handdator

Visa fullständig version : Mjölk vs vassleprotein för styrka, muskelmassa och anabola signaler


King Grub
2018-10-10, 09:15
Background

A rapid digestibility and high leucine content are considered important for maximal stimulation of muscle protein synthesis. Consequently, with these properties, native whey may hold greater anabolic potential than milk, when supplemented in combination with strength training. Our aim was to compare the effects of supplementation with milk or native whey, during a 12-week strength training period, on gains in muscle mass and strength in young adults.

Methods

In this double-blinded, randomized, controlled study a total of 40 untrained young men and women received two daily servings of either milk or native whey containing 20 g of protein, during a 12-week strength training intervention. Muscle strength, lean mass, thigh muscle cross sectional area, m. vastus lateralis thickness and muscle fiber cross sectional area were assessed before and after the training period. In addition, the acute phosphorylation of the anabolic kinases p70S6K, 4E-BP1 and eEF-2 in response to a standardized workout and supplementation was investigated before and after the 12-week training period.

Results

Muscle mass and strength increased, by all measures applied (5-16%, P < 0.001), with no differences between groups (P > 0.25). p70S6K phosphorylation increased (~1000%, P < 0.02) 2 hours after exercise in the untrained and trained state, but no differences in anabolic signaling were observed between supplements (P > 0.40). No correlation between these acute measures and changes in muscle mass or strength were observed.

Conclusion

Supplementation with milk or native whey during a 12-week strength training period did not differentially affect muscle mass and strength in young untrained individuals.

No Difference Between Spray Dried Milk and Native Whey Supplementation with Strength Training. Medicine & Science in Sports & Exercise: August 28, 2018.

FoolsGold
2018-10-10, 13:31
"two daily servings of either milk or native whey containing 20 g of protein"

Om man tolkar detta som att både mjölkdosen och vassledosen innehåll 20g protein så är det ju inte så konstigt att man fick lika resultat. Om inte så undrar man ju hur mycket mjölk det var per "serving". Missar jag något här?

Dreas
2018-10-10, 14:51
"two daily servings of either milk or native whey containing 20 g of protein"

Om man tolkar detta som att både mjölkdosen och vassledosen innehåll 20g protein så är det ju inte så konstigt att man fick lika resultat. Om inte så undrar man ju hur mycket mjölk det var per "serving". Missar jag något här?Sen när är det klart att lika mycket protein från vassle eller mjölk ger samma resultat? Mjölk är ju inte rent vassle utan också kasein. Efter träning har ju dock kasein visat sig stimulera proteinsyntesen, om jag kommer ihåg rätt.

FoolsGold
2018-10-10, 22:50
Sen när är det klart att lika mycket protein från vassle eller mjölk ger samma resultat? Mjölk är ju inte rent vassle utan också kasein. Efter träning har ju dock kasein visat sig stimulera proteinsyntesen, om jag kommer ihåg rätt.

Har inte påstått att det är klart bara att det inte är så konstigt att få lika resultat när totalt intag av protein är detsamma. Någon mer kunnig än jag får gärna förklara om lika resultat på endast vassle vs vassle + kasein är sensationellt/intressant på något sätt (ej sarkasm).

Personligen ser jag smidighet som den största fördelen med proteinpulver. En skopa whey 100 ger mig 29 gram protein. För att få samma mängd via mjölk krävs ca 4 dl.

Dreas
2018-10-11, 05:11
Har inte påstått att det är klart bara att det inte är så konstigt att få lika resultat när totalt intag av protein är detsamma. Någon mer kunnig än jag får gärna förklara om lika resultat på endast vassle vs vassle + kasein är sensationellt/intressant på något sätt (ej sarkasm).

Personligen ser jag smidighet som den största fördelen med proteinpulver. En skopa whey 100 ger mig 29 gram protein. För att få samma mängd via mjölk krävs ca 4 dl.Att man får samma resultat av samma mängd protein är ju inte heller det klart. Nu är det iofs mjölkprotein så de ligger säkert närmre varandra än ägg mm. Vet inte men 18g ringer en klocka, undrar om det är mängden äggprotein som krävs för maximal stimulans av proteinsyntesen.

Gammalt svar från Grub sa 20g iaf.

exevision
2018-10-11, 07:27
Personligen ser jag smidighet som den största fördelen med proteinpulver. En skopa whey 100 ger mig 29 gram protein. För att få samma mängd via mjölk krävs ca 4 dl.

Hur räknade du nu?

FoolsGold
2018-10-11, 09:35
Hur räknade du nu?

Helt fel ser jag. :d

100g mjölk = 3,5 g protein
100g mjölk = ca 1 dl
Det krävs alltså 8 dl mjölk för att komma upp i ca samma mängd protein (28 g). Rätt nu?

Detta gör ju i och för sig bara min poäng om smidighet ännu starkare. :)

exevision
2018-10-11, 10:00
Helt fel ser jag. :d

100g mjölk = 3,5 g protein
100g mjölk = ca 1 dl
Det krävs alltså 8 dl mjölk för att komma upp i ca samma mängd protein (28 g). Rätt nu?

Detta gör ju i och för sig bara min poäng om smidighet ännu starkare. :)

Japp!
Men, mjölk är mycket godare! :)

Rikard Jansson
2018-10-11, 10:01
Mjölk är ju mycket smidigare. Bara att köpa en liter och svepa rätt ur förpackningen. Ingen shaker, ingen disk, inget blandande.

Ola Wallengren
2018-10-11, 14:39
De använde torrmjölk, alternativt vassleproteinpulver+grädde+laktos, som båda blandades med vatten. Totalt 40g protein per dag från supplement.
Proteinintaget var 2.0 g/kgBW, fullt tillräckligt alltså. Att resultaten inte skiljde sig åt är därför inte så konstigt.

Bärsärk
2018-10-12, 17:55
Är inte mjölk och vassle typ samma sak?

King Grub
2018-10-12, 19:03
Både kasein och vassle är mjölkproteiner, men proteinet i komjölk består till 80 % av kasein och till 20 % av vassle.