handdator

Visa fullständig version : Artificiella sötningsmedel toxiska för tarmfloran


King Grub
2018-10-01, 22:48
Artificial sweeteners have become increasingly controversial due to their questionable influence on consumers’ health. They are introduced in most foods and many consume this added ingredient without their knowledge. Currently, there is still no consensus regarding the health consequences of artificial sweeteners intake as they have not been fully investigated. Consumption of artificial sweeteners has been linked with adverse effects such as cancer, weight gain, metabolic disorders, type-2 diabetes and alteration of gut microbiota activity. Moreover, artificial sweeteners have been identified as emerging environmental pollutants, and can be found in receiving waters, i.e., surface waters, groundwater aquifers and drinking waters. In this study, the relative toxicity of six FDA-approved artificial sweeteners (aspartame, sucralose, saccharine, neotame, advantame and acesulfame potassium-k (ace-k)) and that of ten sport supplements containing these artificial sweeteners, were tested using genetically modified bioluminescent bacteria from E. coli. The bioluminescent bacteria, which luminesce when they detect toxicants, act as a sensing model representative of the complex microbial system. Both induced luminescent signals and bacterial growth were measured. Toxic effects were found when the bacteria were exposed to certain concentrations of the artificial sweeteners. In the bioluminescence activity assay, two toxicity response patterns were observed, namely, the induction and inhibition of the bioluminescent signal. An inhibition response pattern may be observed in the response of sucralose in all the tested strains: TV1061 (MLIC = 1 mg/mL), DPD2544 (MLIC = 50 mg/mL) and DPD2794 (MLIC = 100 mg/mL). It is also observed in neotame in the DPD2544 (MLIC = 2 mg/mL) strain. On the other hand, the induction response pattern may be observed in its response in saccharin in TV1061 (MLIndC = 5 mg/mL) and DPD2794 (MLIndC = 5 mg/mL) strains, aspartame in DPD2794 (MLIndC = 4 mg/mL) strain, and ace-k in DPD2794 (MLIndC = 10 mg/mL) strain. The results of this study may help in understanding the relative toxicity of artificial sweeteners on E. coli, a sensing model representative of the gut bacteria. Furthermore, the tested bioluminescent bacterial panel can potentially be used for detecting artificial sweeteners in the environment, using a specific mode-of-action pattern.

Molecules 2018, 23(10), 2454. Measuring Artificial Sweeteners Toxicity Using a Bioluminescent Bacterial Panel.

https://www.mdpi.com/1420-3049/23/10/2454/htm

https://neurosciencenews.com/artificial-sweetener-microbiome-9935/

ButtCoughEXTREME
2018-10-02, 13:18
Även i normala intagsmängder?

Lafayette
2018-10-02, 14:14
Snacka om att det svänger. Nyss var det ok att sänka 2 liter Pepsi Max om dagen och nu är det farligt.

King Grub
2018-10-02, 14:19
Att mäta helt nya saker och upptäcka något är inte att svänga.

LeBraun23
2018-10-02, 14:57
Kan någon förklara vad som menas med abstractet? Läst tre gånger utan att förstå vad de kommit fram till?

exevision
2018-10-02, 15:06
Tänker högt.
Påverkas denna tarmflora av annan typ av mat?
Vad händer när man äter exempelvis socker eller knäckebröd?

King Grub
2018-10-02, 15:32
Ja, men inte toxiskt.

MaxTheMarketer
2018-10-02, 20:42
Såg nyss den på:https://medicalxpress.com/news/2018-10-bad-news-artificial-sweetener-users.html med mer enklare språk.

Tur att man har lagt ned smaksatt proteinpulver och kör med naturell kvarg istället. Nu gäller det bara att lägga ned Pepsi Max (Lime) T_T

svartakronan
2018-10-02, 22:04
Okej då blir det naturellt vassle hädanefter...

Skickat från min G3311 via Tapatalk

Agitator
2018-10-02, 22:45
The bacteria found in the digestive system became toxic when exposed to concentrations of only one mg./ml. of the artificial sweeteners.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam
Aspartamsötade läskedrycker får innehålla högst 0,6 gram/liter.

