handdator

Visa fullständig version : Narkotikalagstiftning - avkriminalisera? Legalisering?


Benny Carlsson
2018-02-26, 17:18
Det finns en annan tråd, men den är rätt gammal och jag tycker det är dags att få en ny bild.

Avkriminalisering innebär att bruk och litet innehav ej innebär brott. Det är fortfarande olagligt att inneha stora mängder och att langa.

Det enda europeiska exemplet är Portugal. Allt från cannabis till heroin är avkriminaliserat för eget bruk. För att inte bara ge enskild länk som kan vara ren propaganda så: https://www.google.se/search?q=portugal+effects+of+decriminalization&oq=portugal+effe&aqs=chrome.1.69i57j0l5.4223j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 ... och läs själva.

För den som ej orkar: resultatet är enormt positiva.

Samtidigt har Sverige högst dödlighet i EU (och Portugal lägst; de hade lägre än Sverige redan innan, men har gått ner sedan avkriminaliseringen).


Rent moraliskt så - tycker jag - är det även ett solklart fall: hur kan det vara ett brott att berusa eller påverka sig själv? Vad tjänar ens samhället på att människor som tar narkotika får böter och hamnar i belastningsregistret, vilket ger dem skulder de kanske aldrig kan betala och gör det svårare för dem att få jobb och bli produktiva samhällsmedborgare. I stället för att - liberalt - låta människan vara i fred så har samhället bestämt sig för att trycka ned dem ännu mer. Utöver skadeglädje, finns det ingen som tjänar på att ge narkomaner dom på dom på dom. I fängelse åker de inte för eget bruk.

Förvisso kan man skada andra under drogpåverkan, men det brutala våld som finns , gäng emellan, beror ju just på att drogerna är olagliga och att det inte finns någon konkurrens på den lagliga marknaden. Hur gick det med spritförbudet i USA? Vem tjänade mest på det? Capone, kanske?

Dessutom är det ett lätt sätt för polisen att snygga till statistiken: i stället för att lägga resurser på att sätta ditt riktiga brottslingar (dit räknar jag sådana som skadar andra (eller deras egendom) som våldtäktsmän eller organiserad brottslighet) som är svåra att sätta dit, så kan man helt sonika plocka upp första bästa pundare man känner igen och vips, så har man ett uppklarat "brott".


Ja, det stämmer att pundare orsakar en hel del brott i form av t ex stölder, men det kan ju delvis bero på att a) de inte kan få vanliga jobb (och ja, väldigt många knarkare får förr eller senare jobb som de klarar av att sköta) p g a sina CVn och b) drogen är så otroligt dyr för att den är olaglig, vilket i o f s inte skulle påverkas av en avkriminalisering utan av en legalisering, men det är lite för radikalt att argumentera för, i dagens situation. Om all narkotika var helt laglig (men krävde någon form av certifikat, så att inte radom 18-åring kan gå in och köpa heroin) så skulle pundares behov av att stjäla för pengar minska ofantligt.


Norge testar nu en avkriminalisering. Man har ju en liten klarare syn i Norge på det mesta, så det blir intressant att se effekterna av detta och om de kan påverka/övertyga de auktoritära svenskarna.


Debatten i Sverige har primärt(/uteslutande) gällt cannabis, men samma princip gäller egentligen för samtliga narkotika. Folk dör av fentanyl som flugor, trots att det är olagligt.


Jag skulle kunna köpa kriminaliserings-förespråkarnas argument om de erkände att de helt enkelt ogillar drägg/pundare och inte vill se dem, men ogillar de som intellektuellt ohederligt påstår att det är för samhällets bästa som de vill ha det som det är.

Bara rent samhällsekonomiskt finns det enormt mycket att vinna på framförallt legalisering, Oregon drog in 60 miljoner dollar på Cannabis, t ex. https://www.theatlantic.com/health/archive/2017/06/marijuana-legalization-college-students/530607/

Pollen gäller även legalisering av AAS, som också orsakar hälsoproblem och i vissa fall våld, men vem tjänar på att "vi" höll Kjellström inlåst för 3600 / dygn?

Det blir väldigt godtyckligt när man använder preparats farlighetsgrad för att argumentera för kriminalisering, när alla vet att rött kött och särskilt processat sådant, orsakar cancer, och att socker orsakar fetma som leder till enorma samhällskostnader, o s v - o s v ... och ändå gör varenda tidning reklam för detta dagligen.

Vad säger Kolozzeum?

Aryt
2018-02-26, 17:25
Tycker många drogförespråkare tar väldigt lätt på vanliga allvarliga skador.
Sällan jag träffat någon som är nöjd med sitt missbruk.

Diomedea exulans
2018-02-26, 17:27
Egentligen älskar jag förbud och tycker att narkotika, alkohol, doping och tobak ska vara förbjudet. Men samtidigt är jag pragmatiker, och länder där förbud lyfts (Portugal t ex?) ska ha fått minskade drogproblem, såvitt jag har förstått. Den illegala knarkhandeln tappar väl också fotfästet om droger blir lagliga... Så jag är motvilligt och försiktigt för en legalisering.

Alkro
2018-02-26, 17:28
Om man ska vara pragmatisk kan man ju bara konstatera att det inte verkar funka att jaga missbrukare. Jag tycker att det ska vara olagligt att sälja eller inneha stora mängder men ser ingen poäng i att lagföra folk för ringa narkotikabrott och liknande. Den tid och pengar är bättre lagd på förbättrad missbruksvård.

svenbanan
2018-02-26, 18:16
Det optimala™ vore ju att få ett i princip obefintligt bruk av narkotika (och alkohol och tobak mm) eftersom effekterna av detta såklart är negativa på olika sätt. Då pratar jag inte om medicinskt bruk eller ett halvt glas vin om dagen...

Ifall det gick att få till ett fungerande totalförbud så skulle ju de negativa effekterna av detta "endast" vara inskränkningar av folks frihet. Med tanke på vilka positiva effekter det skulle ha så skulle jag rösta på detta. Men i realiteten är ju detta såklart helt orimligt. Det kommer inte gå att få detta till stånd över huvud taget eftersom det också krävs att man får bukt med i princip all organiserad kriminalitet över hela jorden, så det är bara att glömma.

Enda rimliga vägen måste vara att minska möjligheten för de stora drogkartellerna att göra storkovan på bekostnad av alla som kommer i deras väg.

Dock tror jag inte det räcker med att bara legalisera innehav och bruk. Man behöver nog också slå undan de ekonomiska benen för droghandlarnas verksamhet. Typ att sytembolaget börjar sälja marijuana, steroider och diverse andra skojiga piller. Dessutom kan det inte vara 400% knarkskatt på droger köpta på bolaget, för då får de illegala aktörerna en möjlighet att konkurera med lägre pris. Kanske kan det vara förbjudet med innehav om man inte visar kvitto från systemet för att ytterligare göra det svårare för knarkligorna.

Jag menar inte att ovanstående är en vattentät plan. Men nåt det hållet tror jag kommer ge bättre nettoeffekt på hela samhället om man tittar på alla möjliga effekter över lång tid.

Snubben
2018-02-26, 18:41
Förbud. Är du så misslyckad att du måste ta till droger för att slappna av/ha kul så kan du lika gärna hoppa från en bro.

Patriarch K
2018-02-26, 18:56
Förbud. Är du så misslyckad att du måste ta till droger för att slappna av/ha kul så kan du lika gärna hoppa från en bro.

Nu tänker du ungefär lika långt som en vänsterpartist! Med andra ord - inte alls (skämt åsido :) ). Du måste utgå från hur samhället ser ut och samhället kommer aldrig att bli en utopi. Man får utgå från att de flesta är dumma i huvudet och försöka göra det bästa av situationen.

Då är det ytterst rimligt att försöka ta bort alla negativa faktorer som finns med drogförbuden och utgå från att folk inte kommer att sluta med droger.

Don H
2018-02-26, 19:02
Så det stora flertalet som inte tar droger skall utgå från hur samhället ser ut och rätta sig efter de fåtal som tar droger??

Alkro
2018-02-26, 19:08
Så det stora flertalet som inte tar droger skall utgå från hur samhället ser ut och rätta sig efter de fåtal som tar droger??

Om vi räknar in alkohol i konceptet droger så känner jag inte en enda person som aldrig tagit en drog.

Bob90
2018-02-26, 19:22
Om vi räknar in alkohol i konceptet droger så känner jag inte en enda person som aldrig tagit en drog.

Räknas det om man aldrig uppnått ett märkbart rus av drogen? :P

För övrigt klassas väl koffein med lite skarp dragning också som en drog?

wintersnowdrift
2018-02-26, 19:25
Jag är för avkriminalisering av cannabis enligt amerikansk modell, men känner att jag kan för lite om andra droger för att uttala mig. Preparat som injiceras känner jag mig dock ytterst tveksam till.

shadowfire
2018-02-26, 19:29
Jag är lite kluven, dvs jag känner inte att "den perfekta lösningen" är presenterad någonstans. Människan söker av naturen olika stimulantia, är det inte karriär, identitet, kändisskap eller rikedom, så är det sex, droger, spel osv, det är nog bara att konstatera.

Jag är kluven av flera orsaker. Ett argument för att häva förbud är att det skulle slå sönder vissa ligor som handlar med droger osv nu idag. Det som talar emot är att det bränns faktiskt sprit hemma rätt friskt även idag och det importeras också mängder med sprit som säljs svart - trots att det är lagligt att köpa i Sverige. Anledning? Alkoholskatt. Kostnad och efterfrågan gör att det finns en fin marknad för den som vill vid sidan om Systembolagets monopol. Hembränningen i min hemtrakt är lika utbredd nu som innan vi gick in i EU, men man talar bara inte om det på samma sätt (när jag växte upp kom folk bärandes på 5-litersdunkar med hemkört till dansbanan osv). Alltså även om det är legalt så finns det en svart marknad. Skillnaden är att ligorna idag är de som har monopol på knarket då, skulle det vara legalt så kanske ICA hade tagit över.

shadowfire
2018-02-26, 19:29
Om vi räknar in alkohol i konceptet droger så känner jag inte en enda person som aldrig tagit en drog.

Har du inte stött på någon som aldrig druckit alkohol??

Bob90
2018-02-26, 19:29
Preparat som injiceras känner jag mig dock ytterst tveksam till.
Ja injicering tillför ju indirekt ytterligare en problematik till droganvändandet.

leee
2018-02-26, 19:33
Det är omöjligt att komma åt kartellerna i sydamerika och odlarna i Afganistan så gör det lagligt att röka men skärp straffen för de tunga drogerna och sluta dalta med underåriga gängmedlemmar.

