handdator

Visa fullständig version : Effekten av kostens sammansättning på insulinkänsligheten


King Grub
2019-10-15, 11:31
Diet composition has a marked impact on the risk of developing type 2 diabetes and cardiovascular disease. Prospective studies show that dietary patterns with elevated amount of animal products and low quantity of vegetable food items raise the risk of these diseases. In healthy subjects, animal protein intake intensifies insulin resistance whereas plant-based foods enhance insulin sensitivity. Similar effects have been documented in patients with diabetes. Accordingly, pre-pregnancy intake of meat (processed and unprocessed) has been strongly associated with a higher risk of gestational diabetes whereas greater pre-pregnancy vegetable protein consumption is associated with a lower risk of gestational diabetes. Population groups that modify their traditional dietary habit increasing the amount of animal products while reducing plant-based foods experience a remarkable rise in the frequency of type 2 diabetes. The association of animal protein intake with insulin resistance is independent of body mass index. In obese individuals that consume high animal protein diets, insulin sensitivity does not improve following weight loss. Diets aimed to lose weight that encourage restriction of carbohydrates and elevated consumption of animal protein intensify insulin resistance increasing the risk of developing type 2 diabetes and cardiovascular disease. The effect of dietary components on insulin sensitivity may contribute to explain the striking impact of eating habits on the risk of type 2 diabetes and cardiovascular disease. Insulin resistance predisposes to type 2 diabetes in healthy subjects and deteriorates metabolic control in patients with diabetes. In nondiabetic and diabetic individuals, insulin resistance is a major cardiovascular risk factor.

Clinical Nutrition. Volume 33, October 2019, Pages 29-38.Effect of diet composition on insulin sensitivity in humans.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2405457719303146

Jarp
2019-10-16, 08:37
Jag är överraskad att insulinresistens ökar av högt proteinintag, men jag kan ju inget om sånt här

Grahn
2019-10-16, 08:45
Jag är överraskad att insulinresistens ökar av högt proteinintag, men jag kan ju inget om sånt här

Tja protein stimulerar ju insulin och att höga nivåer av insulin leder till resistens är ju kanske inte så oväntat.

LunaSpice
2019-10-16, 09:07
Jag är överraskad att insulinresistens ökar av högt proteinintag, men jag kan ju inget om sånt här

Viss typ av protein stimulerar betydligt mer än andra. Vassleprotein har en aminosyreprofil som ger ett högt insulinutslag t.ex. Även om vissa proteiner ger högre insulinutsöndring än samma mängd kolhydrater så utsöndras även glukagon av protein för att parera blodsockersänkningen från insulinet. Det drar även igång lipolys. För den bästa metabola effekten så verkar insulin/glukagon ration vara en viktig faktor, dvs minskat insulin och ökat glukagon.

Filipb
2019-10-16, 12:10
Viss typ av protein stimulerar betydligt mer än andra. Vassleprotein har en aminosyreprofil som ger ett högt insulinutslag t.ex. Även om vissa proteiner ger högre insulinutsöndring än samma mängd kolhydrater så utsöndras även glukagon av protein för att parera blodsockersänkningen från insulinet. Det drar även igång lipolys. För den bästa metabola effekten så verkar insulin/glukagon ration vara en viktig faktor, dvs minskat insulin och ökat glukagon.

Detta har vi inte läst/snackat så mycket om i dietistutbildningen (ännu), mer än att stora insulinpåslag under en lång period såklart inte är att föredra (eftersom det korrelerar med ökad risk för fetma, DMT2 osv). Men det ger lite vatten i kvarnen för de som förespråkar kronisk kalorirestriktion

tumme
2019-10-16, 20:21
Animaliska protein har också höga halter utav leucin vilket signalerar för ökad muskelproteinsyntes. Denna signalering korsar signaleringen som startas av insulin. En utav teorierna för diabetes typ2 och insulinresistans är för stark negativ feedback loop i insulin singaleringen. Så mindre leucin=mindre insulinresistans.

Klein
2019-10-17, 13:05
Ni är ute och cyklar. Kopplingen mellan insulinresistens och föda har inte att göra med protein per se utan oxidering. Ät mindre processad mat, ät mindre mat överlag, och fasta mera så löser sig det där utan att man måste äta tråkigt och smaklöst.

Cooks
2019-10-17, 14:57
Ni är ute och cyklar. Kopplingen mellan insulinresistens och föda har inte att göra med protein per se utan oxidering. Ät mindre processad mat, ät mindre mat överlag, och fasta mera så löser sig det där utan att man måste äta tråkigt och smaklöst.

Fasta mera? Tänker du PF 16:8 då?

Grahn
2019-10-18, 09:24
Ni är ute och cyklar. Kopplingen mellan insulinresistens och föda har inte att göra med protein per se utan oxidering. Ät mindre processad mat, ät mindre mat överlag, och fasta mera så löser sig det där utan att man måste äta tråkigt och smaklöst.

Nu blåste du väl ändå upp något från en snäv studie till något större. Klart man kan hantera problemet på andra sätt än att bli vegetarian då kroppen är komplex men det gör ju inte det värdelöst att veta hur det fungerar.

Förklara gärna hur du menar med att oxidering är boven i dramat.

Klein
2019-10-22, 09:55
Nu blåste du väl ändå upp något från en snäv studie till något större. Klart man kan hantera problemet på andra sätt än att bli vegetarian då kroppen är komplex men det gör ju inte det värdelöst att veta hur det fungerar.

Förklara gärna hur du menar med att oxidering är boven i dramat.

Det är rätt väl etablerat att systemisk inflammation främjar insulinresistens. Fasta motverkar systemisk inflammation.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695639/

Grahn
2019-10-22, 10:12
Det är rätt väl etablerat att systemisk inflammation främjar insulinresistens. Fasta motverkar systemisk inflammation.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3695639/

Det kan säkert vara en del av problemet.

Masterpan
2019-10-28, 14:18
Förvånande att insulinkänsligheten inte ökade efter de gick ner i vikt, hos gruppen som fortsatte med högt animaliskt proteinintag