handdator

Visa fullständig version : GI och risk för diabetes typ 2


King Grub
2019-06-05, 21:26
Published meta‐analyses indicate significant but inconsistent incident type‐2 diabetes (T2D)‐dietary glycemic index (GI) and glycemic load (GL) risk ratios or risk relations (RR). It is now over a decade ago that a published meta‐analysis used a predefined standard to identify valid studies. Considering valid studies only, and using random effects dose–response meta‐analysis (DRM) while withdrawing spurious results (p < 0.05), we ascertained whether these relations would support nutrition guidance, specifically for an RR > 1.20 with a lower 95% confidence limit >1.10 across typical intakes (approximately 10th to 90th percentiles of population intakes). The combined T2D–GI RR was 1.27 (1.15–1.40) (p < 0.001, n = 10 studies) per 10 units GI, while that for the T2D–GL RR was 1.26 (1.15–1.37) (p < 0.001, n = 15) per 80 g/d GL in a 2000 kcal (8400 kJ) diet. The corresponding global DRM using restricted cubic splines were 1.87 (1.56–2.25) (p < 0.001, n = 10) and 1.89 (1.66–2.16) (p < 0.001, n = 15) from 47.6 to 76.1 units GI and 73 to 257 g/d GL in a 2000 kcal diet, respectively. In conclusion, among adults initially in good health, diets higher in GI or GL were robustly associated with incident T2D. Together with mechanistic and other data, this supports that consideration should be given to these dietary risk factors in nutrition advice. Concerning the public health relevance at the global level, our evidence indicates that GI and GL are substantial food markers predicting the development of T2D worldwide, for persons of European ancestry and of East Asian ancestry.

Nutrients, 05 June 2019. Dietary Glycemic Index and Load and the Risk of Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Updated Meta-Analyses of Prospective Cohort Studies.

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1280

Nikenik
2019-06-06, 01:05
Det var inte så lätt att förstå vad dom menar, speciellt siffrorna hängde jag inte med på. Och alla referenser till olika tidigare studier som alla får var sin förkortning, men är kanske för trött... Vad är ett Newcastle-Ottawa score på 5-8? :smash:

Högt GI = snabba kolhydrater = vitt bröd = högre risk för diabetes typ 2?

Zazu
2019-06-07, 12:23
Det var inte så lätt att förstå vad dom menar, speciellt siffrorna hängde jag inte med på. Och alla referenser till olika tidigare studier som alla får var sin förkortning, men är kanske för trött... Vad är ett Newcastle-Ottawa score på 5-8? :smash:

Högt GI = snabba kolhydrater = vitt bröd = högre risk för diabetes typ 2?


Newcastle-Ottawa används för att bedöma kvaliteten på en studie. Vill minnas att 7+ räknas som väldigt bra, så 5-8 borde betyda någonstans mellan högst troligt till säkert resultat i studien.

Inte säker på exakt vad siffrorna i meta-studien säger, men sammanfattningen i slutet säger att om din diet är har högt GI eller högt GL så ökar risken för T2D, så där har du helt rätt.



PS. Efter bara 5 års lurkande så blir jag "tvungen" att göra ett inlägg om studie-nörderier, hoppas du känner dig nöjd nu! ;) DS.

Anders The Peak
2019-06-07, 12:30
Newcastle-Ottawa används för att bedöma kvaliteten på en studie. Vill minnas att 7+ räknas som väldigt bra, så 5-8 borde betyda någonstans mellan högst troligt till säkert resultat i studien.

Inte säker på exakt vad siffrorna i meta-studien säger, men sammanfattningen i slutet säger att om din diet är har högt GI eller högt GL så ökar risken för T2D, så där har du helt rätt.



PS. Efter bara 5 års lurkande så blir jag "tvungen" att göra ett inlägg om studie-nörderier, hoppas du känner dig nöjd nu! ;) DS.

