakten på ett substitut går vidare. Tills vidare blir de till att svälja och gå vidare :)

Jag vet dock av erfarenhet att ju mer jag äter saker jag ogillar desto lättare går det. Peppar peppar; förhoppningsvis släpper obehaget i framtiden.

sladdbarn
2019-11-28, 13:29
Finns 1,2 miljoner varianter på havregröt, kanske kan någon passa dig?

Magnusi
2019-11-28, 13:38
Finns 1,2 miljoner varianter på havregröt, kanske kan någon passa dig?


Ingen aning, min variant är nog rätt basic,
2dl havregryn, 4dl vatten, lite salt. Koka.

Finns de fler sätt?

Kischen
2019-11-28, 13:49
Varför ska du äta "långsamma" kolhydrater?

Äter du kolhydraterna som en del i en måltid eller med något annat så blir det inte samma sak iaf.

Köttis
2019-11-28, 13:58
Varför har du börjat följa ett kostschema där du ska äta något du avskyr 3 gånger om dagen?

Sent from my FRD-L19 using Tapatalk

Magnusi
2019-11-28, 14:00
Varför ska du äta "långsamma" kolhydrater?

Äter du kolhydraterna som en del i en måltid eller med något annat så blir det inte samma sak iaf.

Kan säga att min kostlära är på väldigt låg nivå;
Har fått detta att försöka följa:

Mål 1:
80g havregryn
3st ägg
Multivitamin

Mål 2:
140g (vägd otillagad) nötfärs
90g (vägd okokt) basmatisris
100g grönsaker

Mål 3:
90g havregryn
30g vassleprot.
200 ml havremjölk

mål 4:
140g (vägd tillagad) kycklingfile
90g (vägd okokt) basmatiris
30g naturella nötter

Träning
10g BCAA, 5g glutamin, 10g Kreatin, 50g Malto.

mål 5:
140g (vägd tillagad) kycklingfile
90g (vägd okokt) basmatiris

mål 6:
70g havregryn
30g kasein
ZMA

Har inga större problem att följa de kostrådet förutom just havregryns delen,

Edit:
Ska ge lite mer bakgrund till kostschemat.

Har varit gravt överviktig i cirka 10-15 års tid. För ca 2 år sedan bestämde jag mig för att göra något åt vikten och gick ner ca 60kg på en 6 månaders period genom motion och kostförändringar. Sedan har jag legat stabilt runt 70-75kg i vikt fram tills i Maj i år.

I maj fick en kompis in mig på styrketräning och jag fastnade totalt i det, jag tränar idag mer än vad man borde träna men tycker det är ruskigt roligt och har fått väldigt bra resultat. Vill höjja ribban ytterligare och har fått förslaget att bulka med kostschemat ovan i kombination med hård styrketräning för att bygga muskler inför deff och nästa sommar.

Magnusi
2019-11-28, 14:02
Varför har du börjat följa ett kostschema där du ska äta något du avskyr 3 gånger om dagen?

Sent from my FRD-L19 using Tapatalk

Käkade havregrynsgröt sist för 20 år sedan, gillade de inte då; hoppades på att gilla det nu.

svartakronan
2019-11-28, 14:21
Jag gillar inte havregrynsgröt, mitt sätt att få i mig havregryn är att jag har det i mina smoothies.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Termy
2019-11-28, 14:36
Själv kör jag också typ 90 gram av en blandning havregryn och musli. Tre olika bägare med kvarg och yoghurt blandat med valfri smak av vassle (gårdagens: en bägare med tiramisu och kakao, en med blueberry cheesecake, en med chocolate peanut butter), blanda i en DL havre i varje och blanda runt, värm upp lite frysta bär och lägg i, låt stå i kylen nån timme. Ät och njut.

Mäktigman
2019-11-28, 17:12
Jag gillar inte havregrynsgröt, mitt sätt att få i mig havregryn är att jag har det i mina smoothies.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Same! Tycker inte det är äckligt direkt, men det är jävligt tråkigt bara. 3dl havregryn, 1 tesked jordnötssmör, 1 dl proteinpulver, lite chia och 4dlmjölk/vatten som jag sedan mixar upp är standardfrukosten för mig. Innehåller typ 50-60g protein, 1k~ kcal och tar 2-3 min att förbereda + få i sig.

Mäktigman
2019-11-28, 17:45
Knäckebröd är nyttigt, men kolhydraterna är väldigt snabba.

