lifteatrepeat
2019-10-26, 12:51
Hejsan!
Dags för mig att posta om råd här igen. Hoppas att detta uppmärksammas av ozziking m.fl som jag förstår har haft liknande erfarenheter. Jag ber om ursäkt att jag återkommer i ämnet hela tiden, men då min nuvarande dietist är av ytterst risig kvalité har jag inte riktigt någonstans att vända mig tills jag lyckats byta.
Det är såhär att jag har under ungefär ett års tid lidit av en ätstörning som började med en utspårad träningsmängd och besatthet av att räkna makros. Detta resulterade i att jag slutade på 57kg på 180cm, som en 25-årig man.
Har befunnit mig i ett återhämtningsförsök sedan i vintras, vilket även har inkluderat TRT då mina hormoner var körda i botten.
Min återhämtning har skett på egen hand, där jag helt enkelt dragit ner på träningsmängden och räknat kalorier för att säkerställa en viktuppgång. Väger vid dags datum 61 kilo.
Det har varit en gradvis process där jag inkluderat fler och fler "fear foods" och kör väldigt mycket IIFYM, med i princip enda kravet att träffa omkring 2600kcal och 200g protein.
Jag har nu dock stött på ett gäng problem, främst psykiska, och hade starkt uppskattat input från folk som varit med om liknande:
1. Jag har under den här perioden inte kunnat äta särskilt mycket utan har fått fokusera på kaloritäta livsmedel. Detta har gett mig någon form av psykisk trygghet i min viktuppgång då jag vetat att jag medvetet måste satsa på att gå upp i vikt. Mina hungersignaler har varit jävligt av och till, och har därför förlitat mig rätt mycket på gainers. Sen en måndag tillbaka har dock något hänt och svägningarna är långt mycket mer extrema. Jag kan få helt sjukt saftiga hungerpangs och äta mängder mat som var omöjliga för mig att äta för bara ett par månader sen. Egentligen är detta väl bra men problemet är att jag bitvis äter som i en trans och det känns som att jag tappar kontrollen och äter tills jag mår illa. - är därför helt sjukt orolig över att jag börjar utveckla någon form av hetsätningsstörning. Tycker dessutom att det är jävligt märkligt att detta händer nu, såhär pass långt in i "återhämtningen"? Värt att nämna är att det egentligen inte är den objektiva mängden mat som ger mig ångest, utan själva känslan och det faktum att jag ibland äter tills jag mår illa. Känns som att jag inte kan avgöra när jag är mätt medans jag faktiskt äter eller vad man ska säga. Har också otroligt svårt att bedöma både vad som är en "normal" portionsstorlek samt vilken portionsstorlek som är lämplig för min nivå av hunger.
För nuvarande tränar jag kampsport två gånger i veckan och styrketränar 4-6 pass i veckan, varav 4 pass är fasta och de andra två är kortare pass som görs på basis av tid/lust (typ ~10 arbetsset). I övrigt en stillasittande student, går typ 4-10k steg om dagen.
2. Jag kan inte skaka av mig rädslan för att "töja" ut magsäcken och behöva mer och mer mat för att bli mätt. Då det långsiktiga målet är att äta intuitivt är jag rädd att vänja mig vid en mängd mat/kcal som innebär viktuppgång helt enkelt.
3. Jag har börjat få tillbaka dysfunktionella psykiska mönster, typ som att tänka på mat fast att jag precis ätit, kolla på "full day of eating" videos på youtube etc. Vet inte hur jag ska tolka detta, alltså om jag äter för lite eller vad som är grejen?
4. Jag ska vara fullkomligt ärlig och erkänna att jag inte är redo att grisbulka mig ur skiten och helt tappa formen, därför vill jag gärna ligga på ett moderat kcal-överskott men en rimlig mängd protein. Har fortfarande ett undvikande beteende mot socker just pga detta.
