handdator

Visa fullständig version : Vassleprotein i samband med kolhydrater/fett/långsammare protein- upptag försämrat?


DerImperator
2017-12-29, 00:07
Lägger man närmre 10h om veckan på styrketräning vill man väl göra allt man kan för att maximera nyttan av det, särskilt den mest anabola halvdygnet eller så direkt efter passet.

Tas vassle upp nämnvärt långsammare om det tas med kolhydrater och fetter eller i samband med långsammar protein, såsom kött, mjölk etc?

Jag ogillar rena vassleproteindrinkar. Tycker det mättar dåligt och smakar inte så bra. Men jag vet ju att sisådär 40g vassleprotein i anslutning till träningen är oslagbart för att stimulera proteinsyntesen maximalt. Så jag brukar blanda runt 30-40g vassleprotein med ca 1-2dl fiberberikad havregrynssgröt och kanske lite yoghurt efter träningen. Himmelskt gott och mättar riktigt bra. Det jag undrar är om vasslens snabba upptag "jämnas ut" pga kolhydrater och fetterna i gröten samt fibrerna, alltså om effekten på proteinsyntesen försämras signifikant? Jag tränar aldrig på morgonen så har nästan alltid fortfarande aminosyror i blodet sedan tidigare.

Har läst studier som både säger att det snabba vassleupptaget inte påverkas när det tas med kasein samt att det påverkas. Vad säger den samtida forskningen?

Tacksam för svar

Edit: Eller t.ex proteinshake med frukt, shake innan större måltid etc? Om det påverkas negativt, hur länge bör jag vänta efter intag av 40g vassleprotein innan jag kan äta annat för att inte sakta ned upptaget?

DerImperator
2017-12-30, 11:41
Bump?

vicarious
2017-12-30, 11:58
Du är inte den första som funderar över detta, prova sökfunktionen.

King Grub
2017-12-30, 11:59
Även om man äter kolhydrat och fett i samma måltid så tas vassleproteinet upp snabbare, men skillnaderna jämfört med ett långsamt protein minskar.

http://jn.nutrition.org/content/132/10/3228S.long

DerImperator
2017-12-30, 13:19
Även om man äter kolhydrat och fett i samma måltid så tas vassleproteinet upp snabbare, men skillnaderna jämfört med ett långsamt protein minskar.

http://jn.nutrition.org/content/132/10/3228S.long

Tror du att det påverkar proteinsynteset och resultatet från dagens träning om man tar sitt vassleprotein så, särskilt med tanke på att det vanligtvis redan finns aminosyror i blodet sedan tidigare måltider? Samt hur länge bör jag vänta innan jag äter kolhydrater/fetter efter jag intagit vassleshake för att inte sakta ned upptaget? 30min?

Tack i förhand