Vf är det nyttigt? Tänker du på fibrerna eller?

King Grub
2019-11-28, 17:51
Det kan man skriva en hel bok om.

https://www.sciencedirect.com/book/9781891127816/rye-and-health

Vänta, den finns redan.

Mäktigman
2019-11-28, 18:40
Det kan man skriva en hel bok om.

https://www.sciencedirect.com/book/9781891127816/rye-and-health

Vänta, den finns redan.

Ok ty! Vad tycker du om hysterin som många har mot vete?

Brofessorn
2019-11-28, 19:13
Det kan man skriva en hel bok om.

https://www.sciencedirect.com/book/9781891127816/rye-and-health

Vänta, den finns redan.

Intressant tips, har laddat ner och ska läsa nu. Hoppas du inte jäklas med oss, din lilla filur.

Kristoball
2019-11-29, 12:11
Jag blandar havregryn och havremjölk eller annan växtbaserad mjölk på kvällen ochvlåher stå i kylen över natten.
Konsistensen blir helt annan mot den traditionellt kokta gröten. Äter med frukt och frön eller vad som finns hemma.
Kokar jag gröt för jag det med 1 del havregryn till 3 delar vatten. Kokar länge på svagare värme. Blir en ganska slät gröt. Godare tycker jag.

Dreas
2019-11-29, 15:42
Ok ty! Vad tycker du om hysterin som många har mot vete?
Obefogad och din oro för snabba kolhydrater och vete tyder på att du behöver stöd. Googla Jacob Gudiol för lite stöd i vetenskap samt Styrkelabbet.

sladdbarn
2019-11-29, 16:40
Ingen aning, min variant är nog rätt basic,
2dl havregryn, 4dl vatten, lite salt. Koka.

Finns de fler sätt?

Vanliga havregryn, fiberhavregryn, over night oats, banan, sylt, nötter, med äpplen, russin, yoghurt, mjölk, sirap osv... använd fantasin!

Magnusi
2019-11-29, 17:12
Jag blandar havregryn och havremjölk eller annan växtbaserad mjölk på kvällen ochvlåher stå i kylen över natten.

Konsistensen blir helt annan mot den traditionellt kokta gröten. Äter med frukt och frön eller vad som finns hemma.

Kokar jag gröt för jag det med 1 del havregryn till 3 delar vatten. Kokar länge på svagare värme. Blir en ganska slät gröt. Godare tycker jag.Intressant, ska prova ikväll och lämna över natten. Tackar.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Deffen
2019-11-29, 19:36
Enklast är bäst! En djup tallrik, 100g gryn, 1/2dl mjölk, 2,5dl vatten, in i micron på full sula 4 min! Done!

Magnusi
2019-11-30, 09:17
Som feedback, provade overnight oats med havremjölk och vilken skillnad. De var riktigt gott.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Cooks
2019-11-30, 14:25
Brukar köra mindre vatten och lite längre tid i micron för att få en fastare konsistens + sötströ över hela så det blir riktigt sött

Garlegi
2019-11-30, 17:21
Två artiklar om mat och åldrande.

https://www.aftonbladet.se/halsa/a/21Vbwy/sa-far-maten-dig-att-aldras

https://www.expressen.se/halsoliv/brun-mat-gor-dig-gammal-i-fortid/

Dreas
2019-11-30, 19:18
Två artiklar om mat och åldrande.

https://www.aftonbladet.se/halsa/a/21Vbwy/sa-far-maten-dig-att-aldras

https://www.expressen.se/halsoliv/brun-mat-gor-dig-gammal-i-fortid/
En frisk fläkt bland alla forskningsrapporter. Aftonblaskan och expressen :laugh:

Tyvärr inte speciellt bra artiklar.

Garlegi
2019-12-01, 12:42
En frisk fläkt bland alla forskningsrapporter. Aftonblaskan och expressen :laugh:

Tyvärr inte speciellt bra artiklar.