Vinter
2018-02-26, 19:37
Alltså även om det är legalt så finns det en svart marknad. Skillnaden är att ligorna idag är de som har monopol på knarket då, skulle det vara legalt så kanske ICA hade tagit över.

Det är redan legalt att ta droger. Nackdelen är att du måste exponera din problem för sjukvården innan du får tag på dem. De flesta som tar droger är samtidigt rädda för att ta tag i sina problem. Svårt att gömma problemen, när de måste exponeras.

En legalisering på gatan har aldrig fått bort problemen, det minskar mest den organiserade brottsligheten. Den själva bakomvarande problemet är fortfarande kvar.

Snubben
2018-02-26, 19:40
Nu tänker du ungefär lika långt som en vänsterpartist! Med andra ord - inte alls (skämt åsido :) ). Du måste utgå från hur samhället ser ut och samhället kommer aldrig att bli en utopi. Man får utgå från att de flesta är dumma i huvudet och försöka göra det bästa av situationen.

Då är det ytterst rimligt att försöka ta bort alla negativa faktorer som finns med drogförbuden och utgå från att folk inte kommer att sluta med droger.

Icke, svaga individer ska sättas i ett hörn tills de är en ickediskussion.

Men om jag ska vara allvarlig, legalisera "mjuka" droger, säljs det genom systembolaget. Förbjud cigaretter och flytta snusen likväl till systembolaget. Staten håvar in riksdaler för det, folk som vill ta något får ta något helt enkelt. Höj samtidigt straffen för smuggling o dylikt.

shadowfire
2018-02-26, 19:47
Jag är också kluven efter att ha kikat lite på Portugalsyndromet. Copypaste från KIT;

Enligt den portugisiska statistikmyndigheten INE dog över 70 personer om året av överdoser när lagen trädde i kraft. Några år senare var siffran nere i ett tiotal, och har hållit sig på den nivån sedan dess. Antalet nya HIV-fall har sjunkit från 1575 år 2000 till 78 år 2013. Och antalet missbrukare som genomgick någon form av behandling ökade från 23 600 till 38 000 på tretton år.

Å andra sidan har fler portugiser någon gång under livet testat narkotika, från cirka 8 procent år 2001 till cirka 12 procent år 2007. Mycket tyder på att det är en bieffekt av avkriminaliseringen, men ökningen verkar inte ha påverkat hur många som blir frekventa användare; om man mäter hur många som använt narkotika någon gång under den senaste månaden är siffrorna i stort sett oförändrade sedan lagändringen.

Mer intressant är kanske vad som inte hände. Inför lagändringen fruktade motståndarna – både i Portugal och utomlands – att hela landet skulle bli som Casal Ventoso: att Lissabon skulle bli Europas nya droghuvudstad och ett turistmål för knarksugna ungdomar från hela världen. Och visst ser man en och annan amerikan eller tysk med en joint i handen på Lissabons utsiktsplatser.

Men när FN-organet UNODC undersökte saken 2009 såg de ingen ökning av drogturismen. Och portugisiska polisen tar numera större mängder droger i beslag, eftersom de tvingats rikta in sitt arbete på större langare och smugglare istället för att jaga missbrukare.

Så de flesta portugiser märker egentligen ingen större skillnad. De har inte blivit invaderade av knarkare – men knarket har heller inte försvunnit.


Vi svenskar har en markant skillnad till Portugal i hantering av alkohol. Även om det blivit mer vanligt här att man går ut, äter en bit mat, tar ett glas vin och sedan går hem, så är ändå vår kultur mer att man jobbar en hel vecka, tar helg, super skiten ur sig, vaknar dyngbakis och inte har en susning om vad som hände dagen innan osv. Medan en person i portugal kan ha druckit samma mängd alkohol över en vecka, utan att knappt ha blivit berusad för det har varit till maten varje dag, hela veckan.

Hur många svenskar skulle puffa lite maja då och då bara om det blev legalt och hur många skulle köra överdoser på allt de kommer över så fort det blir helg? Glöm inte att portugisen som person är rätt öppen/social, tar kontakt med folk, har den klassiska medelhavskulturen som pratar, socialiserar, tar konflikter osv till vardags. Portugiser behöver inget "innanför västen" för att flirta.

Vi svenskar i vår kultur är mer introverta tills dess att drogerna tar vid, då jävlar ska man lösa alla världsproblem. Helst på en och samma kväll och en och samma förfest. "Jag raggar aldrig nykter" är kanske Ugglas mest träffsäkra alster, det ligger faktiskt lite i det. Ingen har gjort en studie på hur fri till gång cannabis hade påverkat just vår kultur. Gör gärna det, forska i det.

Sedan klurar jag också lite på kopplingen till invandring. Jag har tyvärr ingen källa och ingen statistik att luta mig mot, men vad jag har läst i media, både alternativ och mainstream, är att flera som kommer har redan drogproblem och har redan blivit utsatta för droger. Tunga droger. Jag vet inte hur jag ska ställa mig riktigt här. De kommer hit, behöver ha samma drogrus som innan, börjar begå brott/tar kontakt med ligor osv. Förbudet gör att det kanske håller tillbaka någon, medan en legalisering helt skulle sända signaler till övriga världen att det är bara att tåga hit och få svensk sjukvård att hjälpa till om det är något problem med din injektion.

Borde det inte hända Portugal med då? Portugal har dock en annan inriktning på sin migrationspolitik;

Planen är därför att ta emot 2 000 universitetsstudenter, 800 yrkeselever och 2 500 till 3 000 lantbrukare och skogsarbetare.

– Det är de jobb portugiser inte tar, säger Teresa Tito Morais och lägger till att det är en myt att ”flyktingarna kommer till Portugal för att stjäla jobben”.

Jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig här. Jag är däremot nyfiken utifrån denna tråd på hur många som kommer till vårt land som redan har ett drogberoende eller missbruk i bagaget.

grondahl
2018-02-26, 19:50
Kan vara värt att notera att avkriminalisering inte är legalisering.

Anton Fräs
2018-02-26, 19:51
Förbud. Är du så misslyckad att du måste ta till droger för att slappna av/ha kul så kan du lika gärna hoppa från en bro.

Uppmuntrande skrivet till alla som brukar droger eller för den delen har missbruksproblem och inte kan ta sig ur det.

Dra åt helvete vad osympatiskt skrivet, skärpning för fan.

Angel
2018-02-26, 19:53
Å ena sidan så känner jag lite att jag inte bryr mig, folk får göra vad de vill osv osv.

Å andra sidan så jobbar jag ändå som drogtestare (hehe) och många av dessa personer som småmissbrukar är människor som indirekt påverkar en i samhället.

Det senaste året har personer som testat positivt hos mig varit bl.a flygvärdinna, dagispersonal, personlig assistent, sjuksköterska på äldreboende, personer som har trafiksäkerhetstjänst (ex trafikledare, lokförare osv) busschaffis, bilmontörer och en massa annat...

Danomax
2018-02-26, 19:55
Jag tycker inte att man ska straffa dom som är beroende av en drog, dom har ju redan ett straff, så jävla roligt är det inte att ligga i sin egen urin, spya och avföring.

shadowfire
2018-02-26, 20:02
Jag tycker inte att man ska straffa dom som är beroende av en drog, dom har ju redan ett straff, så jävla roligt är det inte att ligga i sin egen urin, spya och avföring.

Om du är en högt uppsatt chef och får ett straff som är lika med att du är kriminell så kan jag säga att det är en månraket riktad mot jordens kärna.

shadowfire
2018-02-26, 20:10
Uppmuntrande skrivet till alla som brukar droger eller för den delen har missbruksproblem och inte kan ta sig ur det.

Dra åt helvete vad osympatiskt skrivet, skärpning för fan.

+1.
Posten vänder sig emot alla som har något som helst beroende, vilket är rätt många människor. Att proklamera självmord som lösning för någon som har ett beroende oavsett karaktär tycker jag säger mest om snubben och att hans kommentar om att det är "svaga personer" säger än mer om honom.

Sådana kommentarer får mig att vilja rösta för legalisering oavsett konsekvenser.

Baskagge
2018-02-26, 20:12
Fortsatt förbud och istället kraftigt ökat fokus på förebyggande åtgärder för att folk inte ska börja narka.

TranceII
2018-02-26, 20:31
Jag anser att vi har ganska bra data som visar att hårdare lagar inte hjälper mot skadligt drogmissbruk och istället leder till att de som hamnar i missbruk överges eller dör.

Bara för att man i teorin skulle göra fler droger tillgängliga så betyder det inte automatiskt att man får fler tunga missbrukare. Det är väldigt många i Sverige som (miss)brukar alkohol väldigt mycket under sena tonåren och universitetstider men sedan växer man ifrån det. En del fastnar såklart men då skall man komma ihåg att alkohol är en skadligare och mer beroendeframkallande drog än många alternativ. Att istället lägga resurser på att hjälpa de som faktiskt fastnar än att försöka straffa alla brukare som förebyggande åtgärd tror jag är mycket bättre.

Om jag får spekulera så tror jag en legalisering av cannabis och t.ex. vissa psykadeliska droger även skulle göra att andra droger där man har lättare att fastna i ett missbruk inte känns lika spännande att prova. Samt färre skulle dö för att de får fel grejer eller köper RC som är "nästan samma sak".

Jag tror på en politik som tar mer hänsyn till detta:

https://i.imgur.com/eE3DV5d.png

http://www.ias.org.uk/uploads/pdf/News%20stories/dnutt-lancet-011110.pdf

shadowfire
2018-02-26, 20:41
Jag anser att vi har ganska bra data som visar att hårdare lagar inte hjälper mot skadligt drogmissbruk och istället leder till att de som hamnar i missbruk överges eller dör.

Du har ingen data på vad som händer om man släpper alkoholen fri för alla oavsett ålder i Sverige. Det finns ingen studie och det finns inga data som kan säga vad som händer om vi slipper allt fritt. Det är mer det som är problemet, folk har åsikter som fått LCHFare att mjukna utan att veta.

TranceII
2018-02-26, 20:43
Du har ingen data på vad som händer om man släpper alkoholen fri för alla oavsett ålder i Sverige. Det finns ingen studie och det finns inga data som kan säga vad som händer om vi slipper allt fritt. Det är mer det som är problemet, folk har åsikter som fått LCHFare att mjukna utan att veta.

Vi har ganska bra data om man tittar på Sverige och jämför med länder som har liberalare lagar. Som t.ex. Portugal som du själv tog upp eller Nederländerna.

shadowfire
2018-02-26, 20:48
Vi har ganska bra data om man tittar på Sverige och jämför med länder som har liberalare lagar. Som t.ex. Portugal som du själv tog upp eller Nederländerna.

Du såg inte min post ovan om Portugal?
Dvs att utbudet lockade fler om det blev publikt?

