handdator

Visa fullständig version : Zero Impact bar?


Krister87
2018-07-26, 09:42
Tja

Söker efter en billig bar, fri från transfett.

Vet någon var man kan få tag på zero impact bars?
Eller har ni förslag på en hyfsat billig bar med många kalorier, utan transfett?

Pluggar medicin, blir hela tiden påminnd om att transfett i mat gör stor skada i kroppen. Vill undvika detta så långt det går.

Har praktik hela dagarna. När jag tränar behöver jag ha en stabil bar (många kalorier) att käka efter träning, innan praktik. De små 15kr bars som säljs är ju så löjligt små att man måste äta flera stycken. Fattig student har inte råd med det. Snickers och liknande är ju fulla med transfett.

Zero impact fanns tidigare. Väldigt billig per mängd. Fri från transfett och annan ohälsosam sk*t var ju deras filosofi. Har letat efter den, men den verkar inte finnas hos Svenska säljare längre. Fitnessgrossisten har den på sin websida, men den är slutsåld.

crille
2018-07-26, 11:03
Varför inte proteinpulver, ägg, frukt

Sverker
2018-07-26, 17:13
Berätta vad ni får lära er om transfett. Vi svenskar får mest transfett från mjölk och nötkött.

Tisu
2018-07-26, 23:20
En Snickers innehåller:

Socker, Jordnötter, Glukossirap, Fettfattigt Mjölkpulver, Kakaosmör, Solrosolja, Kakaomassa, Laktos, Mjölkfett, Vegetabiliskt Fett, Vasslepulver, Salt, Emulgeringsmedel: Sojalecitin, Äggvitepulver, Naturligt Vaniljextrakt, Hydroliserat Mjölkprotein.

Det som innebär transfett i denna lista är "Mjölkfett". Finns inget "delvis härdat" vegetabiliskt fett. För några år sedan var till och med CLA något eftersträvansvärt.

tomten1
2018-07-27, 07:19
Berätta vad ni får lära er om transfett. Vi svenskar får mest transfett från mjölk och nötkött.

Även ekologiskt?

Max
2018-07-27, 08:44
Även ekologiskt?
Ja

Sverker
2018-07-27, 16:48
Även ekologiskt?

Det är bakterier i kons magar som bildar en hel massa olika fettsyror från cellulosan de äter. Korta, långa, jämt antal kol, udda antal kol, mättade, omättade i cis-form, omättade i transform. Mjölkfett är något av de mest komplexa fetter som finns. Mjölkfett på sommaren är mer omättat eftersom korna oftar betar ute. På vintern får de mindre färskt foder ( läs grönt ).

Whizzlarn
2018-07-28, 00:00
Även ekologiskt?

En annan faktor är att det enligt en del studier, bland annat av den omfattande amerikanska Nurse's Health Study och den finska undersökningen Alfa-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study, framkommit att naturligt förekommande transfetter från idisslare inte är skadliga på samma sätt som industriella transfetter. I båda undersökningarna fanns det ett samband mellan intaget av industriellt framställda transfetter och förekomsten av hjärt- och kärlsjukdomar, medan det fanns ett samband mellan transfetter från idisslare och minskad förekomst av hjärt-kärlsjukdomar, även om detta samband var mer osäkert.[6] De naturliga transfettsyrorna i mjölkfett, CLA och vaccensyra, har i djurförsök visat sig förebygga vissa cancerformer och ateroskleros.[7]

Värt att notera.

Sverker
2018-07-28, 05:20
Men vi kommer inte framåt*mini


Varför skulle en transfettsyra som sitter i ett delvis härdat fett vara värre än en fettsyra från ett fett från ett idisslande djur:confused:

Sverker
2018-07-28, 05:38
Finns lite här under länkar som finns på Livsmedelsverkets hemsida.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/transfett


https://www.nature.com/articles/ejcn200915
This distinction has potential implications as some processes, such as light hydrogenation or deodorization, may create proportionally more 18:2 trans isomers and thus could have greater effects than would be expected based on content of total TFA alone (Mozaffarian et al., 2009).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19424216?dopt=Abstract&holding=npg


Det köper jag. Att transfettsyror med transbindningen långt bak på fettsyran , 18:2 trans isomers, eller som Whizzlarn som nämner vaccensyra som är C18-t-11 vilken antagligen härstammar från linolsyran, kan vara annorlunda.