Tänkte utifrån forumets normalmedlem, som troligen är aktiv och tränar regelbundet och äter jämförelsevis bra, är GI/GL något att behöva tänka på om personen stämmer in på originalmedlemmen Kolloit ;)

Zazu
2019-06-07, 14:34
Tänkte utifrån forumets normalmedlem, som troligen är aktiv och tränar regelbundet och äter jämförelsevis bra, är GI/GL något att behöva tänka på om personen stämmer in på originalmedlemmen Kolloit ;)

"among adults initially in good health, diets higher in GI or GL were robustly associated with incident T2D."

- ungefär:
"Bland vuxna, som började med god hälsa, så visade dieter med högt GI eller GL ett starkt samband med typ 2-diabetes."
(Förhoppningsvis kan en genomsnittlig Kolloit räknas till en vuxen med god hälsa. :))

Så det kan vara värt att ta lite mindre ris och lite mer broccoli nästa gång det blir kyckling. *drool*



(Får väl tillägga att det inte står något om hur mycket risken ökas, bara att det finns ett samband mellan en hög GI/GL-kost och typ 2-diabetes.

Vad som hade gjort det mer spännande hade varit om man kunde göra en ny studie på friska vuxna människor och gett hälften en hög GI/GL-kost och den andra hälften en låg GI/GL-kost under ett visst antal år, under kontrollerade former, för att se exakt hur mycket påverkan det hade... men frågan är om någon hade velat ställa upp på att bli mer eller mindre inlåst och vad olika etiknämnder hade tyckt om att forskare låser in folk i några år. :Virro)

Nikenik
2019-06-07, 23:52
Newcastle-Ottawa används för att bedöma kvaliteten på en studie. Vill minnas att 7+ räknas som väldigt bra, så 5-8 borde betyda någonstans mellan högst troligt till säkert resultat i studien.

Inte säker på exakt vad siffrorna i meta-studien säger, men sammanfattningen i slutet säger att om din diet är har högt GI eller högt GL så ökar risken för T2D, så där har du helt rätt.


Mmm, tack. Jag googlade allt efteråt, det var mer för att visa att jag inte förstod allt som stod bortsett från vår extrema sammanfattning:
högt GI= bad. *rolleyes*

Anders The Peak
2019-06-08, 06:39
"among adults initially in good health, diets higher in GI or GL were robustly associated with incident T2D."

- ungefär:
"Bland vuxna, som började med god hälsa, så visade dieter med högt GI eller GL ett starkt samband med typ 2-diabetes."
(Förhoppningsvis kan en genomsnittlig Kolloit räknas till en vuxen med god hälsa. :))

Så det kan vara värt att ta lite mindre ris och lite mer broccoli nästa gång det blir kyckling. *drool*


(Får väl tillägga att det inte står något om hur mycket risken ökas, bara att det finns ett samband mellan en hög GI/GL-kost och typ 2-diabetes.

Vad som hade gjort det mer spännande hade varit om man kunde göra en ny studie på friska vuxna människor och gett hälften en hög GI/GL-kost och den andra hälften en låg GI/GL-kost under ett visst antal år, under kontrollerade former, för att se exakt hur mycket påverkan det hade... men frågan är om någon hade velat ställa upp på att bli mer eller mindre inlåst och vad olika etiknämnder hade tyckt om att forskare låser in folk i några år. :Virro)

Vet inte om du har någon förståelse för hur du, om du tränar och har muskelmassa, ska kunna få i dig snabb energi efter ett pass som kroppen behöver med hjälp av broccoli vid de tillfällena är snabba kolhydrater av stor vikt.

(Förhoppningsvis kan en genomsnittlig Kolloit räknas till en vuxen med god hälsa. :)) Betydligt bättre muskelstatus i överlag och har betydligt större kapacitet att ta hand om energin på rätt sätt jämfört med en normalfuntad person med normalmuskelmassa och oftast med låg fettprocent jämfört med den lönnfete med god hälsa.