handdator

Visa fullständig version : Komma igång och få rutin i träningen igen!?


azarr
2017-11-29, 21:26
Hej.
Jag tänkte fråga om lite tips och råd och kanske någon som varit med om liknande kan berätta lite av egna erfarenheter. Men jag vill komma igång ordentligt med träningen igen och få in det som rutin och vardag igen.
Drar lite kort om situationen. Berättar mer o djupare om det behövs.
Tränat dagligen (6-7 dagar/vecka ibland 5) både styrketräning och konditions träning. Kört hårt och mycket. Hade energi, ork, motivation och lust/sug för träningen då. Sen kom det nog smygande lite men en dag så vaknade jag och allt var skit, tungt och jobbigt. Motivation, energi, ork, lust var borta ( blev riktigt deprimerad o ner, orkade inte göra nått dom första dagarna men lyckades komma ut på nån promenad och 1 vecka gick utan träning men med promenader). Efter 1 vecka lyckades jag ta mig till gymmet 2 gånger för 2 energilösa och jobbiga/tunga pass. Veckan där på samma men 1 konditions pass också. Vecka 3 lika som v2 men försök till träning men gått hem antingen när jag värmt upp eller än kommit in på gymmet. Detta pågick i 6-7 veckor tills jag lyckats få in 4 pass/Vecka. 2 helkropps pass och 1-2 konditions pass med lite valfri Styrke träning på det.
Det här nu gått 3 månader nästan sen allt började och vissa dagar är bättre än andra och lättare men vill komma igång igen mer ordentligt och få en bättre rutin och vanna till träningen igen som förut så det var vardag och en rutin att få till gymmet och köra.
Problem som jag kännt av från lite/ingen träning är att jag sover sämre än vanligt, kännèr mig orolig/stressad mer, får ont/verk i kroppen.
Jag sover väldigt dåligt och oroligt sen allt började o det påverkar mkt och ibland orkar jag inget pga det o går inte till gymmet eller försöker att inte tänka på att träna fast jag vill komma igång igen.
På gymmet kan jag ibland bara ta helt slut efter nån övning eller några set trots att jag är pigg osv när jag börjar( kan vara både fysiskt och mentalt) och jag kan inte köra vidare( har provat men går inte).

Ja lite så ser/ har det sett ut senaste ~3 månaderna.
Vill så gärna kommmma igång bättre/ordentligt igen med träningen. Men också må ordentligt bra igen. Träningen bidrar 9/10 gånger till att jag blir piggare, mår bättre, sover bättre och orkar mer i övrigt men som sagt......

Någon som varit med om liknande och vill dela med sig lite om egna erfarenheter eller någon som sitter på några bra tips, knepp, idéer?
Mvh träning sugen

Kif
2017-11-29, 22:54
Varför orkar du inte ?
Någon händelse utanför gymmet mer privat eller någonting könsrelaterat som känns tungt och tar kraft?
Du kanske har bränt ut dig. Blivit äldre med mer uppgifter på sidan av träningen som tar ork från den? Kan det vara något sådant som spelar in? Ta isåfall tag i det först. Det är den förklaringen jag hittat de gånger min träning eller vad det nu är för uppgift jag inte orkat slutföra.

Numse
2017-11-29, 23:01
Du vänder på det, som att mer träning skulle lösa dina problem. Är relativt säker på att du kört för hårt för länge, förmodligen både privat och träningsmässigt. Klassiska symptom när kroppen behöver gå ner i varv och få ordentlig vila (sämre sömn, ångest, värk). Träning 6-7 dagar i veckan är inte hälsosamt. Sen jobb och annan stress utöver det.

Men, för att vara en blandning av realist och pessimist så kommer du inte få hjälp här på forumet, utan kommer förmodligen försöka träna dig tillbaka tills du får en käftsmäll så du är tvungen att ligga ner tills dess att du är återhämtad. Kan dock alltid hoppas på att du lyssnar och reflekterar, istället för att försöka träna dig tillbaka när det är vila du behöver.

Lycka till.

oren
2017-11-30, 10:40
Jag håller med tidigare svarare. Utan att veta särskilt mycket om din situation så tycker jag att det inte låter bra och något som du ska söka vård och stöd för. Vårdcentral eller kanske företagshälsovård?