5. För att kringgå mina whacky hungersignaler har jag efter att ha konsulterat nätet börjat fundera på att äta enligt ett fast kostschema istället, på regelbundna tider. Tänker att detta borde kunna få mig att släppa makro-räknandet lite också. Har snidat fram följande och hade gärna tagit input på om det kan bedömas vara en "normal" mängd mat eller om något annat bör förändras. Tanken är att ha tre snurrande alternativ på frukost, två fasta mellanmål och sen snurra runt middagarna, fast med liknande näringsinnehåll/mängd mat:
Frukost alternativ ett, äggmackor:
2 st lingongrova
2 st ägg
60g rökt skinka
20g lätta
200 ML mjölk
558 KCAL
Frukost alternativ två makrillmackor:
125g makrill på burk
2st lingongrova
50g keso
20g lätta
2DL mellanmjölk
566 KCAL
Frukost alternativ tre, gröt:
40g havregryn
4DL mellanmjölk
30g jordnötssmör
20g vassle proteinpulver
585KCAL
Mellanmål, ostmacka:
1 st lingongrova
10g lätta
en skiva ost
40g rökt skinka
210 KCAL
Lunch, pasta bolognese:
165g nötfärs 10%
100g pasta
40g pastasås, ICA
0,5DL creme fraiche
Ketchup och liknande
~850 KCAL
Mellanmål, efter träningen:
En banan
3DL mellanmjölk
60g vassle
360KCAL
Middag:
Kycklinginnnerfilé 180g fryst vikt
Ris, 80g fryst vikt
Sås i någon form på ca 300kcal (Typ gräddsås eller någon färdig bea)
720 KCAL
Totalt: ~2800 KCAL, 200g protein, 111g fett, 252g kolhydrater.
Vad tror ni - är det bättre att se till att äta ovanstående oavsett om jag är hungrig eller inte, eller fortsätta försöka äta efter "aptit"? Är det en rimlig mängd mat att försöka vänja sig att käka och är kcal-intaget lagom? Till saken hör att portionsstorlekarna ovan är rätt mycket större än vad jag är van vid vilket känns obehagligt på grund av ovanstående rädsla för att "töja ut magsäcken". Men det är kanske bättre att bara tvinga i sig skiten för att få in kroppen i ett mönster? Eller har ni andra tips/input?
Målet är då alltså att fortsätta en kontrollerad viktuppgång och döda vad jag anser är någon form av hetsätningsproblematik innan den eskalerar.
Dags för mig att posta om råd här igen. Hoppas att detta uppmärksammas av ozziking m.fl som jag förstår har haft liknande erfarenheter. Jag ber om ursäkt att jag återkommer i ämnet hela tiden, men då min nuvarande dietist är av ytterst risig kvalité har jag inte riktigt någonstans att vända mig tills jag lyckats byta.
Det är såhär att jag har under ungefär ett års tid lidit av en ätstörning som började med en utspårad träningsmängd och besatthet av att räkna makros. Detta resulterade i att jag slutade på 57kg på 180cm, som en 25-årig man.
Har befunnit mig i ett återhämtningsförsök sedan i vintras, vilket även har inkluderat TRT då mina hormoner var körda i botten.
Min återhämtning har skett på egen hand, där jag helt enkelt dragit ner på träningsmängden och räknat kalorier för att säkerställa en viktuppgång. Väger vid dags datum 61 kilo.
Det har varit en gradvis process där jag inkluderat fler och fler "fear foods" och kör väldigt mycket IIFYM, med i princip enda kravet att träffa omkring 2600kcal och 200g protein.
Jag har nu dock stött på ett gäng problem, främst psykiska, och hade starkt uppskattat input från folk som varit med om liknande:
1. Jag har under den här perioden inte kunnat äta särskilt mycket utan har fått fokusera på kaloritäta livsmedel. Detta har gett mig någon form av psykisk trygghet i min viktuppgång då jag vetat att jag medvetet måste satsa på att gå upp i vikt. Mina hungersignaler har varit jävligt av och till, och har därför förlitat mig rätt mycket på gainers. Sen en måndag tillbaka har dock något hänt och svägningarna är långt mycket mer extrema. Jag kan få helt sjukt saftiga hungerpangs och äta mängder mat som var omöjliga för mig att äta för bara ett par månader sen. Egentligen är detta väl bra men problemet är att jag bitvis äter som i en trans och det känns som att jag tappar kontrollen och äter tills jag mår illa. - är därför helt sjukt orolig över att jag börjar utveckla någon form av hetsätningsstörning. Tycker dessutom att det är jävligt märkligt att detta händer nu, såhär pass långt in i "återhämtningen"? Värt att nämna är att det egentligen inte är den objektiva mängden mat som ger mig ångest, utan själva känslan och det faktum att jag ibland äter tills jag mår illa. Känns som att jag inte kan avgöra när jag är mätt medans jag faktiskt äter eller vad man ska säga. Har också otroligt svårt att bedöma både vad som är en "normal" portionsstorlek samt vilken portionsstorlek som är lämplig för min nivå av hunger.
