handdator

Visa fullständig version : Pommes nyttigare än sallad enligt studie.


leo1
2018-04-05, 13:34
https://www.svd.se/-forskare-pommes-frites-mer-halsosamt-an-sallad-for-vissa


"Studien, som leddes av professor Eran Segal på Weizmann-institutet i Israel, ämnade undersöka hur olika typer av mat påverkade blodsockret hos människor. Genom att kartlägga bland annat diet, sömnvanor och fysisk aktivitet hos 800 testpersoner lyckades de visa på att högt respektive lågt blodsocker inte var direkt kopplat till en viss typ av mat."

Edit: Kalorie in, kalori ut :)

Bob90
2018-04-05, 13:57
För blodsockret ja.
Mängden fett och salt man får i sig lär vara "marginellt" större från pommes än från sallad.

sumialic
2018-04-05, 19:17
Kanske lite off topic, men finner mig aldrig själv att skapa en tråd om det här fast jag länge varit nyfiken; innehåller allt friterat transfett?

Sverker
2018-04-05, 19:33
Det är beroende på vilket fett som används. Det mesta frityrfettet idag är transfritt.

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/fett/transfett?_t_id=1B2M2Y8AsgTpgAmY7PhCfg%3d%3d&_t_q=transfett&_t_tags=language%3asv%2csiteid%3a67f9c486-281d-4765-ba72-ba3914739e3b&_t_ip=85.194.1.120&_t_hit.id=Livs_Common_Model_PageTypes_ArticlePage/_d39ce390-8c5a-4474-97b8-bc43819e5a97_sv&_t_hit.pos=1

oldman
2018-04-06, 17:50
För blodsockret ja.
Mängden fett och salt man får i sig lär vara "marginellt" större från pommes än från sallad.

Jag trodde 'salt=dåligt' och 'fett=dåligt' var myter som hade blivit överbevisade.
Nu idag är det väl bara bra om maten har mycket fett.

Luca Brasi
2018-04-06, 17:52
Jag trodde 'salt=dåligt' och 'fett=dåligt' var myter som hade blivit överbevisade.
Nu idag är det väl bara bra om maten har mycket fett.
Suck...

King Grub
2018-04-06, 18:18
Ett högt saltintag dödar miljoner människor varje år.

3bz
2018-04-07, 22:06
https://www.svd.se/-forskare-pommes-frites-mer-halsosamt-an-sallad-for-vissa


"Studien, som leddes av professor Eran Segal på Weizmann-institutet i Israel, ämnade undersöka hur olika typer av mat påverkade blodsockret hos människor. Genom att kartlägga bland annat diet, sömnvanor och fysisk aktivitet hos 800 testpersoner lyckades de visa på att högt respektive lågt blodsocker inte var direkt kopplat till en viss typ av mat."

Edit: Kalorie in, kalori ut :)

Hittar inget om sallad eller pommes i studien (http://www.cell.com/action/showMethods?pii=S0092-8674%2815%2901481-6), här är information från supp (http://www.cell.com/cms/attachment/2108869292/2082677087/mmc1.pdf):

Standardized meals. We supplied our participants with standardized meals at the start of each connection
week. Meals were prepared the same way for all participants. All standardized meals were calculated to
have 50g of available carbohydrates. Standardized meals were: (a) 50g glucose (two replicates; 1564 meals,
794 participants); (b) 110g of white bread (two replicates; 1569 meals, 795 participants); (c) 110g of white
bread and 30g of butter (two replicates, dairy-consuming participants only; 1399 meals, 709 participants);
(d) 55g of white bread and 50g of dark chocolate (two replicates, non dairy-consuming participants; 137
meals, 69 participants); (e) 50g fructose (one replicate, only participants connected to CGM in the evening;
438 meals, 438 participants).
Participants were instructed to (a) consume the standardized meal as their first meal in the morning,
immediately after their night fast; (b) to eat the entire meal provided without any modifications, and
without eating anything else for two hours; (c) to refrain from performing strenuous physical activity
before, and for two hours following standardized meal consumption. Adherence with these instructions was
validated with each participant by the study CRAs.

Inte ens i press releasen, som brukar innehålla massa osubstansierad hype, från universitet står det något om sallad:

Some of the findings surprised the scientists themselves. One woman enrolled in the study who had obesity and pre-diabetes—and had previously tried and failed a range of diets over her life—learned that her blood sugar spiked markedly after eating tomatoes. For other people, bananas caused bigger surges in blood sugar levels than cookies. The examples are numerous, the scientists say, and in fact, every person enrolled in the study experienced several surprises and discoveries about which foods are best for him or her.

leo1
2018-04-09, 12:03
Hittar inget om sallad eller pommes i studien (http://www.cell.com/action/showMethods?pii=S0092-8674%2815%2901481-6), här är information från supp (http://www.cell.com/cms/attachment/2108869292/2082677087/mmc1.pdf):


Inte ens i press releasen, som brukar innehålla massa osubstansierad hype, från universitet står det något om sallad:

Tyvärr verkar det inte som det går att kommentera artikeln. Det hade varit kul!