handdator

Visa fullständig version : Cystein istället för metionin


skunkvid
2018-12-19, 20:45
När ett protein har för lite metionin (som t.ex. ärtprotein), går det då att komplettera med extra cystein istället för extra metionin?

https://en.wikipedia.org/wiki/Complete_protein
I länken här, under Optimal amino acid profile, står det "Methionine+Cystine" vilket jag tolkar som att man räknar ihop metioninet och cysteinet och då borde man väl kunna kompensera ett för lågt metionininnehåll med extra cystein istället?

Sverker
2018-12-20, 18:47
Du kompletterar så klart med ett protein som har överskott på methionin. Satsa på vete, ris, havre eller något av de andra ceralierna. Det är t o m så att ägg har ett litet överskott på methionin.

Man brukar klumpa ihop svavelaminosyrorna methionine och cystin. Just för att de kam ombildas till varandra. Men methionin är värdefullare än så eftersom den kan vara metyl-givare i många reaktioner.

skunkvid
2018-12-20, 21:12
Du kompletterar så klart med ett protein som har överskott på methionin. Satsa på vete, ris, havre eller något av de andra ceralierna. Det är t o m så att ägg har ett litet överskott på methionin.

Tänkte komplettera med fria aminosyror.