Oavsett så kan det vara bra att dra ner på konsumptionen inom alla områden med sötningsmedel.

svartakronan
2018-10-02, 22:51
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillsatser-e-nummer/sotningsmedel/aspartam


Oavsett så kan det vara bra att dra ner på konsumptionen inom alla områden med sötningsmedel.Hur mycket sötningsmedel brukar smaksatta proteinpulver ha i sig? Mindre eller mer än läsk?
På en dag får jag i mig max 2dl proteinpulver.

Skickat från min G3311 via Tapatalk

TotteShaped4Life
2018-10-03, 05:04
En kommentar om studien
"Seems most zero sugar drinks use less than 70 % of the harmful concentration

But that measurement is troublesome, they don't use standard LD50 but an own bioluminescence method where I don't see any comparison with standard methods or even uncertainty characterization so one can use appropriate thresholds for change and know what they mean.

Also, this putative harm was seen in the most sensitive strain - some strains did not see any harm at 1000 times the concentrations - and it is hard to understand what that means for the digestive tract."

Armed Dingo
2018-10-03, 07:11
Men nya Cola Light Mango är ju oemotståndlig.

3bz
2018-10-03, 08:59
Tyvärr inte bra evidens för något. Total avsaknad av statistik, vilket gör det väldigt svårt att säga något alls. Möjligt att de bara hade en sample för varje test, så givetvis inte möjligt att göra statistik då. Men eftersom de har error bars i sina plots så måste de har mer än en sample per test.

Angående testså har de alltså 3 olika strais av bakterier x 16 stycken saker x 7 koncentrationer de testar, inte så svårt att hitta något med det antalet kombinationer.

Läs även denna kommentar på pubpeer (https://pubpeer.com/publications/7442EC252ED6E2C5F032C6E37BAD89)

Med det sagt inte säker att det är felaktigt, bara synd att denna typen av studier ska vara så jävla usla.

exevision
2018-10-05, 06:14
Hur kan alla dessa testade sötningsmedel påverka på liknande sätt, de är väll rätt så olika?
Exempelvis är ju aspartam en aminosyra, finns det fler aminosyror som påverkar tarmfloran likadant?

Dreas
2018-10-05, 11:18
Gudiol gav sin syn på saken på sin insta. Bakterier i provrör som utsatts direkt för aspartam, aspartam bryts ned innan det når tarmen och doserna var något högre än de man ofta stöter på i lightläsk. För mer se hans instagram. Finns även svar från forskarna på kommentarer från pubpeer.

King Grub
2018-10-05, 11:19
Det gör inte sackarin, Acesulfam-k eller sukralos.

Dreas
2018-10-05, 11:38
Det gör inte sackarin, Acesulfam-k eller sukralos.Det var väl också så att bakterierna inte är jättevanliga även om vi har dom.
Jag ska inte försöka påstå att jag vet något i ämnet utan refererar till någon som påpekat eventuella brister.

Helgehorse
2018-10-05, 19:03
https://www.instagram.com/p/Boi3x6Wn7e-/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1b5a928ev9kjj

Jacob gudiol / Elisabeth Bik verkar ju inte riktigt hålla med dock?

Sverker
2018-10-05, 19:18
Det gör inte sackarin, Acesulfam-k eller sukralos.


Hmm...sackarin gav cancer i urinblåsan på råttor så den metaboliseras säkert i kroppen av oss eller av bakterier. Men både Acesulfam-k och sukralos är stabila ämnen som inte ska brytas ned. De reagerar inte så lätt så jag förstår inte hur de skulle kunna påverka bakterier.

King Grub
2018-10-05, 19:33
Sackarinsalt ger cancer i urinblåsan därför att det stannar kvar i där i istället för att kissas ut hos råttor. Vi människor kissar ut det.

King Grub
2018-10-05, 19:33
Sukralos https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5522834/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800291/

King Grub
2018-10-05, 19:35
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0199080

Helgehorse
2018-10-06, 09:13
Bör man tänka på detta eller är det inte så speciellt? Dricker nog pepsi max varje dag. Är aspartam en risk efter denna studien?

Gluffgluff
2018-10-06, 09:37
Har du problem med tarmfloran?

Slartibartfast
2018-10-06, 10:00
Artificial sweeteners don’t cause cancer, they don’t make you gain weight, and there’s no good evidence that they cause diabetes or metabolic disease. And, despite recent headlines, there’s definitely no reason to believe that they are bad for your gut microbiome.