TranceII
2018-02-26, 20:51
Du såg inte min post ovan om Portugal?
Dvs att utbudet lockade fler om det blev publikt?

Vad spelar det för roll? Det som är relevant är hur många som blir skadade eller dör.

shadowfire
2018-02-26, 20:51
Vi har ganska bra data om man tittar på Sverige och jämför med länder som har liberalare lagar. Som t.ex. Portugal som du själv tog upp eller Nederländerna.

Vad är din åsikt som svenskar, dvs inte portugiser som smygfiser lite vin till en middag en tisdagskväll, hanterar ett drogsläpp? Ingen kritik, mest nyfiken. Idag är det legalt i samhället att supa så man stuper, bajsar man på sig och har halvt våldtagit en tjej så är det "coolt". Allt är alkoholens fel. "Minns inte".

Magnus N
2018-02-26, 20:54
Vad är din åsikt som svenskar, dvs inte portugiser som smygfiser lite vin till en middag en tisdagskväll, hanterar ett drogsläpp? Ingen kritik, mest nyfiken. Idag är det legalt i samhället att supa så man stuper, bajsar man på sig och har halvt våldtagit en tjej så är det "coolt". Allt är alkoholens fel. "Minns inte".

Vilka kretsar rör du dig inom?

Inte någon jag känner som skulle klassa ovanstående som "coolt"

shadowfire
2018-02-26, 20:56
Vad spelar det för roll? Det som är relevant är hur många som blir skadade eller dör.

Så antal som dör är det som avgör vilken drogpolitik man ska ha?
75% fler blev beroende, men 2% färre dog. Är det rätt mätevärde för politiken?

Hur står det i paritet med en sjukvård som redan går på knäna? Vad ska de prioritera?

shadowfire
2018-02-26, 20:58
Vilka kretsar rör du dig inom?

Inte någon jag känner som skulle klassa ovanstående som "coolt"

Du har heller inte sett någon som helst artikel om en gruppvåldtäkt på sistone?
Jag förstår. Vem sa att man måste röra sig i samma kretsar för att något ska ha hänt?

Magnus N
2018-02-26, 21:00
Du har heller inte sett någon som helst artikel om en gruppvåldtäkt på sistone?
Jag förstår. Vem sa att man måste röra sig i samma kretsar för att något ska ha hänt?

Det jag reagerade på att det skulle vara coolt och något som tack vare alkoholen ses mellan fingrarna med, är inte intrycket jag får i min umgängeskrets iaf

shadowfire
2018-02-26, 21:03
Det jag reagerade på att det skulle vara coolt och något som tack vare alkoholen ses mellan fingrarna med, är inte intrycket jag får i min umgängeskrets iaf

Folk som är idioter pga alkohol skrattar vi dock oftast bort.. "han tafsade henne på röven, men så full han var" osv. Det är ju vår kultur, någon som är fullständigt redlös kan man garva åt som om att det vore ett skämt. Ta klippet på "mackan, ring advokaten" bara. Viralt.

TranceII
2018-02-26, 21:05
Vad är din åsikt som svenskar, dvs inte portugiser som smygfiser lite vin till en middag en tisdagskväll, hanterar ett drogsläpp? Ingen kritik, mest nyfiken. Idag är det legalt i samhället att supa så man stuper, bajsar man på sig och har halvt våldtagit en tjej så är det "coolt". Allt är alkoholens fel. "Minns inte".

Jag tycker det är ok att dricka ett glas vin och jag tror samtidigt att fler legala alternativ skulle minska alkoholens skadeverkningar.

Så antal som dör är det som avgör vilken drogpolitik man ska ha?
75% fler blev beroende, men 2% färre dog. Är det rätt mätevärde för politiken?

Hur står det i paritet med en sjukvård som redan går på knäna? Vad ska de prioritera?

Det ingår i skadade. Jag tror att en omdirigering av resurser och andra lagar skulle leda till att sjukvården inte blir mer belastad utan förhoppningsvis tvärt om. Jag tycker också att datan stöder det.

Samt för att inte tala om det humanistiska perspektivet om att behandla de som faktiskt hamnar i ett beroende på ett bättre sätt.

Magnus N
2018-02-26, 21:06
Folk som är idioter pga alkohol skrattar vi dock oftast bort.. "han tafsade henne på röven, men så full han var" osv. Det är ju vår kultur, någon som är fullständigt redlös kan man garva åt som om att det vore ett skämt. Ta klippet på "mackan, ring advokaten" bara. Viralt.

Visst är det roligt med folk som gör bort sig, var väl din mening med halvt våldtagit som jag noterade speciellt dock.

Diomedea exulans
2018-02-26, 21:17
Folk som är idioter pga alkohol skrattar vi dock oftast bort.. "han tafsade henne på röven, men så full han var" osv. Det är ju vår kultur, någon som är fullständigt redlös kan man garva åt som om att det vore ett skämt. Ta klippet på "mackan, ring advokaten" bara. Viralt.

Inte direkt. Du ska veta hur många vänner jag har förlorat pga att jag har gjort bort mig på fyllan.

spoonchest
2018-02-26, 21:21
Med den svenska alkoholkulturen så hade det gått fullständigt åt helvete om man släppte lös även lättare droger i Sverige. Jag har inte stött på en enda sund "brukare" av lättare droger. I Sverige. När man skrapar på ytan visar det sig oftast att det handlar om självmedicinering och en inblandning av andra preparat enbart för att orka ta sig upp på morgonen.

Eller så är de så sönderrökta att de inte kan svara på enkla frågor utan att göra bort sig.

Och att vi skulle kunna slå ut de kriminella nätverken med legalisering köper jag inte alls. Hur mycket tror ni den illegala alkoholmarknaden omsätter i Sverige idag? Och vart tror ni pengarna går? Samma ligor som tjänar pengar på narkotikan.

eternallord
2018-02-26, 21:29
Tycker många drogförespråkare tar väldigt lätt på vanliga allvarliga skador.
Sällan jag träffat någon som är nöjd med sitt missbruk.

Det är ju för att personerna du syftar på är fast i ett missbruk. Majoriteten av personerna som jag träffar som brukar droger de gör bara just det, brukar, inte missbrukar. De har hälsosamma relationer till drogerna och det har en starkt positiv effekt på deras liv.

WHITEFOLKS
2018-02-26, 21:39
Så antal som dör är det som avgör vilken drogpolitik man ska ha?
75% fler blev beroende, men 2% färre dog. Är det rätt mätevärde för politiken?

Hur står det i paritet med en sjukvård som redan går på knäna? Vad ska de prioritera?

Det är fler som har provat någon gång men färre som har en problematisk användning av drogerna.

Agitator
2018-02-26, 21:42
Status Quoish samt avkriminaliserish.

Men hårda straff ifall man är påverkad och skadar folk/samhället samt mer sjukvård och program för att hjälpa människor.

Höj straffen för rattfylla/drogfylla.

shadowfire
2018-02-26, 21:43
Visst är det roligt med folk som gör bort sig, var väl din mening med halvt våldtagit som jag noterade speciellt dock.

Vår kultur nu idag är ju att vi garvar åt någon som varit så packad att denne skallat en polisbil, skitit ner sig och sedan postat en instagrambild med "I rule the world". Därmed inte sagt att alla garvar åt det, men det är lite så kulturen ändå är. Full, dum och kul = go lirare. Hade det inte varit "ballt" att vara full så hade tonårstjejer inte tagit den där första fyllan som slutat med nerkräkta byxor och total ångest över oskulden de förlorade. Andra länder har annorlunda syn på sådant, på gott och ont.

Jag gick i beredskap igår kväll på väg hem från ICA då det stod där en märkbart påverkad kille i åldern runt 30 och när han fick syn på mig så började han gräva i väskan rätt så frenetiskt. Klockan var 21:40 i en liten by, helt utan polis eller annan ordningsmakt, inga vittnen och en ödslig parkeringsplats. Där och då vet jag inte om legalisering hade löst problemet, samma snubbe hade nog stått där ändå och ändå tittat nervöst på mig och grävt efter det han nu ville få upp när jag var på väg till min bil.

Alkro
2018-02-26, 21:44
Det verkar råda någon slags förvirring kring att man måste tycka att droger och droganvändning är bra för att vara för avkriminalisering.

Jag tycker själv att samhället skulle vara bättre utan samtliga droger(inklusive alkohol) men det finns en verklighet att förhålla sig till. Att lagföra missbrukare har inte lett till någon positiv utveckling de senaste årtiondena.

shadowfire
2018-02-26, 21:47
Det är fler som har provat någon gång men färre som har en problematisk användning av drogerna.

Tack för citatet på det jag skrev.
Inget svar på sjukvårdsfrågan dock.

svenbanan
2018-02-26, 21:47
Med den svenska alkoholkulturen så hade det gått fullständigt åt helvete om man släppte lös även lättare droger i Sverige. Jag har inte stött på en enda sund "brukare" av lättare droger. I Sverige. När man skrapar på ytan visar det sig oftast att det handlar om självmedicinering och en inblandning av andra preparat enbart för att orka ta sig upp på morgonen.

Eller så är de så sönderrökta att de inte kan svara på enkla frågor utan att göra bort sig.

Och att vi skulle kunna slå ut de kriminella nätverken med legalisering köper jag inte alls. Hur mycket tror ni den illegala alkoholmarknaden omsätter i Sverige idag? Och vart tror ni pengarna går? Samma ligor som tjänar pengar på narkotikan.

Det behövs absolut mer än bara legalisering. Det är inget magiskt piller som kommer fixa en massa problem automatiskt.

Att sänka priserna på alkohol (minska på skatten) på bolaget skulle göra att det inte var lika enkelt att tjäna massa pengar på smuggelsprit/hembränt eftersom det då blir attraktivare att köpa legalt.

Dock tror jag inte detta leder till minskad alkoholkonsumtion. Kanske leder det till ökad alkoholkonsumtion, svårt att sia om. Hur som helst så är detta något av en annan fråga som väl egentligen handlar om annat än alkoholpolitik. Dvs de som dricker för mycket mår väl troligtvis dåligt av någon annan anledning i grund och botten.

Jag tror inte det är nån större skillnad på hur det funkar med narkotika om man jämför mot alkohol. Tror samma saker funkar/inte funkar för bägge delarna.

Ska man legalisera narkotikan så måste den också tillhandahållas på laglig väg (typ systembolaget) om man ska kunna få bort de illegala aktörerna. Typ som man gjort i USA med marijuana.

WHITEFOLKS
2018-02-26, 21:49
Tack för citatet på det jag skrev.
Inget svar på sjukvårdsfrågan dock.