Dk1ng
2017-11-30, 13:21
Då jag knappt vet något om dig så är detta generella råd från en medelålders man som både levt, presterat och tränat genom toppar och bottnar i många år.

Tror att det är viktigt att du försöker skilja på om det framförallt är fysiskt eller psykiskt du känner dig "ur balans" samt om detta är relaterat specifikt till träning eller livet i största allmänhet. Kan vara värt att sätta sig ned och punkta upp vad det är för omständigheter, känslor etc. som påverkar dig i livet och sedan fundera på vad du kan göra för att åtgärda så många som möjligt av dessa och acceptera dem som du inte kan göra något åt.

Jag tillhör dem som inte tycker att man ska springa till husläkare/psykolog och börja knapra psykofarmaka så fort man mår lite dåligt utan att ha vridit och vänt på just möjliga orsaker och lösningar. Varken livet eller träningen är alltid en dans på rosor. Det går upp och ned. Det handlar om att lära sig rida ut bottnarna och sedan njuta av topparna. Jag har sett allt för många som tror att lösningen finns i ett piller eller en person och spenderat åratal med att leta efter detta magiska piller och/eller behandlingsmetod, men i grund och botten varit ovilliga att ta eget ansvar för att förändra sina liv/tankemönster och istället gömt sig bakom diagnosen och/eller skyllt sin situation på psykvården.

Men för att inte raljera om något som jag inte tror är relevant för dig och istället komma med lite handfasta tips skulle jag dock börja med följande kontrollpunkter (utöver tipset i andra stycket ovan):

1. Se till att du ger dig själv möjlighet att sova ordentligt (ligg i sängen 8h även om du har svårt att somna eller inte upplever sömnen som kvalitativ).

2. Se till att lägga dig och kliva upp på regelbundna tider.

3. Se till att du äter en balanserad kost och tillräckligt mycket (inga märkliga dieter eller deffande). Överväg att komplettera kosten med D-vitamin och Omega 3.

4. Försök att vistas ute i dagsljus när du har tid och möjlighet.

5. Socialisera med andra människor (vänner, familj).

6. Sluta haka upp dig på att du inte tränar lika ofta som innan, springer lika snabbt eller lyfter lika tungt. Släpp det direkt - vad du gjorde igår är historia. Fokusera på ett pass i taget och forsök att göra just det passet, just då, så bra som möjligt. Dunka sedan dig själv i ryggen för att du utifrån dagens förutsättningar gjorde ditt bästa. Acceptera också att alla pass inte alltid kommer vara kul/motiverande/whatever. Känner flera elitidrottare och för de flesta handlar det ofta bara om att få jobbet gjort. Skillnaden mellan att lyckas och misslyckas sitter ofta i psyket och hur man kontrollerar de negativa tankarna i stunden. Ofta måste man aktivt ta kontroll över sina tankar och känslor och anstränga sig för att styra dem i rätt riktning. Finns våldsamt mycket litteratur, podcasts, etc. om detta, alltifrån akademiker som Carol Dweck, kändisprofiler som Tony Robbins till mer "råbarkade" individer som Jocko Willink. Kan vara värt att utforska och hitta verktyg som just du inspireras av eller vill ta till dig.

Lycka till!

waspen123
2017-11-30, 14:30
Som ovannämnda säger, har det hänt något i privatlivet som fått dig att hamna ur spår så ta hand om det först.

Ett tips som alltid funkar för mig när man helt enkelt bara tröttnat är att hitta någon ny övning eller något som du tycker är kul. Har du tidigare älskat tex bänkpressen eller marklyft men inte känner samma sug och glädje till övningen längre av olika anledningar så är det klart att det tar emot att gå dit. Man kanske skadat sig i eller utanför gymmet så man inte kan köra på lika hårt som vanligt, då är det ju tråkigt. Så försök hitta nån ny övning och gå framåt med! Behöver inte ens nödvändigtvis vara på gymmet, en ny hobby kan räcka bara det. Någonting att se fram emot om dagarna, då blir allt lättare. Stressa inte.