handdator

Visa fullständig version : Torkade fikon - mögelgifter?


vicarious
2018-08-29, 10:25
Köpte några påsar torkade fikon (Saltå Kvarn, ekologiska) förra veckan. Bäst före är i slutet av oktober 2018.

Jag tycker de ser annorlunda ut än vad jag är van vid och börjar därför undra om det är något fel på dom. Som ni kan se på bilderna är dom ganska skrumpna och har en vit beläggning. Är detta bara socker eller vad har hänt? De smakar som vanligt och luktar inte dåligt.

Läste en artikel (http://www.foodmonitor.se/index.php/bransch-a-produktnytt/1133-salta-kvarns-fikon-stoppade-i-graenskontroll-innehoell-moegelgift) (förvisso från 2012) där just Saltå Kvarns fikon från Turkiet stoppats av Livsmedelsverkets gränskontrollstation på grund av höga halter av mögelgifter.

2015 gjorde Råd & Rön (https://www.radron.se/tester/mat-halsa--skonhet/torkade-fikon/?view=artikel) ett test på 9 olika sorters fikon (inklusive Saltå Kvarn) och då hittades inga mögelgifter.

Hur ser mögelgifter likt aflatoxin eller ochratoxin ut? Är det grönt mögel? Kan man känna lukten? Bör jag vara orolig eller kan jag äta mina fikon med gott samvete?

Tacksam för svar.

116476

116477

Tisu
2018-08-29, 11:55
http://www.glit.com/faq/what-are-the-white-crystals-on-my-dried-figs-is-this-mold/

Typsnubbe
2018-08-29, 12:29
Har faktiskt en liten relevant anekdot här.

En gång ville jag ha lite hasselnötter i min kvarg, så jag köpte ett paket helt vanliga hasselnötter från Willy's.

När jag sen käkade var det en munfull som smakade riktigt konstigt. Det tänkte jag inte mer på utan käkade vidare som det var ingenting.

Drygt en timma senare när jag var ute och gick fick jag en brutal huvudvärk, det kändes som ett enormt tryck i skallen. Detta lättade efter ett par timmar, desto längre tog det för dessa svarta prickar som dykt upp på tungan att försvinna. De försvann efter typ 8-10 timmar eller något.

https://i.imgur.com/52gFAtZ.jpg

Misstänker själv att det varit någon typ av mögelgift, sedan dess har jag hållit mig borta från alla tänkbara källor av aflatoxiner, t.ex. jord-,hassel- och paranötter, men även fikon som du nämner.

Aflatoxiner är inte å lika med.

vicarious
2018-08-30, 13:22
http://www.glit.com/faq/what-are-the-white-crystals-on-my-dried-figs-is-this-mold/

Tack för svar.

Jag har läst och förstått att det vita är just vad jag misstänkte, socker. Däremot tycker jag de är ovanligt skrumpna och ojämna i färgen, vissa är nästan helt svarta. Vågar inte äta dem i dagsläget.

Har skickat ett mail med bilder till Saltå Kvarn för att se vad de har att säga om sin produkt.


Misstänker själv att det varit någon typ av mögelgift, sedan dess har jag hållit mig borta från alla tänkbara källor av aflatoxiner, t.ex. jord-,hassel- och paranötter, men även fikon som du nämner.

Aflatoxiner är inte å lika med.

Huvvaligen. Lät inte alls trevligt.

Whizzlarn
2018-08-31, 04:43
Vad jag vet är saltå kvarn en av de bättre företagen när det gäller sånt här.

Vet att de tex testar varje batch av vissa "högrisk" säd/frukter istället för endast stickprov.

Sen vad det är du ser kan jag inte svara på, ser normalt ut enligt mig. Ser lite torra ut, när vissa kan vara lite mer geggiga som då döljer det vita.

vicarious
2018-08-31, 11:48
Fick svar idag från Åsa Lindeblad, Kvalitetschef på Saltå Kvarn.

Hon tyckte bilderna såg normala ut, såhär skriver hon:

Efter fikonen tas in i produktionen (efter soltorkningen) tvättas, torkas och sorteras de. Sedan genomgår de en speciell sortering där fikon som är ”angripna” av aflatoxin plockas bort. Analys av aflatoxin ingår i rutinkontrollerna hos vår leverantör och analyser görs även vid gränskontrollen.

Vi besöker vår leverantör av torkad frukt två gånger per år och senast nu i början av denna vecka. Förutom det parti som du nämner har vi inte detekterat för höga halter av aflatoxin i våra fikon.

Max
2018-09-01, 19:53
Fick svar idag från Åsa Lindeblad, Kvalitetschef på Saltå Kvarn.

Hon tyckte bilderna såg normala ut, såhär skriver hon:
Jag tycker också de ser helt normala ut