Kortfattat så blir det mindre belastning på vården. Dekriminalisering leder till minskat problematiskt användande och att personer vågar söka vård innan det blir farligt (och dyrt) på riktigt.

shadowfire
2018-02-26, 22:06
Kortfattat så blir det mindre belastning på vården. Dekriminalisering leder till minskat problematiskt användande och att personer vågar söka vård innan det blir farligt (och dyrt) på riktigt.

Ja jag förstår vad du syftar till, men vad har du för belägg för påståendet? Vad säger att fler som testar på droger temporärt inte belastar sjukvården likvärt de som kör droger långvarigt om de som vill prova på droger ökar i antal?

shadowfire
2018-02-26, 22:13
De som redan kan och har koll på droger är ju de som har skillz. Samma med AAS. De som tävlar och som är insatta är oftast också de som vet hur de ska hantera det hela och kan ha en bra balans, medan nybörjarpreppare som läst lite om dboll på flashback, dubblar dosen och sedan flippar är kanske de som kostar mest sjukvård av de som preppar. Oavsett om det hade varit legalt eller olagligt. Som sagt jag är kluven, människans behov finns där och söker sig till olika stimulantia. Vettifan hur vi ska få ett bra samhälle kring det.

WHITEFOLKS
2018-02-26, 22:16
Ja jag förstår vad du syftar till, men vad har du för belägg för påståendet? Vad säger att fler som testar på droger temporärt inte belastar sjukvården likvärt de som kör droger långvarigt om de som vill prova på droger ökar i antal?

Hur det har utvecklats i länder som har just dekriminaliserat. Sen minskade kostnader för sådant som fängelse, rättegångar, poliser som jagar användare osv.

shadowfire
2018-02-26, 22:22
Hur det har utvecklats i länder som har just dekriminaliserat. Sen minskade kostnader för sådant som fängelse, rättegångar, poliser som jagar användare osv.

Vilka länder och vilken statistik?

WHITEFOLKS
2018-02-26, 22:29
Vilka länder och vilken statistik?

Portugal är väl det främsta exemplet men även spanien och de har gjort mindre försök/studier i andra europeiska länder där man delat ut droger (de gjorde ett försök i nederländerna med "gratis heroin" med god effekt.) Generellt har det visat sig att kriminaliseringen inte har någon bra effekt, Sverige har t.ex. bland de absolut högsta antalen dödsfall per år bland heroinister och andra tunga missbrukare.

Den drogpolitik som förs i Sverige är ineffektiv för att motverka användande, dyr när det kommer till effekterna och inhuman när det kommer till hur vi behandlar och ser på missbrukarna.

shadowfire
2018-02-26, 22:33
Portugal är väl det främsta exemplet men även spanien och de har gjort mindre försök/studier i andra europeiska länder där man delat ut droger (de gjorde ett försök i nederländerna med "gratis heroin" med god effekt.) Generellt har det visat sig att kriminaliseringen inte har någon bra effekt, Sverige har t.ex. bland de absolut högsta antalen dödsfall per år bland heroinister och andra tunga missbrukare.

Den drogpolitik som förs i Sverige är ineffektiv för att motverka användande, dyr när det kommer till effekterna och inhuman när det kommer till hur vi behandlar och ser på missbrukarna.

Läs gärna inlägg #18 om just Portugal.
Likaså kommentera hur det påverkas av de som invandrat och redan har drogpåverkan.

shadowfire
2018-02-26, 22:37
Dvs de som dricker för mycket mår väl troligtvis dåligt av någon annan anledning i grund och botten

Huh? Kan du utveckla vad du menar här?

WHITEFOLKS
2018-02-26, 22:42
Läs gärna inlägg #18 om just Portugal.
Likaså kommentera hur det påverkas av de som invandrat och redan har drogpåverkan.

Något som är problematiskt? Färre HIV-smittade är positivt, misstänker att det är extremt dyrt. Att fler söker och får vård/behandling för att avsluta sitt missbruk är inte något negativt, det är något bra.

TranceII
2018-02-26, 22:42
Vilka länder och vilken statistik?

Du kan utan problem googla mer om Portugal och Nederländerna och jämföra med andra länder. Du kan även läsa rapporten som jag länkade i mitt första inlägg.

Snubben
2018-02-26, 22:49
Uppmuntrande skrivet till alla som brukar droger eller för den delen har missbruksproblem och inte kan ta sig ur det.

Dra åt helvete vad osympatiskt skrivet, skärpning för fan.

+1.
Posten vänder sig emot alla som har något som helst beroende, vilket är rätt många människor. Att proklamera självmord som lösning för någon som har ett beroende oavsett karaktär tycker jag säger mest om snubben och att hans kommentar om att det är "svaga personer" säger än mer om honom.

Sådana kommentarer får mig att vilja rösta för legalisering oavsett konsekvenser.

Måste lära mig skriva /s. Läs mitt andra inlägg så kan ni slappna av och sova lite bättre *rolleyes*



Men en fråga, varför är det osympatiskt skrivet?

Du gör ett medvetet val, du vet vad droger är, hur det påverkar dig och vad det eventuellt kan leda till. Du är medveten om detta men ändå väljer du det och det går åt skogen. Då vill du att man ska känna sympatier för dig?

Jag känner sympatier för t.ex. snickaren som fick börja ta starka smärtlindrande men som utvecklade sig till något värre. Jag känner sympatier för människor som har någon diagnos eller dylikt där tabletterna som ska hjälpa istället stjälper. Jag har inget över för dig som började festknarka och slutade upp med att sova i din egna spya.

Benny Carlsson
2018-02-27, 00:21
Så det stora flertalet som inte tar droger skall utgå från hur samhället ser ut och rätta sig efter de fåtal som tar droger?? Vad snackar du om? I dag är ju situationen tvärtom. "Det stora flertalet" tar sig friheten att omhänderta och bestraffa och brännmärka (bildligt) personer som väljer att använda kemiska preparat för att påverka sitt mående.

Ide flesta fall är det på samma nivå som när du tar en alvedon för att dämpa smärta, bara att "knarkarens" smärta sitter i själen/hjärnan.

Å ena sidan så känner jag lite att jag inte bryr mig, folk får göra vad de vill osv osv.

Å andra sidan så jobbar jag ändå som drogtestare (hehe) och många av dessa personer som småmissbrukar är människor som indirekt påverkar en i samhället.

Det senaste året har personer som testat positivt hos mig varit bl.a flygvärdinna, dagispersonal, personlig assistent, sjuksköterska på äldreboende, personer som har trafiksäkerhetstjänst (ex trafikledare, lokförare osv) busschaffis, bilmontörer och en massa annat... Ja, men det är ju en helt annan sak. Att droger avkriminaliseras betyder ju inte att man får vara påverkad när man kör SL-tåg.


Det behövs absolut mer än bara legalisering. Det är inget magiskt piller som kommer fixa en massa problem automatiskt.

Att sänka priserna på alkohol (minska på skatten) på bolaget skulle göra att det inte var lika enkelt att tjäna massa pengar på smuggelsprit/hembränt eftersom det då blir attraktivare att köpa legalt.

Dock tror jag inte detta leder till minskad alkoholkonsumtion. Kanske leder det till ökad alkoholkonsumtion, svårt att sia om. Hur som helst så är detta något av en annan fråga som väl egentligen handlar om annat än alkoholpolitik. Dvs de som dricker för mycket mår väl troligtvis dåligt av någon annan anledning i grund och botten. Fast det skulle med största sannolikhet leda till två stora problem:
1) mer alkoholkonsumerande, och
2) lägre skatteintäkter (som krävs för att alkoholen ska betala sitt eget elände)

Jag tror inte det är nån större skillnad på hur det funkar med narkotika om man jämför mot alkohol. Tror samma saker funkar/inte funkar för bägge delarna. Det är faktiskt relativt stor skillnad på hur droger påverkar människor. Antalet som går ut och slåss och härjar efter cannabis eller heroin är väldigt få, till exempel.



[QUOTE]Men en fråga, varför är det osympatiskt skrivet? För att det generellt är jävligt osympatiskt att tycka att människor ska ta livet av sig bara för att de inte agerar i enlighet med ens personliga preferenser.



Du gör ett medvetet val, du vet vad droger är, hur det påverkar dig och vad det eventuellt kan leda till. Du är medveten om detta men ändå väljer du det och det går åt skogen. Då vill du att man ska känna sympatier för dig?
I många fall, ja, tp: man har ett problem i sitt liv; kanske sömnproblem, koncentrationssvårigheter, djup depression och ingen hjälper, och man vänder sig till preparat som hjälper, och sedan hittar man preparat som hjälper bättre.

Många, i många fall majoriteten, av problemen av ett missbruk kommer inte av själva drogen i sig utan det faktum att det är olagligt. Till exempel får många människor det mycket bättre när de får buprenorfin/metadon i stället för olagligt heroin, som dock i praktiken har samma fysiska effekter.

Dessutom är det ingen i tråde som krävt sympati. Frågeställningen är inte om det är synd om knarkare utan om vad som är bäst för samhället. Du missar detta helt och hållet trots lång TS och poll, och visar istället din avsky mot dem som sticker ut, eller kanske snarare mot dem som är svaga (jag vet inte, men kan åtminstone utläsa ett kraftfullt förakt i ditt inlägg).

Du verkar helt enkelt vara en genuint osympatisk, elak och - nu låter jag melodramatisk men det är det bästa ordet - ond person.


Jag känner sympatier för t.ex. snickaren som fick börja ta starka smärtlindrande men som utvecklade sig till något värre. Jag känner sympatier för människor som har någon diagnos eller dylikt där tabletterna som ska hjälpa istället stjälper. Jag har inget över för dig som började festknarka och slutade upp med att sova i din egna spya. De allra flesta som "festknarkar", och då talar vi primärt kokain och MDMA, är inte de som blir grova narkomaner.

Vad gör snickarens narkomani mer värd sympati än den som började p g a ångest eller depression?

De droger som klassas som tyngst, d v s morfin/heroin (opiater), är inte särskilt "roliga" och upplevs av drognavia personer inte alls lika "sköna"/bra/euforiserande som amfetamin eller MDMA.

Tycker många drogförespråkare tar väldigt lätt på vanliga allvarliga skador.
Sällan jag träffat någon som är nöjd med sitt missbruk. Drogförespråkare? Du missar ju hela poängen, att det tycks vara så att problemen med droger MINSKAR med liberalare lagstiftning.

Dessa du träffat som är missnöjda över sina missbruk: vad tjänar de på att ha tio- eller hundratusentals kronor i böter, och ha sina CVn förstörda för all framtid? Blir deras missbruk lättare av att det inte finns någon väg ut ur missbruket annat än att bara sluta missbruka men fortsätta leva samma dräggiga liv?