You can keep drinking that sweet, sweet diet drink.

https://medium.com/@gidmk/artificial-sweeteners-arent-dangerous-a06c28385f7c

Dreas
2018-10-06, 10:24
Bör man tänka på detta eller är det inte så speciellt? Dricker nog pepsi max varje dag. Är aspartam en risk efter denna studien?Det vet man inte. Det är högst oklart hur detta kan överföras till människor.

Gluffgluff
2018-10-16, 12:54
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/10/16/artificial-sweeteners-toxic-to-gut-bacteria.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20181016Z2&et_cid=DM240699&et_rid=445429936

lowdice
2018-10-16, 14:18
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/10/16/artificial-sweeteners-toxic-to-gut-bacteria.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20181016Z2&et_cid=DM240699&et_rid=445429936

Tror det här kan vara ett av de bästa bevisen för att det är ofarligt.

F Ultra
2018-10-16, 17:08
Tror det här kan vara ett av de bästa bevisen för att det är ofarligt.

+1 tumme upp osv. Har man Mercola på sin sida så vet man att man är illa ute.

svartakronan
2018-11-04, 19:00
Ska beställa nytt proteinpulver nu och jag funderar serriöst på ifall man ska köra på naturellt, dock sjukt tråkigt att dricka i längden.
Men är inte Aspartam det mest undersökta sötningsmedlet på marknaden? Och man har väl kommit fram till att det inte är farligt i de mängderna man får i sig, det är väl metanolet som är boven i dramat för de som är kritiska till aspartam, eller? Och man får ju i sig mer metanol av ett glas apelsinjuice enligt livsmedelsverket. Jag är kluven, köra naturellt eller inte?

Bärsärk
2018-11-04, 19:07
Ska beställa nytt proteinpulver nu och jag funderar serriöst på ifall man ska köra på naturellt, dock sjukt tråkigt att dricka i längden.
Men är inte Aspartam det mest undersökta sötningsmedlet på marknaden? Och man har väl kommit fram till att det inte är farligt i de mängderna man får i sig, det är väl metanolet som är boven i dramat för de som är kritiska till aspartam, eller? Och man får ju i sig mer metanol av ett glas apelsinjuice enligt livsmedelsverket. Jag är kluven, köra naturellt eller inte?

Vem vet egentligen.

Alla är ju olika, har man testat på 6 miljarder människor över en hel livstid? Nej.

Kommer man att göra det? Troligtvis inte.

Även om du gör studier på 1000 personer i säg 5 år, vad är det som säger att det inte blir skadligt om man håller på i 25 år.

Cigaretter ansågs ju inte dåligt i början heller, tills folk börjar få cancer och dö. Vi kanske har folk nu som dör till följd av aspartam bara att vi inte vet om det eller kan spåra det till sötningsmedlet (Foliehatt på)

svartakronan
2018-11-04, 19:13
Cigaretter ansågs ju inte dåligt i början heller, tills folk börjar få cancer och dö. Vi kanske har folk nu som dör till följd av aspartam bara att vi inte vet om det eller kan spåra det till sötningsmedlet (Foliehatt på)Men då borde man sett att apelsinjuice ger cancer eftersom det är samma nedbrytningsprodukt(metanol)? Apelsinjuice har väl konsumerats tillräckligt länge för att kunna se det? Förstår du hur jag tänker? [emoji28]

Skickat från min G3311 via Tapatalk

Bärsärk
2018-11-04, 19:21
Men då borde man sett att apelsinjuice ger cancer eftersom det är samma nedbrytningsprodukt(metanol)? Apelsinjuice har väl konsumerats tillräckligt länge för att kunna se det? Förstår du hur jag tänker? [emoji28]

Skickat från min G3311 via Tapatalk

I sin rena form ja kanske, men det är ju två helt olika sorters livsmedel som gör två helt olika saker.

Kombinationen av saker gör väl oftast saker och ting farliga.

Jag vet inte, men jag tror bara inte att vi vet allt riktigt och att det är ganska svårt att göra det.