För nuvarande tränar jag kampsport två gånger i veckan och styrketränar 4-6 pass i veckan, varav 4 pass är fasta och de andra två är kortare pass som görs på basis av tid/lust (typ ~10 arbetsset). I övrigt en stillasittande student, går typ 4-10k steg om dagen.
2. Jag kan inte skaka av mig rädslan för att "töja" ut magsäcken och behöva mer och mer mat för att bli mätt. Då det långsiktiga målet är att äta intuitivt är jag rädd att vänja mig vid en mängd mat/kcal som innebär viktuppgång helt enkelt.
3. Jag har börjat få tillbaka dysfunktionella psykiska mönster, typ som att tänka på mat fast att jag precis ätit, kolla på "full day of eating" videos på youtube etc. Vet inte hur jag ska tolka detta, alltså om jag äter för lite eller vad som är grejen?
4. Jag ska vara fullkomligt ärlig och erkänna att jag inte är redo att grisbulka mig ur skiten och helt tappa formen, därför vill jag gärna ligga på ett moderat kcal-överskott men en rimlig mängd protein. Har fortfarande ett undvikande beteende mot socker just pga detta.
5. För att kringgå mina whacky hungersignaler har jag efter att ha konsulterat nätet börjat fundera på att äta enligt ett fast kostschema istället, på regelbundna tider. Tänker att detta borde kunna få mig att släppa makro-räknandet lite också. Har snidat fram följande och hade gärna tagit input på om det kan bedömas vara en "normal" mängd mat eller om något annat bör förändras. Tanken är att ha tre snurrande alternativ på frukost, två fasta mellanmål och sen snurra runt middagarna, fast med liknande näringsinnehåll/mängd mat:
Frukost alternativ ett, äggmackor:
2 st lingongrova
2 st ägg
60g rökt skinka
20g lätta
200 ML mjölk
558 KCAL
Frukost alternativ två makrillmackor:
125g makrill på burk
2st lingongrova
50g keso
20g lätta
2DL mellanmjölk
566 KCAL
Frukost alternativ tre, gröt:
40g havregryn
4DL mellanmjölk
30g jordnötssmör
20g vassle proteinpulver
585KCAL
Mellanmål, ostmacka:
1 st lingongrova
10g lätta
en skiva ost
40g rökt skinka
210 KCAL
Lunch, pasta bolognese:
165g nötfärs 10%
100g pasta
40g pastasås, ICA
0,5DL creme fraiche
Ketchup och liknande
~850 KCAL
Mellanmål, efter träningen:
En banan
3DL mellanmjölk
60g vassle
360KCAL
Middag:
Kycklinginnnerfilé 180g fryst vikt
Ris, 80g fryst vikt
Sås i någon form på ca 300kcal (Typ gräddsås eller någon färdig bea)
720 KCAL
Totalt: ~2800 KCAL, 200g protein, 111g fett, 252g kolhydrater.
Vad tror ni - är det bättre att se till att äta ovanstående oavsett om jag är hungrig eller inte, eller fortsätta försöka äta efter "aptit"? Är det en rimlig mängd mat att försöka vänja sig att käka och är kcal-intaget lagom? Till saken hör att portionsstorlekarna ovan är rätt mycket större än vad jag är van vid vilket känns obehagligt på grund av ovanstående rädsla för att "töja ut magsäcken". Men det är kanske bättre att bara tvinga i sig skiten för att få in kroppen i ett mönster? Eller har ni andra tips/input?
Målet är då alltså att fortsätta en kontrollerad viktuppgång och döda vad jag anser är någon form av hetsätningsproblematik innan den eskalerar.