Sedan måste man ha klart för sig att en stor majoritet av alla som kan klassas som "missbrukare" inte är hemlösa och besöker plattan minst en gång om dagen,


Jag är för avkriminalisering av cannabis enligt amerikansk modell, men känner att jag kan för lite om andra droger för att uttala mig. Preparat som injiceras känner jag mig dock ytterst tveksam till. I praktiken alla droger kan injiceras i missbrukssyfte, med undantaget du nämner.

Dock är det klart att sprutor kommer att förekomma oavsett lagstiftning, och sprutbytena vi har i Sverige ger narkomaner en möjlighet att fortsätta sitt missbruk utan att smittas med HIV/Hep c vilket har den enorma fördelen för samhället att helt vanliga personer som har sex med sådana som använt sprutor, slipper få livslånga virusinfektioner.

Det är omöjligt att komma åt kartellerna i sydamerika och odlarna i Afganistan så gör det lagligt att röka men skärp straffen för de tunga drogerna och sluta dalta med underåriga gängmedlemmar. Varför? För det första verkar det inte hjälpa, och för det andra har vi relativt hårda straff på narkotika i Sverige.

Torskar du med tillräckligt mycket heroin så får du samma straff för någon som slår ihjäl någon (dråp).

+1.
Posten vänder sig emot alla som har något som helst beroende, vilket är rätt många människor. Att proklamera självmord som lösning för någon som har ett beroende oavsett karaktär tycker jag säger mest om snubben och att hans kommentar om att det är "svaga personer" säger än mer om honom.

Sådana kommentarer får mig att vilja rösta för legalisering oavsett konsekvenser. +1.

Visst är det roligt med folk som gör bort sig, var väl din mening med halvt våldtagit som jag noterade speciellt dock. Fulla killar som tafsar på tjejer, där tjejen inte gör motstånd och killen uppfattar det som att hon är med på det, och sedan säger hon ifrån först när hon fått av sig byxorna. = halv våldtäkt, och även om alla på forum blir galna över detta så skulle ingen reagera märkvärdigt på en fest där alla var ryss-packade.

Det är ju för att personerna du syftar på är fast i ett missbruk. Majoriteten av personerna som jag träffar som brukar droger de gör bara just det, brukar, inte missbrukar. De har hälsosamma relationer till drogerna och det har en starkt positiv effekt på deras liv.

Helt riktigt. Många, många fler än man tror använder sig av narkotika. Sagas kollega i Bron säsong 3-4 är nog en mer typisk kund (bortsett från att han är polis) än tiggarna på T-Centralen.


De som springer på gatan och handlar offentligt syns mest för de är mest desperata och lägst stående socialt/ekonomiskt, men representerar inte majoriteten

svenbanan
2018-02-27, 01:48
Huh? Kan du utveckla vad du menar här?
De som dricker hejdlösa mängder och inte själv tar tag i det har nog någon bakomliggande orsak som gör att de hellre är packade.

Det behöver inte vara så dramatiskt som att de är själmordsbenägna och deprimerade. Men de flesta som dricker "för mycket" och "för ofta" tror i alla fall jag har nån slags issue som hjälper till att trigga detta beteende.


Fast det skulle med största sannolikhet leda till två stora problem:
1) mer alkoholkonsumerande, och
2) lägre skatteintäkter (som krävs för att alkoholen ska betala sitt eget elände)

Inte säkert att det nödvändigtvis skulle leda till så mycket mer alkoholkunsumtion. Men det är definitivt inte omöjligt heller. Men det jag sade om alkoholskatten etc var att vill man slå undan benen för illegal smuggelsprit etc så behöver nog priserna på bolaget sänkas så det inte blir lika frestande att köpa fulspriten. Det hade inget med minskad alkoholkonsumtion att göra.

Det är faktiskt relativt stor skillnad på hur droger påverkar människor. Antalet som går ut och slåss och härjar efter cannabis eller heroin är väldigt få, till exempel.

Jag menade inte att alkohol och heroin har samma effekt på brukaren. Det som jag menade fungerar lika är mekanismerna kring hur man eventuellt kan få bort den illegala hanteringen.

Snubben
2018-02-27, 07:57
För att det generellt är jävligt osympatiskt att tycka att människor ska ta livet av sig bara för att de inte agerar i enlighet med ens personliga preferenser.


I många fall, ja, tp: man har ett problem i sitt liv; kanske sömnproblem, koncentrationssvårigheter, djup depression och ingen hjälper, och man vänder sig till preparat som hjälper, och sedan hittar man preparat som hjälper bättre.

Många, i många fall majoriteten, av problemen av ett missbruk kommer inte av själva drogen i sig utan det faktum att det är olagligt. Till exempel får många människor det mycket bättre när de får buprenorfin/metadon i stället för olagligt heroin, som dock i praktiken har samma fysiska effekter.

Dessutom är det ingen i tråde som krävt sympati. Frågeställningen är inte om det är synd om knarkare utan om vad som är bäst för samhället. Du missar detta helt och hållet trots lång TS och poll, och visar istället din avsky mot dem som sticker ut, eller kanske snarare mot dem som är svaga (jag vet inte, men kan åtminstone utläsa ett kraftfullt förakt i ditt inlägg).

Du verkar helt enkelt vara en genuint osympatisk, elak och - nu låter jag melodramatisk men det är det bästa ordet - ond person.


De allra flesta som "festknarkar", och då talar vi primärt kokain och MDMA, är inte de som blir grova narkomaner.

Vad gör snickarens narkomani mer värd sympati än den som började p g a ångest eller depression?

De droger som klassas som tyngst, d v s morfin/heroin (opiater), är inte särskilt "roliga" och upplevs av drognavia personer inte alls lika "sköna"/bra/euforiserande som amfetamin eller MDMA.

Drogförespråkare? Du missar ju hela poängen, att det tycks vara så att problemen med droger MINSKAR med liberalare lagstiftning.

Dessa du träffat som är missnöjda över sina missbruk: vad tjänar de på att ha tio- eller hundratusentals kronor i böter, och ha sina CVn förstörda för all framtid? Blir deras missbruk lättare av att det inte finns någon väg ut ur missbruket annat än att bara sluta missbruka men fortsätta leva samma dräggiga liv?

Sedan måste man ha klart för sig att en stor majoritet av alla som kan klassas som "missbrukare" inte är hemlösa och besöker plattan minst en gång om dagen,



Ah okej. I det stora hela det jag skrev. Då vet jag.

Angel
2018-02-27, 08:04
Vad snackar du om? I dag är ju situationen tvärtom. "Det stora flertalet" tar sig friheten att omhänderta och bestraffa och brännmärka (bildligt) personer som väljer att använda kemiska preparat för att påverka sitt mående.

Ide flesta fall är det på samma nivå som när du tar en alvedon för att dämpa smärta, bara att "knarkarens" smärta sitter i själen/hjärnan.

Ja, men det är ju en helt annan sak. Att droger avkriminaliseras betyder ju inte att man får vara påverkad när man kör SL-tåg.


Fast det skulle med största sannolikhet leda till två stora problem:
1) mer alkoholkonsumerande, och
2) lägre skatteintäkter (som krävs för att alkoholen ska betala sitt eget elände)

Det är faktiskt relativt stor skillnad på hur droger påverkar människor. Antalet som går ut och slåss och härjar efter cannabis eller heroin är väldigt få, till exempel.


[QUOTE=Snubben;7900952]
För att det generellt är jävligt osympatiskt att tycka att människor ska ta livet av sig bara för att de inte agerar i enlighet med ens personliga preferenser.


I många fall, ja, tp: man har ett problem i sitt liv; kanske sömnproblem, koncentrationssvårigheter, djup depression och ingen hjälper, och man vänder sig till preparat som hjälper, och sedan hittar man preparat som hjälper bättre.

Många, i många fall majoriteten, av problemen av ett missbruk kommer inte av själva drogen i sig utan det faktum att det är olagligt. Till exempel får många människor det mycket bättre när de får buprenorfin/metadon i stället för olagligt heroin, som dock i praktiken har samma fysiska effekter.

Dessutom är det ingen i tråde som krävt sympati. Frågeställningen är inte om det är synd om knarkare utan om vad som är bäst för samhället. Du missar detta helt och hållet trots lång TS och poll, och visar istället din avsky mot dem som sticker ut, eller kanske snarare mot dem som är svaga (jag vet inte, men kan åtminstone utläsa ett kraftfullt förakt i ditt inlägg).

Du verkar helt enkelt vara en genuint osympatisk, elak och - nu låter jag melodramatisk men det är det bästa ordet - ond person.


De allra flesta som "festknarkar", och då talar vi primärt kokain och MDMA, är inte de som blir grova narkomaner.

Vad gör snickarens narkomani mer värd sympati än den som började p g a ångest eller depression?

De droger som klassas som tyngst, d v s morfin/heroin (opiater), är inte särskilt "roliga" och upplevs av drognavia personer inte alls lika "sköna"/bra/euforiserande som amfetamin eller MDMA.

Drogförespråkare? Du missar ju hela poängen, att det tycks vara så att problemen med droger MINSKAR med liberalare lagstiftning.

Dessa du träffat som är missnöjda över sina missbruk: vad tjänar de på att ha tio- eller hundratusentals kronor i böter, och ha sina CVn förstörda för all framtid? Blir deras missbruk lättare av att det inte finns någon väg ut ur missbruket annat än att bara sluta missbruka men fortsätta leva samma dräggiga liv?

Sedan måste man ha klart för sig att en stor majoritet av alla som kan klassas som "missbrukare" inte är hemlösa och besöker plattan minst en gång om dagen,


I praktiken alla droger kan injiceras i missbrukssyfte, med undantaget du nämner.

Dock är det klart att sprutor kommer att förekomma oavsett lagstiftning, och sprutbytena vi har i Sverige ger narkomaner en möjlighet att fortsätta sitt missbruk utan att smittas med HIV/Hep c vilket har den enorma fördelen för samhället att helt vanliga personer som har sex med sådana som använt sprutor, slipper få livslånga virusinfektioner.

Varför? För det första verkar det inte hjälpa, och för det andra har vi relativt hårda straff på narkotika i Sverige.

Torskar du med tillräckligt mycket heroin så får du samma straff för någon som slår ihjäl någon (dråp).

+1.

Fulla killar som tafsar på tjejer, där tjejen inte gör motstånd och killen uppfattar det som att hon är med på det, och sedan säger hon ifrån först när hon fått av sig byxorna. = halv våldtäkt, och även om alla på forum blir galna över detta så skulle ingen reagera märkvärdigt på en fest där alla var ryss-packade.



Helt riktigt. Många, många fler än man tror använder sig av narkotika. Sagas kollega i Bron säsong 3-4 är nog en mer typisk kund (bortsett från att han är polis) än tiggarna på T-Centralen.


De som springer på gatan och handlar offentligt syns mest för de är mest desperata och lägst stående socialt/ekonomiskt, men representerar inte majoriteten

Men det är chill att någon som brukar typ har hand om dina barn osv?

Angel
2018-02-27, 08:06
Åh vilken fail citering ovan. Skyller på mobilen.

Dajollee
2018-02-27, 09:02
Jag anser att vi har ganska bra data som visar att hårdare lagar inte hjälper mot skadligt drogmissbruk och istället leder till att de som hamnar i missbruk överges eller dör.

Bara för att man i teorin skulle göra fler droger tillgängliga så betyder det inte automatiskt att man får fler tunga missbrukare. Det är väldigt många i Sverige som (miss)brukar alkohol väldigt mycket under sena tonåren och universitetstider men sedan växer man ifrån det. En del fastnar såklart men då skall man komma ihåg att alkohol är en skadligare och mer beroendeframkallande drog än många alternativ. Att istället lägga resurser på att hjälpa de som faktiskt fastnar än att försöka straffa alla brukare som förebyggande åtgärd tror jag är mycket bättre.

Om jag får spekulera så tror jag en legalisering av cannabis och t.ex. vissa psykadeliska droger även skulle göra att andra droger där man har lättare att fastna i ett missbruk inte känns lika spännande att prova. Samt färre skulle dö för att de får fel grejer eller köper RC som är "nästan samma sak".

Jag tror på en politik som tar mer hänsyn till detta:

https://i.imgur.com/eE3DV5d.png

http://www.ias.org.uk/uploads/pdf/News%20stories/dnutt-lancet-011110.pdf

+!

BelowAverage
2018-02-27, 09:14
En bekant till mig som rökt på i flera år påstår att det är straffbart att ha spår av substanser i kroppen. Detta stämmer väl inte, sålänge man inte typ kör bil eller gör det på ett säkerhetsklassat arbete? Jag har varit så säker på att det bara är just innehav och försäljning som är illegalt, men denne person var så tvärsäker att jag vart lite osäker på detta.

Inb4 "hö hö, en kompis kompis" - nej, jag röker inte på :D

G.W
2018-02-27, 09:37
En bekant till mig som rökt på i flera år påstår att det är straffbart att ha spår av substanser i kroppen. Detta stämmer väl inte, sålänge man inte typ kör bil eller gör det på ett säkerhetsklassat arbete? Jag har varit så säker på att det bara är just innehav och försäljning som är illegalt, men denne person var så tvärsäker att jag vart lite osäker på detta.

Inb4 "hö hö, en kompis kompis" - nej, jag röker inte på :D

Ja, du kan åka dit om du har droger i blodet eftersom att det är olagligt att bruka dem. Så kan man(åklagaren) bevisa att du uppsåtligen fått i dig drogerna åker du in bakom lås och bom.

Så du bör ta det lugnt med rökat'.

BelowAverage
2018-02-27, 09:42
Ja, du kan åka dit om du har droger i blodet eftersom att det är olagligt att bruka dem. Så kan man(åklagaren) bevisa att du uppsåtligen fått i dig drogerna åker du in bakom lås och bom.

Så du bör ta det lugnt med rökat'.

Åhå, då var jag ju helt fel på det. "För en gångs skull"

Haha rackarns också! Tack för varningens ord :)

ceejay
2018-02-27, 09:46
Det är självklart inte olagligt att ha spår i blodet då det är lagligt på andra ställen än i Sverige. Frågan är om du måste bevisa att du har varit bortrest. Det måste vara straffbart i båda länderna.

r3mpuh
2018-02-27, 09:58
En bekant till mig som rökt på i flera år påstår att det är straffbart att ha spår av substanser i kroppen. Detta stämmer väl inte, sålänge man inte typ kör bil eller gör det på ett säkerhetsklassat arbete? Jag har varit så säker på att det bara är just innehav och försäljning som är illegalt, men denne person var så tvärsäker att jag vart lite osäker på detta.

Inb4 "hö hö, en kompis kompis" - nej, jag röker inte på :DDet lämnar mångaldigt mycket längre spår i urinen än blodet, så farbror blå gör allt de kan för att få dig att gå med på urinprov(vilket inte är ett måste). Blodprov måste man lämna däremot. Vi snackar veckor till månader jämfört med timmar/dagar för blodprov. Så utifall du av valfri anledning kan ha spår utav cannabis i systemet, vägra urinprov/dricka vätska tills du har lyckats undfly deras desperata försök till att få tag på ditt urin. Har bekanta som blivit kvarhållna utomhus i t-shirt vid minusgrader i xx timmar("om du bara följer med & pissar slipper du det här") respektive folk som blivit kvarhållna i rum där en kran droppar/spolar på en kant så att hela rummet blir som en blomsprutadusch i xx timmar - allt för att farbror blå skall kunna nå upp till sin måndatliga kvot utav lösta brott. Jag avskyr haschtomtar btw. Gl hf! cofffee

Det är självklart inte olagligt att ha spår i blodet då det är lagligt på andra ställen än i Sverige. Frågan är om du måste bevisa att du har varit bortrest. Det måste vara straffbart i båda länderna.Folk som brukar narkotika brukar inte vara de skarpaste knivarna i lådan & antingen dumdristigt erkänna i polisförhör eller efterblivet gå med på/skriva under ett strafföreläggande. En äkta välfärdskung skulle göra allt i sin makt för att bekosta samhället maximalt i varje situation. :cool:

Jag håller förövrigt samma linje som Piratpartiet gör.
https://www.piratpartiet.se/drogpolitik/

Benny Carlsson
2018-02-27, 11:23
Åh vilken fail citering ovan. Skyller på mobilen.
Läste du inte vad jag skrev? Avkriminalsering betyder inte att man får knarka på arbetsplatsen.

Får poliser vara fulla på jobbet, eller får dagispersonal ha med sprit och shotta när barnen har mellis?

Förstår inte var den frågan kom ifrån ...

Benny Carlsson
2018-02-27, 11:27
Det är självklart inte olagligt att ha spår i blodet då det är lagligt på andra ställen än i Sverige. Frågan är om du måste bevisa att du har varit bortrest. Det måste vara straffbart i båda länderna. Öh, jo? Du måste ha visa att du varit utomlands för att det ska vara "lagligt".

ChuckTesta
2018-02-27, 11:30
Det är självklart inte olagligt att ha spår i blodet då det är lagligt på andra ställen än i Sverige. Frågan är om du måste bevisa att du har varit bortrest. Det måste vara straffbart i båda länderna.

I Sverige räknas det som ringa narkotikabrott att ha olagliga substanser i blodet. Vilket givetvis är infernaliskt efterblivet.

Angel
2018-02-27, 11:38
Läste du inte vad jag skrev? Avkriminalsering betyder inte att man får knarka på arbetsplatsen.

Får poliser vara fulla på jobbet, eller får dagispersonal ha med sprit och shotta när barnen har mellis?

Förstår inte var den frågan kom ifrån ...

Får och får, är många som är påverkade på arbetsplatsen.

Har man ett alloholproblem och inte vill rehabiliteras så finns det ju väldigt få arbetsrättsliga åtgärder arbetsgivaren kan ta till så länge man inte grovt missköter sig.

Hemi
2018-02-27, 12:25
För att sätta saker i perspektiv,
När jag var ute i svängen på 90 talet i Sverige så gick alla i de kretsar jag kände till ut på Fredag och Lördag, kanske fler dagar i veckan och drack upp hela lönen i princip eller CSN på barer i stan. Det blev lite pengar kvar till mat och sånt men alla gick till de ställen som serverade billig öl, ned till 19kr en stor stark kanske.

I slutet av 90-talet öppnades det några rätt sunkiga ställen som verkade ha upptäckt att - titta ungdomar super, servera dem mer alkohol, sänk priset sälj mer, mer... och alla yngre med lite lägre lön kanske gick dit, spela roll, bara priset är lågt. Det gick rykten om att de blandade vatten i ölen men det vet man inte. Finns begreppet "Lilla lördag" kvar? Onsdag, en extra utesupardag i mitt i veckan.

Under studenten och på kryssningar och charter-resor verkar det vara helt accpeterad svensk kultur att "däcka" eller somna i diken. I perspektiv till systembolaget då, som man så sent som på 80 talet åtminståne ansågs pundig och lite A-lagig att klonka omkring på systempåse mitt i veckan.

Senast jag var i Sverige, iom jobbet så fanns en elev som hade en nära släkting, far eller mor, som gick bort. Han var helt förstörd och lugnade sig med cannabis. Lärarna misstänkte detta och var på honom som det värsta problemet fanns och stängde vad jag förstår av honom från skolan. Att han var deprimerad var inget problem, i förhållande till att han puffade lite på fritiden. Det ar viktigare att stänga av knarkaren från skolan.

Så efter att ha läst tråden så håller jag inte med Sveriges lagar i alla fall, tycker det finns mer progressiva utvecklade länder i frågor som denna...

Benny Carlsson
2018-02-27, 12:35
Får och får, är många som är påverkade på arbetsplatsen.

Har man ett alloholproblem och inte vill rehabiliteras så finns det ju väldigt få arbetsrättsliga åtgärder arbetsgivaren kan ta till så länge man inte grovt missköter sig. Ja, och i många fall är det möjligt att deras arbetsförmåga förbättra (ej alkohol, om det inte gäller väldigt extrema, specifika fall), men det stämmer nog att "många" är halvfulla på jobbet utan att grovt missköta det, eller i vissa fall missköta det alls - i mitt arbete är det vanligare än folk tror och det har inte skapat kaos.


Sedan är det ju den socialistiska delen i "den svenska modellen" som gör det krångligt, då arbetsgivare inte kan avskeda någon hej-svejs p g a ... det mesta, inklusive missbruk. Det är ju en sjukdom. Det går dock om missbrukaren misslyckas, vilket de allra flesta gör den första gången. Kan för lite om sådana lagar för att argumentera kring dem.

Angel
2018-02-27, 12:57
Ja, och i många fall är det möjligt att deras arbetsförmåga förbättra (ej alkohol, om det inte gäller väldigt extrema, specifika fall), men det stämmer nog att "många" är halvfulla på jobbet utan att grovt missköta det, eller i vissa fall missköta det alls - i mitt arbete är det vanligare än folk tror och det har inte skapat kaos.


Sedan är det ju den socialistiska delen i "den svenska modellen" som gör det krångligt, då arbetsgivare inte kan avskeda någon hej-svejs p g a ... det mesta, inklusive missbruk. Det är ju en sjukdom. Det går dock om missbrukaren misslyckas, vilket de allra flesta gör den första gången. Kan för lite om sådana lagar för att argumentera kring dem.