Omnomnom
2018-11-06, 18:04
Ska beställa nytt proteinpulver nu och jag funderar serriöst på ifall man ska köra på naturellt, dock sjukt tråkigt att dricka i längden.

köp naturellt och smaksatt och blanda själv. Jag gör det för att det blir alldeles för sött annars. Du kan minska ditt intag av sötningsmedel med samma metod.

TotteShaped4Life
2018-11-06, 18:34
Ska beställa nytt proteinpulver nu och jag funderar serriöst på ifall man ska köra på naturellt, dock sjukt tråkigt att dricka i längden.
Men är inte Aspartam det mest undersökta sötningsmedlet på marknaden? Och man har väl kommit fram till att det inte är farligt i de mängderna man får i sig, det är väl metanolet som är boven i dramat för de som är kritiska till aspartam, eller? Och man får ju i sig mer metanol av ett glas apelsinjuice enligt livsmedelsverket. Jag är kluven, köra naturellt eller inte?
Har du läst början av tråden där den här studien ifrågasätts?

svartakronan
2018-11-06, 18:51
Har du läst början av tråden där den här studien ifrågasätts?Har king grub ifrågasatt den? Jag lyssnar bara på honom. Skämtåsido, ja jo jag läste lite om det iofs.

Skickat från min G3311 via Tapatalk

TotteShaped4Life
2018-11-06, 19:44
Har king grub ifrågasatt den? Jag lyssnar bara på honom. Skämtåsido, ja jo jag läste lite om det iofs.

Skickat från min G3311 via Tapatalk
Mjo, den gubben kan man inte alltid lita på... är övertygad om att han lägger ut sådant här för att skapa lite kaos ibland =) För övrigt håller jag med... KG är även mitt fyrbåk i evidensdjungeln.

Slartibartfast
2019-01-08, 13:21
Inte undra på att fölket blir förvirrat när tidningarna skriver sånthär.

https://www.hbl.fi/artikel/inga-fordelar-med-konstgjord-sotma-i-stallet-for-socker/

Men bevisen för att ett högre intag av dessa sötningsmedel verkligen resulterar i en bättre hälsa är få, om inte obefintliga.

Det här konstaterar en grupp europeiska forskare efter att ha analyserat 56 studier där individer, både vuxna och barn, med hög respektive låg konsumtion av artificiella sötningsmedel har jämförts med varandra. De mått som analyserades var kroppsvikt, blodsocker, tandhälsa, humör, samt eventuell förekomst av cancer, hjärtsjukdom och njursjukdom.

Enligt forskarna, som nyligen redovisade sina resultat i British Medical Journal, fanns det inga kliniskt relevanta eller statistiskt signifikanta skillnader mellan personer som hade konsumerat mer artificiella sötningsmedel, jämfört med personer som inte hade konsumerat sådana sötningsmedel alls eller endast i en liten omfattning.

Och av detta drar dom slutsatsen att det inte finns några fördelar med sötningsmedel. Dom har alltså haft hypotesen att mera sötningsmedel i sig självt är bättre än mindre? :smash:

Slartibartfast
2019-01-08, 13:35
Ok, i vanlig ordning borde man bara vänta på Gudiol.

https://traningslara.se/sotningsmedel-ar-mestadels-neutralt-vilket-ar-sjalva-poangen/?fbclid=IwAR0feYL_hWb0FVKmbyfr3sAVqQwW2CcmGg8z5VRj 06L4SvpHFxN1QUQZJ2E

Verkar vara HBL som är speciellt snurriga i sin tolkning.

tomten1
2019-01-08, 17:47
Det här är aspartamlobbyn som har fått ut den här artikeln i alla tidningar. Syftar till att mörka de negativa effekterna av aspartam..

Dricker Grub aspartam?

TotteShaped4Life
2019-01-08, 17:52
Det här är aspartamlobbyn som har fått ut den här artikeln i alla tidningar. Syftar till att mörka de negativa effekterna av aspartam..

Dricker Grub aspartam?
Åtminstone till frukost, En halvliter lightsaft.

Lafayette
2019-01-08, 18:31
Astpartam smakar skit oavsett. Finns inget äckligare än den där eftersmaken på Cola Zero. Funkar endast bra i proteinpulver.

TotteShaped4Life
2019-01-08, 18:50
Astpartam smakar skit oavsett. Finns inget äckligare än den där eftersmaken på Cola Zero. Funkar endast bra i proteinpulver.
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=232748