handdator

Visa fullständig version : Cola och wienerbröd revisited (styrkelabbet)


Slartibartfast
2019-09-28, 20:10
I avsnitt 195 säger Richter vid 40:00 att så länge man fyllt sitt proteinbehov (och micronutrienter och vitaminer, kan jag tänka mig) är det ingen skillnad vad man fyller ut resten av kalorierna med.

”Man kan trycka en påse på 1000kcal godis och det kommer inte att påverka mängden fett/muskler negativt, jämfört med ”clean” mat”.

Diskutera i små grupper.

https://www.styrkelabbet.se/avsnitt-195/

Brofessorn
2019-09-28, 20:18
Gött mos!

Lafayette
2019-09-28, 20:19
Låter rimligt. Det är väl därför King Grub trycker i sig en massa socker varje dag?

Cooks
2019-09-29, 14:36
Sa han om det endast gäller underskott/överskott?

Dk1ng
2019-09-29, 14:44
Stämmer väl i teorin om man endast ser till fettinlagring/muskler, men min högst ovetenskapliga magkänsla säger att ur ett längre hälsoperspektiv vill man troligtvis minimera för frekventa och höga insulinpåslag om man inte är mycket aktiv och äter dessa snabba kolhydrater i anslutning till ansträngande aktivitet.

För gemene man som "bara" styrketränar 3-4 gånger i veckan och sedan trycker 100-300g godis på kvällen för att fylla ut kalorierna tror jag är negativt på längre sikt. Sedan har vi ju problematiken med att det är svårt att bryta rutiner, så känns dumt att skaffa sig denna vana inför eventuella skadeuppehåll, sjukdom eller perioder då träningen hamnar på hyllan.

Som en mer generell kommentar känner jag väldigt få atleter som presterar på riktigt hög nivå eller motionärer som håller en kontinuerligt bra form som inte rutinmässigt äter en "clean" och av många säkert bedömt som tråkig kost. Därmed inte sagt att man inte kan äta hamburgare, ta en öl eller efterrätt i samband med helg eller festligheter.

Langster
2019-09-29, 17:05
Min teori är att man kan äta precis vad som helst då länge man ligger på negativ kaloribalans. Det är vid överätning man bör äta nyttigt.

För mig är en tråkig diet dock lättare att följa än en där man kan äta lite vadsomhelst.

KT81
2019-09-30, 08:33
Så länge man inte bryr sig om konsistensen på bajset så kan man väl trycka i sig vilken skit som helst. Men det är galenskap att inte eftersträva den perfekta bajskorven.

Grahn
2019-09-30, 09:11
En jämn eller en spikad tillförsel av energi torde väl på gott och ont ändå ge olika resultat.

Iofs kan du ju småäta godis och ge en jämn tillförsel med men vissa av oss har svårt att äta det på rätt sätt minst sagt. :eating:

PureWhey
2019-09-30, 09:26
Personligen försöker jag hålla mig borta från att "fylla ut" med fett framför kolh/pro.

geoff
2019-09-30, 15:35
För mig som väger (ca) 80 kg:

- Vill ju ha 2g protein/kg kroppsvikt, dvs 160g protein = 640kcal
- kolhydrater enligt rek från denna sida (https://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/17) för "...5-7 g/kg kroppsvikt och dag vid medelhård träning omkring 60 min/dag eller förlängd lågintensiv träning": (räknar på 7g) 560g = 2240kcal
- och så lär jag väl behöva lite fett också, säg 50g = 450kcal

Summa: 3330 kcal

Detta låter högt för mig, så rimligt överskott uppepå detta, som kan tänkas gå till muskler, är nog max 100-200 kcal (stämmer åtminstone för folk med "normal" NEAT). Eller eg är kanske "muskelbygge" redan inräknat i 7g kolhydrater.

Så nej, det kanske inte spelar någon större roll vart det lilla överskottet kommer ifrån, ett par äpplen, eller några nävar chips..

