handdator

Visa fullständig version : Pastöriserad äggvita, proteinupptaget bra?


Iliyas
2018-12-04, 19:21
Räcker det att äggvitan är pastöriserad alltså
kan jag dricka den direkt ur flaskan eller kommer kroppen inte kunna ta upp all protein?

Måste jag tillaga den?

King Grub
2018-12-04, 19:51
Äggvita pastöriseras med en temperatur på runt 55 grader, men albumin (äggviteprotein) denatureras först vid 74 grader.

Iliyas
2018-12-04, 20:12
Aha, ok tack!

Sverker
2018-12-04, 20:16
Hmm... har för mig att jag kollade upp när trypsininhibitorerna i äggvita denatureras och det var garanterat över 74°C, säkert närmre 80°C.

Betyder att du bör upphetta äggvitan ordentligt. Helt enkelt göra muffins eller motsvarande.

vicarious
2018-12-04, 20:32
Varför vill man dricka otillagade ägg? Det är ju inte direkt gott, och det finns gott om alternativ, om man inte är allergisk mot mjölkproteiner.

ChuckTesta
2018-12-04, 20:41
Hmm... har för mig att jag kollade upp när trypsininhibitorerna i äggvita denatureras och det var garanterat över 74°C, säkert närmre 80°C.

Betyder att du bör upphetta äggvitan ordentligt. Helt enkelt göra muffins eller motsvarande.

Finns det trypsininhibitorer i ägg? Isf är ju råa ägg helt värdelöst.

King Grub
2018-12-04, 22:03
En stor del av äggvitans protein passerar ut i toaletten om man äter / dricker den rå, ja.

https://www.physiology.org/doi/pdf/10.1152/ajpgi.1999.277.5.g935

https://academic.oup.com/jn/article/128/10/1716/4723080

Man måste åtminstone hetta upp den så den stelnar.

Don H
2018-12-04, 23:28
Är det samma för gulan?

Zrob
2018-12-05, 12:50
Jag brukar drick ca 3dl före jag går och lägger mig, jättesmidigt, smakar typ ingenting och inget socker i tänderna. Får jag i mig ca 15-20g av dom 30g protein så är det ok för mig.