Finska Livsmedelsverket om akrylamid.

https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/tillverkning/krav-for-sammansattning/kontaminanter/akrylamid/

Svenska Livsmedelsverket om akrylamid.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelskontroll/offentlig-kontroll/livsmedelsverket.-akrylamid-i-svensk-livsmedel.-livsmedelsverkets-rapport-2013-25.-uppsala.-livsmedelsverket.pdf

Garlegi
2019-12-01, 12:50
Anna Hallén om akrylamid.

https://www.annahallen.se/byt-brod-byt-till-akryamidfyllt-knackebrod/

OnkelSvenne
2019-12-01, 12:54
2dl havregryn, 3dl vatten, micra i 3min.
Ös över i lämplig flaska/shaker, på med ditt protte, ett par dl mjölk och mixa med stavmixer tills det inte finns några klumpar, svep :)

Dreas
2019-12-01, 16:25
Finska Livsmedelsverket om akrylamid.

https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/tillverkning/krav-for-sammansattning/kontaminanter/akrylamid/

Svenska Livsmedelsverket om akrylamid.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/livsmedelskontroll/offentlig-kontroll/livsmedelsverket.-akrylamid-i-svensk-livsmedel.-livsmedelsverkets-rapport-2013-25.-uppsala.-livsmedelsverket.pdf
Försöker du säga att det är ett problem pga akrylamid trots att källorna inte säger det?

Googla Anna Hallen Gudiol för info om Anna.

Garlegi
2019-12-01, 19:01
Försöker du säga att det är ett problem pga akrylamid trots att källorna inte säger det?

Jag vet inte om det pga akrylamid kan vara skadligt att äta mycket knäckebröd.

Så här står det på finska Livsmedelsverkets hemsida.

"EFSA har dragit den slutsatsen att det ändå är bra att försöka minska exponeringen för akrylamid."

https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/tillverkning/krav-for-sammansattning/kontaminanter/akrylamid/

Svenska Livsmedelsverkets råd för att få i sig mindre akrylamid.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/#R%C3%A5d

Baskagge
2019-12-01, 21:11
Jag vet inte om det pga akrylamid kan vara skadligt att äta mycket knäckebröd.

Så här står det på finska Livsmedelsverkets hemsida.

"EFSA har dragit den slutsatsen att det ändå är bra att försöka minska exponeringen för akrylamid."

https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/tillverkning/krav-for-sammansattning/kontaminanter/akrylamid/

Svenska Livsmedelsverkets råd för att få i sig mindre akrylamid.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/#R%C3%A5d


Informationen om tillagningsgifter från Livsmedelsverket är intressant. Sedan får väl var och en tillaga maten som man själv behagar.


Negativa hälsoeffekter
 Flera av de ämnen som bildas vid upphettning är genotoxiska och/eller
cancerriskförhöjande, till exempel HA, PAH och NOC. För sådana ämnen finns ingen
dos som är så låg att den inte innebär en förhöjd risk, och exponeringen bör därför
hållas så låg som möjligt.
Bildande av hälsoskadliga ämnen
 När livsmedel upphettas till höga temperaturer kan en rad hälsoskadliga ämnen bildas,
till exempel heterocykliska aminer, nitrosaminer, polycykliska aromatiska kolväten
(PAH), MCPD-estrar och advanced glycation endproducts (AGE).
 Vilka ämnen som bildas beror i huvudsak på vilket livsmedel det handlar om, men hög
upphettning av proteinrik och kolhydratrik mat samt vegetabiliska oljor kan ge upphov
till hälsoskadliga ämnen.
 Skadliga ämnen bildas framförallt vid temperaturer som uppstår vid grillning, stekning,
ugnsbakning och rökning.
 Bildningen av skadliga ämnen ökar vid höga temperaturer, lång tillagningstid och låg
vattenhalt. Generellt innebär mörkare färg mer skadliga ämnen.

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2017/riskhanteringsrapport-akrylamid-och-andra-varmeinducerade-amnen-livsmedelsverkets-rapport-nr-11-2017-del-1.pdf

Dreas
2019-12-01, 21:17
Jag vet inte om det pga akrylamid kan vara skadligt att äta mycket knäckebröd.

Så här står det på finska Livsmedelsverkets hemsida.

"EFSA har dragit den slutsatsen att det ändå är bra att försöka minska exponeringen för akrylamid."

https://www.ruokavirasto.fi/sv/foretag/livsmedelsbranschen/tillverkning/krav-for-sammansattning/kontaminanter/akrylamid/

Svenska Livsmedelsverkets råd för att få i sig mindre akrylamid.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/#R%C3%A5dVem äter så mycket knäckebröd att akrylamid från den blir ett problem?

Fokus på rätt saker...

Brofessorn
2019-12-01, 21:30
Vem äter så mycket knäckebröd att akrylamid från den blir ett problem?

Fokus på rätt saker...