FoolsGold
2019-10-06, 21:41
Kanske är påverkan för muskel och fettprocent inte märkbar i den isolerade situationen och kanske heller inte över tid men det finns ju andra aspekter man bör tänka på som t.ex. tarmbakteriernas sammansättning:

https://www.youtube.com/watch?v=_q9XZCfgb6M

Helgehorse
2019-10-07, 10:51
I avsnitt 195 säger Richter vid 40:00 att så länge man fyllt sitt proteinbehov (och micronutrienter och vitaminer, kan jag tänka mig) är det ingen skillnad vad man fyller ut resten av kalorierna med.

”Man kan trycka en påse på 1000kcal godis och det kommer inte att påverka mängden fett/muskler negativt, jämfört med ”clean” mat”.

Diskutera i små grupper.

https://www.styrkelabbet.se/avsnitt-195/

Gjorde en likadan tråd för inte så länge sedan med, http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=238549

Verkar inte som någon har svar på frågan och kalorierna är kalorier. Om det sedan är potatis eller kanelbullar spelar ingen roll, Täck dina behov, Näring/protein osv och du kan grisbulka sedan :P

Helgehorse
2019-10-07, 10:52
Kanske är påverkan för muskel och fettprocent inte märkbar i den isolerade situationen och kanske heller inte över tid men det finns ju andra aspekter man bör tänka på som t.ex. tarmbakteriernas sammansättning:

https://www.youtube.com/watch?v=_q9XZCfgb6M

Vet man ens något om tarmbakterier och liknande, Förstått det som att man inte har mycket data/bevis att gå på utan allting som berör detta ämnet är endast spekulationer mestadels?

geoff
2019-10-07, 11:00
Gjorde en likadan tråd för inte så länge sedan med, http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=238549

Verkar inte som någon har svar på frågan och kalorierna är kalorier. Om det sedan är potatis eller kanelbullar spelar ingen roll, Täck dina behov, Näring/protein osv och du kan grisbulka sedan :P
För att hålla ordning på begreppen, så är det väl ett stort kaloriöverskott man menar när man säger "grisbulk", oavsett vart kalorierna kommer ifrån (även om det ofta går hand i hand, helt enkelt för att många har svårt att få i sig stora överskott utan att äta skräpmat).

FoolsGold
2019-10-08, 21:14
Vet man ens något om tarmbakterier och liknande, Förstått det som att man inte har mycket data/bevis att gå på utan allting som berör detta ämnet är endast spekulationer mestadels?

Såg du klippet? :) Hon som pratar heter Rhonda Patrick och har en doktorsexamen inom biomedicin och en bachelor inom biokemi.

AquaRegia
2019-10-09, 09:53
Såg du klippet? :) Hon som pratar heter Rhonda Patrick och har en doktorsexamen inom biomedicin och en bachelor inom biokemi.

Det enda det säger är att hon då förmodligen vet mer om tarmbakterier än gemene man, inte att hon helt magiskt vet mer än den samlade vetenskapen.

Slartibartfast
2019-10-09, 12:23
Såg du klippet? :) Hon som pratar heter Rhonda Patrick och har en doktorsexamen inom biomedicin och en bachelor inom biokemi.

Vid 1:40 säger hon att margarin innhåller transfetter och är superdåligt och gör att cellerna hårdnar. cofffee

King Grub
2019-10-09, 12:28
Transfett var tillåtet i amerikanska margariner när videon spelades in. Det var först ett år senare det förbjöds och togs bort. De innehöll runt 15 gram transfett per 100 gram i snitt enligt USDA database.

FoolsGold
2019-10-09, 14:12
Det enda det säger är att hon då förmodligen vet mer om tarmbakterier än gemene man, inte att hon helt magiskt vet mer än den samlade vetenskapen.

Menar du att det finns en motsättning mellan det hon säger och den samlade vetenskapen?