Visa fullständig version : Isomalt
FyllSkalle
2004-05-11, 19:57
Om jag fattat det hela rätt så är isomalt en sockeralkohol som exempelvis xylitol.
Det jag undrar är om sockeralkoholer i allmänhet och isomalt i synnerhet innehåller lika mycket energi som vanligt socker?
Enligt paulun.se så har xylitol ett GI värde på 11, men det står inget om isomalt.
Någon som vet GI värde på isomalt, eller kan man gissa att det är superlågt eftersom det är en sockeralkohol precis som xylitol? :confused:
Per gram så är det ungefär som en kolhydrat men allt tas inte upp om man äter en större mängd. Det som inte tas upp leder till magrproblem om det är tillräckligt mycket.
Kolla även här.
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?s=&threadid=8508&highlight=sockeralkohol
Titeln på denna tråd är kanske lite missvisande men på slutet har jag skrivit om sockeralkoholer:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?s=&threadid=23652&highlight=kostfibrer
Du har inget sammanhang med Isomalt ? Var har du hittat det ?
Isomaltos bildas när stärkelse bryts ned och finns i ex maltodextrin. Ät ett vanligt kolhydrat.
Isomaltol bildas i brödskorpan när du gräddar bröd och ger smak.
Det är inte någon av dessa två du menar ?
FyllSkalle
2004-05-12, 11:59
Tack för svaren z_bumbi och sverker:thumbup:
Anledningen att jag undrar är bara ren nyfikenhet.
Köpte en ask med "Extra Drops" eftersom reklamen påstår att de är bra för tänderna och jag gillar inte att tugga tuggumi.
Blev fövånad över att de smakade väldigt gott med tanke på att de är sockefria. På innehållsförteckningen står det följande: Sötningsmedel:(isomalt, xylitol, aspartam, acesulfam K)
De tre sistnända känner jag till men isomalt har jag inte hört talas om. Av det jag läste drog jag följande slutstser(kanske felaktiga): Produkten innehåller mest isomalt eftersom den nämns först i texten. Att även den är en sockeralkohol som xylitol eftersom den nämns före xylitol.
Det jag var lite undrande över var om man ska räkna sockeralkohol en kolhydrat och om GI är lågt på alla sockeralkoholer.
Ja du ska räkna sockeralkoholer som en vanlig kolhydrat!
Den bryts ner till vanliga sockerarter i kroppen och tas upp, enda fördelen är att en sockeralkohol inte har någon kariesbildande effekt och att man får skriva sockerfritt på paketet (vilket är en lögn).
GI är lågt på alla sockeralkoholer då de bryts ner ganska dåligt och äter man mycket så får magen svårt att bryta ner allt och resterna som inte bryts ner suger åt sig vatten i tarmen och fungerar därmed laxerande.
På denna sida kallas isomalt för sockeralkohol.
http://www.fof.se/main/artikelPrint.lasso?id=043161
Man lär sig alltid något nytt.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.