handdator

Visa fullständig version : Snart 10 års smärta runtom skuldran - dags att veta varför


sumialic
2018-09-07, 08:10
Hej!

Sedan ca 10 år tillbaka har jag gått med en mindre smärta kring min vänstra skuldra. Just smärta kanske är dumt att skriva för det är snarare ett obehag, men sen har jag även haft väldigt lång tid på mig att vänja mig vid känslan och vill minnas att när det inträffade från första början så var det mer smärtsamt.

Hur inträffade det? Jag minns inte riktigt. Det kan ha varit kopplat till ett högt hopp ifrån en klippa eller från när jag har kört flyes. Jag har svaga minnen av att ha skadat mig vid två sådana tillfällen.

Var känns det? Väldigt svårt att beskriva och vid massage ifrån min flickvän är det inte alltid lätt för henne att träffa punkten där det verkligen gör ont. Jag tror det sitter bakom/precis bredvid skuldran. Den här bilden tror jag beskriver det bäst, men reserverar mig för fel:

http://www.pakvis.com/Intensiv-smarta-pa-insidan-av-skulderbladets-ovre-kant.aspx

Hur känns det? Det är obehagligt, ständigt. Jag vill "knäcka till" området och gör även detta ständigt. Jag kan vid rotation av skuldran (om det kan beskrivas så) både känna och höra massa saker. Detta kan jag inte göra med min högra skuldra.

I vissa armpositioner (händer inte så ofta, men tillräckligt för att notera det) kan armen domna av. Även när min flickvän har tryckt på mig kan jag känna smärtan långt ner i armen. Utan någon erfarenhet alls känns det för mig som att en nerv ligger i kläm.

Det ska tilläggas att jag i övrigt är väldigt stel i ryggen och enligt min flickvän har jag väldigt många knutor.

Jag ska besöka ortoped, men med 10 år på nacken är jag inte speciellt bra på att ta tag i detta. Semester om en vecka så förhoppningsvis gör jag det då, men en amatördiagnos på kolozzeum kanske kan motivera mig lite extra.

Supertacksam för svar!

Mats J
2018-09-07, 08:27
Jag har har liknande problem sedan ca 10-15 år, har I perioder blivit värre för att sedan bli lite bättre. Kan relatera till några skador/överbelastning som startade allt för kanske 15 år sedan. För ett år sedan tog det tillslut stopp helt nästan, fick sluta med all tung träning och fokusera på kontakt, lätta vikter och skonsamma övningar.

I samma veva började det göra ont även på natten om jag låg på den axeln. Sökte för detta först till sjukgymnast (3 st) men de hade ingen aning alls. Sedan till läkare som gjorde en MR på axeln. I mitt fall var det långt gången artros som låg bakom problemen. Uppsökte då en specialist inom idrottskador och han trode inte smärtan kom från artosen (direkt) utan kom som en orsak av den, inflamationen I axelleden irriterar musklerna också runt axeln.

Undviker jag dips, axelpressar, bänkpress i olika vinklar, samt alla övningar där baksidan av axeln antingen sträcks ut maximalt (tex gå långt fram I kabelrodd) eller trycks ihop för mycket (tex gå ner djupt i dips) funkar det bra att träna och besvären minskar, försvinner inte dock och räcker att jag går på för tungt (1-5 rep) I fel övning så gör det ont som kniven sticks in och problemen ökar I flera dagar/veckor framöver.

Volymen på den axeln med problem är också mindre, mest troligt pga inflamationen bryter ner musklerna, och har problem att spänna baksidan på den axeln. Styrkemässigt känner jag inge skillnad dock mellan axlarna.

Scratch89
2018-09-08, 17:15
Jag vet inte vad du vill att ortopeden ska göra. Bättre att besöka en duktig fysioterapeut som är inriktad mot rörelse- och stödjeorganen.

Du kan ha nervpåverkan, om det strålar ut, även triggerpunkter från bråkiga muskler som refererar ut i armen. Det kan handla om ledstelhet och -besvär i nacke och bröstrygg. Har man haft besvär i tio år är det inte osannolikt att det finns flera komponenter som behövs undersökas och behandlas.

sumialic
2018-09-08, 20:44
Jag vet inte vad du vill att ortopeden ska göra. Bättre att besöka en duktig fysioterapeut som är inriktad mot rörelse- och stödjeorganen.

Du kan ha nervpåverkan, om det strålar ut, även triggerpunkter från bråkiga muskler som refererar ut i armen. Det kan handla om ledstelhet och -besvär i nacke och bröstrygg. Har man haft besvär i tio år är det inte osannolikt att det finns flera komponenter som behövs undersökas och behandlas.

Alright; nej jag vet inte själv vad en ortoped kan göra, utan det är mer att jag känner till en här som min flickvän tyckte var bra. Man tycker inte att det borde vara några svårigheter att hitta hjälp, men bor på Malta och när jag tidigare har kollat efter en kiropraktiker/naprapat så var det med väldigt dåliga resultat. Men det är säkerligen jag som inte letar tillräckligt noga så får se om jag kan hitta en fysioterapeut någonstans. En ortoped vore bara slöseri med tid då tycker du?