:laugh: Kolozzeum i ett nötskal

Garlegi
2019-12-02, 20:01
Vem äter så mycket knäckebröd att akrylamid från den blir ett problem?

Fokus på rätt saker...

En artikel om bröd. Punkt nummer sju handlar om knäckebröd.

https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/6-brod-du-tror-ar-nyttiga--men-som-inte-ar-det/

Dreas
2019-12-02, 20:18
En artikel om bröd. Punkt nummer sju handlar om knäckebröd.

https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/vikt/6-brod-du-tror-ar-nyttiga--men-som-inte-ar-det/Det är en frisk fläkt för jag är inte säker på om du trollar eller inte. Expressen är inte direkt den nivå man är van att personer kommer med.

Ett tips, ta inte kosttips från kvällsblaskor..

Helgehorse
2019-12-02, 20:53
Det kan man skriva en hel bok om.

https://www.sciencedirect.com/book/9781891127816/rye-and-health

Vänta, den finns redan.

Vad skrivs då?

Finns ju mycket böcker om tarmflora osv som släppts, Som inte verkar stämma för fem öre.

Skrivs det om tarmflora och råg i denna boken med som exempel?

Vad gör råg bra? Som jag tolkar det som att det är :P

Känns som det alltid är " Någon äter detta>går ner i vikt, Massa hälsofördelar"

"Någon annan person äter detta, Och går med ner i vikt. Får samma hälsofördelar även fast personen åt något annat"

Garlegi
2019-12-03, 19:34
Det är en frisk fläkt för jag är inte säker på om du trollar eller inte. Expressen är inte direkt den nivå man är van att personer kommer med.

Ett tips, ta inte kosttips från kvällsblaskor..

Martin Brunnberg är nutritionist så han kan kanske veta en del om akrylamid. Finns det något livsmedel som någon äter tillräckligt mycket av för att akrylamid från det skulle kunna vara ett problem?

Sverker
2019-12-03, 20:28
Kaffe är inte helt oskyldigt. 10 - 20 % av vårt intag kommer från kaffe.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/akrylamid/

Vi är säkert många som är storkonsumenter av kaffe.

lillaPiggy
2019-12-12, 08:44
Knäckebröd är nyttigt, men kolhydraterna är väldigt snabba.

är det snabba kolhydrater i alla knäckebröd oavett om det är fullkorn eller ej? tänker att Falurågrut är 100% fullkorn enligt förpackningen

Pepz
2019-12-12, 11:09
Kan säga att min kostlära är på väldigt låg nivå;
Har fått detta att försöka följa:

Mål 1:
80g havregryn
3st ägg
Multivitamin

Mål 2:
140g (vägd otillagad) nötfärs
90g (vägd okokt) basmatisris
100g grönsaker

Mål 3:
90g havregryn
30g vassleprot.
200 ml havremjölk

mål 4:
140g (vägd tillagad) kycklingfile
90g (vägd okokt) basmatiris
30g naturella nötter

Träning
10g BCAA, 5g glutamin, 10g Kreatin, 50g Malto.

mål 5:
140g (vägd tillagad) kycklingfile
90g (vägd okokt) basmatiris

mål 6:
70g havregryn
30g kasein
ZMA

.


jag har svårt att förstå varför de flesta dieter INTE innehåller grönsaker.
Jag skulle lägga till minst 300g grönsaker till på det där

Sverker
2019-12-12, 17:55
är det snabba kolhydrater i alla knäckebröd oavett om det är fullkorn eller ej? tänker att Falurågrut är 100% fullkorn enligt förpackningen

Kostfibrerna är nästan ren cellulosa i knäckebröd. Ger volym och motion för tarmarna men bildar ingen gel som sänker upptagningshastigheten av bildad glukos. Blodsockersvaret påverkas inte.

I havre har vi gelbildande beta-glukaner som sätter sig som klister runt stärkelsen och tarmen. Sänker upptagningshastigheten för glukos .

Magnusi
2020-01-16, 08:17
Kostfibrerna är nästan ren cellulosa i knäckebröd. Ger volym och motion för tarmarna men bildar ingen gel som sänker upptagningshastigheten av bildad glukos. Blodsockersvaret påverkas inte.



I havre har vi gelbildande beta-glukaner som sätter sig som klister runt stärkelsen och tarmen. Sänker upptagningshastigheten för glukos .Tack för förklaringen Sverker.

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk