handdator

Visa fullständig version : "Bästa" och "Sämsta" grönsakerna? Top3?


Helgehorse
2019-10-29, 07:58
Så om man skall börja äta mer grönt och sådant. Vad för grönsaker bör man fokusera på?

Tänker typ att gurka/tomat/paprika är rätt näringslösa och endast vatten bara, Röd paprika tycker jag är gott, Speciellt spetspaprika då den är söt och god. Men innehåller den någonting egentligen?

Top 3, Vilka är de "bästa" grönsakerna enligt er?

Och vilka grönsaker är "onödiga", Om man vill ha i sig näring/äta bra dvs.

King Grub
2019-10-29, 08:04
https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm#table2_down

Termy
2019-10-29, 08:45
Lika synd varje gång man går förbi rotfrukterna i mataffären och ser att all blast och blad är borta på det ena och det andra, typ rödbetor (som ändå är en av de högst rankade i näringstäthet, dvs blast och blad och inte själva rödbetan) och morötter.

sumialic
2019-10-29, 10:37
Av det jag själv äter dagligen hade jag kört på gurkmeja, selleri och broccoli.

Mäktigman
2019-10-29, 11:47
https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm#table2_down

Menar dom salladskål eller pak choi med chinese cabbage?

Helgehorse
2019-10-29, 16:29
https://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm#table2_down

Oj röd paprika är alltså ganska "nyttigt" då?

Trodde det var väldigt näringslöst, Härligt :)

VoDaresVins
2019-10-29, 18:07
Menar dom salladskål eller pak choi med chinese cabbage?

Antar dom menar kinakål (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kinak%C3%A5l).

Mäktigman
2019-10-29, 18:45
Antar dom menar kinakål (https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Kinak%C3%A5l).

Aka salladskål eller? Ser så ut iaf

VoDaresVins
2019-10-29, 21:03
Kan inte garantera det är den men den på första bilden på wiki är varianten som kallas kinakål här.
En kinakål + en burk ananas = dessertgött.

Diomedea exulans
2019-10-29, 21:33
Hela toppen på listan där var gröna grönsaker. Visst är det bättre att äta grönsaker av varierad färg än bara gröna, även om varje enskild grön grönsak har mer näring än varje enskild av annan färg?

Helgehorse
2019-10-31, 11:44
Ny Artikel på styrkelabbet, Vet ej om frågan är inskickad eller Grub tar lite härifrån Kolozzeum men perfekt timing!

Grym och enkel sammanfattning.

Tackar vi oehört mycket för!

https://www.styrkelabbet.se/vilka-frukter-och-gronsaker-ar-bast/

King Grub
2019-10-31, 12:22
Det var en kombination av faktorer, både en privat ställd fråga och din allmänna frågeställning som gav mig idén.

Bärsärk
2019-10-31, 15:25
Sjukt att man kan odla vattenkrasse hemma också enkelt. Kommer ihåg när man gjorde det i skolan ju

Bossebäver
2019-11-02, 11:03
Styrkelabbets rekrytering av grub måste vara den största win en hemsida någonsin gjort.

TheDoctor
2019-11-02, 12:01
Brysselkål, blomkål, rödbetor äts på daglig basis hos mig. Mättar bra, få kalorier och är bra för mig i alla fall :)

exevision
2019-11-02, 12:15
Styrkelabbets rekrytering av grub måste vara den största win en hemsida någonsin gjort.

Vore toppen om styrkelabbet tog över Kolozzeum.

Helgehorse
2019-11-04, 11:35
En liten följdfråga, Spelar det någon roll om det är frysta/färska grönsaker? Är något markant sämre?

Och hur bör det tillagas, Förstått att värme gör så det tappar näring. Men behöver det stå i typ en värmevagn 1 timme för att börja tappa någon märkbar mängd näring isådanafall?

Är det någonting som bör tänkas på i praktiken?

sladdbarn
2019-11-04, 12:11
En liten följdfråga, Spelar det någon roll om det är frysta/färska grönsaker?

Inte alltid kanske men ofta är frysta grönsaker bättre då de behåller den färskhet som fanns från början.

"Du behöver inte ha dåligt samvete för att du serverar frysta grönsaker till middag. Fryst kan vara nyttigare än färskt, visar forskning. Enligt en studie kan färska grönsaker du har köpt i disken förlora upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll innan de landar på ditt matbord."

Helgehorse
2019-11-04, 13:51
Inte alltid kanske men ofta är frysta grönsaker bättre då de behåller den färskhet som fanns från början.

"Du behöver inte ha dåligt samvete för att du serverar frysta grönsaker till middag. Fryst kan vara nyttigare än färskt, visar forskning. Enligt en studie kan färska grönsaker du har köpt i disken förlora upp till 45 procent av sitt näringsinnehåll innan de landar på ditt matbord."

Oj 45% är ju en väldigt hög siffra. Intressant.

Förloras näring om man kokar/steker eller kör i micro vet/tror du?