Ja men ungefär så. Förenklat så får man inte säga upp någon pga alkoholmissbruk på arbetet utan har rehabiliteringsansvar, däremot kan man säga upp någon som är drogpåverkad just pga att det är en brottslig handling.

Hemi
2018-02-27, 13:00
...

Senast jag var i Sverige, iom jobbet så fanns en elev som hade en nära släkting, far eller mor, som gick bort. Han var helt förstörd och lugnade sig med cannabis. Lärarna misstänkte detta och var på honom som det värsta problemet fanns och stängde vad jag förstår av honom från skolan. Att han var deprimerad var inget problem, i förhållande till att han puffade lite på fritiden. Det ar viktigare att stänga av knarkaren från skolan.
..

Ett tillägg till detta, denna elev var en av de bättre i klassen och på skolan. Det ar orsaken till att vi var några som tyckte detta var extra synd eftersom det var så många andra på skolan som var hopplösa kan man säga. Det är det med, de som vill och har förmåga stöds inte, det är viktigare att "Alla skall med" men det stämmer inte när allt kommer omkring.

Scratch89
2018-02-27, 14:15
Det är väldigt mycket spekulationer och känsloargument här inne. Det finns ju faktiskt en hel del forskning om ämnet; Trance har redan tangerat detta. Att säga att man inte tror på att en avkriminalisering leder till ditt eller datt är anmärkningsvärt när man har data på just detta. Sedan kan man såklart argumentera för om det är överförbart till Sverige och svensk kultur, men då tycker jag nog att bevisbördan ligger på den som tror att det inte skulle fungera i Sverige. USA har väl en relativt lik dryckeskultur som vi har och där har det uppenbart fungerat med den mer liberala politiken gällande gräs, t.ex.

leee
2018-02-27, 14:38
Påverkad på jobbet eller till och från jobbet i samband med olycka är inte så lyckat.

wintersnowdrift
2018-02-27, 14:50
Vad är din åsikt som svenskar, dvs inte portugiser som smygfiser lite vin till en middag en tisdagskväll, hanterar ett drogsläpp? Ingen kritik, mest nyfiken. Idag är det legalt i samhället att supa så man stuper, bajsar man på sig och har halvt våldtagit en tjej så är det "coolt". Allt är alkoholens fel. "Minns inte".

Vilka kretsar rör du dig inom?

Inte någon jag känner som skulle klassa ovanstående som "coolt"

Anders Borg fick i alla fall ett antal "you go bro's" i diverse sociala medier inklusive detta forum efter sin omtalade skärgårdsfylla, så nog finns attityden "skön full snubbe som vågar ta ut svängarna och är rolig att festa med" lite varstans.


Angående försäljning av legala droger så liknar i alla fall cannabis-försäljningen i Colorado vårt Systembolag mer än något annat. All försäljning sker över disk i särskilda butiker och personalen är kunnig och kan guida en nybörjare. Du får bara komma in i butiken mot uppvisande av giltig legitimation samt om du är 21 år fyllda. Mängderna man tillåts köpa är dessutom begränsade. Jag ser absolut en poäng i att reglera tillgången på berusningsmedel och jag tycker inte att Systembolaget är allt för kasst egentligen (med undantag för hur det slår mot gårdsförsäljning som jag skulle vilja tillåta i Sverige), och att applicera liknande system för andra droger tror jag skulle vara en vettig väg att gå.

Sheogorath
2018-02-28, 17:03
Så det stora flertalet som inte tar droger skall utgå från hur samhället ser ut och rätta sig efter de fåtal som tar droger??

Jag tror du underskattar hur utbrett intag av illegala substanser är.

Aryt
2018-02-28, 17:30
Anders Borg fick i alla fall ett antal "you go bro's" i diverse sociala medier inklusive detta forum efter sin omtalade skärgårdsfylla, så nog finns attityden "skön full snubbe som vågar ta ut svängarna och är rolig att festa med" lite varstans.


Uthängd och hånad på förstasidesnivå i flera dagar = socialt accepterat?
Nu förstår jag vad som menas med "våldtäktskultur".

Macwasted
2018-02-28, 18:51
cannabis är ju inte heller bara en berusnings drog då det hjälper många som är allvarligt sjuka, detta var för mig en intressant läsning

William har ADD och Aspergers (autism) och har använt väldigt många olika mediciner för att försöka behandla sina svårigheter, som mest 30 piller om dagen (olika sömntabletter, antidepressiva, ångestdämpande).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/william-blev-hjalpt-av-cannabisolja

Innan jag ger upp helt ska jag sluta upp med mediciner tänkte jag. Då började jag köpa cannabisolja och det blev helt fantastiskt, det bästa jag gjort i hela mitt liv, sluta med de här medicinerna och börja med cannabisolja istället

http://www.lokaltidningen.se/2017-10-08/-William-vill-f%C3%A5-bruka-cannabis-lagligt-350601.html

William har behandlats med Sativex, det enda cannabisbaserade läkemedlet som är godkänt i Sverige, i snart tre år. Det har enligt honom, förändrat hans liv och inneburit flera hälsovinster, vilket hans läkare intygar. I licensansökan till Läkemedelsverket beskriver läkaren en markant förändring i positiv riktning.

– Förr kunde jag inte ta hand om mig själv och nu kan jag ta hand om en hel familj utan problem, säger William.

Första kontakten med psykiatrin stiftade William som 15-åring. Han plågades av ångest och depressioner och prestationen i skolan blev allt sämre. Medicinerna han fick gav fruktansvärda biverkningar och under åren som följde blev William allt mer isolerad.

– Jag var inte en fungerande människa. Jag plågades av ständig ångest och hade inga framtidsutsikter. När jag vaknade på morgonen började jag direkt längta tills kvällen så att jag kunde gå och lägga mig igen, berättar han.

När William var 29 år fick han diagnosen ADD och Aspergers. En diagnos som hade kunnat innebära vändningen, men som istället innebar fler mediciner och fler biverkningar.

Till slut bestämde sig William för att det fick vara bra. Succesivt slutade han med alla sina mediciner och började istället självmedicinera sig med cannabis.

– Jag började med att prova oljor, som innehåller den aktiva substansen i cannabis CBD, och som än så länge är lagliga i Sverige. Tack vare det klarade jag mig igenom abstinensen, berättar han.

När det fungerade började William även röka på och effekten var omedelbar.

– Jag blev snabbt bättre och bättre. Min ångest och rastlöshet försvann, jag började äta hälsosamt, gick ner i vikt och började arbetsträna för första gången i mitt liv, berättar han.

Williams läkare såg förbättringarna hos sin patient och lät honom hållas. Han menade dock att det var ohållbart att han gång på gång bröt mot lagen.

Han skrev då istället ut medicinen Sativex, som är en munspray som innehåller substanserna THC och CBD.

Därefter tog Williams liv fart på riktigt.

– Jag träffade en tjej, som jag idag bor ihop med. Jag har en fantastisk dotter på 17 månader och en son på väg i januari. Förr kunde jag inte ta hand om mig själv och nu kan jag ta hand om en hel familj utan problem. Det är helt fantastiskt, säger han.

Sprayen är dock en kompromiss från Williams sida. Dels är den väldigt dyr 4800 kronor per uttag och dels ger den inte riktigt lika bra effekt som obehandlad cannabis, menar William.

– Jag upplever att jag fick bättre effekt när jag rökte än vad jag får med munsprayen. Jag och min läkare har därför ansökt om att få licens på obehandlad cannabis. Hittills har vi fått avslag, men vi har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Anton Fräs
2018-02-28, 19:56
Om det inte vore för cannabis hade jag haft 2-3 vänner som troligtvis inte hade levt idag pga. smärttillstånd med extremt negativ inverkan på livskvalité.

Värt att tänka på att cannabis har medicinska användningsområden och att det även finns extremt gott om anekdotiska bevis för att det hjälper vid en rad tillstånd som inte det är godkänt att använda för (än).

Hemi
2018-02-28, 20:24
...
– Jag började med att prova oljor, som innehåller den aktiva substansen i cannabis CBD, och som än så länge är lagliga i Sverige. Tack vare det klarade jag mig igenom abstinensen, berättar han.

..

Jo, det säljs över disk på en del ställen, det är ofta det som har de positiva effekterna, med THC separerat. Man blir inte "hög" men det kan vara lugnande.

Krampus
2018-02-28, 20:27
cannabis är ju inte heller bara en berusnings drog då det hjälper många som är allvarligt sjuka, detta var för mig en intressant läsning

William har ADD och Aspergers (autism) och har använt väldigt många olika mediciner för att försöka behandla sina svårigheter, som mest 30 piller om dagen (olika sömntabletter, antidepressiva, ångestdämpande).

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/william-blev-hjalpt-av-cannabisolja

Innan jag ger upp helt ska jag sluta upp med mediciner tänkte jag. Då började jag köpa cannabisolja och det blev helt fantastiskt, det bästa jag gjort i hela mitt liv, sluta med de här medicinerna och börja med cannabisolja istället

http://www.lokaltidningen.se/2017-10-08/-William-vill-f%C3%A5-bruka-cannabis-lagligt-350601.html

William har behandlats med Sativex, det enda cannabisbaserade läkemedlet som är godkänt i Sverige, i snart tre år. Det har enligt honom, förändrat hans liv och inneburit flera hälsovinster, vilket hans läkare intygar. I licensansökan till Läkemedelsverket beskriver läkaren en markant förändring i positiv riktning.

– Förr kunde jag inte ta hand om mig själv och nu kan jag ta hand om en hel familj utan problem, säger William.

Första kontakten med psykiatrin stiftade William som 15-åring. Han plågades av ångest och depressioner och prestationen i skolan blev allt sämre. Medicinerna han fick gav fruktansvärda biverkningar och under åren som följde blev William allt mer isolerad.

– Jag var inte en fungerande människa. Jag plågades av ständig ångest och hade inga framtidsutsikter. När jag vaknade på morgonen började jag direkt längta tills kvällen så att jag kunde gå och lägga mig igen, berättar han.

När William var 29 år fick han diagnosen ADD och Aspergers. En diagnos som hade kunnat innebära vändningen, men som istället innebar fler mediciner och fler biverkningar.

Till slut bestämde sig William för att det fick vara bra. Succesivt slutade han med alla sina mediciner och började istället självmedicinera sig med cannabis.

– Jag började med att prova oljor, som innehåller den aktiva substansen i cannabis CBD, och som än så länge är lagliga i Sverige. Tack vare det klarade jag mig igenom abstinensen, berättar han.

När det fungerade började William även röka på och effekten var omedelbar.

– Jag blev snabbt bättre och bättre. Min ångest och rastlöshet försvann, jag började äta hälsosamt, gick ner i vikt och började arbetsträna för första gången i mitt liv, berättar han.

