handdator

Visa fullständig version : Makrill i tomatsås, räkna allt eller bara fisken?


Grimner
2019-03-18, 18:02
Hej!

Tänkt börja äta makrill i tomatsås för att få i mig mer omega 3.
Funderar dock hur man ska räkna ut totala kcal.

Ska man bara räkna den delen av vikten som är fisk?

T.ex. så står det så här på burken:

180kcal per 100g
125g varav 80g makrill.

Blir det då ca 144 kcal d.v.s makrillens 80g eller ska man räkna på hela burken så det blir 225 kcal?

Tänker att tomatsåsen knappast kan göra diffen på 81 kcal....

Diomedea exulans
2019-03-18, 18:05
Makrill innehåller 253 kcal/100 g och makrillen utgör alltså 202 kcal per burk medan 23 kcal består av tomatsåsen. https://livsmedelsinfo.nu/livsmedel/kalorier-makrill.html

Du ska räkna det du äter.

Sköljer du av tomatsåsen så räknar du bara fisken. Är du noga med att sleva i dig all tomatsås så räknar du all sås också. Äter du den "som vanligt" så får du göra någon slags uppskattning.

King Grub
2019-03-18, 18:12
Du gissar ändå bara vilken energimängd makrillen har per 100 gram. Det kan vara allt från 125 till 275 kcal per 100 gram beroende på när den är fångad. Innan den lekt är den bulkig, efter är den deffad.

TotteShaped4Life
2019-03-18, 19:10
Du gissar ändå bara vilken energimängd makrillen har per 100 gram. Det kan vara allt från 125 till 275 kcal per 100 gram beroende på när den är fångad. Innan den lekt är den bulkig, efter är den deffad.
Holy mackerel!

Ozziking
2019-03-18, 19:40
Du gissar ändå bara vilken energimängd makrillen har per 100 gram. Det kan vara allt från 125 till 275 kcal per 100 gram beroende på när den är fångad. Innan den lekt är den bulkig, efter är den deffad.

Skriver de inte ut det på burkarna? Har för mig att på coops makrill står det "Näringsvärdet kan ändras beroende på när fisken är fångad" eller något.

Annars - Vilka säsonger bulkar/deffar makrillen? :d

vicarious
2019-03-18, 19:56
Företag sitter knappast och räknar ut kalorimängden på livsmedel beroende på olika säsonger eller årstider. Det skulle dessutom kräva att de trycker om sina förpackningar för det ändamålet. Det är dom inte tvungna att göra så varför slösa tid och pengar på det. Om dom inte gör en egen analys så utgår dom troligtvis från en tabell med ett genomsnittsvärde.

Hur näringsvärdena får fastställas
De näringsvärden som anges i märkningen ska vara genomsnittsvärden, som beroende på det enskilda fallet, grundar sig på:

Tillverkarens analys av livsmedlet
En beräkning baserad på kända eller faktiska genomsnittsvärden för de använda ingredienserna. Det innebär att näringsvärdet i slutprodukten beräknas baserat på uppgifter om näringsinnehåll i ingredienserna
En beräkning baserad på allmänt fastställda och godtagna uppgifter. Se artikel 31.4. i förordning (EU) nr 1169/2011.

Eftersom näringsinnehållet mellan enskilda livsmedelsprover kan skilja sig markant, bör enstaka näringsvärden i livsmedelstabeller, exempelvis Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, tolkas som ett medelvärde baserat på flera olika prov.

https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/46/naringsdeklaration

Mell
2019-03-18, 20:24
Matematikens magiska krafter ger oss att givet att det är genomsnitt de anger i sina näringsdeklarationer tillsammans med att vi äter många olika livsmedel samt äter samma livsmedel flera gånger från olika "batcher" över tid så gör det inget att näringsinnehållet inte träffar rätt.

Validiteten i skattningen är hög (dvs bias är låg) och reliabiliteten är låg (variansen är hög). Givet de villkoren så ger det att med många dåliga skattningar av den karaktäristiken så får vi en bra skattning.

Ni kan tänka er att man siktar i mitten på en piltavla ( = validitet hög) men att man slumpmässigt missar mitten ganska grovt i slumpmässiga riktningar från mitten hela tiden (varians hög). Efter att man har gjort många kast och tittar vart pilarna har träffat sen tar genomsnittet av alla positionerna så kommer den genomsnittspositionen vara i mitten. Det är en analogi där slutsatsen är att det fungerar fortfarande bra att använda missvisande näringsdeklarationer så länge de representerar någorlunda bra genomsnitt och inte systematiskt alltid skattar för högt eller systematiskt skattar för lågt.

Någorlunda kopplat till detta:
https://en.wikipedia.org/wiki/Law_of_large_numbers
https://en.wikipedia.org/wiki/Central_limit_theorem

Analbumcover
2019-03-19, 02:34
Man får helt enkelt kolla hur synliga magrutor och vener Makrillen har.

dodie
2019-03-21, 12:21
Du gissar ändå bara vilken energimängd makrillen har per 100 gram. Det kan vara allt från 125 till 275 kcal per 100 gram beroende på när den är fångad. Innan den lekt är den bulkig, efter är den deffad.

Skönt att makrillen lyckas få brudar utan att vara deffad, det kanske finns hopp för mänskligheten då, kan ju inte vara sämre än en fisk... lr? :d:laugh:

Diomedea exulans
2019-03-21, 12:44
Jag tycker det är bra att de skattar genomsnittsmakrillens kaloriinnehåll så högt som 253 kcal/100 g, skulle man sätta det för lågt så skulle det skapa ett osunt ideal för de fetare makrillarna.