Williams läkare såg förbättringarna hos sin patient och lät honom hållas. Han menade dock att det var ohållbart att han gång på gång bröt mot lagen.

Han skrev då istället ut medicinen Sativex, som är en munspray som innehåller substanserna THC och CBD.

Därefter tog Williams liv fart på riktigt.

– Jag träffade en tjej, som jag idag bor ihop med. Jag har en fantastisk dotter på 17 månader och en son på väg i januari. Förr kunde jag inte ta hand om mig själv och nu kan jag ta hand om en hel familj utan problem. Det är helt fantastiskt, säger han.

Sprayen är dock en kompromiss från Williams sida. Dels är den väldigt dyr 4800 kronor per uttag och dels ger den inte riktigt lika bra effekt som obehandlad cannabis, menar William.

– Jag upplever att jag fick bättre effekt när jag rökte än vad jag får med munsprayen. Jag och min läkare har därför ansökt om att få licens på obehandlad cannabis. Hittills har vi fått avslag, men vi har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Jag känner William och jag kan säga att för ca 10år sedan trodde jag inte att han skulle leva så länge till. Han var en människospillra. Den vändning han gjort med sitt liv är helt otrolig.

Kev88
2018-02-28, 21:29
Ni som är för förbud bör verkligen kolla på detta klippet.

W8yYJ_oV6xk

Blomkål
2018-03-01, 03:56
Flikar in ba för sakens skull.

Alkohol är nog fan det bästa jag vet men jag önskar nog ändå att det var lika tabubelagt som heroin.

Benny Carlsson
2018-03-01, 05:34
Flikar in ba för sakens skull.

Alkohol är nog fan det bästa jag vet men jag önskar nog ändå att det var lika tabubelagt som heroin.

Om det tillverkades lagligt och såldes via systembolaget så skulle användning av heroin vara MYCKET hälsosammare än alkohol (eventuellt skulle det kunna göra att man åldras långsammare - men självklart finns inga studier på något sådant) och de enda som skulle dö är de som vill ta livet av sig och de flesta som är beroende av heroin är mycket mer intresserade av att ta heroin än att dö.

Om svenska folket representeras av kommentarsfält online så är dessutom en majoritet för dödshjälp. Så då skulle man kunna ha försäljning till alla över 20 med licens (utbildning på det) och livstids fängelse (bokstavligt talat) för den som säljer till minderårig.

Eller om man är emot dödshjälp så blir man tvungen att visa ett heroinmissbruk och så får man licens att köpa.


Detta skulle lösa så många problem och ge staten en stor ekonomisk fördel. Det försvinner en stor utgift och en hel del intäkter inkommer. Gängen skulle behöva lägga ner sin huvudsyssla.

Problemet är dödsfallen. Det går inte att veta eller förutspå hur många som unga som skulle köpa av äldre, ta det på fyllan och dö. Bland vana opiatmissbrukare skulle det knappt bli några dödsfall alls. Och så bidrar de till statskassan när de handlar istället för att bygga upp Afrika.

Benny Carlsson
2018-03-01, 05:48
Och hur mångas ensamhet och depression skulle inte botas med morfin/heroin?

Vid avkriminalisering så sparar vi (skattebetalare) pengar eftersom det satsas på riktiga brottslingar i stället, och fler rena narkomaner kommer kunna arbeta, och vi får en mer rättvis statistik över uppklarade fall.

Den största ekonomiska vinsten för samhället skulle bli vid en LEGALISERING, trots allt. Enorm vinst. Även social vinst, då gängen förlorar sina största (majoriteten eller allt i många fall) inkomstkällor och därmed försvinner konkurrensen om områden och det finns ingen anledningen för dem att ha spejare i förorterna och skapa no-go-zoner av den anledningen.

Riskerna är dock stora: hur många dödsoffer p g a narkotika?; samt: de gäng som blir av med sina inkomster lär inte ägna den tiden åt att söka arbete (14-åringarna som spanar, visst, men de äldre) ... och vilka brott sysslar de med i stället? Som tur är, är rån inte lika lukrativt längre. Onlinebedrägerier och andra bedrägerier kan helt klart vara det, men den marknaden kan inte försörja lika många.

Benny Carlsson
2018-03-01, 06:02
Ja men ungefär så. Förenklat så får man inte säga upp någon pga alkoholmissbruk på arbetet utan har rehabiliteringsansvar, däremot kan man säga upp någon som är drogpåverkad just pga att det är en brottslig handling. Om SE någonsin avkriminaliserar så inför man såklart att den som p g a narkotikapåverkan missköter arbeitet kan avskedas omedelbart.

Cannabis, MDMA, LSD, svamp och andra hallucinogener samt hypnotika (syftar på benso gjord för att somna på) är omöjliga att sköta arbetet nyktert på. Eller visst kanske man kan städa på Cannabis.

Vanliga centralstimulantia (typ amfetamin och metylfenidat; "vanliga" innebär "utan hallucinogena effekter"), opioider och opiater av alla slag skulle folk kunna arbeta utmärkt på; bättre än nyktert, t o m. Gäller såklart inte överdoser eller nära-på-överdoser. Bensodiazepiner/Lyrica i rimliga doser skulle också få många långtidssjuksskrivna ångestfall att kunna jobba. I missbruksdoser så blir det istället kategorin ovan ...

Barbiturater är så ovanligt idag, men vid en legalisering skulle kanske lätta derivat-liknande preparat fungera att arbeta på, t ex herminevrin som alkisarna får för att inte dö. Sådant man söver folk med säger väl sig självt om det fungerar att arbeta på.

Diomedea exulans
2018-03-01, 09:15
När jag var telefonintervjuare hade jag definitivt utfört mitt jobb bättre om jag konstant haft 1-5 starköl innanför västen. Det hade gjort mig mer sugen på att prata med folk och mer motståndskraftig not monotoni.

RassK
2018-03-01, 11:25
När jag var telefonintervjuare hade jag definitivt utfört mitt jobb bättre om jag konstant haft 1-5 starköl innanför västen. Det hade gjort mig mer sugen på att prata med folk och mer motståndskraftig not monotoni.

Inte ovanligt att telefonsäljare använder diverse stimulanter (kola, tjack, nikotin, modafinil, koffein) för att prestera bättre på jobbet. Hela vårt produktionsamhälle är baserat på stimulantmissbruk.

ceejay
2018-03-01, 11:51
Vissa på mitt skift dricker en hel del nocco för att bli piggare. Jobbar på ett läkemedelsföretag. Inget värre än så dock.

Aryt
2018-03-01, 13:28
Och hur mångas ensamhet och depression skulle inte botas med morfin/heroin?

Vid avkriminalisering så sparar vi (skattebetalare) pengar eftersom det satsas på riktiga brottslingar i stället, och fler rena narkomaner kommer kunna arbeta, och vi får en mer rättvis statistik över uppklarade fall.

Den största ekonomiska vinsten för samhället skulle bli vid en LEGALISERING, trots allt. Enorm vinst. Även social vinst, då gängen förlorar sina största (majoriteten eller allt i många fall) inkomstkällor och därmed försvinner konkurrensen om områden och det finns ingen anledningen för dem att ha spejare i förorterna och skapa no-go-zoner av den anledningen.

Riskerna är dock stora: hur många dödsoffer p g a narkotika?; samt: de gäng som blir av med sina inkomster lär inte ägna den tiden åt att söka arbete (14-åringarna som spanar, visst, men de äldre) ... och vilka brott sysslar de med i stället? Som tur är, är rån inte lika lukrativt längre. Onlinebedrägerier och andra bedrägerier kan helt klart vara det, men den marknaden kan inte försörja lika många.

Hur ställer du dig till opioidepidemin i USA?
Oxykodon (och även andra preparat) har ju orsakat ganska mycket problem trots att det är "laglig" förskrivning.

Baskagge
2018-03-01, 13:32
Vissa på mitt skift dricker en hel del nocco för att bli piggare. Jobbar på ett läkemedelsföretag. Inget värre än så dock.

Får du äta gratis mediciner i lunchrummet? *drool*

Diomedea exulans
2018-03-01, 13:36
Inte ovanligt att telefonsäljare använder diverse stimulanter (kola, tjack, nikotin, modafinil, koffein) för att prestera bättre på jobbet. Hela vårt produktionsamhälle är baserat på stimulantmissbruk.

Ja, jag har hört teorier både om att supandet på helgerna och kaffebälgandet på dagarna "uppfanns" för att orka jobba onaturligt långa veckor.

Hemi
2018-03-01, 13:38
Hur ställer du dig till opioidepidemin i USA?
Oxykodon (och även andra preparat) har ju orsakat ganska mycket problem trots att det är "laglig" förskrivning.

Du frågade inte mig men,
Vad det gäller USA så är det ju läkaren som kan göra lite hur som helst. Ingen behöver bry sig. Vill då gå till en häxdoktor som jobbar helt utanför vetenskapens ramar så finns det, fast värre i en del andra länder.
Säger en läkare nej så gå till nästa. Funkar väl liknande med doping. Så vill någon sälja bananolja för depression så visst. Som sagt USA är inte värst på detta men skildnaden i "ofria" kontroll Sverige är att man vet mer hur det ser ut i en patients historia. Lagar eller inte lagar. Har inte så stenkoll själv eftersom detta inte är mitt område direkt egentligen....

BelowAverage
2018-03-01, 13:42
Hur ställer du dig till opioidepidemin i USA?
Oxykodon (och även andra preparat) har ju orsakat ganska mycket problem trots att det är "laglig" förskrivning.

Tycker du själv man borde sluta använda opiater, och i så fall, ska man ersätta dem - med vad?
Övermedicinering av opiater har jag stött på flera gånger i Sverige både hos patienter eller hos bekanta till mig själv, men det kanske finns bättre statistik som påvisar detta inom USA.
Men jag förstår inte riktigt ditt argument, medicin har baksidor så därför kan man inte göra bedömingen nytta vs skada? Tittar man bara på skadan något gör /kan göra och inte nyttan så borde i mina ögon nästan all medicin förbjudas.
Iaf så ger du sken av igen och igen att du är en person som har svårt för nyanser när du stegar på ditt korståg mot SSRI så jag antar att detta är i samma anda. Jag ser spontant mer fördelar med opiater som smärtlindrande än t.ex amfetamin mot - vad? Kanske till bipolära i depressiv fas, de brukar ju inte helt sällan självmedicinera det iaf. Jag har iaf svårare att se fördelar med det, men smärtlindring finns det ett enormt behov av.

Jag hoppas iaf att narkotika fortsätter vara förbjudet i Sverige, men ser inga nackdelar med ifall substanser som hjälper mot vissa åkommor blev receptbelagda för dessa. Men att vem som helst ska kunna köpa vad som helst när som helst låter bra onödigt.